LG G6 - ešte nákazlivejší širokáč

Recenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,7'' displejom s pomerom strán 18:9, výborným duálnym fotoaparátom a prémiovým spracovaním.

Minulý rok priniesol model LG G5 dve veľké novinky - duálny fotoaparát a modulárnu konštrukciu. Tá umožňovala odpojiť bradu pod displejom a vďaka tomu vymeniť batériu, pripojiť B&O D/A prevodník či modul s ovládacími prvkami pre fotoaparát a sekundárnou batériou. Moduly však veľký úspech nezožali, za čo podľa mňa môže najmä vysoká cena.

Presný opak sa však dá povedať o duálnom fotoaparáte. Ten bol rozhodne jednou z veľkých predností G5, preto nie je prekvapením, že aj G6 má vzadu dva snímače. Okrem toho prináša nová vlajková loď množstvo zmien v konštrukcii, dizajne a najmä displeji. Gé šestka to však nebude mať ľahké. V súčasnosti je totiž priamym konkurentom pre Samsung Galaxy S8.

ikona

LG G6 (H870) (základné info)Vlajková loď s 5,7'' QHD 18:9 displejom, 4 GB RAM, procesorom Snapdragon 821, duálnym 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, odolnosťou voči vode a prachu IP68 a 3300 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V balení nájdeme samozrejme telefón, dokumentáciu, spinku na otvorenie SIM zásuvky, USB-C kábel a nabíjačku. Príjemným prekvapením pre mňa boli pribalené slúchadlá s textilným káblom. Zvuková reprodukcia slúchadiel bola dobrá, no slúchadlá AKG v balení Galaxy S8 podľa mňa hrali lepšie. Slúchadlá mi často vypadávali z uší a v balení sa nenachádzajú náhradné gumové štuple rôznych veľkostí, ktoré by mohli pomôcť. Es-osmička má navyše v balení redukcie z USB-C na microUSB a klasické USB type-A. Cenový rozdiel medzi S8 a G6 tak už môžeme vnímať pri rozbalení telefónu.

Dizajn a konštrukcia prešli množstvom zmien. G6 je oproti predchodcovi užšia, ťažšia, no rovnako vysoká aj hrubá. Zmeny vo vonkajších rozmeroch nie sú veľké, o to viac prekvapí, že G6 má o 500 mAh väčšiu batériu, o 0,4'' väčší displej a fotoaparáty už nevystupujú zo zadnej strany. Ako som sa už v úvode zmienil, novinka prišla o možnosť výmeny modulov a batérie, získala ale odolnosť voči vode a prachu s certifikáciou IP68.

Celokovová konštrukcia G5 sa zmenila na kombináciu kovu a skla. Zadnú časť pokrýva ochranné sklo Gorilla Glass 5, ktoré debutovalo u Galaxy Note 7 a používa ho aj nová Galaxy S8. Piata generácia ochranného sklíčka je podľa výrobcu odolnejšie voči pádom a aj po rozbití sa netriešti ani neodlupuje ako staršie verzie. Fotoaparáty pokrýva štvrtá generácia skla a displej ešte staršie Gorilla Glass 3.

Čo viedlo LG k tomuto zvláštnemu použitiu troch generácií ochranných skiel? Osobne si myslím, že dôvody môžu byť dva - cena a menšia odolnosť GG5 voči škrabancom. Už pri Galaxy Note 7 sa používatelia sťažovali na množstvo škrabancov na krátko používaných zariadeniach. Rovnaký problém sme si všimli aj my v redakcii na Galaxy S8 a S8+, s ktorými Richard cestoval po Slovensku. LG tak možno išlo rozumnou cestou a zvolili síce staršie a lacnejšie sklo na ochranu displeja, ktoré je však už overené časom.

Chválim masívny hliníkový rám, ktorý dodáva telefónu tuhosť a zjednodušuje držanie a ovládanie. Neprekážala mi vyššia hmotnosť 169 gramov, nakoľko som telefón pevnejšie a istejšie držal v ruke, aby sa nevyšmykol. Mne sa zdal Galaxy S8 veľmi ľahký, útly so zaoblenými stenami, čo môže zapríčiniť jednoduchšie vyšmyknutie z ruky. Naopak G6 pôsobí masívnejším dojmom než S8.

