Lenovo Moto E4 Plus - na výdrži záleží

Recenzia dual SIM androidu so samostatným slotom na microSD kartu, 5,5'' HD displejom, silnou 5000 mAh batériou a lákavou cenovkou.

Sympatické modely radu Moto lákajú okrem iného na takmer čistý operačný systém bez výrazných zásahov výrobcu, vďaka čomu možno očakávať jeho rýchle aktualizácie. To sa cení najmä pri cenovo dostupnejších smartfónoch, keďže tie zvyčajne prichádzajú na rad o čosi neskôr.

Po zaujímavých kúskoch G5 a G5 Plus, nám Lenovo aktuálne naservírovalo ešte o čosi lacnejšie modely E4 a E4 Plus. Prvý menovaný možno označiť ako jeden z najdostupnejších androidov, o čom svedčí jeho cenovka 149 eur. Nám sa do rúk dostal drahší model E4 Plus, ktorý bude lákať najmä na batériu s obrovskou kapacitou 5000 mAh.

ikona

Základné info: Lenovo Moto E4 Plus (XT1771)Cenovo dostupný dual SIM android s kovovou konštrukciou, 5,5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, prednou 5 Mpix kamerou s LED bleskom, čítačkou odtlačkov a silnou 5000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Moto E4 Plus sa inšpirovalo dizajnom radu G5, a na prvý pohľad by ste tieto smartfóny len veľmi ťažko rozoznali. Konštrukcia na nesie v duchu oblých kontúr s moletnejšou hrúbkou. To najmä kvôli osadeniu batérie s veľkou kapacitou. Tá sa podpísala aj pod hmotnosťou, váha ukázala presných 200 gramov. Telefón je skrátka v ruke a vo vrecku nohavíc cítiť. Na druhej strane, vyššia hmotnosť môže niekomu vyhovovať pri istejšej manipulácii.

Povrch konštrukcie je pokrytý nano vrstvou odolnou voči špliechajúcej vode. Pochvalu si zaslúži aj samotný materiál. Zadný odnímateľný kryt je z kovu. Telefón tak vôbec nepôsobí lacným dojmom a na stole by som sa zaň určite nehanbil. Páči sa mi aj predná stena, ktorá priamo prechádza do bočných stien, vďaka čomu prst z displeja pekne skĺzne.

Po odňatí zadného krytu sa dostávam k veľkej batérii, ktorá je žiaľ vstavaná, dvojici slotov pre nanoSIM karty a slotu pre microSD kartu. Vnútornú stenu zadného krytu pokrýva NFC anténa, ktorej prítomnosť pri smartfóne s touto cenovkou poteší.

Rozloženie prvkov v bočných stenách sa mi pozdáva. Ľavá stena je prázdna, hore nájdeme audio konektor a v tej pravej dobre dostupné tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti. Tlačidlo napájania odlíšite na dotyk aj podľa drážkovaného profilu. V spodnej stene sa nachádza klasický microUSB konektor, ktorý si poradí aj s externými zariadeniami pripojenými cez redukciu USB OTG a mriežka hlasného reproduktora.

Kvalitou príliš nevyniká, no v tejto cenovej relácií som žiadne zázraky neočakával. Na občasné počúvanie postačí. Umiestnenie v spodnej stene oceníte, ak máte telefón položený na stole. Naopak, pri hraní hier alebo sledovaní videí som ho často zakrýval pravou rukou.

Čítačka odtlačkov prstov v tejto cenovej kategórii poteší. O to viac, že je vpredu. Lenovo dokonca neostalo iba pri využití pre zabezpečenie a dotykovú plochu možno používať aj namiesto trojice softvérových tlačidiel na displeji. Je len na vás, ktorý typ ovládania si zvolíte. Ak vás zláka dotyková plocha tlačidla, ťuknutím sa budete vracať na domácu obrazovku, potiahnutie prsta sprava doľava predstavuje krok späť a potiahnutím v opačnom smere sa dostanete k zoznamu naposledy spustených aplikácií. Je to najmä o zvyku. Mne zo začiatku tieto ťahy do strán veľmi nešli, a tak som skončil pri klasickej trojici na displeji.

