OnePlus 5 - do prvej ligy chýba už len vodeodolnosť

Recenzia dual SIM androidu s 5,5'' Full HD displejom, presnou čítačkou odtlačkov, duálnym fotoaparátom, rýchlou nadstavbou a dobrou výdržou.

Predstavenie OnePlus 5 sa nezaobišlo bez kontroverzie. Väčšina posledných únikov pred predstavením nasvedčovala tomu, že nová vlajková loď sa až nápadne podobná na iPhone 7 Plus. Nakoniec sa tieto odhady potvrdili a OnePlus 5 má naozaj veľa spoločných dizajnových prvkov.

Ako predošlý vlastník všetkých vlajkových lodí OnePlus som si všimol, že kvalita balenia OnePlus smartfónov neustále narastá. Je pochopiteľné, že sa firma snaží zaujať už pri prvom pohľade na zabalenú krabicu a následne pri jej rozbaľovaní. Viac než pekný dizajn obalu a ďakovný list od riaditeľa, by sme ale ocenili ochranné púzdro v balení. Hlavne pri pohľade na stále sa zvyšujúcu cenovku nových modelov.

ikona

Základné info: OnePlus 5Nová vlajková loď s 5,5'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 835, až 8 GB RAM a 128 GB úložiskom, duálnym fotoaparátom, 16 Mpix prednou kamerou a 3300 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Súčasťou balenia je už tradične USB-C kábel a Dash Charge 2.0 nabíjačka. Pochvalu si OnePlus zaslúži aspoň za fóliu na displeji, ktorá sa síce rýchlo špiní, no ochráni displej dovtedy, kým si kúpite kvalitnejšie tvrdené sklo alebo inú formu ochrany.

Dizajn zadnej strany OnePlus 5 sa na fotografiách naozaj podobá na iPhone 7 Plus, no v realite je podobnosť výrazne menšia. Ak sa už bavíme o podobnosti, novinka sa prednou stranou takmer zhoduje s predchodcom OnePlus 3 / 3T.

Tlačidlá pod displejom sa oproti predchodcovi takmer nezmenili. Uprostred sa nachádza kapacitné tlačidlo s čítačkou odtlačkov, ktoré je od zvyšku prednej strany farebne odlíšené. Hĺbkový rozdiel medzi tlačidlom a ochranným sklom prednej strany je minimálny. Výrobca zmenil povrch čítačky na keramický, vďaka čomu by mala byť odolnejšia voči poškriabaniu.

Snímač odtlačkov je veľmi rýchly a presný. Je taktiež dostatočne veľký a nie je problém ho nahmatať aj naspamäť. Osobne si však myslím, že hĺbkový rozdiel medzi čítačkou a sklom ako to má napríklad Xiaomi Mi 6 je na jednoduchosť používania ešte lepšia.

Napravo a naľavo od čítačky sú dotykové tlačidlá v tvare jednoduchých bodiek s podsvietením. Ich funkcie si môžete ľubovoľne nastaviť v nastaveniach. Prispôsobiť si môžete stlačenie, dlhé podržanie alebo dvojklik na tlačidlo. Aby toho nebolo málo, máte možnosť si zapnúť ovládaciu lištu na displeji.

Nad displejom sa nachádzajú zľava notifikačná dióda, predná kamera, senzory okolitého svetla a priblíženia a reproduktor. Informačná dióda je viacfarebná a nastaviť si môžete jej farbu pre notifikácie, nabíjanie či dva stavy nabitia batérie.

Horná stena je prekvapivo úplne prázdna. Nenachádza sa tu sekundárny mikrofón, IrDa ani 3,5 mm konektor pre slúchadlá ako tomu býva zvykom. Audio konektor sa našťastie len presunul na sponu stranu a OnePlus 5 teda nie je ďalším smartfónom, ktorý by o tento konektor prišiel. Na spodnej strane okrem audio konektoru nájdeme ešte USB-C port a hlasný reproduktor s mikrofónom.

Vpravo je umiestnené tlačidlo napájania, ktoré je väčšie než zvyčajne a nad ním je slot pre dve nano SIM karty. Vľavo výrobca umiestnil ovládač hlasitosti a jazdec upozornení, ktorý je pre smartfóny OnePlus typický.