Ovládacie prvky ostali oproti G5 takmer nezmenené. Dole nájdeme mikrofón, USB-C konektor a hlasný reproduktor. Na pravej strane je zásuvka na SIM a microSD kartu, na ľavej dvojica ovládačov hlasitosti. 3,5 mm konektor pre slúchadlá a sekundárny mikrofón ostali na hornej stene, no absentuje infraport, ktorý G5 mala.

Tlačidlo napájania a čítačka odtlačkov v jednom sa už štandardne nachádzajú na zadnej strane pod displejom. S jej rýchlosťou a presnosťou som bol veľmi spokojný a aj umiestnenie je príkladné. Vzdialenosť medzi čítačkou a fotoaparátmi je dostatočná, nebudete si ich tak neustále špiniť pri odomykaní. Nastaviť si môžete až 5 rôznych odtlačkov, použiť môžete aj ten istý prst viackrát. Uzamknutie odtlačkom sa dá použiť aj na obsah galérie či poznámok Quick Memo+.

Spracovanie LG G6 je na špičkovej úrovni. Dizajn hodnotím veľmi pozitívne a naozaj mu nemám čo vytknúť. Je tu však jedno ale. Testovaný kus bol kúpený od operátora, čiže presne taký istý, aký by sa mohol dostať do vašich rúk. Všimol som si, že tlačidlo na zníženie hlasitosti má väčšiu vôľu a mierne sa kýve. To pokladám za jednak nešťastnú náhodu ale aj zlyhanie výstupnej kontroly LG v továrni. Pri takto drahom zariadení by sa toto naozaj nemalo stávať.

5,7-palcový IPS, 18:9, 1440 x 2880 pixelov, Dolby Vision, HDR10. Takýmto dlhým názvom sa prezentuje displej LG G6. Poďme si tieto parametre rozobrať a povedať o jeho výhodách a nevýhodách. Oproti G5 vidíme nárast z 5,3'' na 5,7'', no zmenil sa pomer strán zo 16:9 na 18:9. Displej je tak dlhší na výšku, ale stále veľmi úzky. Telefón sa preto dobre drží v ruke a ponúkne dostatočne veľkú plochu na zobrazenie obsahu.

Zvyknúť si treba na obtiažnejšie sťahovanie notifikačnej lišty, keďže horný okraj displeja je pomerne ďaleko od dosahu palca. Ovládanie môže zjednodušiť navigačné tlačidlo, ktoré slúži práve na stiahnutie notifikačnej lišty. Ja som si ho umiestnil úplne naľavo vedľa nedávnych aplikácii. Väčšia výška displeja prináša veľkú výhodu pri čítaní správ, e-mailov, Facebooku, internetu a podobne, keďže dokážete vidieť viac obsahu bez nutnosti skrolovať na obrazovke.

Netradičný pomer strán oceníte tiež pri režime viacerých okien, kedy opäť uvidíte viac obsahu z oboch aplikácii než pri bežnom 16:9 displeji. Rozloženie obrazovky 2:1 však prináša aj isté problémy. Nie všetky aplikácie sú na toto rozlíšenie prispôsobené, to isté platí o videách a fotografiách. Zvyknúť si tak budete musieť na čierne okraje po bokoch displeja pri vodorovnej orientácii displeja.

Niektoré aplikácie je možné zväčšiť a roztiahnuť na celý displej, no vtedy orezávate z vrchu a spodku obrazu. Asi jediná aplikácia pri ktorej mi prekážali čierne plochy bol YouTube. Aplikácia samotná je optimalizovaná, preto nie je dostupné roztiahnutie obrazu. Videá sa tak prehrávajú klasicky 16:9 a nezapĺňajú celú obrazovku. Na Galaxy S8 je možné prispôsobiť aj videá v YouTube.

Vďaka technológii IPS sa môžete tešiť na krásne farby a výborné pozorovacie uhly. Certifikáty Dolby Vision a HDR10 zase svedčia o tom, že G6 dokáže zobraziť HDR obsah z internetu aj fotoaparátu. HDR displej má význam najmä ako investícia do budúcnosti, keďže množstvo HDR obsahu, teda najmä filmov a videí je aktuálne obmedzené.

