Sony Ericsson W550i

Recenzia multimediálneho fónu Sympatický súrodenec modelu W800i s niekoľkými pozmenenými funkciami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: otáčacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 93 x 47 x 23 mm,

hmotnosť: 120 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 29 x 36 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix, blesk, zoom, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 256 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, My friends,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0 + HTML prehliadač, FM rádio s RDS, MP3 prehrávač, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: 0,77 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

EDGE, Push to talk,

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, CD softvérom, stereo handsfree HPM-70, náhradný biely kryt.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson W550i som najprv nazval W800i v inom kabátiku. Ale časom som zistil, že ponúka mnoho zaujímavých odlišností. Tými horšími je fotoaparát či absencia pamäťových kariet, avšak perfektný internetový prehliadač, vylepšené kontakty, horizontálne 3D hry, online update, USB mass storage a ďalšie určite potešia.

Prístroj budem často porovnávať s modelom W800i.

Zapnutie/vypnutie

Aj v tomto prípade je prítomné úvodné menu s možnosťou aktivovať hudobné funkcie prístroja bez jeho bežného spustenia. Výmena SIM karty je trocha vynovená, karta sa zasúva do otvoru vedľa batérie.

Dizajn

Roztvárací model sme tu už mali, S700i. Model S600i bol pozastavený, nahradil ho nami testovaný Walkman W550i. Konštrukčne je trocha zvláštny, keďže sa obraz na displeji nepreklopí. Keď pracujete s prístrojom a náhle potrebujete niečo napísať, musíte najprv celý telefón pootočiť, a až potom potlačiť palcom časť s displejom.

Viac v tomto videu (3GPP, 270 kB).

Pri roztvorení vám prístroj zahrá jednu z troch melódií, túto vymoženosť však môžete pokojne vypnúť. Spracovanie je výborné, všetko sedí ako má. Dizajn je zaujímavý, externú anténu si však podľa mňa mohol výrobca odpustiť.

Klávesnica

Prístroju pribudlo niekoľko tlačidiel viditeľných v zavretom stave. Vtedy vidíte 6 tlačidiel a hlavné päťsmerové tlačidlo namiesto joysticku

+ nad displejom dvojicu špeciálnych tlačidiel pre hranie hier

+ hore vypínacie tlačidlo

+ napravo dvojité tlačidlo hlasitosti a spúšť fotoaparátu

+ naľavo posuvné tlačidlo pre blokovanie klávesnice a "music button"

Štyri smery hlavného tlačidla sú pre pohotovostný stav nastaviteľné, podobne môžete meniť funkčnosť "music button" (ako vo W800i).

Alfanumerické znaky sú veľmi dobre podsvietené, na rozdiel od hornej skupiny ovládacích prvkov. Ovládajú sa horšie, ich zoskupenie do vertikálnych radov natačených tlačidiel je aj pre mňa netradičné. Odvážim sa však tvrdiť, že klávesnica na W550i je tiež len otázkou zvyku.

Blokovanie klávesnice posuvným tlačidlom na ľavej strane prístroja je veľmi podarené. Stalo sa mi však, že sa mi vo vrecku telefón sám odblokoval.

Displej

Displej je úplne zhodný s W800i, pri porovnaní sme s jedným známym len usúdili, že W550i je naozaj mierne žiarivejšia.

V Sony Ericssonoch nie je výnimkou ani režim šetrenia batérie, kedy displej úplne zhasne. Na hlavnom displeji vidíte roztiahnutú tapetu na celej ploche a hore stavový riadok, ktorý pri práci s telefónom zmizne len zriedkavo. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú aj vybranú poznámku.

Pohyb v hlavnom menu je rýchly. Viditeľnosť zobrazených údajov na slnku nie je zlá, ale mohla byť určite aj lepšia. Novinkou sú špeciálne témy, ktoré hlavnú ponuku nezobrazia pomocou 3 x 4 ikôn, ale len ako 4 vedľa seba rozložené ikony, medzi ktorými prepínate pohybom do strán. Reakcie prístroja sú v prípade týchto dvoch tém pomalšie, aj keď ich efektnosť je špičková. Ak by bolo zobrazenie takýchto ikôn v pohotovostnom stave, bola by to pekná náhrada "active today".

