HTC U11 - toto sme tu ešte nemali

Recenzia 5,5'' androidu s QHD displejom, 4 GB RAM a 12 Mpix fotoaparátom s OIS. Stlačením bočných stien aktivujete vybrané funkcie.

Značka HTC v poslednom období zrejme zmizla z hľadáčika mnohých záujemcov o nový nadupaný smartfón. Jej najlepším mobilom akoby vždy niečo chýbalo. Raz kvalitný fotoaparát bez kompromisov, inokedy rozumnejšia cenovka. Z najvyššieho stupienka v tichosti odišli aj legendárne a výborne hrajúce stereo reproduktory či podarená nadstavba Sense.

Lenže k iPhonu 7, Samsungu Galaxy S8, Huaweiu P10 a LG G6 sa tohtoročný počin HTC zaradiť oplatí. U11 neexperimentuje s nepraktickým zahnutým displejom, čítačka odtlačkov je tam, kde na ňu najlepšie dosiahnete a dá sa spoľahnúť aj na odolnosť voči vode a prachu.

ikona

Základné info: HTC U11Vlajková loď s inovatívnym ovládaním stlačením bočných stien, 5,5'' QHD displejom, procesorom Snapdragon 835, vodeodolnou konštrukciou, 12 Mpix fotoaparátom s OIS, f/1.7 a 3000 mAh batériou. Audio jack s 3,5 mm konektorom chýba.

Displej s 5,5-palcovým rozlíšením ignoruje tohtoročný trend so superširokým pomerom strán, no všetky aplikácie sa zobrazia tak ako majú, a videá z internetu vyplnia celú obrazovku bez čiernych pruhov. Rozlíšenie s mriežkou 1440 x 2560 bodov pritom dorovná všetkých konkurentov. V najlepšom poriadku je aj čitateľnosť na priamom slnku a zobrazované farby.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Osobne by som dokonca dal Super LCD panelu prednosť pred akýmkoľvek AMOLED displejom. Nedokáže síce čarovať so spotrebou energie pri zobrazovaní čiernej farby, no netrpí "vypaľovaním" modrej zložky ani pri dlhodobom používaní.

Nočný režim, úprava teploty farby či režim používania v rukaviciach tu tiež nechýbajú. Dvojité ťuknutie dokáže telefón rozsvietiť a zhasnúť. Toto gesto však nie je práve šikovné, klepania musia byť naozaj neprirodzene silné a zhasnutie funguje iba z uzamykacej obrazovky, kde by po pár sekundách displej zhasol tak či tak.

Ovládacie tlačidlá Androidu 7.1.1 Nougat sa presunuli nižšie. HTC totiž stále preferuje podsvietené dotykové snímače. V strede je naozaj úzka čítačka odtlačkov prstov, s jej spoľahlivosťou som ale nemal žiadny problém. Okrem odomknutia telefónu nahrádza dotyk na ňu aj tlačidlo Domov a dlhé podržanie spustí asistenta Google. Chýbala mi možnosť zmenšenia obrazovky pre používanie jednou rukou, napríklad v MHD.

HTC U11 ale rozhodne nevyzerá konzervatívne, postačí ho otočiť na druhú stranu. Sklenený chrbát dostal zrkadlovo lesklé farby a zahnuté okraje. K našej modrej, striebornej a čiernej by mala neskôr pribudnúť aj červená. Nevýhodou lákavého vzhľadu sú všadeprítomné odtlačky prstov.

Výrobca sa chváli, že na rozdiel od ostatných zvládol ohnúť všetky štyri okraje zadnej strany. Vďaka nim je držanie takto veľkého zariadenia stále dostatočne pohodlné. Na YouTube už nájdete niekoľko videí, ktoré testujú konštrukčnú pevnosť novinky. V teste ohybu nedopadla práve najlepšie, pri normálnom používaní by ste ale nemali mať problémy.

Novinka reaguje aj na silné stlačenie okrajov, respektíve zovretie v ruke. V nastaveniach hľadajte funkciu Edge Sense. Na krátke stlačenie a dlhšie podržanie si budete môcť nastaviť dve rozdielne akcie. Jedno môže napríklad otvoriť Chrome a druhé fotoaparát.

Otvorenie fotoaparátu mi samozrejme fungovalo aj bez odomknutia obrazovky, pre zachytenie rýchlych momentiek teda stačilo silno stlačiť U11 v ruke. Ďalšie slúži ako spúšť. Okraje môžu spustiť ľubovoľný softvér z Google Play, vytvoriť screenshot, zapnúť a vypnúť LED baterku, nahrávať zvuk do diktafónu alebo dokonca aktivovať Wi-Fi hotspot (nie Wi-Fi samotné).