Vylepšený bol režim Always-on displej, ktorý po novom ponúka na výber digitálne a analógové hodiny. Režim podpis stále zvládne iba 14 znakov, no zobrazuje zároveň aj digitálne hodiny, o ktoré ste pri G5 prišli, ak ste si nastavili tento režim. Za malé ale veľmi užitočné vylepšenia považujem neustále zobrazenú ikonku batérie s percentami a možnosť nastaviť vypnutie Always-on displeja v určených hodinách.

Intenzita podsvietenia sa i automaticky prispôsobuje svetlu v okolí. Nakoľko G6 používa IPS panel, displej je neustále podsvietený, čo je v noci rušivé. Zabúdať netreba ani na to, že to spotrebováva energiu takpovediac nonstop. Tu môžeme vidieť jasnú prevahu OLED displejov, ktoré čierne pixely vypínajú a šetria tak batériu. Always-on režim na G6 je lepší a prepracovanejší než na G5, no stále sa nevyrovná tomu na Samsungoch s AMOLED displejmi.

Hardvérová výbava bola terčom kritiky už pred predstavením G6 na MWC. Chýry o použití minuloročného procesoru Snapdragon 821 sa žiaľ potvrdili. Nechápte ma zle, Snapdragon 821 je výborný procesor, ktorý zvláda vysoké rozlíšenie displeja aj najnáročnejšie úlohy s prehľadom. Treba mať však na pamäti, že konkurencia ponúka už novší Snapdragon 835, ktorý posúva latku výkonu zase o niečo vyššie. Nehovoriac o nových Exynos 8895 v rade Galaxy S8.

Ako problém vidím fakt, že keď človek kupuje vlajkovú loď, očakáva to najlepšie v tom čase na trhu. To žiaľ G6 výberom procesora nespĺňa. Vydanie G6 pred príchodom Galaxy S8 je logickým marketingovým ťahom, ktorý mal pomôcť predajom. Či to bol ale správny krok aj vzhľadom na životnosť zariadenia nám ukážu až nasledujúce mesiace a roky, kedy o generáciu starší procesor už nemusí zvládať náročné hry či VR aplikácie, ktoré naberajú na popularite.

Procesoru sekundujú 4 GB operačnej pamäte RAM a 32 GB úložisko. Upozorniť musím na fakt, že do Európy sa dováža najviac okresaná verzia G6 bez Hi-Fi DAC, bezdrôtového nabíjania a iba v 32 GB verzii. Pamäť si však môžete rozšíriť o microSD kartu, čo veľa ľudí určite ocení. V AnTuTu dosiahla G6 138 185 bodov, čo plne zodpovedá výbave.

Konektivitu LG G6 pokladám za veľmi dobrú, ale nie perfektnú. Nechýbajú technológie Wi-Fi (aj 5 GHz), NFC, Bluetooth 4.2, GPS, USB OTG či FM rádio s RDS a RT. Predchodca však mal aj infraport a Galaxy S8 ponúkne novší Bluetooth 5.0, ktorý prináša množstvo vylepšení. Je tu teda ešte priestor na zlepšenie.

Reproduktor umiestnený napravo od USB-C konektoru ničím neprekvapí. Nehrá zle, no nedá sa povedať, že by exceloval. Ľahko ho prekryjete prstami pri držaní v ruke a hlasitosťou sa tiež radí medzi priemer. Pri teste hlasitosti som nameral 105,7 dB pri bezprostrednej blízkosti a 90,3 dB v 10 cm vzdialenosti. Na prehrávanie zvuku môžete použiť aj 3,5 mm konektor pre slúchadlá, ktorý sa postupne zo smartfónov vytráca.

Nadstavba Androidu 7.0 s názvom LG UX 6.0 je evolúciou prostredia s ktorým sme sa stretli pri LG G5. Väčšina funkcií zostala zachovaná, no sem tam pribudli nejaké nové nastavenia či možnosti. Základná obrazovka môže nadobúdať tri vzhľady, a to Plochu - ikonky a widgety na jednej ploche, ako sme na to zvyknutí z EMUI od Huawei či MIUI od Xiaomi. Ďalej tu je Easy home, čo je zjednodušené prostredie, napríklad pre seniorov. Poslednou možnosťou je Zásuvka domácich stránok a aplikácií. Pod týmto krkolomným názvom sa ukrýva štandardné menu aplikácií s widgetmi a odkazmi na domácej obrazovke. Pre aktiváciu poslednej možnosti si musíte tento režim najskôr stiahnuť, vopred nastavený je režim plochy.