Počty riadkov textu:

- písanie poznámky - 2 riadky,

- písanie SMS, e-mailu - 4 riadky,

- čítanie SMS - 6 riadkov,

- čítanie e-mailu - 7 riadkov,

- čítanie poznámky - 7 riadkov,

- WAP - 7 riadkov + nadpis stránky,

- Jimm ICQ - 9 riadkov.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Pomerne veľkou zmenou oproti W800i je fotoaparát. Tentoraz bol použitý len 1,3-megapixel vytvárajúci snímky s rozlíšením max. 1 280 x 1 024 bodov. Chýba makro aj autofocus, reakcie prístroja sú však vďaka tomu rýchlejšie. Blesk je dostatočne intenzívny aj v tomto prípade. Chýba aj kryt objektívu a najviac mi chýbala možnosť spôšťať funkcie fotoaparátu pomocou klávesových skratiek. Sony Ericsson W550i totiž nespustí fotoaparát v otvorenom stave.

Menu fotoaparátu je rovnaké, zhodné aj s fotoaparátmi Sony.

Video zaznamenáva v rozlíšení 176 x 144 bodov, pri jeho zázname je možné používať aj priblíženie.

Recenziu prídavného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 770 kB)

Obrázky

Fotky sú uložené v samostatnej zložke správcu súborov. Po pripojení k PC ich nájdete v špeciálnej zložke, ktorú rozpozná aj každý automat pre vyvolanie fotiek.

Nechýba až 32-násobné zväčšenie každej prezeranej snímky. Pri náhľade vidíte 2 x 2 alebo 3 x 3 miniatúry. Pri horizontálnom prezeraní snímok je možné listovanie medzi nimi. Snímky je možné odoslať prostredníctvom e-mailu (možné automatické zmenšenie), Bluetooth, IrDA alebo MMS (možné automatické zmenšenie). Nechýba ani možnosť priradiť akúkoľvek fotku ku kontaktu a z predchodcu je prítomná aj prezentácia (slideshow).

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač je možné spustiť aj v offline režime. V základnej ponuke nájdete voľby ako Prehrávanie, Interpreti (zoznam interpretov všetkých skladieb v mobile a na karte), Skladby (zoznam všetkých skladieb), Zoznamy skladieb (tzv. playlists) a Videá.

V novom fóne nájdete niekoľko podarených MIDI a MP3 melódií. Hlasitosť meníte vždy dvojitým tlačidlom v pravej stene. Osemdielny horizontálny indikátor hlasitosti sa objaví namiesto stavového riadku.

Sony Ericsson W550i už nahradí slabšie tranzistory (či už pri prehrávaní MP3 skladieb alebo počúvaní FM rádia) a reprodukcia je kvalitnejšia i hlasnejšia než na slabších notebookoch. Správam môžete priradiť akýkoľvek zvuk či skladbu v mobile. Odlišné upozornenie je možné priradiť e-mailu a ostatným typom správ. V profiloch nastavujete hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuky tlačidiel, blokovanie a povolenie hovorov (aj skupín).

Prehrávač médií je jednoduchá aplikácia, ktorá prehráva MP3 skladby aj videá. Samozrejmosťou je prehrávanie hudby na pozadí. Vtedy je možné, aj pri zablokovanej klávesnici, regulovať hlasitosť, preskakovať skladby či hudbu vypnúť pomocou music button. Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Grafický ekvalizér má nenormálny vplyv na kvalitu reprodukcie v priložených stereo slúchadlách. Megabass je vhodný snáď len pre tanečnú hudbu, inak úplne postačuje režim Bass.

Pre hudobnýh nadšencov odporúčam aj článok Sony Ericsson MMC-60, recenziu hudobného kábla.

Prehrávač videí

Videá prehráva prehrávač médií. Pred spustením videa je možné zvoliť horizontálne zobrazenie, ktoré umožňuje aj roztiahnuť na celú plochu displeja.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

FM rádio

FM rádiu Sony Ericssonu K750i, ktoré je zhodné s prijímačom vo W550i, sme sa veľmi podrobne venovali v článku Porovnanie FM rádií.

