Honor 8 Pro - tisíc miliampérhodín navyše

Recenzia 5,7'' dual SIM androidu s QHD displejom, elegantnou kovovou konštrukciou, 6 GB RAM, infraportom a výbornou výdržou.

Prvé mesiace tohto roka sa v spoločnosti Huawei upriamuje pozornosť najmä na dvojicu vlajkových lodí P10 a P10 Plus. Aktivitu však vykazuje aj samostatná značka Honor, ktorá patrí pod Huawei. Produktové portfólio značky Honor sa taktiež rozšírilo o novú vlajkovú loď, no jej predstavenie bolo o čosi menej pompézne, než pri dvojici značky Huawei.

ikona

Základné info: Honor 8 Pro (L09)Dual SIM android so špičkovou výbavou, tenkou konštrukciou, 5,7'' QHD displejom, procesorom Kirin 960, 6 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 4000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Honor 8 Pro nadväzuje na klasickú osmičku. Svedčí o tom nielen názov, ale aj dizajnové a konštrukčné črty. Najvýraznejšou zmenou je nárast rozmerov, ktoré už nemusia sadnúť každému, no hrúbka iba sedem milimetrov si určite zaslúži pochvalu. A rovnako tak spracovanie.

V porovnaní s Honorom 8 nájdeme na zadnej stene kov namiesto skla, čo považujem za rozumnejšie riešenie. Telefón sa v ruke šmýka oveľa menej, a menší je aj počet zachytených odtlačkov. Prednú stenu pokrýva odolné zakrivené 2.5D sklo, ktoré dobre odoláva škrabancom, a aj po niekoľkých dňoch používania vyzerá ako nové.

Honor 8 Pro si ma získal aj farebným prevedením. Nami testovaná modrá verzia vyzerá veľmi elegantne a sviežo. Okrem nej bude k dispozícii ešte v zlatej. Škoda, že sa výrobcovi nepodarilo pridať odolnosť voči vode. Viacero konkurentov z najvyššej ligy sa ňou už môže pochváliť.

Ani tenké prevedenie nezabránilo osadiť audio konektor do spodnej steny, a to sa mi páči. Vedľa neho nájdeme nový USB konektor typu C, ktorý podporuje pripojenie externých zariadení cez redukciu USB OTG, a poradil si aj s externým harddiskom so súborovým systémom NTFS. A aby toho nebolo málo, vďaka podpore reverzného nabíjania môžete Honorom 8 Pro nabiť iný smartfón. To sa zíde, ak ste napríklad vonku a kamarátovi dochádza batéria v jeho telefóne.

Trojicu prvkov v spodnej stene uzatvára mriežka hlasného reproduktora. Kvalitou sa radí medzi lepší priemer. Privítal by som ale výraznejšie hĺbky.

Tlačidlá hlasitosti a napájania sú umiestnené v dostupnej časti pravej bočnej steny a ovládam ich aj bez výrazného naťahovania. Tenký vystupujúci profil napomáha istému nahmataniu a stláčaniu aj po tme. V protiľahlej ľavej stene nájdeme iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre nanoSIM alebo microSD kartu. Nakoľko výrobca doprial Honoru 8 Pro interný priestor s kapacitou 64 GB, rozumnejšie bude asi siahnuť po druhej SIM karte.

Po vložení dvoch SIM kariet si v nastaveniach môžete zvoliť primárnu SIM kartu pre siete 4G. Tie podporujú oba sloty, no aktívne môže byť k 4G pripojený iba jeden. Ten druhý však môže pokojne využívať pripojenie 3G, čo sa až tak často nevidí. Vo väčšine dual SIM smartfónov si druhý slot poradí iba s 2G sieťou. V možnostiach si viete ďalej prispôsobiť predvolenú SIM na volania a aktivovať presmerovanie hovorov medzi kartami. To znamená, že ak na jednej z kariet bude prebiehať hovor, hovory smerujúce na druhú kartu budú automaticky presmerované na tú prvú. Netreba však zabúdať na fakt, že táto služba je u niektorých operátorov spoplatnená.

Infračervený port v hornej stene považujem za príjemné prekvapenie. Nejde o každodenne využívanú funkciu, no častokrát pri sledovaní televízie zabudnem ovládač na stole a telefón zvykne byť viac po ruke. Výrobca rovno pribalil aj aplikáciu Šikovný ovládač, pomocou ktorej viete ovládať televízor, klimatizáciu, set-top box, fotoaparát, DVD prehrávač, projektor, prípadne si vyskladať vlastný ovládač. Ja som infračervený port vyskúšal s TV monitorom od Samsungu a ovládanie fungovalo bez problémov.

Snímač odtlačkov prstov nájdeme na zadnej stene. Osobne preferujem umiestnenie vpredu pod displejom, tak ako to ponúknu aktuálne modely Huawei P10 a P10 Plus, ale dá sa na to zvyknúť. Viac ma zamrzelo, že výrobca nepridal podporu rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním, čo pri čítačke vzadu považujem za povinnú výbavu. Neostávalo mi tak nič iné, než telefón zodvihnúť a odomknúť ho odtlačkom, alebo siahnuť do pravej bočnej steny a displej rozsvietiť pomocou tlačidla napájania.