Grafické prostredie LG UX ponúka niekoľko možností prispôsobenia, napríklad zmenu písma, jeho hrúbky či zväčšenia celého prostredia. Pribudlo nastavenie motívov, ktoré zmenia celý vzhľad vrátane pozadia, ikon aplikácií či nastavení. Ja som takmer hneď siahol po čiernej téme, ktorá je šetrnejšia na oči v noci oproti štandardnej LG, ktorá hýri farbami a bielymi prvkami. Stiahnuť si môžete ďalšie motívy, písma či vyzváňania v aplikácií LG World. Na ochranu očí a spánku v nastaveniach nájdeme Praktické zobrazenie, čo je klasický filter modrého svetla s niekoľkými intenzitami. Ďalším grafickým pozlátkom je možnosť zobrazenia dažďa a sneženia na zamknutej obrazovke. Táto funkciu funguje prekvapivo dobre, keďže používa lokáciu zaradenia na určenie počasia. Na výber máte tiež z rôznych animácií odomknutia.

Prejdime od dizajnových prvkov k tým praktickým, ostaneme však na zamknutej obrazovke. V dolnej časti si môžete nastaviť až 5 skratiek na rýchle spustenie aplikácií. Medzi možnosťami odomknutia nájdeme aj funkciu Knock Code, ktorú LG používalo už pred niekoľkými rokmi, napriek tomu na ňu nezanevreli.

G6 som používal najskôr s PINom, no potom som zo zvedavosti prešiel na Knock Code. Odomykanie je približne rovnako rýchle, nakoľko pri PINe musíte presne triafať číslice na klávesnici. Postupnosť stlačení Knock Code môžete stlačiť kdekoľvek na zamknutej obrazovke, potrebných je až 6 pozícií, čo predlžuje dobu zadávania. Keby sa použili iba 4 dotyky, bolo by odomykanie určite rýchlejšie než PINom. Tak či onak, najrýchlejšie odomknutie je stále odtlačkom prsta.

V nastaveniach si môžete aktivovať funkcie DLNA a Mirrorlink na zdieľanie obsahu v domácnosti či aute. Smart settings ponúkajú možnosť zmeny zvukového profilu, aktiváciu Bluetooth a Wi-Fi podľa toho, či ste doma alebo vonku, prípadne akú aplikáciu spustiť, keď pripojíte káblové či Bluetooh slúchadlá. Za veľmi užitočný pokladám kôš v galérií. Vďaka nemu sú náhodné vymazania fotografií a videí minulosťou.

V nadstavbe nájdeme aj kôš aplikácií, ktorý mne osobne prekážal, zbytočne len predlžuje vymazávanie aplikácií. V nadstavbe nechýbajú ani šetriace režimy, ktoré si navyše môžete prispôsobiť. Aplikácia Smart doctor slúži na optimalizovanie, testovanie a diagnostiku zariadenia s priamym spojením na technickú podporu LG.

Na záver ešte spomeniem niekoľko vopred nainštalovaných aplikácií. LG Health dokáže merať rôzne aktivity akými sú chôdza, beh, schody, cyklistika, voda, skákanie na švihadle, turistiku a inline korčuľovanie. Sledovať môžete svoju váhu či pitný režim. HD audio rekordér ponúkne zaujímavé možnosti a nastavenia pri nahrávaní zvukových záznamov. LG Mobile Switch zase pomôže pri prenose údajov zo starého zariadenia. Poslednou je aplikácia LG Friends, ktorá spája ekosystém príslušenstva predstaveného spolu s LG G5. Ku G6 už síce nepripojíte vymeniteľné moduly, no 360-stupňovú kameru či Bluetooth slúchadlá áno. Kompatibilita s VR headsetom je otázna, ale vzhľadom na podobné rozmery G5 a G6 ju nevylučujem.

