Huawei P10 Plus - silnejšia batéria, lepšia clona a infračervený bonus

Recenzia väčšej 5,5'' vlajkovej lode so 128 GB úložiskom, 6 GB RAM a 3750 mAh batériou. Ponúkne 20 Mpix duálny fotoaparát s OIS.

Jedna vlaková loď nestačí. Apple, Samsung, Sony a Huawei už predstavujú minimálne dve verzie svojich najočakavánejších produktov. Po vzore lídra segmentu tak aj z Číny prichádza okrem základného smartfónu P10 tiež drahší P10 Plus.

Zmeny sú vskutku bohaté - k tradičnému väčšiemu displeju a silnejšej batérii sa pridala aj iná dvojica fotoaparátov a decentný infračervený vysielač pre ovládanie domácej techniky. Detailisti študujúci benchmarky a údaje o výkone môžu zostať kľudní. P10 aj P10 Plus dostali rovnaký procesor z dielne Huawei.

ikona

Základné info: Huawei P10 PlusVäčšia verzia modelu P10 má 5,5-palcový 2K displej, až 128 GB úložisko, 3750 mAh batériu a svetelnejší duálny fotoaparát s optickou stabilizáciou a nahrávaním 4K videí. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Novinky prekvapili žiarivými farebnými verziami a úprimne, asi by som siahol po nich alebo tradičnej bielej. Náš čierny model totiž nie je práve najväčší fešák na svete. Bude to otázka vkusu, ale matný chrbát sa špiní a priťahuje otlačky výraznejšie než matný iPhone 7. Vpredu zas kričí od výrobcu nalepená ochranná fólia s výrezom na nové dotykové tlačidlo kombinované s čítačkou odtlačkov.

Vďaka zaoblenému sklu nemôže siahať až úplne po okraje a výrazné je tiež vykrojenie na prednú kameru a slúchadlo. Na šošovke budete mať vždy prach alebo mastnotu z tváre. Zlé jazyky navyše tvrdia, že po jej odlepení prídete o oleofóbnu vrstvu, ktorá je už dnes na displejoch štandardom.

To nie sú práve pozitívne odstavce na začiatok, no zvyšok je našťastie oveľa lepší.

Výborný 5,5-palcový displej totiž môžete využívať s rozlíšením 1440 x 2560 bodov. V nastaveniach batérie nájdeme položku Šetrenie energie obrazovkou. Tá naznačuje, že v zapnutom stave využíva nižšie rozlíšenie. Voľným okom však rozdiel nevidno a screenshoty majú vždy plný počet pixelov.

Výrobcu chválim za to, že mi umožní prispôsobiť si teplotu farieb a tiež veľkosť ovládacích prvkov i samotného textu. S ovládaním mobilu teda nebudú mať problém ani starší ľudia. Ostrozrakým sa zas na obrazovku zmestí viac obsahu.

Samozrejmosťou je tiež praktický režim Ochrana zraku, ktorý buď automaticky alebo v nastavených časoch potlačí modrú zložku pre pohodlnejšie čítanie v noci. Len škoda, že modrá farba je základnou v celej grafickej nadstavbe EMUI 5.1 nad Androidom 7.0. Na prepínačoch v nastaveniach aj rýchlych skratkách v hornej lište s notifikáciami. Reálny účinok tak pocítite len pri práci priamo v aplikáciách.

Horná lišta to vynahradí mimoriadne bohatou ponukou. Okrem tradičného Wi-Fi, Bluetooth, GPS a baterky nechýba ani Záznam obrazovky, MirrorShare a korporátna obdoba AirDropu - technológia Huawei Share pre rýchly presun obsahu cez BT a Wi-Fi naprieč elektronikou s rovnakým logom.

Záznam obrazovky sa hodí, ak chcete niekomu odoslať presné videopokyny. MP4 súbor bude mať HD rozlíšenie a slušnú snímkovaciu frekvenciu. Zobrazí aj vaše dotyky prstov.

Displej môžete rozsvietiť veľkým na červeno orámovaným a dobre dostupným vypínačom na boku alebo čítačkou odtlačkov prstov. Tá P10 Plus hneď aj odomkne.

K jej spoľahlivosti nemám žiadne výhrady. Vďaka miernemu preliačeniu ju spoľahlivo nahmatáte aj poslepiačky. Huawei usúdil, že by mohla nahradiť aj trojicu klasických ovládacích tlačidiel. Našťastie vám dá vybrať.

Poradie softvérovej ikony Kroku späť, tlačidla Domov a otvárania Multitaskingu si môžete ľubovoľne usporiadať, prípadne k nim pridružiť aj sťahovanie hornej lišty. V položke Navigačné tlačidlo a s voľbou Tlačidlo navigácie mimo obrazovky prejdú tieto kompetencie na spomínanú čítačku a zbytočný spodný riadok zmizne.