Veľmi návykové je aj gesto rozsvecovania/odomykania a zhasínania/zamykania displeja dotykom na čítačku. Najmä to zhasínanie som si veľmi obľúbil, keďže je v súčasných smartfónoch skôr raritou. Samotné rozpoznanie odtlačku je rýchle, no obrazovke občas trvá, kým sa rozsvieti. Pri tejto cene mu to však nemôžem veľmi vyčítať. K čítačke ešte spomeniem, že v nastaveniach si môžete pridať až päť odtlačkov.

Za dostupnou cenovkou stojí niekedy aj pár ústupkov. V prípade Moto E4 Plus je to HD rozlíšenie 5,5 palcovej IPS obrazovky. Musím však povedať, že som si na to veľmi rýchlo zvykol. Hneď po prvom zapnutí som zašiel do nastavení displeja, kde som zvolil malú veľkosť písma a malé zobrazenie prostredia. Písmo sa zmenší, no je stále dobre čitateľné a raster je menej vidieť.

Čo sa týka ďalších parametrov, podanie farieb je dobré, a rovnako tak čitateľnosť na slnku. Jas mohol byť o kúsok vyšší, ale v tejto cenovej relácií je to úplne v poriadku. V nastaveniach ešte odporúčam zapnúť automatický jas.

Najzaujímavejšie softvérové vychytávky displeja treba hľadať v aplikácii Moto. Okrem spomínanej možnosti využívania gest na snímači odtlačkov sa tu ešte nachádza zapnutie zmenšenia prostredia pre ovládanie jednou rukou. Stačí len jeden pohyb prstom zo stredu displeja smerom doprava alebo doľava dole. V časti Moto obrazovka vítam nočný režim, ktorý reguluje svietenie modrého svetla, čím chráni váš zrak. Zapnutie a vypnutie režimu viete dokonca zveriť do rúk automatického ovládania podľa západu a východu slnka.

A to najlepšie som si nechal nakoniec. Reč je samozrejme o notifikáciách na Moto obrazovke. Ak vám príde napríklad nový email alebo správa cez Facebook Messenger, displej sa rozsvieti na čiernobielo a v spodnej časti sa zobrazí ikona upozornenia. Tam to však nekončí. Po dotknutí sa ikony sa zobrazia ďalšie podrobnosti upozornenia a priamo z tejto obrazovky viete upozornenie aj vymazať, pustiť ho a vrátiť sa k nemu neskôr, alebo priamo zvoliť možnosť odpovedať.

Osobne si veľmi pochvaľujem aj možnosť ovládania prehrávania služby Spotify. Priamo z Moto obrazovky viete prepínať skladby, alebo prehrávanie pozastaviť. Obrazovka sa rozsvieti pri prijatí upozornenia, alebo keď telefónom pohnete. Ak si rozsvietenie nevšimnete, nevadí. Pre tieto prípady je tu výrazná notifikačná dióda, ktorá vás vždy upozorní, že sa niečo deje.

Pri Moto E4 Plus sa výrobca uchýlil k čipsetu od Mediateku. Konkrétne k MT6737 so štvorjadrovým procesorom. Výkonom príliš neoplýva, o čom som sa presvedčil aj pri hre Real Racing 3. Spustila sa bez problémov, no obraz bol trhavý. Pomalšie reakcie som si všimol aj v prostredí. Najmä spúšťanie aplikácií občas trvalo dlhšie, než som zvyknutý. Ak už boli aplikácie na pozadí spustené, trojgigabajtová operačná pamäť ich dobre zvládla a prepínanie medzi nimi bolo bez opätovného načítavania.

Pre smartfóny radu Moto je príznačný takmer čistý operačný systém Android. Výrobca doň príliš nezasahuje a pridá iba pár užitočných funkcií. Napríklad už spomínanú Moto obrazovku. Čisté a prehľadné prostredie mi vyhovovalo. Do zoznamu aplikácií sa dostávam jednoduchým ťahom nahor na domácej obrazovke a vo výsuvnej lište na mňa čaká hneď niekoľko užitočných skratiek.

Pre aktiváciu zobrazenia percentuálneho stavu batérie v hornom riadku je opäť potrebné podržať dlhšie na ikone nastavení (koliesko). Následne v nastaveniach pribudne možnosť Tuner používateľského rozhrania systému, v ktorom túto funkciu nájdete.