Duálny fotoaparát sa dočkal niekoľkých vylepšení. G5 mala rozdielne rozlíšenie normálnej a širokouhlej kamery. To LG napravilo a teraz majú obe zhodné 13-megapixelové rozlíšenie. Hlavná kamera má AF, OIS, výbornú clonu f/1.8 a podporuje záznam v 4K (30 fps) a Full HD (60 fps). Ďalšie formáty videí sú dostupné v nastaveniach a režimoch. Upozorniť musím na fakt, že základný pomer strán fotoaparátov je 4:3, 16:9 je orez z 13 Mpix na 9,7 Mpix a pre zaplnenie 18:9 displeja bude fotografia orezená ešte viac, a to na 8,7 Mpix.

S kvalitou fotografií som bol veľmi spokojný. Hlavná kamera síce prišla o pár megapixelov v porovnaní s G5, stále ich však má dostatok na vytvorenie fotografií s množstvom detailov. Fotografie majú pekné živé farby, čomu dopomáha aj HDR. S G6 som fotil aj na Bratislavskom autosalóne, kde si telefón veľmi dobre poradil s množstvom odleskov a svetiel.

Nočné fotografie veľmi milo prekvapili. O tom sme sa presvedčili na stretnutí fanúšikov Fony.sk v Bratislave, kde sme v jednom miestnom podniku porovnali fotografie z LG G6 a Samsungu Galaxy S8. Fotili sme na statíve v automatickom aj manuálnom režime. Po dlhom porovnávaní a uvažovaní sme sa viacerí zhodli na týchto záveroch. G6 horšie snímala farby, mali studený odtieň. Fotografie mali viac šumu a akoby zrna, no v konečnom dôsledku mali viacej detailov než S8, ktorá veľmi agresívne vyhladzovala hrany, a tak strácala na kvalite detailov. Dobre to bolo vidieť na jednom obraze na stene, kde jeho obsah bol na G6 jasne rozoznateľný, kdežto na S8 to bola nejasná machuľa. Pri manuálnom režime je veľkou výhodou až 30 sekundová uzávierka, vďaka ktorej dokážete vytvoriť v noci na statíve naozaj výborné zábery.

Predný fotoaparát ponúkne dostatočné 5 Mpix rozlíšenie a Full HD video. Za zmienku rozhodne stojí fakt, že aj tu máte na výber z normálneho a širokouhlého záberu, aj keď rozdiel nie je taký veľký ako pri zadných kamerách.

Prostredie fotoaparátu sa mi páčilo, je intuitívne a prehľadné. Prepnutie medzi normálnou a širokouhlou kamerou je možné ikonkami alebo priblížením zoštipnutím prstov. Vtedy sa zobrazí aj posuvník priblíženia. Prechod medzi kamerami je výrazne plynulejší než pri predchodcovi, no stále je menší skok vidieť, obzvlášť pri pomalom priblížení. Prepnutie medzi prednou a zadnou kamerou je možné ikonkou alebo horizontálnym aj vertikálnym posunom prsta po obrazovke. Dotykom na obrazovke zaostríte na objekt a potom môžete doladiť expozíciu. Tlačidlá hlasitosti môžu slúžiť na snímanie ale aj spustenie fotoaparátu pri zamknutej obrazovke.

LG si v aplikácií fotoaparát pripravilo množstvo režimov a nastavení, preto si ich vymenujeme a povieme na čo slúžia. V základom režime fotografovania je dostupných 8 filtrov pre úpravu fotografie. Následne tu máme 8 režimov - automatický, panoráma, 360 panoráma, jedlo, ukážky, snap, pomalý pohyb a intervalové snímanie. 360 panoráma dokáže vytvoriť zábery, v ktorých sa viete otáčať okolo svojej osi podobne ako v Google Street View. Režim jedlo umožní zmenu vyváženia bielej farby. Ukážky zostali nezmenené, nastaviť si môžete rybie oko, čiernobielu farbu, medailónik, efekt zaostrenia + 5 rôznych tvarov. Snap zosníma 3 sekundové zábery a spojí ich ich do jedného videa.