K samotnej čítačke nemám žiadne výhrady. Rozpoznávanie je rýchle a presné. V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov a okrem odblokovania telefónu ju môžete použiť aj na gestá. Posúvaním prsta po čítačke môžete listovať fotografiami v galérii alebo stiahnuť hornú lištu so skratkami. Stlačením a podržaním viete snímať fotografie, zdvihnúť hovor alebo zastaviť budík.

Umiestnenie čítačky vzadu zamrzí o to viac, že miesta pod displejom je dostatok. Vypĺňa ho iba nápis výrobcu. Tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja a v nastaveniach opäť nechýba možnosť zmeniť ich rozmiestnenie a taktiež možnosť pridať si k trojici hlavných aj tlačidlo na vysunutie lišty. Z obsahu nad displejom spomeniem notifikačnú diódu, ktorej svietenie si určite všimnete.

Veľký, 5,7-palcový displej ponúkne jemné QHD rozlíšenie, ktoré môžete využiť aj na virtuálnu realitu. Priamo v balení nájdete kartón a dve šošovky, z ktorých si okuliare zložíte. Softvér by mala zabezpečiť aplikácia Jaunt VR. Výrobca o nej informuje aj na produktovej stránke Honoru 8 Pro, no priamo v telefóne ju nenájdete a budete si ju musieť stiahnuť z Obchodu Play. Priznám sa, že virtuálna realita si dokázala získať moju pozornosť na asi tri minúty. Už samotné kartónové prevedenie nie je veľmi pohodlné a nezaujal ma ani obsah v aplikácii. Ale ako spestrenie pre kamarátov určite poteší.

Displej je jemný, s peknými farbami a dobrými pozorovacími uhlami. Čitateľnosť na slnku je dobrá, no konkurencia je ešte trocha ďalej a jas dokáže vytiahnuť na vyššie hodnoty. Ak vám farby nesadnú, zavítajte do nastavení, kde nájdete prispôsobenie teploty farieb. Z ďalších funkcií spomeniem režim filtrovania modrého svetla, ktorý sa zíde pri používaní v tme. Viete si ho aktivovať z výsuvnej lišty alebo využiť možnosť harmonogramu a vybrať si čas spustenia a čas ukončenia.

Veľká obrazovka ponúka vhodné predpoklady na používanie dvoch aplikácií naraz. Takéto zobrazenie aktivujete potiahnutím hánky prsta cez strednú časť obrazovky. Veľkosť jednotlivých aplikácií je možné následne meniť, no iba v režime na výšku. Ak telefón otočíte, každá aplikácia zaberie presne polovicu displeja.

Myslelo sa aj na situácie, kedy ovládanie displeja jednou rukou môže byť problematické. Potiahnutím po paneli s trojicou tlačidiel doprava alebo doľava sa celé prostredie zmenší a umiestni ku okraju displeja.

Posledné high-endy značky Huawei a Honor spája rovnaký čipset z vlastnej výroby, a to HiSilicon Kirin 960 s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Mali-G71 MP8. O poriadnej dávke výkonu som sa presvedčil už pri testovaní modelu Huawei P10 a inak tomu nemôže byť ani v tomto prípade.

Žiaľ, Honor 8 Pro k nám dorazil v nie finálnej a zrejme aj rootnutej verzii, a tak sa mi nepodarilo otestovať skóre v benchmarku AnTuTu. Podobný problém som mal aj pri iných aplikáciách. Výkon som si však otestoval pri hraní hry Real Racing 3, ktorá bežala plynulo, a ani po niekoľkých minútach hrania sa konštrukcia neprehrievala. To isté platí aj pre používanie iných aplikácií. Teplota zariadenia bola vždy v norme.

Nešetrilo sa ani na RAM-ke. O chod prostredia sa stará až 6 GB operačnej pamäte. Dostupných je približne 5,7 GB a využívané boli v priemere tri gigabajty. Na pozadí mi stále bežalo viacero aplikácií a prepínal som sa medzi nimi rýchlo, bez opätovného načítavania. Otázne je, či by nestačili aj tri, štyri gigabajty, no ako dobre vieme, ľudia majú radi vysoké čísla.

Svižne reagovalo aj samotné prostredie EMUI 5.1 bežiace nad Androidom 7.0. Počas celej doby používania som nezaznamenal žiadne pády aplikácií, ani spomalenia. Pár menších problémov sa vyskytlo iba s hláškou, že zariadenie je možno rootnuté, ktorá sa objavila pri inštalácií niektorých aplikácií.

Prostredie EMUI radím medzi moje obľúbenejšie. Hneď po štarte vchádzam do nastavení, kde v ponuke štýl domácej obrazovky nastavujem režim Zásuvka s kombináciou domácich obrazoviek a samostatnej ponuky aplikácií. Ak vám vyhovuje mať všetky aplikácie na obrazovkách spolu s widgetmi, zvoľte štandardný režim.