V nastaveniach je možné prispôsobiť si jeho tri stavy a to vrátane vypnutia budíkov, blokovania hovorov či zapnutia vibrovania. Jazdec upozornení je naozaj užitočným a jednoduchým ovládacím prvkom, ktorý by som rád videl aj na ďalších smartfónoch, ak nerátame iPhone od Apple. Osobne veľmi nefandím umiestneniu ovládača hlasitosti presne oproti tlačidlu napájania, často sa totiž stáva, že pri nastavovaní hlasitosti nechtiac zhasnete obrazovku.

Na zadnej strane vľavo hore výrobca umiestnil duálny fotoaparát, sekundárny mikrofón a duálny LED blesk. Zadná strana aj rám je vytvorený z jedného kusu hliníka. Boky sú rovné a následne po hrane prechádzajú do zadnej časti, ktorá je mierne zaoblená. Telefón sa drží pohodlne a vďaka miernej hrane je istota uchopenia v ruke väčšia než pri úplne oblom dizajne, aký mal Xiaomi Mi 6.

Na testovanie sme mali nezvyčajne oba modely - 64 GB Slate Grey aj 128 GB Midnight Black. Čiernu verziu nám požičal môj dobrý priateľ Jakub, za čo mu ďakujeme. Oba modely vyzerajú naživo inak než na obrázkoch od výrobcu. To sa týka najmä verzie Slate Grey. Ide o naozaj nezvyčajnú farbu, ktorá pri slabšom svetle naozaj vyzerá ako sivá, no na svetle dostáva farba fialový nádych. Čierna je naozaj tmavá matná čierna, ktorá pôsobí veľmi elegantne. Nehľadiac na farbu, oba modely sa nanešťastie veľmi rýchlo zašpinia.

OnePlus 5 je naživo veľmi pekný smartfón. Spracovanie je tiež špičkové a nie je mu čo vytknúť. Za vlajkovými loďami iných výrobcov však zaostáva kvôli absencii akejkoľvek vodeodolnosti. Tiež treba spomenúť, že po dizajnovej stránke ide o úplne bežný smartfón, čo v čase smartfónov s displejmi s pomerom 18:9 môže byť nevýhoda. Samotný OnePlus pri predstavení priznal, že chceli smartfón s takýmto displejom spraviť, no nemali na to zdroje a skúsenosti.

Z displeja OnePlus 5 mám zmiešané pocity. Podobne ako u predchodcov OnePlus 3 a 3T ide o Optic AMOLED displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou a Full HD rozlíšením. Pokrýva ho 2,5D ochranné sklo Gorilla Glass 5. Displej je naozaj pekný a v nastaveniach si môžete dokonca zvoliť jeden zo štyroch farebných režimov, kde nájdeme sRGB alebo DCI-P3 profily či možnosť vytvoriť vlastný. Podanie farieb je veľmi dobré a pozorovacie uhly takisto. Doménou OLED displejov je ale zobrazenie čiernej, ktorá je aj v tomto prípade špičkové. Nie všetko je však ideálne.

Jas by mohol byť rozhodne vyšší, na slnku je občas problém telefón používať. Ďalším negatívom je rozlíšenie. OnePlus aj pri piatej vlajkovej lodi opäť použilo Full HD displej. Konkurencia už dávno používa QHD a experimentuje dokonca aj so 4K. Za uplynulé roky teda nevidím žiaden krok v pred, čo rozhodne nekorešponduje s narastajúcou cenou a mottom spoločnosti. Keď si poviete, že displej OnePlus 5 sa veľmi nelíši od toho v OnePlus 3T, zrejme nebudete ďaleko od pravdy. Na internete totiž kolujú informácie o tom, že displeje v týchto smartfónoch sú totožné.

Čo je však ešte horšie, OnePlus s cieľom dosiahnuť požadovaný vzhľad otočilo displej hore nohami. Používatelia sa teraz sťažujú na zvláštne vlnenie displeja pri posúvaní obrazu zhora nadol a opačne, teda scrollovaní. Tento problém nazvali Jelly Scrolling Effect a OnePlus sa k tomu vyjadrilo, že to je úplne normálne. Na testovanom kuse som si tento problém nevšimol, je teda možné, že sa týka iba nejakej časti produkcie, nie celej.

V oblasti výkonu patrí OnePlus 5 medzi úplnú špičku. Vybavený je osemjadrovým procesorom Qualcomm Snapdragon 835 a dvomi pamäťovými verziami. Lacnejšia disponuje 6 GB operačnou pamäťou a 64 GB úložiskom, drahšia astronomickými 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. Toto je prvýkrát, kedy som sa osobne stretol so smartfónom s 8 GB RAM. Momentálne však takúto veľkú operačnú pamäť využijete len ťažko a rozdiel oproti 6 GB modelu bude minimálny. Rozhodne to je ale krok vpred a dá sa očakávať, že aj ostatní výrobcovia budú tento trend nasledovať. 64 GB verzia má po prvom spustení 51,88 GB voľného miesta, 128 GB až 110,45 GB.