Za najoriginálnejší pokladám režim štvorec. Ten naplno využíva pomer strán 18:9 čiže 2:1. Na výber máte 4 módy - snap-shot, mriežka, porovnať záber a asistovaný záber. Snap-shot vytvorí snímku v pomere 1:1 a rozlíšení 9,7 Mpix, ktorú vám hneď aj zobrazí na druhej polovici obrazovky. Nahrávanie videa je v netradičnom rozlíšení 1080 x 1080 bodov. V mriežke zosnímate štyri zábery, z ktorých následne vznikne koláž. Vodiaci obrázok slúži na vytvorenie opakovaného záberu vďaka priehľadnej predlohe, ktorou môže byť tanier s jedlom, mobil či lízatko. Tento režim môže byť veľmi užitočný, ak fotografujete nejaký predmet opakovane a chcete, aby fotografie vyzerali podobne. Stačí si vytvoriť šablónu a daný predmet zosnímať podľa nej.

Manuálny režim fotografovania ma očaril. Nastaviť si môžete vyváženie bielej, ISO, dĺžku uzávierky aj manuálne ostrenie s funkciou focus peaking. Tá zobrazuje okraje zaostrených objektov čím výrazne uľahčuje proces ostrenia. Nechýba ani možnosť ukladať fotky v RAW. V manuálnom režime ma prekvapilo nahrávanie v pomere strán 21:9 a 60 fps. Vďaka tomu si aspoň čiastočne môžete pripadať ako filmový režisér, keďže v tomto formáte sa točia filmy. Ďalej si môžete nastaviť bitovú rýchlosť či Hi-Fi audio.

Fotoaparáty LG G6 hodnotím pozitívne. Širokouhlému objektívu prospelo väčšie rozlíšenie, fotografie z neho sú na oveľa lepšej úrovni ako tomu boli pri G5. Osobne si však myslím, že širokouhlý objektív by mal mať ešte väčšie rozlíšenie, nakoľko pri fotografiách vytvorených týmto objektívom budete častejšie približovať než pri hlavnom fotoaparáte. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí LG G6. + videá z mobilu. V článku Na Zelené pleso s LG G6 nájdete 30 širokouhlých fotografií a skúsenosti s duálnym fotoaparátom.

Batéria sa dočkala výrazného zväčšenia o 500 mAh na 3300 mAh. To je na prvý pohľad skvelá správa, no majte na pamäti, že výrazne sa zväčšil aj displej a jeho rozlíšenie. Pri mojom štandardnom používaní, kedy sa nijako neobmedzujem a neustále mám zapnuté Wi-Fi, mobilné dáta aj Always-on displej, som sa pohyboval v rozmedzí 4 - 6 hodín zapnutého displeja. Očakávať môžete deň náročného používania na batériu, celé dva dni pri plnohodnotnom používaní pokladám za nereálne. Výdrž je podla mňa adekvátna a zodpovedá veľkosti batérie, displeja i výkonu telefónu. Čo mňa osobne sklamalo, je rýchlosť nabíjania:

- 5 min = 5 %

- 10 min = 10 %

- 15 min = 15%

- 30 min = 32 %

- 60 min = 68 %

- 90 min = 95 %

- 107 min = 100 %

Výsledok nie je zlý, no už sme testovali telefóny, ktoré sa aj s väčšími batériami nabili rýchlejšie. Opäť si myslím, že LG išlo radšej cestou rozumu a uprednostnilo o niečo pomalšie nabíjanie, no šetrnejšie k batérií.

Výhody:

+ prémiové spracovanie

+ nádherný displej s novým pomerom strán

+ odolnosť voči vode a prachu (IP68)

+ výborný duálny fotoaparát

+ Android 7.0

Nevýhody:

- minuloročný procesor

- nevýrazný reproduktor

- skromné balenie

- iba 32 GB pamäte (ale slot na microSD)

Orientačná cena: 740 eur, v Orangei 590 eur

Záver

LG G6 je veľmi vydarený smartfón a solídny konkurent Samsungu Galaxy S8. Zaujme dizajnom, nadstavbou a predovšetkým fotoaparátmi. Ťažiť môže zo svojich predností, ale aj rozdielov a nedostatkov Galaxy S8. Nájdu sa používatelia, ktorým zahnutý displej prekáža a preferujú normálny, rovný. Presne na takých G6 mieri. Bodovať môže aj vďaka lepšiemu umiestneniu čítačky odtlačkov, ale predovšetkým z ceny. Oficiálna cena je o 100 € nižšia, no v čase písania recenzie sa G6 dá kúpiť v Orangei za 590 €, čo je rozdiel až 210 € oproti S8. Tu už naozaj záleží len na vašom vkuse, požiadavkách a na tom, či budete voliť rozumom alebo srdcom.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LG G6. + videá z mobilu.

