Fotoaparát One Plus 5 nemá 2-násobný optický zoom

Čínsky výrobca prezentoval duálny fotoaparát svojej novej vlajkovej lode ako jedno z jej najväčších lákadiel. Nie všetko, čo povedal počas jej uvedenia, bola pravda.

Po zistení, že OnePlus 5 podvádzal pri benchmarkoch, tu máme ďalšiu, nie tak celkom presnú informáciu. Týka sa duálneho fotoaparátu, ktorý má podľa výrobcu umožňovať 2-násobný optický zoom. Pravda je taká, že toto priblíženie je v skutočnosti kombináciou optického a digitálneho zoomu. Firme teda nezostalo nič iné, len znovu vysvetľovať. Tentokrát sa toho ujal sám Carl Pei. Oficiálne stanovisko zverejnil na svojom Twitteri. V ňom tvrdí, že optický zoom fotoaparátu OnePlus 5 umožňuje skutočné priblíženie na úrovni 1,6x a zvyšných 0,4x je realizovaných pomocou technológie SmartCapture. Tá označuje súbor funkcií pre spracovanie obrazu.

Bližšie detaily k nej výrobca neprezradil. Podľa Qualcommu, ktorý dodáva čipy do telefónov OnePlus, spomínaná funkcia pomáha k plynulému zoomu medzi dvoma šošovkami fotoaparátu počas nahrávania videí vo vysokej kvalite. Sú snímané z väčšej vzdialenosti a s vyššou jasnosťou. Optické, teda bezstratové priblíženie tu ale nie je 2-násobné, no iba 1,6-násobné.

Pravda sa v tomto prípade od toho, čo deklaruje výrobca nelíši až tak, ako pri podvádzaní v benchmarkoch. Zákazníci sa však znovu môžu cítiť zavádzaní. Podobné informácie či praktiky rozhodne nerobia dobré meno spoločnosti OnePlus a zbytočne spôsobujú zmätok.

Zdroj: AndroidAuthority

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 26.06.2017 - 16:22

1,6-násobné optické priblíženie je úplne v poriadku, nechápem preto, načo OnePlus takto zavádza. Ak jeden objektív ponúkne ekvivalentných 30 mm a druhý 48 mm, je to absolútne v poriadku. Aj keď ja by som bral jednoznačne 24 mm a druhý 36 mm. To by bola paráda. Zatiaľ u mňa objektívmi vyhráva LG G6.

Tomas26.06.2017 - 17:09 Trvalý odkaz

Suhlasim s Risom. Tiez sa mi ovela viac paci sirokouhly fotoaparat.
Ale zda sa mi, ze pri prezentacii vravelinieco o kombinacii optickeho zoomu s nejakou inou technologiou...

yanick26.06.2017 - 19:51 Trvalý odkaz

No, preco 2x a nie 1,6x? Lebo iPhone nema 1,6 -nasobny zoom, ale 2-nasobny a tuto vazny konstrukcnu chybu teda museli doladit softverovo :-))

Celá diskusia 3 príspevky