Údajne by časom mohla pribudnúť aj podpora pre aplikácie tretích strán. To znamená, že by ste stlačenie okrajov U11 mohli využiť aj v niektorých hrách alebo napríklad v Messengeri, na rýchle odoslanie "lajku". V tomto som však skeptický, fragmentácia androidov je príliš veľká na to, aby vývojárov začalo Edge Sense zaujímať viac. Stláčanie okrajov som však používal denne. Je to ako mať na telefóne ďalšie tlačidlo, ktoré viete naprogramovať aj na niečo iné, ako nepoužiteľný asistent Bixby…

Grafická nadstavba Sense stále patrí k tým veľmi vydareným. Chcel by som len kompaktnejšiu a lepšiu ponuku rýchlych prepínačov pre Wi-Fi, Bluetooth, Letový režim či ďalšie v hornej lište. A kalendár. Niekam sa vytratil výborný kalendár od HTC, ktorý v U11 nahrádza Kalendár Google so šialeným rozpisom udalostí pod sebou. Skúste teda v Google Play pátrať po lepšej alternatíve.

Naopak, karty kontaktov v telefóne, inteligentné vyhľadávanie v zozname čísel alebo natívny e-mailový klient sú výborné.

V SMS-kách zasa môžete rýchlo zväčšovať text zoštipnutím prstov. Zadávanie textu potom obslúži klávesnica TouchPal. Vlastné riešenie od výrobcu som mal v starších HTC-čkach radšej, zvládalo o niečo lepšie aj prácu s prediktívnym slovenským slovníkom. Pri dlhšom používaní sa ale presnosť zlepší.

Sense na uzamykacej obrazovke ponúkne aktuálny čas a počasie. Zo spodnej lišty potom budete môcť spustiť stále prítomnú základnú štvoricu ikon. Postačí ich posunúť prstom. Väčšina výrobcov tu má len prístup k fotoaparátu, prípadne volaniam.

Z aplikácií v nadstavbe zaujme ešte aplikácia pre obnovu údajov zo starého telefónu. Musí však byť výhradne od značky HTC. Kopírovanie z iného androidu alebo iPhonov hľadajte priamo v Nastaveniach. Prítomný je tu aj HTC Sense Companion, ktorý má byť snahou o vlastného asistenta. Má ponúkať reštaurácie v okolí či sledovať vašu fitness aktivitu.

Chválim, že U11 prichádza v kombinácii so 4 GB operačnou pamäťou a veľkým 64-gigabajtovým vnútorným úložiskom. Systém si z neho odhryzne len niečo viac než 10 GB. Spolu s rýchlym Snapdragonom 835 tak budete mať dostatok výkonu prakticky na čokoľvek.

Spoľahnúť sa budete môcť tiež na 12-megapixelový (4:3) fotoaparát. Jeho aplikácia ponúkne nastavenia vyťahujúce sa z ľavého okraja. Prítomný je aj profesionálny režim s manuálnym nastavením vyváženia bielej, ISO, času uzávierky alebo ručným zaostrovaním.

Fotografie cez deň patria k najlepším na trhu a HTC U11 právom dostalo tak vysoké hodnotenie v benchmarku DxOMark. Snímač zachytí snímky s vernými farbami a vysokým kontrastom. Mal som možnosť priameho porovnania s iPhonom 7 Plus. Zábery z HTC majú vyššiu saturáciu, vyzerajú teda plnšie. V komplikovaných podmienkach s množstvom tieňov by som naopak preferoval iPhone, ktorý situáciu zachytí bližšie k realite.

Vďaka optickej stabilizácii môžete s novinkou úspešne fotiť aj večer, pri dostatočnom zdroji svetla aj z ruky.

Chválim schopnosť nahrávať veľmi pekné 4K videá, hoci s maximálnou dĺžkou iba 6 minút. K nastaveniam videa mám ale niekoľko výhrad. Sú chaotické. U11 totiž dokáže nahrávať "Hi-Res" zvuk, alebo "3D" zvuk. Závisí to od voľby priamo na displeji.

Hi-Res zvuk vytvorí súbor s príponou .mkv a audiostopou vo formáte FLAC. Pri zázname koncertu alebo hudby naozaj zaznamenáte mierny nárast kvality, no takéto video z telefónu nedostanete napríklad na Instagram či nepošlete cez Facebook Messenger.

Odporúčame vám teda zachytávať videá s nastavením 3D audia. Ten vytvára použiteľnejšie MP4 súbory a vďaka 4 mikrofónom by mal nahrávať plnohodnotný 5-kanálový zvuk. Inak môžete byť nemilo prekvapení, že sa so svojimi zážitkami len tak ľahko nepochválite. Ak navyše zapnete voľbu akustické smerovanie, pri zoomovaní by sa mala elektronika snažiť napodobniť efekt smerových mikrofónov a zosilniť zvuk z pódia.

Nahrávanie Full HD videí tu príliš zmysel nemá, pretože na rozdiel od konkurencie majú iba 30 fps, nie mimoriadne efektný dvojnásobok. Spomalené videá pritom môžu mať až 120 fps.

Vpredu na seba môžete otočiť mimoriadne kvalitný 16-megapixelový predný fotoaparát. Pri takto vysokom rozlíšení by sme možno chceli ešte aj automatické zaostrovanie, ako napríklad na novom Galaxy S8. Namiesto neho je tu funkcia autoportrétovej panorámy. Tá pospája viac záberov vedľa seba po jemnom pootočení telefónom a vytvorí tak efekt širšieho objektívu. Videá z prednej kamery majú maximálne Full HD rozlíšenie. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí HTC U11: slnečné bratislavské ráno.