Upozorniť však treba na to, že voľné miesto závisí od aktuálne nainštalovaného systému. Úložisko typu UFS 2.1 je veľmi rýchle, v teste sekvenčného čítania dosiahlo 760 MB/s a pri zápise 198 MB/s. V AnTuTu patrí OnePlus 5 k úplnej špičke na trhu so 176680 bodmi. Hovorí sa ale o podvádzaní zo strany výrobcu, ktorý smartfón upravil tak, aby pri testoch výkonu využíval všetky jadrá procesora na plný takt. Osobne v tom problém nevidím, veď OnePlus len naplno využíva potenciál procesora. Druhá vec je však fakt, že tento maximálny výkon s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahnete iba pri benchmarkoch a nikde inde. Pre koncového používateľa sú teda zveľadené výsledky zbytočné, keďže nevypovedajú o reálnom výkone zariadenia.

OnePlus 5 je jeden z mála čínskych smartfónov, ktorý sa u nás oficiálne predáva a podporuje naše LTE siete, vrátane 800 MHz LTE. Novinka je tiež vybavená NFC, GPS, Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac s 2x2 MIMO anténami, či USB OTG. Podobne ako u predchodcov, aj OnePlus 5 je dual SIM. Počas hovoru na jednej nanoSIM karte je druhá nanoSIM karta nedostupná, ide teda o neaktívny dual SIM. Vo výbave žiaľ nenájdeme slot na microSD karty, FM rádio, stereo reproduktory ani infraport.

Reproduktor na spodnej strane ma prekvapil hlasitosťou, keďže v teste hlasitosti dosiahol jedny z najlepších výsledkov vôbec. Pri bezprostrednej blízkosti to bolo 111,3 dB a vo vzdialenosti 10 cm 96,0 dB. Osobne však nie som nadšený z umiestnenia reproduktoru naľavo od USB-C portu. Pri držaní telefónu v horizontálnej polohe jednou rukou si budete reproduktor zakrývať. Taktiež by som uvítal stereoreproduktory a to aspoň v takom prevedení ako na iPhone 7 alebo Xiaomi Mi 6. Pri týchto smartfónoch sa na reprodukciu zvuku využíva okrem hlavného reproduktoru aj sekundárny, určený na hovory.

OnePlus používa od čias OnePlus 2 vlastnú nadstavbu Oxygen OS. Tá je v prípade OnePlus 5 vo verzii 4.5.0. Počas dvojtýždňového používania prišli postupne akutalizácie 4.5.2, 4.5.3 a 4.5.5. Je dobré vidieť, že OnePlus sa o telefón stará a opravuje chyby, no ideálne by bolo, aby chyby a bugy boli už pri začiatku predaja odstránené. Používatelia hlásili problém s Wi-Fi a ja som mal napríklad problém pripojiť telefón k PC. Treba počítať s tým, že niekoľko aktualizácií ešte určite bude a jedna z nich má pridať elektronickú stabilizáciu pre 4K videá.

OxygenOS 4.5 vychádza z čistého Android 7.1.1, ktorému pridáva niekoľko malých, ale užitočných zmien. Medzi ne patrí už spomínaná možnosť nastaviť si ovládacie tlačidlá, zmeny farebnej témy či Polička. Polička je miesto na domácej obrazovke, kde nájdete počasie, najčastejšie používané kontakty a aplikácie, možnosť zapísať si poznámku či pridať vlastný widget. Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patria gestá na zamknutej obrazovke či prebudenie čiernobieleho displeja po zdvihnutí telefónu. Nechýba ani režim dvoch okien aplikácií, ktorý je súčasťou samotného Androidu 7.

Smartfóny OnePlus vždy zaostávali v oblasti fotoaparátov za špičkou na trhu a tento model by to mal zmeniť. OnePlus 5 je preto vybavený duálnym fotoaparátom s teleobjektívom. Hlavný snímač má 16 Mpix a clonové číslo f/1.7. Teleobjektív má až 20 Mpix a clonové číslo f/2.6. Ani jeden z týchto fotoaparátov nie je vybavený optickou stabilizáciou (OIS), čo pokladám za veľké mínus. Uspokojiť sa preto budete musieť iba s elektronickou stabilizáciou (EIS) pri hlavnom snímači. Pri predstavení smartfónu bol teleobjektív prezentovaný ako 2-násobný bezstratový zoom, za čím sa však v skutočnosti ukrýva 1,6-násobný optický zoom a softvérová úprava. OnePlus tak zbytočne prilialo ďalší olej do ohňa, keď na rovinu nepovedalo, ako to s fotoaparátmi je.

