Huawei P10 lite - tradičný výsledok shenzenskej evolúcie

Recenzia 5,2" dual SIM androidu s pekným Full HD displejom, až 4 GB RAM, slušným 12 Mpix fotoaparátom a podarenou nadstavbou EMUI.

Modelový rad P10 sa rozšíril oboma smermi. K väčšiemu a lepšie vybavenému modelu P10 Plus pribudol aj lacnejší P10 lite.

Paradoxne, P10 lite ponúka o 0,1" väčšiu obrazovku než bežná P10. Hlavne preto, že čítačka odtlačkov prstov zostala na menej praktickom mieste. Na chbte. Neobslúži teda funkciu trojice hlavných ovládacích kláves Androidu 7.0. Dokáže ale telefón odomknnúť, podržaním nahradiť spúšť fotoaparátu, prijať hovor, zastaviť budík, listovať v Galérii alebo stiahnuť jednou rukou ťažšie dostupnú hornú lištu.

ikona

Základné info: Huawei P10 LiteDual SIM android s 5,2'' Full HD displejom, procesorom Kirin 658, 4 GB RAM, 12 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn sa inšpiroval v ostatných tohtoročných modeloch značky. Sklo so zaoblenými hranami vpredu i na chrbte rozdeľuje masívny kovový rám. Vypínač naboku je dobre dostupný. Hore vidím 3,5 mm audio jack, dole zas reproduktor. Namiesto microUSB konektora by som však tento rok čakal USB-C už všade.

5,2-palcový displej sa pýši Full HD rozlíšením, funkciou ochrany zraku odfiltrovaním modrej farby a možnosťou doladiť teplotu, respektíve biely bod. Ja napríklad obľubujem zobrazenie, ktoré je viac "dožlta".

P10 lite sa mi dobre ovládal aj v jednej ruke. Pomáha tomu zmenšenie používateľského rozhrania a jeho posunutie ku spodnému okraju, ak palcom prejdete po spodnej navigačnej lište. Túto možnosť nájdete v položke Inteligentná pomoc v Nastaveniach.

Určite sem zavítajte. Možno si obľúbite stlmenie zvukov po zdvihnutí mobilu zo stola, otváranie vybraných aplikácií nakreslením písmen na displej hánkou alebo delenie obrazovky pre zobrazenie dvoch aplikácií naraz.

Mimochodom, navigačné centrum dokáže to, čo spomínaná čítačka. K trojici známych prvkov si môžete pridať ešte aj sťahovanie hornej lišty. Poradie pôvodného tria sa potom dá presúvať. To sa hodí, ak prechádzate z androidov konkurenčných značiek. Zvyk je železná košeľa a niektorí výrobcovia majú tlačidlo Späť vpravo.

Trochu ma znervózňovalo veľké písmo v Nastaveniach a bublinách všetkých notifikácií. Používateľov s horším zrakom naopak poteší. Ostatní môžu siahnuť po jeho zmenšení. Pravidlom je tiež možnosť úpravy prepínačov v hornej lište. Päť ich uvidíte po každom stiahnutí, spolu s posuvníkom pre úpravu jasu. Ďalších päť po opätovnom podiahnutí prsta dolu.

Huawei ale ponúka aj lištu vyťahujúcu sa zo spodného okraja. Bohužiaľ, na rozdiel od iPhonov iba ak sa nachádzate na uzamykacej obrazovke po rozsvietení vypínačom. Ja by som chcel prístup k Diktafónu, Kalkulačke praktickému Časovaču na varenie vždy. Tesne nad touto ponukou je ovládanie automatickej zmeny tapety na pozadí tejto uzamykacej obrazovky.

Tá vám okrem zmeškaných notifikácií a rýchleho spúšťania foťáku ukáže ešte aj aktuálny čas a prejdenú vzdialenosť počítanú aplikáciou Zdravie. Zdá sa, že každý výrobca rád ponúka svoje riešenie. Zdravie patrí k tým podrobnejším, ráta tiež spálené kalórie a vytvorí jednoduchý tréningový plán ak trénujete napr na polmaratón. Dokáže dokonca zaznamenávať beh so zápisom tempa a GPS polohou priamo do mapových podkladov z Google Maps, teoreticky teda nebudete potrebovať Endomondo či Runkeeper.

