Motorola A1000

Recenzia 3G smartfónu Krátke stretnutie s 3G smartfónom s dotykovým displejom, megapixlom a stereo zvukom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 7.0

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + 3G

rozmery: 116 x 58 x 20 mm,

hmotnosť: 160 gramov,

displej: aktívny, dotykový, 208 x 320 b., 65 536 farieb, 40 x 62 mm,

fotoaparát: 1,2 Mpix, záznam videí (MPEG4),

sekundárny VGA kamera pre videohovory aj autoportréty,

pamäť: 24 MB + TransFlash, zdieľaná pre všetko,

správy: SMS, EMS 5.0, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, kábel, A-GPS,

zábava: Java, WAP/HTML prehliadač, MP3, WMV, WMA, MPEG4 prehrávač,

prehliadač dokumentov: Microsoft Word, Excel, PowerPoint a PDF (Picsel Document Viewer),

batéria: Li-Ion, 1600 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/200 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

EDGE, posuvný ovládací prvok na strane, IrDA, FM rádio...

Softvérová verzia testovaného telefónu:

REL 51.14.15

A1000_U_2A.35.07P

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

V tomto článku opíšem krátke skúsenosti s 3G smartfónom, ktorý sa mi na pár dní dostal do rúk. Konečne som mal opäť možnosť pracovať s dotykovým displejom.

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty je jednoduchá, tá je len zasunutá v zariadení pod obrovským akumulátorom. Prístroj sa zapne automaticky po jej vložení. Vypnutie uskutočníte posuvným ovládacím prvkom v pravej stene prístroja. Zapnutie je zdĺhavé, ale na to som si v prípade smartfónov už zvykol.

Dizajn

Oproti mojej Nokii 6681 je to zreteľne väčší prístroj, a to si dovolím tvrdiť aj pri porovnaní s SE P910. V ruke sa však drží celkom dobre. Na ovládacie prvky pod displejom som si musel chvíľu zvykať. V hornej stene, ako aj v bočných, sa nachádzajú pozdĺžne otvory pre výstup zvukov.V ľavej stene sa ukrýva ešte regulátor hlasitosti a spúšťač fotoaparátu. V pravej stene je ukrytý aktivátor hlasového ovládania a posuvné tlačidlo pre uzamknutie displeja a vypnutie prístroja. V jej spodnej časti sa pod gumeným krytom ukrýva 2,5 mm konektor. V pravom spodnom rohu je ukryté dotykové teleskopické pero. Jeho upevnenie je dostatočné, vypadnutia sa skutočne neobávam. V spodnej časti je umiestnený dátový konektor známy z iných Motorol. Asi 2/3 zadnej steny tvorí kryt akumulátora, ktorého odňatie je veľmi jednoduché. Nad ním je objektív fotoaparátu a nad ním ukryté dva konektory (pre externé antény?). Nad displejom sú ešte dve tlačidlá pre vyvolanie vybraných funkcií. Medzi nimi je kryt reproduktora spolu s diódami indikujúcimi aktivitu prístroja.

Spracovanie prístroja je kvalitné.

Ovládanie

Ovládanie dotykovým perom si vie každý z nás dobre predstaviť. Prístroj je možné jednoducho kalibrovať, na rýchlosť reakcií si nemôžem sťažovať. Ovládanie pomocou spodných tlačidiel som nevyužíval. Umiestnenie päťsmerového tlačidla pod displejom je pre mňa menej vhodné, vždy radšej použijem dotykovú obrazovku. Červené a zelené tlačidlo vyvolajú telefónnu časť prístroja, ich použitie nie je zbytočné. Posledné tlačidlo spustí internetový prehliadač. Vedľa päťsmerového tlačidla je dvojica farebných diód. Zámok displeja je veľmi užitočná funkcia.

Displej

Dnes už celkom zastaralý displej zhodný s SE P900 považujem stále za dostatočný. Viditeľnosť údajov na slnku je skvelá. Počty riadkov je zbytočné popisovať, všetko je vidieť na snímkach prístroja. Nechýba možnosť zmeny grafického prostredia aj veľkosti písma.