Nahrávanie videa je možné vo všetkých aktuálnych formátoch, teda 4K 30 fps, Full HD 60 fps, Full HD 30 fps a nechýba ani spomalené video 720p, 120 fps.

Prostredie fotoaparátu je veľmi prívetivé a jednoduché na ovládanie. Posunutím prsta vertikálne po obrazovke prepínate medzi fotoaparátom, kamerou a hĺbkovým efektom. Pod spúšťou fotoaparátu nájdeme tlačidlo na zmenu aktuálnej kamery. Naľavo od spúšte je ovládanie priblíženia, ktoré dotykom mení 1x a 2x priblíženie. Pri podržaní sa zobrazí posuvník, ktorý umožňuje priblíženie až 8x. Nechýba ani manuálne ostrenie dotykom na displeji či doladenie expozície. Vľavo hore sa nachádzajú základné nastavenia blesku, HDR či časovať. Voľba ďalších režimov je dostupná v menu. Tu okrem už troch spomenutých módov nájdeme ešte panorámu, spomalené a časozberné videá a predovšetkým Pro režim.

V ňom si môžete nastaviť hodnoty ISO 100-3200, vyváženie bielej 2300K-7500K, rýchlosť uzávierky 1/8000s - 30s, manuálne ostrenie a doladenie expozície. Nachádza sa tu tiež histogram a vodováha. Fotografie môžete ukladať aj vo formáte RAW a manuálne nastavenia si môžete uložiť do jedného z dvoch profilov.

Aké sú výsledné fotografie z OnePlus 5? Fotografie majú množstvo detailov vďaka vysokému rozlíšeniu a pekné farby. HDR funguje skromnejšie, čo je dobré, ak nechcete presaturované fotografie. Vo videách môžeme vidieť veľmi rýchle preostrovanie, čo je tiež veľké plus. Kolega Richard bol s OnePlus 5 na dovolenke v Chorvátsku, preto si určite nenechajte ujsť Takto fotí OnePlus 5: deň aj večer pri mori. Nájdete tam aj jeho komentár.

V režime portrétu vznikajú fotografie s bokeh efektom, teda rozmazaným pozadím. Ide o rovnaký princíp ako pri Xiaomi Mi 6 či iPhone 7 Plus. Výsledné fotografie sú o niečo lepšie než v prípade Mi 6, no stále sa občas stáva, že rozmazanie zasahuje aj do fotografovaného objektu. Osobne by som uprednostnil duálny fotoaparát v štýle LG G6, kde druhá kamera je širokouhlá.

Nočné fotografie v automatickom režime majú menej šumu a viac detailov než pri Xiaomi Mi 6, no kvalít LG G6 nedosahujú. To sa však rázom mení pri použití Pro režimu, kde sa dá nastaviť až 30 sekundová uzávierka, čo je rovnaká hodnota ako pri G6 a výrazne vyššia hodnota než 1/4s pri Mi 6. Vďaka tomu sú fotografie vytvorené na statíve len o chlp horšie ako tie z G6 a rozdiel je častokrát zanedbateľný.

Predný fotoaparát prešiel tiež výrazným vylepšením. Má 16 Mpix, clonové číslo f/2.0, elektronickú stabilizáciu EIS a dokáže nahrávať Full HD 30 fps videá. Fotografie z predného fotoaparátu sú veľmi dobré a patria medzi to najlepšie, čo som doteraz testoval. Veľkú zásluhu na dobrých výsledkoch má veľké rozlíšenie a clona. Škoda, že chýba zaostrovanie a manuálne doladenie expozície.

Smartfóny OnePlus sa vždy vyznačovali nadpriemernou výdržou batérie. OnePlus 5 napriek tenkému telu a zmenšeniu batérie oproti OnePlus 3T nie je výnimkou. Novinka má 3300 mAh batériu, čo je o 100 mAh menej ako mal predchodca. Pri mojom bežnom používaní som sa vždy dostal cez hranicu 7 hodín zapnutého displeja, zvyčajne dokonca až na 7,5 hodiny. Ide o naozaj veľmi dobrú a rozhodne nadpriemernú výdrž, keď berieme do úvahy hrúbku zariadenia a jeho výkon. Pri trošku menej náročnom používaní vidím 8 hodín zapnutého displeja ako reálnych a teda 2 dni výdrže nie sú nemožné.