Prijímač v Sony Ericssone W800i pracuje len po pripojení handsfree. Jeho spustenie je možné priradiť aj k music button, tlačidlu v ľavej stene prístroja. Ak ho spustíte pomocou music button, zapne sa na pozadí posledná počúvaná stanica a displej ostane v pohotovostnom stave. Pomocou ovládacích prvkov na bočných stranách mobilu ovládate všetky dôležité funkcie rádia (hlasitosť stlačením +/-, prepínanie staníc podržaním +/-), ktoré beží na pozadí.

Po spustení FM prijímača z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Pohybom joysticku doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc (frekvencií), ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam.

Zlatým klincom večera je funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice. Tiež pomáha nájsť lepšiu frekvenciu pre čistejší príjem počúvanej stanice.

Pamäť

256 MB zdieľaných pre všetky objekty, MMS-ky, e-maily, kalendár, ďalej pamäť na 1 000 viacpoložkových kontaktov a 200 SMS.

Pamäťová karta chýba, ale prístroj sa po spojení s PC pomocou dodávaného kábla ukáže ako externý disk aj bez inštalácie softvéru.

Telefónny zoznam

Novinkou oproti W800i je pamäť až na 1 000 kontaktov a možnosť uloženia viacerých e-mailových adries k danému menu.

V nastaveniach určujete, či bude východzí zoznam vo fóne alebo na SIM karte. Tlačidlám 1 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Ak tak nespravíte, podržaním alfanumerického tlačidla sa dostanete do východzieho zoznamu na prvý kontakt začínajúci na prvé písmeno na danom tlačidle. Nechýba ani funkcia opýtania sa na uloženie nového čísla volaného/volajúceho. Tiež poteší funkcia automatické uloženie kontaktu na SIM. Privítal som aj hromadné odoslanie (cez Bluetooth alebo IrDA) a mazanie kontaktov.Ku kontaktu je možné priradiť obrázok, ktorý zmení veľkosť na asi 170 x 150 b.

Hovor

Telefonovanie je možné aj so zavretým prístrojom. V hovorových funkciách som oproti W800i nepostrehol žiadne zmeny.

Pri zvonení vidíte striedanie mena a čísla na displeji. Obrázok volajúceho je dostatočne veľký. Všetky hovory sa nachádzajú pod tlačidlom Hovory, pričom medzi prijatými, volanými a neprijatými prepnete horizontálnym pohybom joysticku. Na displeji vidíte aj aktuálnu dĺžku hovoru, po zložení sa na pohotovostnom displeji zobrazuje dĺžka hovoru ešte niekoľko sekúnd.

Písanie textov

Klávesnicu označujem ako priemernú, našťastie je prítomný slovník T9 ponúkajúci množstvo užitočných nastavení. Nechýba ani možnosť voľby písania SMS s diakritikou alebo bez nej. Podobne je tu možnosť dopĺňania slov.

SMS

Prijaté správy vidíte v zozname 3, a to aj s úvodom alebo časom prijatia. Písanie správy na 4 riadkoch je takmer trestuhodné, pri čítaní sa parametre zlepšia. Odpočítavanie začne len niekoľko znakov pred koncom každej čiastkovej správy, pričom prechod na ďalšiu si ani nemusíte všimnúť. Nechýba plná podpora EMS štandardu, na ktorý sa často zabúda. Po zaplnení pamäte 200 správami ste na tento stav upozornení. Správy je možné vymazať hromadne.

MMS

Do multimediálnej správy môžete vložiť okrem štandardných objektov aj novú fotku. 1,3 Mpix snímky vloží len po automatickom zmenšení na VGA, QVGA, QQVGA. Pri tvorbe MMS vidíte neustále veľkosť vytvorenej správy. Zaujímavosťou je automatický podpis a už samozrejmosťou je doručenka.

E-mail

Výborný e-mailový prehliadač s množstvom užitočných funkcií má jedinú nevýhodu, nepozná niektoré kódóvania, tieto správy skrátka nezobrazí vôbec. Ponúka automatickú kontrolu schránky (každých 5, 30, 60 min., 2, 3, 4, 12 hod.) s automatickým odpojením. Do mobilu sa stiahnu buď hlavičky alebo hlavičky s textom správy. Nechýba možnosť odoslať kópiu každého e-mailu na zadanú adresu, nastavenie mena odosielateľa a automatického podpisu. Pri čítaní e-mailu vidíte 8 riadkov textu a prekvapí úplná podpora diakritiky. Pri odpovedi volíte, či má obsahovať aj pôvodný e-mail.