Menu je pre Symbian UIQ typické. Vadí mi, že aj v tomto prípade chýba posuvník pri pohybe v menu prístroja. V tomto prípade využijete len dve drobné šípky v pravej spodnej časti displeja.

Fotoaparát

Kvalita 1,2 Mpix snímok nie je najlepšia. Fotky sú mierne zahmlené. Problémom teda nie je ani tak rozlíšenie, ako skôr "živosť" fotiek. Videá zaznamenáva vo formáte MPEG4. Použitie fotoaparátu je skôr z núdze cnosť ako cielená činnosť. V nastaveniach fotoaparátu nájdete časovanú samospúšť a nočný režim. Nechýba aj nastavenie niekoľkých rozlíšení, kvality a vyváženia bielej farby. Ani to však fotkám veľmi nepomáha. Fotky na displeji A1000-ky vyzerajú celkom dobre, ale taký pocit mám aj v prípade VGA fotiek na P900.

Obrázky

Prezeranie obrázkov je typické pre Symbian UIQ. Dotykom obrazovky sa zobrazená snímka zväčší na celú plochu. Odoslanie rôznymi spôsobmi je štandardom.

Melódie a prehrávač hudby

Melédie sú devízou Motoroly A1000. Neviem, koľko reproduktorov sa v nej presne nachádza, ale zvuky z nej sú perfektné. Hĺbky sa prejavujú vibrovaním prístroja, niekedy to až vadí. Každopádne, Motorola A1000 smelo konkuruje aj môjmu notebooku. MP3 skladbu môžete použiť aj ako upozornenie na hovor. Rôznym typom správ prideľujete aj rôzne melódie.

TransFlash býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete (15 x 11 x 1 mm). Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty, takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD kariet.

fotka fotka fotka fotka fotka

Funkciu pre ukončovanie spustených aplikácií som hľadal márne. Bude asi nutné, podobne ako v prípade SE radu P, doinštalovať špeciálnu aplikáciu.

Telefónny zoznam

Obrovská kapacita telefónneho zoznamu s jedinečným spôsobom vyhľadávania kontaktov je úžasnou funkciou v prístrojoch s OS Symbian UIQ.

Hovor

S Motorolou A1000 sa telefonuje dobre, kvalita reprodukcie je špičková. Veľmi podrobný register hovorov nemá konkurenciu.

Písanie textov

Oproti Sony Ericssonom Pxx0 je písanie pomocou handwriting-u zložitejšie pomalšie. Virtuálna klávesnica je takmer zhodná. Na písanie týmto štýlom je nutné si chvíľu zvykať. Ja som až príliš poznačený Sony Ericssonmi, preto mi to aj dlhšie trvalo.

Správy

Podpora SMS, EMS triedy 5.0 aj MMS do 300 kB hovorí za seba. Práca so správami je v prípade Motoroly A1000 výborná. Editor pre MMS je špičkový a intuitívny.

E-mail

Plnohodnotný e-mailový klient je tiež štandardom Symbian UIQ. Podporuje IMAP4 aj POP3.

Internetový prehliadač

Internetový prehliadač je podobný ako v Sony Ericssone P900. Otvorí viac okien, nastaviť si môžete veľkosť písma (zoom), fullscreen zobrazenie a množstvo ďalších funkcií. Skrátka, prehliadač je ako má byť.

Aplikácia MapViewGPS sa nachádzala v zariadení (verzia 2.52, www.wild-mobile.com). Keďže Motorola A1000 podporuje A-GPS, jej využitie je jasné. Ja som nemal k dispozícii žiadne mapy. Preto som len využíval funkcie ako nadmorská výška, zemepisná šírka a dĺžka, presnosť, čas, priemerná rýchlosť, maximálna rýchlosť, počet prejdených km, celkový čas. Presnosť merania bola prekvapivo dobrá (1 - 10 m).

A-GPS nie je polnohodnotné GPS, potrebuje pre plnohodnotné fungovanie podporu operátora. Základné informácie však získate o pozícii a pohybe aj pomocou tejto funkcie.

Prenos dát

Motorolu A1000 môžete použiť aj ako hardvérový modem, mne sa to žiaľ z neznámych dôvodov nepodarilo. Chýba mi tu miniUSB konektor, použiť musíte kábel Motorola. Pre lokálne dátové prenosy slúži Bluetooth, infraport chýba.