Dlhé stlačenie nahradí tlačidlo Domov, krátke ťuknutie krok späť a pohyby do strán Multitasking. Animácia na displeji všetko podrobne vysvetlí. Priznám sa však, že ovládanie čítačkou na Lenovo Moto G5 a G5 Plus je intuitívnejšie.

"Dať na výber" bolo zrejme hlavným mottom vývojárov. Na domácej obrazovke tak môžete mať všetky ikony nainštalovaných aplikácii naraz alebo používať klasický App Drawer (Menu s aplikáciami).

Detailne nastaviť sa dá tiež výborná klávesnica SwiftKey so stovkami motívov a perfektným slovenským prediktívnym slovníkom. Časom sa učí spôsob, akým do displeja ťukáte, každý týždeň by ste preto mali robiť menej a menej preklepov. SwiftKey samozrejme môžete používať v akomkoľvek androide. V okresanej podobe dokonca aj na iPhone.

V jablčnom smartfóne sa Huawei inšpiroval a ponúkne napríklad fulltextové vyhľadávanie aplikáciami a všetkým obsahom po potiahnutí obrazovky nadol či päticu skratiek vysúvajúcich sa z dolného okraja pri zablokovanej obrazovke.

Nájdeme tu odkaz na čítačku QR kódov, záznamník zvuku alebo praktické svietidlo, kalkulačku a časovač. Špagety tak môžete variť aj bez priloženia odtlačku. Uzamykacia obrazovka ponúkne tiež rýchly vstup k fotoaparátu a počítadlo krokov. Tento údaj sa spolu so spálenými kalóriami zobrazí aj v hornej lište.

Dobre sa mi pracovalo prehľadnou aplikáciou pre vytáčanie a správu kontaktov. Dialer dokonca ukazuje, koľko sekúnd trvalo vyzváňanie prichádzajúceho hovoru. Viete teda odhadnúť, či vás niekto zháňal alebo iba omylom prezvonil.

SMS-ky zas môžete pohodlne zväčšiť alebo zmenšiť zoštipnutím prstov.

Výkonu mala naša 128-gigabajtová verzia s 6 GB RAM na rozdávanie. Po prvom zapnutí som v úložisku našiel rovných 120 GB priestoru. Nespozoroval som žiadne zaváhania alebo výraznejšie zahrievanie. Ani keď som P10 Plus niekoľko hodín používal ako Wi-Fi hotspot.

V útrobách systému zaujme funkcia Wi-Fi+ ktorá dokáže vylepšiť rýchlosť spojením signálu z routera a dát od mobilného operátora, prípadne gestá v položke Inteligentná pomoc.

Zodvihnutie zo stola dokáže stlmiť vyzváňanie, nakreslenie určitého písmena spustiť špecifickú aplikáciu a gesto od spodného ľavého okraja zmenšiť obrazovku pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou. Nechýba tiež ovládanie v rukaviciach a množstvo hlasových pokynov.

Softvér od Huaweiu teda ponúka množstvo nápadov, v mnohých ohľadoch určite viac než konkurencia. Je tu šikovný správca súborov, nástroj pre čistenie úložiska a aplikácia Zdravie. Niekomu možno bude chýbať FM rádio, no ďalších zas poteší infraport.

Šikovný ovládač si metódou pokus-omyl otestuje, ktorý z kódov je pre váš televízor, DVD prehrávač či set-top-box ten správny. Spárovanie s mojím televízorom od Samsungu sa podarilo na prvýkrát a fungovali dokonca aj virtuálne tlačidlá pre vstup do menu.

Stále mám však dojem, že tento Huawei, hoci nabitý funkciami, nie je tak používateľsky prívetivý ako jeho konkurencia v podobe Apple alebo Samsungu. Napríklad využívanie dvoch aplikácií pod sebou. To prináša dnes už každý Android 7.0. A v každom je jednoznačná ikona pre spustenie režimu dvoch okien priamo pri konkrétnej aplikácii v ponuke multitaskingu.

V Huawei P10 Plus nie. Tu musíte prejsť hánkou prsta (!) po strede obrazovky. Vadí mi, že to vyzerá čudne a tiež to, že sa tento postup dozviem až kdesi hlboko v nastaveniach.

Novinka je pritom viac než statným súperom aj po otvorení fotoaparátu. Rozlíšenie oboch duálnych snímačov je rovnaké ako pri základnej P10-tke, softvér zloží snímok z 20 Mpix čiernobieleho a 12 Mpix RGB snímača. Tak hovoria papierové údaje. V galérii vám však pristane klasická 20-megapixelová farebná snímka.