Aby toho však nebolo málo, OnePlus 5 vyniká aj v rýchlosti nabíjania. Opäť sa stretávame s nabíjaním Dash Charge, ktoré je nielen rýchle, ale aj šetrné k zariadeniu. Nabíjačka má výstup 5 V 4 A a obsahuje všetku elektroniku pre rýchle nabíjanie. Tá teda nie je umiestnená v smartfóne, ako tomu býva zvykom. Telefón sa preto pri nabíjaní takmer vôbec nezohrieva, nabíjačka je zasa extrémne teplá. Druhým dôsledkom, s ktorým treba rátať, je pomalé nabíjanie v prípade použitia inej nabíjačky. Dash Charge 2.0 teda funguje iba s originálnou nabíjačkou. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 9 %

- 10 min = 19 %

- 15 min = 29 %

- 30 min = 58 %

- 45 min = 82 %

- 60 min = 93 %

- 75 min = 98 %

- 85 min = 100 %

Dĺžka nabíjania je len o 4 minúty dlhšia než pri Xiaomi Mi 6. Ten však pri nabíjaní nie je možné používať, keďže sa veľmi zahrieva.

Výhody:

+ prémiová kovová konštrukcia

+ špičkový výkon

+ presná čítačka odtlačkov s keramickým povrchom

+ rýchle nabíjanie Dash Charge 2.0

+ výdrž batérie

+ dual SIM, NFC, Bluetooth 5.0, 3,5 mm audio konektor

+ rýchla nadstavba OxygenOS

Nevýhody:

- absencia vodeodolnosti

- vyššia cena

- nemá FM rádio a slot na microSD

Orientačná cena: 499 € (64 GB), 559 € (128 GB)

Záver

OnePlus 5 je elegantný, výkonný a nesmierne rýchly android. Ponúka bohatú výbavu, ktorá sa môže bez problémov porovnávať s tým najlepším na trhu. Túto filozofiu však malo OnePlus od začiatku, no od vtedy sa cena ich špičkového modelu vyšplhala na takmer dvojnásobok. OnePlus 5 tak stratil výhodu svojich predchodcov a pomaly, ale iste, sa dostáva do cenového teritória vlajkových lodí iných značiek - LG G6, Samsung Galaxy S7/S8, Huawei P10 či Sony Xperia XZ.

Napriek nárastu cenovky stále absentuje vodeodolnosť a displej s vyšším rozlíšením. Fotoaparáty sa výrazne zlepšili, stále však nedosahujú kvalít toho najlepšieho na trhu, no rozdiel je menší než kedykoľvek predtým. Odporúčam s nákupom OnePlus 5 ešte počkať, kým sa vychytajú softvérové problémy a kým pribudne stabilizácia 4K videa.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí OnePlus 5: deň aj večer pri mori.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 13.07.2017 - 17:22

Sice som v beta programu. Ako taky "pokusny" kralik ale zatial vzdy vsetky vylepsenia fungovali. A hlavne chodia mesacne bezp.zaplaty. lebo predtym to bolo tak kazde tri mesiace no uvidime ako dalej. Vy co nie ste v programe Beta ste na tom ako? Ci uz s androidom alebo zaplatami? Kludne napiste.

Nightmare13.07.2017 - 17:44 Trvalý odkaz

mne veru nechyba ta vodeodolnost...par krat sa mi stane ze ked je dazd ze spadne par kvapiek na fon teraz uz len otazka ci ist do neho :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.07.2017 - 18:25 Trvalý odkaz

Tak za 500 eur sa už dá kúpiť kadečo. Tento telefón je zaujímavý pre ľudí, čo chcú výkon a to ostatné ich až tak netrápi.. tých problémov je tam viac. Pomalé wifi, údajne vymenené stereo kanály, neviem čo je na tomto pravdy ja mám hudobný sluch, a čo ja viem čo ešte. Telefón je to fajn, ale aby kompenzoval nedostatky mal by mať cenu tak o stovku nižšiu, takto je drahý. Ja som s ním ale spokojný. Spĺňa všetko čo potrebujem a vylepšuje predchádzajúcu generáciu v bodoch, ktoré mi vadili.

Tomas13.07.2017 - 18:49 Trvalý odkaz

Nie vodeodolnost, ale OIS...

Celá diskusia 24 príspevkov