Mobile Phone Tools a Motoman

Organizačné funkcie

Budík - štandard Symbian UIQ, 3 budíky s množstvom nastavení.

Kalendár - aj kalendár je zhodný s SE Pxx0 a ostatnými smartfónmi s OS Symbian UIQ. Ponúka 3 typy náhľadov, vďaka displeju aj veľmi príjemnú orientáciu v rámci dňa, týždňa či mesiaca.

úlohy, poznámky

Ďalšie funkcie

kalkulačka, Desktop Suite, Home (domáca obrazovka typu Active Desktop), poznámky, Picsel Viewer (prehliadač dokumentov), úlohy, diktafón (bez obmedzenia).

Výdrž, batéria

Výdrž prístroja so zapnutým GPS a rôznymi funkciami je slabšia, jeden až dva dni. Li-Ion batéria s kapacitou 1 600 mAh však musí menej používaný prístroj udržať nažive niekoľko dní.

Výhody:

- kombinácia najnovších technológií,

- reprodukcia zvuku,

- A-GPS.

Nevýhody:

- chýba EDGE,

- slabý fotoaparát,

- chýba súčasné vibrovanie a zvonenie.

Motorola A1000 na mňa pôsobí ako starší prístroj. Megapixlový fotoaparát je pomerne slabý, chýba EDGE. Avšak z globálneho hľadiska je to špičkové zariadenie s otvoreným OS, pre ktorý existuje obrovské množstvo aplikácií. Som rád, že sa na svete nenachádzajú ako jediné smartfóny s dotykovým displejom len Sony Ericssony, mám radšej pestrú ponuku výrobkov. Ak by však Sony Ericsson P910 mal 1 Mpix fotoaparát a podporu 3G, čím by sa funkčne takmer vyrovnali, hodnotil by som ho asi lepšie.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.08.2005 - 22:19

7wcsnurka: skoda,ze sa nepredavala aj na sk...mohla to byt dobra konkurencia pre p900

anonymous07.08.2005 - 02:28 Trvalý odkaz

grafo: Tento fonik som mal v rukach uz davno, resp. kamos niner (kde si? :)). Mal sice len vyvojovu verziu a aj ked mala este mnozstvo much tak to bol skvely smartfon ktory by som bral aj dnes. A ten zvuk! Ludia bozi neuverite kym nezacujete!!! :) ved si inak pozrite http://a1000.wz.cz

anonymous17.08.2005 - 15:21 Trvalý odkaz

Nik: EDGE sice chyba, ale netreba zabudat na to, ze sa jedna o 3G phone, a teda podla mna nema vyznam, aby sa vyrobca zaoberal najnovsimi produktami GSM siete, ked 3G ponuka niekolko nasobne vyssiu datovu rychlost. Tento produkt je hlavne 3G a GSM/DCS/PCS ma ako doplnok - treba ho tak vnimat.
A-GPS - tiez neviem, co to presne znamena, ale GPS som testoval s mapou wayfinder, ktora potrebuje podporu GPRS na stahovanie map, ktore sa do MT neinstaluju, ale online stahuju v okoli kde sa nachadzate. Cize samotne GPS nepotrebuje podporu operatora, podporu operatora v zmysle datovych sluzieb potrebuje mapovy program. S presnostou som bol tiez prekvapeny, horsie je to so studenym startom GPS a zamrzanim stahovania map - GPRS u niektorych operatorov nie je to prave orechove pri prestupe z BTS na BTS (cize v pohybe).

anonymous04.12.2005 - 00:02 Trvalý odkaz

slimo: Pomoze mi niekdo spojazdnit motorolu a1000.Nemam manual a ani anglicky neviem.Telefonovat s nou uz viem.Dakujem slimo

anonymous25.09.2006 - 04:54 Trvalý odkaz

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer:
Beneficiary's Name:
Bank Name:
Account Number:
Country:
Total Item Price + shipping through UPS:
Email address:
Bank Phone number:
Beneficiary's Phone number:
Awaiting your reply...
Thanks
God Bless

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Celá diskusia 8 príspevkov