Vieme, že počet megapixelov nemusí mať nič spoločné s kvalitou výsledného záberu, no vedomie, že text na tabuli alebo A4 textu cvaknutú P10-tkou zazoomujete jednoduchšie než 12 Mpix výstupy z iPhonu alebo Galaxy S8, zahreje pri srdci.

Model Plus sa môže pochváliť výrazne vyššou svetelnosťou objektívov než klasická P10, konkrétne hodnotou f/1.8. Svetelnosť prednej kamery zostala rovnaká, pribudol však autofókus.

To sú slušné zmeny. Pridajte si k tomu optickú stabilizáciu na hlavnom snímači a možnosť fotiť do formátu RAW. Priemerná snímka má 3-6 MB, RAW samozrejme viac, okolo 22 MB. Maximom pre video je 4K rozlíšenie.

Výsledné zábery sú výborné. Rovnaké superlatíva patria nočným záberom, kedy sa k slovu dostane aj stabilizácia. Prená kamera tiež nesklame, škoda, že pri každom zapnutí používateľovi vnucuje režimy skrášlenia. Tie pritom len rozmažú okolie tváre.

Výrobca sa pokúsil vytiahnuť dôležité skratky na ľavý okraj. okrem blesku tu nájdeme tiež softvérové rozmazanie pozadia, tzv. bokeh efektu. Používateľ ho nastavuje simulovanou zmenou clony. Naopak, HDR má svoje miesto až medzi špeciálnymi režimami na ľavej karte. Manuálny režim sa vysúva z opačnej strany. V ňom nechýba regulácia času uzávierky alebo manuálne zaostrovanie. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Huawei P10 Plus + videá z mobilu.

P10 Plus sa môže pochváliť dvojicou kvalitných reproduktorov. Hlasná hudby sa šíri horným slúchadlom a spodným reproduktorom vedľa USB-C konektora a 3,5 mm audio jacku. Doň môžete zasunúť aj slúchadlá priamo v balení. Reálny stereo efekt dosiahnete až po zapnutí Stereo+ a otočení telefónu na šírku. Otáčanie je však sprevádzané krátkym trhnutím zvuku.

O dodávanie energie na približne jeden a štvrť dňa aktívnej prevádzky sa stará veľká 3750 mAh batéria s podporou rýchleho nabíjania. 50% energie do nej doplníte za približne 50 minút. Celkové nabitie trvá kratšie než dve hodiny.

Výhody:

+ veľa netradičných farebných verzií

+ čítačka odtlačkov vpredu

+ kvalita a možnosti fotoaparátu

+ autofókus na prednej kamere

+ stereo reprodukcia zvuku

+ jemný displej s vysokým rozlíšením

+ infraport

Nevýhody:

- chýba plnohodnotná vodeodolnosť

- výdrž na jedno nabitie neohromí

- niektoré riešenia v nadstavbe EMUI

- škaredá fólia priamo od výrobcu

- automatická aktivácia skrášlenia pri prednom fotoaparáte

Orientačná cena: 799 eur

Záver

Huawei P10 Plus určite zasiahne do súboja tohtoročných najvybavenejších smartfónov. Na Samsung Galaxy S8+ mierne stráca v rozlíšení displeja, ale iPhone 7 Plus prekoná.

Neponúkne vodeodolnosť ani dvojdňovú výdrž na jedno nabitie. Naopak, zaujme stereo reproduktormi, autofókusom pri prednom fotoaparáte a infraportom pre ovládanie domácej techniky. Môžeme mu tiež vyčítať pár dizajnových prvkov, no jeho duálny fotoaparát je určite viac než vyrovnaným konkurentom pre oboch najúspešnejších výrobcov. V roku, kedy Samsung nedokázal umiestniť čítačku odtlačkov pod displej, k sebe môže stiahnuť viacerých konzervatívnych zákazníkov.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P10 Plus + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

x_newys 13.05.2017 - 01:02

to mate 128GB verziu so 4GB RAM? lebo ja mam normalnu verziu L29 a RAM je 6GB. foliu potvrdzujem je strasna..

Karol15.05.2017 - 01:10 Trvalý odkaz

iPhone 7 Plus prekoná!...hm,tak to je už čo povedať...ale možno ho naozaj prekoná...Huawei P10 plus sa mi páči :-)

Lucia16.05.2017 - 20:51 Trvalý odkaz

U mňa Huawei určite iPhone prekoná, či už krásnymi snímkami, ktoré s ním robím, alebo aj pomerom cena/výkon/dizajn.

Peter Hunka17.05.2017 - 00:42 Trvalý odkaz

Režim dvoch okien sa dá lahko spustiť aj podržaním tlačidla multitaskingu. Ak používate softwarové tlačidlá samozrejme.

Celá diskusia 8 príspevkov