V ponuke aplikácií mi chýbali iba lepšie kúsky pre multimédia. Galériu tu zastupujú Fotky od Googlu, ktoré mne osobne veľmi nesadli, a to isté platí pre hudobný prehrávač Hudba Play. Naopak, pri rádiu sa Lenovo pochlapilo, a spustíte ho aj bez nutnosti pripojiť slúchadlá. To však funguje najlepšie v exteriéri. V byte sa mi nepodarilo chytiť ani jednu stanicu.

Trinásťmegapixlový fotoaparát spúšťam šikovným dvojitým stlačením tlačidla napájania odkiaľkoľvek v prostredí a tiež zo zhasnutého stavu. Prostredie je prehľadné a intuitívne. Oceňujem prepínanie medzi predným a zadným fotoaparátom napravo, kam dočiahnem stále, a ponuku niektorých funkcií naľavo.

Tu som najčastejšie využíval zapínanie a vypínanie HDR. Kvalita fotografií je na dobrej úrovni a pri pohľade na cenovku nemám Moto E4 Plus čo vyčítať. Počas dňa zhotovuje pekné snímky s dostatkom detailov. V noci je to už horšie, ale to je pochopiteľné.

Spokojný som bol aj s kvalitou predného fotoaparátu, ktorý dokáže snímať päťmegapixlové snímky. V noci poteší prítomnosť LED blesku, no netreba očakávať zázraky. Fotografie boli osvetlené, ale občas som narážal na problém s ostrosťou. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto E4 Plus.

Hlavným lákadlom a príčinou dvestogramovej hmotnosti je batéria s obrovskou kapacitou 5000 mAh. Túto silu som pocítil, a aj pri náročnom používaní mi Moto E4 Plus bez problémov vydržalo dva plnohodnotné dni. Dovolím si tvrdiť, že u väčšiny používateľov pôjde o trojdňový telefón. A to je super.

Nabíjačku teda na dennom poriadku určite nepotrebuje, no ak príde tá chvíľa, vie si ju vychutnať trošku dlhšie. Plné nabitie trvalo tri hodiny a pár minút. Po hodine nabíjania stúpol stav na 38%, po hodine a pol na 57% a dve hodiny nabíjania jej dodali 78%.

Výhody:

+ silná batéria

+ kvalitné zhotovenie s kovovou zadnou stenou

+ čítačka odtlačkov prstov s gestami

+ Moto obrazovka

+ notifikačná dióda

+ slušný fotoaparát

Nevýhody:

- hmotnosť

- slabší hardvér

- občas pomalšie reakcie

- HD rozlíšenie displeja

Orientačná cena: 199 eur

Záver

Lenovo Moto E4 Plus bude lákať najmä na silnú batériu, ktorá vás podrží pokojne aj tri dni. Ani zvyšná výbava nie je na zahodenie, no pri pohľade na parametre a cenovku stajňového kolegu Moto G5, by som sa zrejme ubral týmto smerom. Oba modely sú si veľmi podobné. V prípade Moto E4 Plus jasne vyhráva batéria, no a u gé-päťky je to jemnejšie rozlíšenie displeja a skladnejšie rozmery. Je len na vás, ktorý z parametrov je prioritou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto E4 Plus.

Diskusia k článku:

Nick Cave 02.08.2017 - 05:21

Bude aj videorecenze Moto E4 Plus?

Nick Cave02.08.2017 - 20:01 Trvalý odkaz

Nikde v recenzi jsem nenašel, zda má Moto E4 Plus ovládání v rukavicích a zda podporuje LTE na obou SIM kartách (s možností přepnutí)

JOKINEN25.11.2017 - 16:44 Trvalý odkaz

Ahojte, kde sa zapína tá funkcia, že keď mám telefón v režime spánku a pohnem s ním alebo ho nadvihnem, tak sa mi na pár sekúnd ukážu hodiny. Aktivoval som si 4G internet, telefón ma vyzval aby som na dokončenie aktivácie urobil reštart a odvtedy mi táto funkcia nefunguje ...

Celá diskusia 4 príspevky