Na výber sú dva štýly domácej obrazovky - so všetkými ikonami na jednej ploche alebo s tradičným menu, kde budú všetky nainštalované aplikácie skryté. P10 lite si zapamätá rozloženie ikon a widgetov pre každý režim zvlášť.

Huawei P10 lite sa na náš trh dostane v dvoch verziách. Orange ponúka variant s 4 GB RAM a 32 GB úložiskom, Telekom a O2 32-gigabajtové úložisko s menšou 3 GB operačnou pamäťou. Tento model sme testovali aj my. V e-shopoch to bude ďalší mix, spolu so single a dual SIM verziami.

Pri bežnom používaní mi 3 GB operačná pamäť stačila. Z vnútorného 32 GB priestoru si po prvom spustení systém odhryzol cca 12,5 GB.

P10 lite však nepatrí k najsvižnejším zariadeniam. Prepínanie aplikácií cez multitasking si často vyžiada nejakú tú pol sekundu čakania. Nie je to ale nič, čo by muselo aj náročnejších používateľov mrzieť.

Lákadlom naopak môže byť grafická nadstavba EMUI. Používatelia značiek Honor a Huawei sú na ňu určite zvyknutí. Výborne zvládla najmä tie najčastejšie činnosti. V SMS-kách môžete text zväčšiť dvomi prstami a využiť výbornú klávesnicu SwiftKey. Telefón za dobre zvláda manažment kontaktov aj prácu s dvomi SIM kartami.

Slot na druhú SIM je však len hybridný, pri jeho použití bohužiaľ prídete o možnosť používať microSD pamäťovky.

Časť používateľov určite poteší FM rádio, rozpoznávanie názvov staníc RDS ale neponúka. Niekto stále lipne aj na notifikačnej dióde. P10 lite ju má ale naozaj veľmi maličkú. Signalizuje nabíjanie, zmeškané udalosti a slabú batériu. Obrazovka telefónu položeného na stole sa po prijatí upozornení môže rozsvietiť, alebo naopak zostať zhasnutá a šetriť batériu.

Aplikácia HiGame vyberie niektoré hry z obchodu Google Play, Motívy zas vzhľady prostredia a Správca telefónu umožní odstránenie dočasných súborov a prečistenie cache pamäte. EMUI ponúka aj vytvorenie tzv. paralelných aplikácií, do ktorých sa môžete prihlásiť dvomi rôznymi účtami. Bohužiaľ, túto možnosť máte len pri WhatsAppe a Facebooku.

P10 lite sa neušli žiadne experimenty s dvojitým fotoaparátom. Pripravený je tak "len" obyčajný 12-megapixelový snímač za objektívom s clonovým číslom f/2.2. Bez pomoci od optickej stabilizácie obrazu. Jeho prostredie môžete spustiť dotykom na ikonu, z uzamykacej obrazovky alebo dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti. Displej ale musí byť vypnutý.

Rozloženie prvkov vo Fotoaparáte už dobre poznáme. Ponúkne samostatnú spúšť pre fotografie a videá, spolu s niekoľkými filtrami a režimom skrášlenia či blesku na samostatnom tlačidle.

Hlavné nastavenia obslúži pohyb zľava doprava, opačne pristúpite k scénam fotoaparátu. Ukryté je tu napríklad HDR, Panoráma, Časozber alebo Spomalenie. Aj s jedným objektívom môžete použiť režim zaostrenia na všetko. Ten nacvaká viacero záberov s rozdielnym bodom zaostrenia. V Galérii ich potom môžete dodatočne meniť.

Samozrejme, najviac zaujmú manuálne nastavenia fotografií a prekvapivo aj videí v režime Profesionálne video. S ním môžete ručne upravovať expozíciu a plynule (posuvníkom) aj bod zaostrenia. To sa v smartfónoch často nevidí. V prípade automatického ostrenia máte na výber aspoň veľkosť bodu, ktorý má mobil po dotyku prsta na displej zohľadňovať.

Pri statických snímkach podobné možnosti čakáme. Okrem nich je tu aj úprava ISO, vyváženia bielej a voľba času uzávierky. Maximom je až 8 sekúnd, takže P10 lite zvládne aj nejaké tie nočné scenérie.