Instant messaging

Odporúčam článok Instant messenger v Sony Ericssonoch o funkcii My friends, alebo stiahnutie ešte lepšej Java aplikácie Jimm.

CB správy

Tie zobrazuje pod názvom operátora.

WAP

Vynovený internetový prehliadač Netfront je pýchou Sony Ericssonu W550i. Oproti dobrému prehliadaču vo W800i pribudlo niekoľko vylepšení. WAP a WWW stránky je možné prezerať aj vo fullscreen režime, stránky priblížiť alebo vzdialiť (funkcia zoom). Poteší aj presun nastavení t menu priamo do prehliadača (vypnutie obrázkov a pod.). Www.fony.sk zobrazil úplne bez problémov.

Prenos dát

3G ani EDGE nečakajte, ale inak je W550i plnohodnotným zariadením. GPRS triedy 10 postačuje na posielanie MMS a e-mailov, rovnako stačí na prezeranie WAP-u alebo využívanie ICQ prostredníctvom instant messengera. Nechýba ani počítadlo prenesených dát. Pre lokálny prenos dát slúži Bluetooth 1.2 a IrDA.

Novinkou je podpora mass storage, čím sa W550i po pripojení k PC správa ako externý disk bez nutnej inštalácie akéhokoľvek softvéru.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý aj opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je len jeden všestranný typ udalosti.

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Po jej odoslaní do PC zistíte, že nejde o TXT súbor, ale poznámku vo formáte pre Outlook. Sony Ericssony však s príjmom a čítaním TXT súborov problém nemajú (pozor len na správne kódovanie). Na druhej strane vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Novinkou je News Reades, šikovná Java RSS čítačka.

Hry a Java aplikácie

V Sony Ericssone W550i nájdete trojicu hier, dve z nich sa mi aj podarilo spustiť. WormsForts3 a ExtremeAirSnowboard sú dve neskutočné 3D hry, ktoré ma veľmi milo prekvapili. Novinkou je horizontálne rozloženie hry na displeji a dvojica pomocných tlačidiel nad ním.

Výhody:

- dizajn,

- množstvo spomínaných vylepšení,

- Netfront.

Nevýhody:

- prevrátená konštrukcia,

- horšia klávesnica,

- chýba EDGE.

Cena

odporpúčaná 13 990 Sk.

Sony Ericsson W550i je veľmi pekný telefón s výbornými hudobnými funkciami a solídnymi slúchadlami. Je to akýsi vydarený braček modelu W800i bez pamäťovej karty, s horším fotoaparátom, ale s množstvom vylepšení. Ak by som nevlastnil W800i, nad W550i by som kvôli podstatne nižšej cene určite rozmýšľal. Horší fotoaparát fotí i tak dobre, 256 MB v drvivej väčšine prípadov postačuje. Ale napríklad kvalitný internetový prehliadač či pamäť na 1 000 kontaktov sú lákadlom.

Dôležité odkazy:

podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.11.2005 - 11:34

Atlis: Takze informacia o dalsom W modeli pre US trh nedavno uverejnili sa stava aktualnejsou...

anonymous08.08.2005 - 13:32 Trvalý odkaz

Joe: 30hodin je fakt dobrych :-)

anonymous09.08.2005 - 00:08 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: SE nejak chrli vela podobnych modelov. Naco potom bude S600 ked W550 je vlastne to iste len ma O DOST vacsiu pamat? U nas sa pravdepodobne objavi len W550

anonymous09.08.2005 - 00:19 Trvalý odkaz

Atlis: Omyl Filip, naopak je to docela normalny jav, vid napriklad Nokia, vela modelov, male rozdiely, ale su. Naviac, rozdiel bude v cene, napriklad mne by ako bezny telefon W550i bohate stacila, nie je tuctova, ma dobru vybavu a cena nebude vysoka...

anonymous09.08.2005 - 00:52 Trvalý odkaz

7wcsnurka: niekto nema na w800,moze si kupit w550...dobry tah Se :)

Celá diskusia 47 príspevkov