Roaming nekončí, pozor na nepresné informácie

Dnešok bol v mnohých médiách prezentovaný ako deň, ktorý ukončí vyberanie vysokých poplatkov od operátorov za volania v zahraničí využitím roamingu. Ten však nekončí a nebude ani zadarmo.

Samotný roaming bude fungovať aj naďalej, a ak ste v zahraničí využívali mobilné služby, môžete v tom naďalej pokojne pokračovať. Pôjde to však bez toho, aby ste si u svojho operátora museli zakúpiť dodatočné služby alebo čokoľvek aktivovať. Takzvaný koniec roamingu sprevádzala tiež informácia, že služby, ktoré zahŕňa, budú v zahraničí zadarmo. Ide o ďalšiu nepresnosť. Princípom nových regulačných pravidiel v súvislosti s mobilnými službami v zahraničí je, že v krajinách EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku, budete môcť využívať mobilné služby za cenu, akú vám doma ponúka váš operátor.

Aj napriek tomu, majú využívanie roamingu v rukách operátori a tí si vrámci primeraného využívania ich mobilných služieb v zahraničí, môžu stanoviť svoje vlastné podmienky. Ich snahou bude zabrániť akémukoľvek zneužívaniu alebo neobvyklému používaniu roamingových služieb. Orange, Telekom, O2 a 4ka nás už stihli o ďalšom postupe informovať.

V praxi však musíte dodržať najmä zásadu, že za posledné štyri mesiace by ste mali doma pretelefonovať, preesemeskovať a preniesť viac dát než v zahraničí. Okrem toho by ste za mesiac tiež nemali preniesť v cudzine (EÚ, Island, Lichtenštajnsko, Nórsko) viac dát, než koľko vám určil váš mobilný operátor vrámci vášho mesačného balíka. V poriadku bude, keď prenesiete napríklad maximálne 3300 MB z 5000 MB (balík Modré O2 Dáta) alebo 6,5 GB z 15 GB k paušálu Data Max od Orangeu. Je to dané tým, že zahraničný európsky operátor si od toho vášho vypýta takmer desať eur, za každý prenesený gigabajt dát (9,24 eur / 1000 MB). Platí to aj napriek tomu, že si rovnakú sumu zaúčtuje aj slovenský operátor u operátora cudzinca, ktorý navštívi našu krajinu. Turistov na Slovensku je však podstatne menej, než slovenských cestovateľov po Európe. Tento nepomer ale európska regulácia už akosi nezohľadňuje.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb priebežne rokuje s operátormi ohľadom pravidiel medzinárodného roamingu. Tiež upozorňuje, že slovenskí operátori s ich dodržiavaním zatiaľ nemali žiadne problémy. Po 15. 6. 2017 overí, či dodržiavajú Nariadenie o roamingu a v prípade porušenia pravidiel hrozí operátorom pokuta až do výšky 5 % z obratu.

Nové pravidlá roamingu sa týkajú aj Veľkej Británie, a to aj napriek Brexitu. Teda aspoň zatiaľ, nakoľko nie je jasné, čo prinesie budúcnosť. Británia totiž zákaz roamingových príplatkov bude musieť rešpektovať len v prípade, že sa aj naďalej bude nachádzať na rovnakom alebo úzko spätom trhu.

Zdroj: europa.eu

Diskusia k článku:

huje© 15.06.2017 - 21:12

ôDnešok bol v mnohých médiách prezentovaný ako deň, ktorý ukončí vyberanie vysokých poplatkov od operátorov za volania v zahraničí využitím roamingu. Ten však nekončí a nebude ani zadarmo." Týka sa hlavne ponuky Vášho vlastníka, však áno? :-D

Rastislav.j16.06.2017 - 00:26 Trvalý odkaz

huje© nie 4ka pri pôvodnom programe zahraničný roaming zrušila.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease16.06.2017 - 18:32 Trvalý odkaz

Už 2 roky tu vysvetľujem, že žiadny roaming nekončí 16.6.2017
A bum :-))
Inak dve poznámky:
1GB dát je 1024MB
A suma 9,24€/GB nie je akože toľko si vypýta zahraničný operátor od nášho. Je to MAXIMÁLNY prepojovací poplatok (VOC), ale zároveň maximálna cena pre spotrebiteľa bez balíka (MOC). Toto soudruzi v EK dáko nedomysleli. A ako Orange prezradil, jeho roamingový partneri im účtujú cca 4€/GB.

Celá diskusia 4 príspevky