Balenie od výrobcu je mimoriadne bohaté, nájdete v ňom leštiacu handričku na lesklú zadnú stranu a displej, jednoduchý plastový obal, slúchadlá a redukciu na ne. HTC U11 totiž nemá tradičný 3,5 mm audio jack.

Zrejme aj kvôli dosiahnutiu odolnosti voči vode s certifikáciou IP67. Namiesto neho je tu redukcia z USB-C na 3,5 mm jack, prípadne priamo USB-C slúchadlá.

Majitelia najnovšieho iPhonu 7 to už pomaly nebudú môcť označiť za nevýhodu, ostatní áno. Bolestivejšie než využívanie redukcie s vlastnými slúchadlami môže byť to, že pribalené slúchadlá s USB-C nevyužijete nikde inde. Ani s telefónmi s USB-C, ani v počítači. Elektronika v nich totiž komunikuje iba s HTC U11.

Slúchadlá vďaka in-ear konštrukcii už samé o sebe výborne tlmia okolité zvuky, technológia USonic navyše pridáva aj aktívne potláčanie okolitého hluku. Po prvom pripojení k telefónu prehrajú vopred pripravenú sekvenciu a podľa nej a tvaru vášho zvukovodu upravia svoje parametre.

Výsledok je výborný, hudba znie výborne v prakticky celom spektre. Zreteľné sú výšky, no najmä basy. Patria k tým najlepším pribaleným slúchadlám na trhu. Len vám musí vyhovovať tento typ konštrukcie a musíte prežiť absenciu tlačidiel pre reguláciu hlasitosti priamo na nich.

Využiť samozrejme môžete aj hlasné stereo reproduktory. Počas prehrávania hudby sa v notifikačnej lište zobrazí možnosť prepínania medzi dvomi režimami ekvalizéra - Kino a Hudba. Možnosť ručného doladenia frekvencií už nedostanete.

USB-C konektor bez problémov rozpozná bežné pamäťové kľúče. Postará sa tiež o rýchle nabíjanie integrovanej 3000 mAh batérie. Po približne 40 minútach som sa s pribaleným adaptérom dostal z nuly na 60 %, plné nabitie potom dosiahnete za približne 90 minút.

Výdrž nového HTC ale nijak pozitívne neprekvapí, pre väčšinu z vás to bude klasický jednodenný smartfón. Ja som ho pri aktívnejšom používaní musel často nabíjať už okolo šiestej večer. Počítajte s tým, že výrazným žrútom bude aj spomínaná USB-C redukcia. Telefón dokonca vyzýva na jej odpojenie, keď ju nevyužívate.

Výhody:

+ bohaté balenie (ochranný kryt, redukcia)

+ výborné USB-C slúchadlá

+ kvalitný fotoaparát a predná kamera

+ HTC Sense, rýchle prostredie

+ 3D zvuk v nahrávaných videách

Nevýhody:

- len 3000 mAh batéria

- pekný sklenený chrbát je magnetom na odtlačky

- chýba 3,5 mm jack, USB-C slúchadlá nepoužijete nikde inde

- podľa testov znížená pevnosť konštrukcie

- chaotické nastavenia nahrávaného videa (zbytočný .mkv formát)

Orientačná cena: 713,50 eur (Mall.sk)

Záver

HTC U11 sa výrobcovi konečne podaril. Okrem lesklej zadnej strany a chýbajúceho 3,5 mm audiojacku ničím nešokuje, no práve to je dobre. Najnovšia vlajková loď z Taiwanu sa konečne môže postaviť proti najvybavenejším smartfónom tohto roka.

Pokiaľ neznesiete kompromisy prichádzajúce zo zahnutým displejom, nechcete čítačku odtlačkov a vypínač umiestnený na chrbte a nepáči sa vám iOS či žiadny z iPhonov, konkurencia dokonca začne odpadať.

U-jedenástka to tento rok zvládla z QHD displejom, vodeodolnosťou, výborným fotoaparátom a kvalitnou prednou kamerou. Experiment s odstrihnutím audio konektora je zrejme ešte o pár mesiacov unáhlený, no v balení dostanete redukciu a kvalitné slúchadlá s tlmením okolitého hluku. Škoda, že výdrž je len priemerná a za pluskovým iPhone či S8-čkou trochu zaostáva.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U11: slnečné bratislavské ráno.

Diskusia k článku:

Nightmare 27.06.2017 - 14:50

No asi najlepsie HTC od cias M7

Lukas28.06.2017 - 09:36 Trvalý odkaz

a co ta konstrukcia? vraj to neodporucaju dokonca nosit ani vo vrecku....nevim

Matej Krajčovič28.06.2017 - 13:08 Trvalý odkaz

Na čo presne sa pýtaš? V prednom vrecku nohavíc nebudeš mať problém, aj ochranné sklo pri pádoch podľa mňa vydrží to, čo porovnateľné mobily. Nosil som ho tam celý čas.

Do zadného vrecka, kde hrozí poškodenie pri sadnutí, by som si nedával žiadny mobil.

Celá diskusia 4 príspevky