Druhý pohľad Lenky Ivančíkovej

LG G6 ma oslovilo už v deň predstavenia na MWC 2017 v Barcelone. Oproti minuloročnému modelu to bol skok vpred. K lepšiemu sa zmenil nielen dizajn, ale aj displej a fotoaparát. Lákala ma predstava vyskúšať si tento android na dlhší čas, a tak keď prišiel Orange s atraktívnou cenovkou, neváhala som. Svoj iPhone 7 Plus odkladám do šuplíka a na niekoľko týždňov, možno mesiacov, bude mojim každodenným spoločníkom nový top model LG. Za prvý týždeň používania mám len krátke skúsenosti, no môžem napísať, že ma nesklamal. Konštrukcia je pevná, poctivo spracovaná a v ruke držím telefón s istotou, nebojím sa , že sa mi vyšmykne. napriek tomu, že má väčšiu uhlopriečku než plusko od Applu, je G6 užšia a drží sa pohodlne. Páči sa mi i jemný displej s pomerom strán 18:9, ktorý má výbornú čitateľnosť aj na priamom slnku. Automatický jas pracuje spoľahlivo a rýchlo.

Na čítačku spojenú s vypínačom si ešte stále musím zvykať. Samostatný vypínač v bočnej stene by bol podľa mňa šikovnejšie riešenie. Našťastie tu mám odomknutie obrazovky poklepaním po displeji. Okolitému svetlu sa prispôsobuje i jas Always On displeja. Mať informácie o čase, doručených notifikáciách a zostávajúcich percentách batérie na zhasnutej obrazovke je návykové a užitočné. Táto funkcia mi bude na iPhone chýbať. Fotoaparát som zatiaľ nemala čas poriadne vyskúšať, no nielen skúšobné fotografie kolegov, ale aj zopár mojich záberov ma presvedčilo, že pri najbližšom výlete do prírody nechám svoj Phone doma a vystačím si s LG G6. Príjemne ma prekvapili aj fotografie zhotovené v zhoršených sveteľných podmienkach.

Výdrž batérie ma neprekvapila. Pokiaľ máte náročnejší deň, z raňajších sto percent vám večer ostane tak dvadsať. Cez víkend som nabíjala každý druhý deň. Keďže som z iPhonu zvyknutá na používanie Apple Watch, zaobstarala som si ku gé šestke Huawei Watch. Používam ich mimo domu, vo fitku na počítanie sérií a odpočinku pri cvičení i počas šoférovania ako handsfree. Svoje dlhodobé skúsenosti z používania LG G6 a inteligentných hodiniek Huawei prinesiem neskôr v samostatnom článku.

Diskusia k článku:

Robert Koren 19.05.2017 - 20:52

po pozretí videa som pochopil o čo ide s tím vypnutím displeja...... displej sa da vypnut z hociakej obrazovky (teda i z fotaku) po dvojtom poklepani na hornej liste. Snad to pomoze. Este pri tom fotaku ...aspon na g5 ked sa zapne simple mod ... tak to funguje tak ,ze kde na displeji tuknem prstom ,tak tam zaostry a okamzite sprravy i fotku , co je velmi navikove a rychle.

Jana E.20.05.2017 - 22:34 Trvalý odkaz

Postřehy ve vaší recenzi přesně souhlasí s mými zkušenostmi s LG G6. Děláte úžasné recenze vhodné pro běžného uživatele.

Lenka Ivančíková21.05.2017 - 04:45 Trvalý odkaz

Dakujeme. :-) Presne to je nasim cielom.

Nightmare15.09.2017 - 00:35 Trvalý odkaz

Takze objednal som si G6 LG ale 64GB verziu...pri najhorsom ho vraciam...ma ho tu niekto?

Knoxville15.09.2017 - 01:19 Trvalý odkaz

Co tak? Preco nie Honor9?

Celá diskusia 33 príspevkov