V nastaveniach ostávam a presúvam sa do položky Mobilné dáta. Tu viete prehľadne povoliť prístup k dátam a Wi-Fi jednotlivým aplikáciám. Zamedzíte tak napríklad tomu, aby ste nechtiac prečerpali všetky dáta na Spotify alebo pri sledovaní videí na YouTube. Túto funkciu používam rád aj v zahraničí s roamingovým dátovým balíkom.

Aplikácie od výrobcu dosahujú dobrý štandard a nemal som dôvod ich nahrádzať inými z Obchodu Play. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne. Zároveň si tu viem pohodlne pridať čísla, od ktorých nechcem prijímať hovory, ani SMS správy. V ponuke aplikácií mi tak chýba iba FM rádio, ktoré sa občas zíde. Najmä ak nemáte v telefóne uloženú žiadnu hudbu a ste mimo pokrytia internetom.

Na zadnej stene určite nikoho neprekvapí dvojica fotoaparátov, ktorá je pre posledné modely značiek Huawei a Honor príznačná. V porovnaní s vlajkovými loďami Huawei tu už však nenájdeme podpis známej spoločnosti Leica. Ako už isto dobre viete, jeden z dvojice fotoaparátov je monochromatický. Oba ponúknu rozlíšenie dvanásť megapixelov, čo je tiež rozdiel oproti novinkám P10 a P10 Plus. A v porovnaní s nimi Honor 8 Pro stráca aj v chýbajúcej optickej stabilizácii.

Čo sa týka kvality snímok, tak počas dňa nemám žiadne výrazné výhrady. Fotoaparát dokáže zachytiť farby verne a aj tých detailov je tu akurát. Občas ma ale sklamalo HDR. Pri porovnaní fotografií s HDR a bez, som mal niekedy pocit, že pozerám na tú istú fotografiu. Mierne sklamanie sa dostavilo aj pri nočných fotografiách. Tu Huawei P10 jasne dominoval a aj z ruky som s ním dokázal zachytiť oveľa krajšie fotografie. A platí to aj pre fotografie zo statívu. Honor 8 Pro skrátka nefotí zle, no na Huawei P10 mám oveľa lepšie spomienky.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné a intuitívne. Vyčítať mu môžem iba ťažko dostupné prepínanie na prednú kameru vľavo hore, na ktoré pri držaní v jednej ruke nemáte šancu dočiahnuť. Z ponuky skratiek v ľavej stene zaujme režim širokouhlej clony, ktorý umožní hrať sa s clonou aj po nasnímaní fotografie.

Nájdeme tu aj režim skrášlenia, no ten ma veľmi nezaujal ani počas testovania Huaweiu P10. Do ponuky režimov sa oplatí zavítať najmä kvôli manuálnemu režimu a špeciálnym efektom, prostredníctvom ktorých viete zhotoviť efektné nočné fotografie zachytávajúce svetla áut, alebo svetelné grafiti. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Honor 8 Pro + videá z mobilu.

Silná 4000 mAh batéria podala dobrý výkon a výdrž hodnotím ako nadpriemernú. Aj pri náročnejšom používaní som telefón dával nabíjať zvyčajne až druhý deň na obed. Ak by ste predsa len vyšťavili batériu o čosi skôr, určite ocení podporu rýchleho nabíjania.

Výhody:

+ tenká kovová konštrukcia

+ elegantný vzhľad

+ jemné rozlíšenie displeja

+ 64 GB úložisko a 6 GB RAM

+ dual SIM (hybridný slot)

+ svižné reakcie

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ podpora reverzného nabíjania

+ infračervený port

Nevýhody:

- chýba zvýšená odolnosť

- fotografie v noci a čiernobiele fotografie ma presvedčili viac u Huawei P10

- čítačka mohla byť pokojne vpredu, miesta pod displejom je dostatok

- čítateľnosť displeja na slnku mohla byť lepšia

Orientačná cena: 590 eur

Záver

Honor 8 Pro hodnotím ako veľmi elegantný tabletofón s výbornými parametrami. Spomeniem napríklad výkonný procesor, veľkú operačnú pamäť, či bohatý interný priestor, ktorý je navyše možné rozšíriť microSD kartou. Plus dávam aj jemnému rozlíšeniu displeja a svižným reakciám prostredia. Fotoaparát patrí všeobecne medzi tie lepšie, no v Huawei P10 ma presvedčil viac. Za mínus možno považovať aj niektoré chýbajúce špeciality, ktoré ostatné vlajkové lode ponúkajú. Napríklad bezdrôtové nabíjanie a odolnosť voči vode. Honor 8 Pro prichádza s príjemnou cenovkou a svojich fanúšikov si určite nájde. Ak hľadáte výkonný tabletofón, Honor 8 Pro je dobrou voľbou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 8 Pro + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu