Xperia XA1 - odvážne hádéčko bez čítačky odtlačkov

Recenzia 5'' androidu s HD displejom, USB-C, OS Android 7.0, kvalitnou konštrukciou a 8 Mpix prednou kamerou s AF.

Xperia XA1 je priamym nástupcom modelu XA. Novinka dostala lepší procesor, USB-C konektor, viac pamäte a vylepšený hlavný fotoaparát. Zmeny sa týkajú aj dizajnu, no Sony zachovalo úzku konštrukciu, ktorá robila Xperiu XA zaujímavou. Prekvapením je najnovší Android 7.0, ktorý je ešte stále skôr ojedinelou súčasťou nových smartfónov.

ikona

Sony Xperia XA1 (G3121) (základné info)Päťpalcový android s HD displejom, 3 GB RAM a 32 GB úložiskom ponúkne 23 Mpix fotoaparát a prednú kameru s automatickým zaostrovaním. (živé fotografie + video)

V balení nájdeme nový USB-C kábel a nabíjačku s výstupom 5V 1,5A. Tá podporuje rýchle nabíjanie MediaTek PumpExpress 2.0.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Xperia XA zaujala najmä dizajnom a XA1 preto ako nástupca nesmie zaostávať. Dizajn prešiel niekoľkými zmenami, ale zachoval si svoju jedinečnosť. Prvé, čo udrie do očí sú takmer neexistujúce rámčeky okolo displeja. Rozmery smartfónu ostali veľmi podobné a šírka má stále excelentnú hodnotu 67 milimetrov.

XA1 pôsobí v ruke veľmi solídnym dojmom. Konštrukcia je pevná ako skala a použité materiály pôsobia hodnotnejšie než u predchodcu. Niektoré veci dizajnéri Sony nemenia. Už pri XA sme kritizovali nevyužité miesto nad a pod displejom. Tu žiadna zmena nenastala, navyše XA1 je o ďalší milimeter dlhšia než predchodca.

Pre porovnanie u konkurencie sme zvyknutí pri 145 mm výške na 5,1'' alebo 5,2'' displeje a čítačky odtlačkov prstov pod displejom. Dokonca aj vo vlastných radoch nájdeme napríklad Xperiu XZs, ktorá má 146 mm na výšku a 5,2'' displej. To len dokazuje, s akým mrhaním miesta nad a pod displejom sa stretávame v rade XA.

Ďalším krokom vedľa, teda aspoň pre mňa, je nový dizajn spodnej a hornej strany. Tie sú v prípade XA1 úplne rovné a s bočnými stranami zvierajú pravý uhol. Na obrázkoch to vyzerá veľmi elegantne a telefón dokonca dokáže zvislo stáť na stole. Roh telefónu však nepríjemne tlačí do dlane a počas celého používania XA1 som v duchu preklínal dizajnéra, ktorý toto navrhol. Stačilo by pritom len mierne zaoblenie, aké mal predchodca a zážitok z používania by bol úplne iný.

Pozície ovládacích prvkov ostali takmer nezmenené. Mikrofón sa presunul zo spodnej steny na spodný okraj tej prednej a microUSB konektor nahradil USB-C. Túto zmenu chválim, nakoľko USB-C je stále skôr ojedinelou súčasťou lacných telefónov. Výrobca zachoval dvojpolohovú spúšť aj 3,5 mm konektor pre slúchadlá za čo si zaslúži pochvalu. Spúšť fotoaparátu okrem samotného snímania fotografií poslúži aj na spustenie fotoaparátu kdekoľvek v systéme aj pri vypnutej obrazovke.

Zamrzí zachovanie rovnakého tlačidla napájania a absencia čítačky odtlačkov prstov. S tou sa stretávame už takmer pri každom smartfóne a jej absencia v modeli strednej triedy od Sony je nepochopiteľná. Rovnako sme sa nedočkali ani zvýšenej odolnosti voči vode a prachu, ktorou sa snaží Sony odlíšiť od konkurencie. Dizajn a spracovanie vo mne zanechali zmiešané pocity. V niektorých ohľadoch je vidieť zmeny k lepšiemu, iné výstrelky sú úplne z cesty a niektoré chyby predchodcu sa vôbec nezmenili.

Displej si zachoval rovnaké rozmery aj rozlíšenie, čo je opäť rozporuplný krok. HD rozlíšenie v telefóne za takmer 300 € je pre mňa sklamanie. Veď už aj 200 € Moto G5 má 5-palcový Full HD displej. Niekto môže namietať, že nízke rozlíšenie je šetrnejšie k batérii. Mňa displej nepresvedčil. Je to síce IPS-ko, no nepáčili sa mi farby. Displej mal ružovkastý nádych, ktorý som musel upravovať v nastaveniach s názvom Vyváženie bielej farby.

Čitateľnosť na priamom slnku však treba pochváliť. Aktivovať si môžete zlepšenie obrazu v dvoch úrovniach, ktoré skrášli prezerané fotografie a videá. Mne sa zdal superjasný režim príliš presaturovaný, preto som toto nastavenie vypol. Nikde v nastaveniach som nenašiel možnosť prebudiť displej dvojitým poklepaním, čo mi pri používaní vadilo, pretože som na túto funkciu zvyknutý. Dvojitým poklepaním po prázdnom mieste na domácej obrazovke môžete obrazovku vypnúť, najskôr si však túto funkciu musíte povoliť v nastaveniach.

Prítomný je aj režim inteligentného podsvietenia, ktorý zamedzí vypnutiu obrazovky, ak telefón držíte v ruke a používate. Keď to mám zhrnúť, displej zaujme predovšetkým tenkými rámčekmi, ostatné aspekty hodnotím ako priemerné.

Nadstavby od Sony patria v súčasnosti medzi tie najmenej odlišujúce sa od čistého Androidu. Vďaka tomu je systém svižný a jeho minimálne úpravy umožňujú rýchlo vydávať aktualizácie. Xperia XA1 sa predáva už s Android 7.0 Nougat, čo veľmi chválim. Nový Android prináša niekoľko vylepšení, najočakávanejšou je podľa mňa podpora multiwindow, teda zobrazenia dvoch aplikácií naraz. Táto funkcia je samozrejme dostupná aj na XA1.

Rovnako si môžete prispôsobiť rýchle nastavenia v notifikačnej lište a to ich počet aj umiestnenie. Tuner používateľského rozhrania umožňuje skryť systémové ikony v navigačnej lište či zmeniť zobrazenie času a percent batérie. Aktivujete ho podržaním prsta na ozubenom koliesku v rozbalenej notifikačnej lište.

Čo mi v nadstavbe chýbalo, bola možnosť zameniť poradie navigačných prvkov, preferujem totiž tlačidlo späť vpravo. V nadstavbách od LG, Samsungu ani Huawei táto funkcia nechýba, nerozumiem preto, čo bráni Sony takúto maličkosť implementovať.

Úpravy systému sú prevažne grafické. Výrobca zmenil ikony aplikácií či vzhľad nastavení. Sony ešte stále v nadstavbách používa aj menu aplikácií, ktoré sa čím ďalej viac vytráca z nadstavieb konkurencie. Stiahnuť si môžete rôzne motívy, ktoré zmenia vzhľad ikon, nastavení, pozadia, menu aplikácií či dokonca navigačných tlačidiel.

Potiahnutím prsta nadol na domácej obrazovke môžete aktivovať vyhľadávanie v aplikáciách. To je dostupné aj v samotnom menu aplikácií. Zamrzí však, že toto vyhľadávanie sa vzťahuje len na aplikácie a nie kontakty či správy ako je tomu v EMUI od Huawei.

Nadstavba má už v základe aktivovanú klávesnicu SwiftKey, ktorá ponúka písanie gestami či množstvo rôznych motívov.

Veľmi zaujímavé sú funkcie a nastavenia pre starostlivosť o zákazníka. V nastaveniach nájdete tzv. Asistenta, v ktorom nájdete všetky potrebné informácie ako smartfón používať.

Ďalšou funkciou je Podpora Xperia Care, kde nájdete informácie o záruke, diagnostické nástroje či kontakty na podporu. Pri prvom spustení môžete využiť funkciu Xperia Transfer, ktorá vám umožní preniesť si dáta zo starého zariadenia do nového. Túto aplikáciu nájdete voľne dostupnú na Google Play aj Microsoft Store.

Z vopred nainštalovaných aplikácii by som vyzdvihol Movie Creator, ktorý vám automaticky vytvorí krátke spomienkové videá. Tie si môžete následne upraviť, podľa vašej chuti - pridať filtre, či hudbu.

Výkon je jedným z najväčších rozdielov oproti predchodcovi. Sony v Xperii XA1 použilo novší čipset MediaTek Helio P20 s osemjadrovým procesorom taktovaným na výborných 2,34 GHz. Čipset je vyrobený pokročilým 16 nm výrobným procesom, vďaka čomu je nielen výkonnejší, ale aj úspornejší ako staršie Helio P10, ktoré bolo v Xperii XA. Vylepšený bol samozrejme aj grafický procesor Mali-T880 MP2 na 800 MHz a zvýšila sa aj operačná pamäť na 3 GB.

Priemerné využitie pamäte bolo 2,2 GB z dostupných 2,8 GB. Rovnako narástla aj vnútorná pamäť a to z 16 GB na 32 GB. Po prvom štarte bolo dostupných približne 21,61 GB, pričom pamäť si môžete rozšíriť vďaka microSD karte. Vylepšenia vo výbave sa odrazili aj na reálnom výkone. V AnTuTu dosiahla Xperia XA1 62690 bodov, čo je o tretinu viac ako predchodca.

V ostatný testoch bol procesor na úrovni Xiaomi Redmi 4 Prime s Qualcomm Snapdragon 625 a porazil Honor 6X s Kirin 655. Počas používania som sa nestretol so sekaním či zamŕzaním a ani náročné hry nerobili telefónu žiaden problém. Veľkou výhodou je v tomto prípade iba HD rozlíšenie, ktoré nevyžaduje toľko výkonu ako Full HD.

V oblasti konektivity Xperia XA1 príjemné prekvapí. Chválil som už použitie nového USB-C konektoru, ktorý podporuje aj USB OTG. Telefón bez problémov pripojil myš, klávesnicu aj FAT32 USB kľúč. S NTFS USB kľúčom si už ale neporadil. Chválim prítomnosť 5 GHz Wi-Fi, NFC a FM rádia s RDS bez RT. Samozrejmosťou je aj LTE, Bluetooth a GPS.

Pri letmom pohľade na XA1 sa môže zdať, že má na prednej strane stereoreproduktory. Zdanie však klame, ide o mikrofón dole a reproduktor hore. Hlasný reproduktor sa nachádza napravo od USB-C konektora, čo je tradičné miesto u väčšiny smartfónov. Zvukovej reprodukcii chýbala hĺbka a basy. V teste hlasitosti reproduktor dosiahol 101.7 dB pri bezprostrednej blízkosti a 86,6 dB pri 10 cm vzdialenosti. Ide o zatiaľ najslabší výsledok z pomedzi mnou testovaných telefónov.

Xperia XA1 sa snaží zaujať aj ako fotomobil. Na to si vypožičal fotoaparát z minuloročnej vlajkovej lode Xperia XZ. 23 Mpix snímač IMX300 však prišiel o elektronickú stabilizáciu a nahrávanie 4K videa. Zachoval si však dobrú clonu f/2.0, 1/2,3'' čip Exmor RS a HDR či funkciu SteadyShot. Nahrávanie videa je možné maximálne vo Full HD 30 fps.

Musím však upozorniť na jednu dôležitú vec. Ak fotíte v plnom, 23-megapixelovom rozlíšení, každá fotografia zaberá približne 8-10 MB, pričom HDR fotografie majú aj 15 MB. Nielenže zaberajú veľa miesta v pamäti, ale často musíte čakať aj niekoľko sekúnd, ba až desiatok, kým sa vám obrázok zobrazí po jeho priblížení v galérií.

Fotografie sú vďaka vysokému rozlíšeniu bohaté na detaily a ani pri veľkom priblížení nestrácajú objekty na ostrosti. HDR mi prišlo niekedy až príliš agresívne a nočné fotografie patria medzi tie priemerné.

Predný fotoaparát, okrem 8 Mpix rozlíšenia a nahrávania Full HD videí, zaujme zaostrovaním, ktoré na predných kamerách často nevidíme, obzvlášť v tejto cenovej kategórii.

V prostredí fotoaparátu sa dá pohybovať jednoducho posunmi prsta po obrazovke. Vertikálnym pohybom prepínate medzi hlavnou a prednou kamerou. Horizontálnym posunom volíte medzi režimami manuál, Superior Auto, video a aplikáciami fotoaparátu. HDR sa dá aktivovať iba v manuálnom režime, čo pokladám za mierne nešťastné. V režime Superior Auto si môžete zvoliť, či chcete dotykom na obrazovke iba ostriť, alebo aj meniť jas. Pre manuálne doladenie expozície musíte otvoriť nastavenia a zvoliť farbu a jas. Potom sa zobrazia dva posuvníky, z ktorých jeden slúži práve na korekciu svetla v zábere.

Aplikácie fotoaparátu ponúknu niekoľko zaujímavých funkcií. Okrem klasického režimu panorámy tu nájdeme kreatívny efekt, ktorý združuje množstvo rôznych filtrov, medzi ktorými nájdeme napríklad rybie oko či kaleidoskop. Soundphoto je, ako už názov napovedá, fotografia so záznamom zvuku. Timeshift burst vytvorí niekoľko fotiek pre a po stlačení spúšte, vďaka čomu si môžete vybrať ten najlepší záber.Posledným režimom je Efekt AR, ktorý pozostáva z viacerých zobrazení rozšírenej reality.

Vo svojom okolí tak môžete sledovať dinosaury, morský svet či zvečniť sa s komiksovou hláškou či rôznymi maskami na tvár. Tento režim pokladám za doplnok zaujímavý hlavne vtedy, keď máte deti. Tie budú zo zvieratiek pohybujúcich sa okolo nich nadšené. Ak sa vám bude šesť dostupných módov Efektu AR máliť, stiahnuť si môžete ďalšie. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XA1 + videá z mobilu.

Napriek mierne väčším rozmerom ostala veľkosť batérie nezmenená. 2300 mAh je v súčasnosti podpriemerná hodnota a voči výdrži na jedno nabitie som bol veľmi skeptický. Zrejme vyladenou správou batérie a možno pomohol aj HD displej, mi však telefón celý deň bez problémov vydržal. Zvyčajne som sa dostal na hodnotu 4,5 - 5 hodín zapnutého displeja. Raz sa mi dokonca podarilo dostať až na hodnotu 6 hodín zapnutého displeja, čo je bežné pri modeloch s batériami aj o viac ako 1000 mAh väčšími.

Oproti predchodcovi sú novinkou technológie Qnovo Adaptive Charging a MediaTek PumpExpress 2.0. Prvá má zabezpečiť dlhšiu životnosť batérie vďaka pomalšiemu nabíjaniu v noci, druhá slúži na rýchle nabíjanie. PumpExpress 2.0 ma na Xpérii XA1 sklamal, veď posúďte sami:

- 5 min = 2 %

- 10 min = 6 %

- 15 min = 11%

- 30 min = 26 %

- 60 min = 55 %

- 90 min = 80 %

- 120 min = 92 %

- 150 min = 96 %

- 161 min = 100 %

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ tenké rámčeky

+ nárast výkonu a pamätí oproti predchodcovi

+ dvojpolohová spúšť fotoaparátu

+ slušný fotoaparát

+ Android 7.0

Nevýhody:

- nemá čítačku odtlačkov

- ostré hrany na rohoch

- pomalé nabíjanie

- väčší a ťažší ako predchodca

- iba HD displej

- slabý reproduktor

Orientačná cena: 279 €

Záver

Xperia XA1 je ďalším modelom, ktorý chce zabojovať o priazeň v preplnenej kategórii do 300 €. Zaujme tenkými bočnými rámčekmi, pevnou konštrukciu, fotoaparátom s vysokým rozlíšením či novým Androidom 7.0. Oproti predchodcovi je však dlhšia aj ťažšia, no stále si zachovala rovnakú batériu a HD rozlíšenie displeja. Nepoteší tiež absencia čítačky odtlačkov či slabý reproduktor. Pozor si treba dať aj na ostré rohy, ktoré nepríjemne režú do dlane. Rozhodne preto odporúčam dokúpiť si obal na ochranu telefónu aj vašich dlaní.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia XA1 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Jamie 05.05.2017 - 23:26

Obojstranný kábel nieje len USB-C ale aj microUSB...stačí pohľadať...

Jamie05.05.2017 - 23:26 Trvalý odkaz

Ten pomer displeja k prednej strane je hrozný, ešte k tomu aj soft tlačidlá... No ak 160 minút pri tak malej batérií je "rýchle" nabíjanie, tak je zožeriem drátenú kefu :D

Peter Beňko06.05.2017 - 00:19 Trvalý odkaz

Ten dizajn je otrasný ale fakt bez srandy + tá cena a bez čitačky... Nechápem sony niektoré telefóny majú fakt špičkové a druhé sú fakt otras :-(

viperman06.05.2017 - 17:47 Trvalý odkaz

je v baleni nabijacka UCH12W? lebo urcite take vysledky nemoze podavat, to je nabijacka ktora podporuje QC 3.0 a PE 2.0.. a urcite nema vystup 1,5 ampera :D takze podla mna tam bola standardna nabijacka UCH20.

a usb-c? to je super luxus ze mame obojstranny kabel to je super vyhoda :D ale prenos je realne stale usb 2.0 .. ako to robi vela vyrobcov..ale co uz, ale na plnohodnotne vyhody usb-c treba aspon usb super speed 3.1 gen2 ;) a to nehovorim o tom ze cez usb-c by mal clovek vediet prenasat audio, video, pripajat rozne periferie atd.....proste univerzalny konektor s obrovskymi prenosovymi rychlostami, napr Sony toto ma iba v novej XZ premium...

co sa tyka odtlacku prsta, sony ho nemalo kam umiestnit, pouziva ho na bocnej strane power buttona, a to sa k uzkym bocnym ramikom nedalo... a dolne a horne ramy je subjektivna vec, niekomu to vadi niekomu nie. ja mam xperiu X a mensie ramiky by som nechcel, je to prakticke a super sa to drzi aj v landscape mode ;)

Marián Petrík07.05.2017 - 12:02 Trvalý odkaz

za toto pýtajú 280 eur? asi ich niekto praštil po gebuli. a tých 23 mpx na ten miničip je na smiech.

Celá diskusia 10 príspevkov