Fotografie zaujmú výraznými farbami. Sú ostré a pekné, čo však vzhľadom na výkony ostatných modelov značky neprekvapí. Výhrady môžem mať len pri náročnejších scenériách a kombinácii svetla a tieňov. Tu by HDR mohlo pomáhať viac.

Pri nahrávaní videí je maximom len Full HD záznam. Konkurecia v tejto cenovej kategórii už zvláda aj 4K, no slabší procesor je zrejme limitujúci. Videá sú však pekné, so stereo zvukom a telefón rýchlo preostruje. Pri profesionálnom režime sa uistite, že máte autofokus v režime AF-C. AF-S ostrenie uzamkne už na začiatku a ďalej reaguje iba na dotyky prstom.

Kvalita predného fotoaparátu mohla byť o niečo vyššia. Na papieri vyzerá jeho 8 Mpix lepšie než reálne v Galérii alebo počítači. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátu nájdete v článku Takto fotí Huawei P10 lite + videá z mobilu.

V balení nájdete tiež slúchadlá inšpirované tvarom EarPods dodávaným k iPhonom. Majú ovládacie centrum s centrálnym tlačidlom a ovládaním hlasitosti. Okrem nich ale môžete použiť aj veľmi slušne hrajúci hlasitý reproduktor na spodnom okraji.

Nový procesor Kirin 658 je vyrobený 16 nm technológiou, no ani tá zrejme veľa energie neusporí. P10 lite s 3000 mAh batériou zostáva jednodenným smartfónom. Z dlhodobých skúseností s P9-tkou by som ich výdrž označil ako rovnakú, možno zľahka v prospech staršej a vybavenejšej P9.

O nabíjanie sa má starať rýchle nabíjanie. Rýchly je najmä jeho nástup, respektíve prvých 30 %. Po polhodinke sa dostanete na 50 %, doplna to však trvá približne 2 hodiny.

Výhody:

+ Android 7.0 s podarenou nadstavbou EMUI

+ MirrorShare / Miracast pre pripojenie k TV

+ notifikačná dióda

+ manuálne nastavenia fotoaparátu a režim zaostrenia na všetko

+ slušný hlasitý reproduktor

Nevýhody:

- chýba USB-C

- čítačka opäť na chrbte (niekomu môže vyhovovať)

- niekedy pomalšie reakcie

- slabší predný fotoaparát

Orientačná cena: 329 eur

Záver

Huawei P10 lite ponúkne pekný a veľký displej, čítačku, veľmi slušný fotoaparát a dobre vyzerá. V tejto kategórii je ale dosť tesno a stále v nej vyčnieva Lenovo Moto G5 Plus. Ten je navyše o nejakých 50 eur lacnejší.

V prípade, že sa vám Lenovo nepáči a nadstavba EMUI od Huaweiu naopak áno, P10 lite začne dávať o niečo väčší zmysel. Potom by som vašu pozornosť upriamil na verziu s 4 GB operačnou pamäťou v Orangei, ktorá by mohla reagovať o niečo svižnejšie. V e-shopoch som ju totiž nenašiel. Ak však potrebujete dual SIM, budete si musieť vystačiť s 3 GB RAM alebo sa porozhliadnuť niekde inde.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P10 lite + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

silva33 15.06.2017 - 01:32

Súhlasím, je to smartfón s dobrým pomerom cena/výkon.

ondrakomous15.06.2017 - 02:31 Trvalý odkaz

P9 lite, p8 lite a moto g5, jsou dost silná trojka, p10 lité srazi cena, je zatim prilis vysoka, USB c v dnesni dobe by mela byt samozrejmost.

Medino15.06.2017 - 22:58 Trvalý odkaz

MirrorShare / Miracast pre pripojenie k TV uz mala aj P9 lite...velmi dobra vec :)

Marek16.06.2017 - 01:00 Trvalý odkaz

Hned na zaciatku mate chybu.Pisete ze "paradoxne P10 lite ponuka o 0.1palca mensiu obrazovku ako klasicka P10.Asi ste mysleli väcsiu?Inak pekna recenzia

Lenka Ivančíková16.06.2017 - 02:39 Trvalý odkaz

ano, dakujeme za upozornenie. :)

Celá diskusia 8 príspevkov