Sony Ericsson Xperia X10 mini

SKÚSENOSTI majiteľaPoznámky na základe dlhodobého používania maličkého androidu.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkafotkaOdporúčané odkazy:

RECENZIA: Sony Ericsson Xperia X10 mini

GALÉRIA: Sony Ericsson Xperia X10 mini

VIDEO: Sony Ericsson Xperia X10 mini po pár úpravách

FÓRUM: aparáty android

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera:

Telefónov už veľa netestujem, ale všetky aparáty fotografujem a s každým sa dôkladne pohrám. Denne používam tri mobilné telefóny so SIM kartami troch mobilných operátorov súčasne. Nokiu E71 kvôli displeju, klávesnici, výdrži, spracovaniu a mnohým ďalším výhodám, Nokiu 5310 XpressMusic kvôli rozmerom, výdrži a časovaným profilom. Ten tretí, hlavný, často mením. Ešte pred pár mesiacmi bol mojim hlavným telefónom iPhone 3GS, potom na pár mesiacov HTC Desire, po ňom Samsung Galaxy S a teraz je to Sony Ericsson Xperia X10 mini. Nikdy predtým by som nepovedal, že mi tento drobec bude úplne stačiť.

Prečítajte si: Recenzia Sony Ericsson Xperia X10 mini (25. 5. 2010)

Článok plus/mínus sa dá písať dvoma spôsobmi. Buď ho rozdelím na plusy a mínusy, alebo jednotlivé sekcie, v ktorých budú uvedené klady aj zápory. Tento raz som zvolil druhý štýl.

Rozmery a spracovanie

Po rokoch nosím telefón opäť vo vrecku nohavíc a neprekáža mi. To som ocenil najmä v lete - na festivaloch a dovolenkách. Napratať takúto funkčnú výbavu do tak malého tela je naozaj umenie. Nástupca môže byť kľudne rovnako malý, ale poprosím s displejom väčším o pár mm (2,8'' alebo 3,0'') a dvojnásobným rozlíšením. Nie, Xperiu X8 nemám na mysli. Pri nej už výrobca plytval miestom. Ale naspäť k telu X10 mini. Trochu ma hnevá gumený kryt microUSB konektora, ktorý by som najradšej odtrhol. Jeho ochranná funkcia je jasná, ale pri odkrývaní konektora musíte použiť necht. Otravné. Prakticky pogumovaný zadný kryt tvoriaci aj bočné steny musíte odnímať aj pri vyberaní či vkladaní microSD karty. Ani v tomto prípade si bez nechtov veľmi neporadíte.

K zabudovanému akumulátoru sa nijak nedostanete, z čoho budú mať radosť najmä servisné strediská. Sony Ericsson je však v batériách spoľahlivý partner, a tak sa prudkého znižovania kapacity pri normálnom používaní telefónu neobávam. A výdrž na jedno nabitie je slušná...len treba vypnúť 3G sieť.

Pri pevnom uchopení prístroja sa vŕzganiu krytov nevyhnete.

Nad displejom ma teší celkom silná zelená dióda informujúca na novú správu, e-mail, udalosť či hovor. V pravej bočnej stene ma teší ľahko nahmatateľný ovládač hlasitosti a pod ním klasická spúšť fotoaparátu. Ale k tomu až neskôr.

Displej

Displej je na výhradne-dotykový-mobil pomerne malý a so slabšími farbami. Displej spomínanej novej X8-ky je však ešte viac vyblednutý, a tak budem radšej ticho a priemerný kontrast X10 mini považujme za dobrý. Páči sa mi jednoduché odblokovanie dvomi stlačeniami tlačidla Menu (ľavé z trojice pod displejom) a zablokovanie vypínačom v hornej stene. Viacero moderných androidov dnes odblokujete, resp. rozsvietite len vypínacím tlačidlom.

Grafické prostredie, nadstavbu vytvorenú Sony Ericssonom, som rýchlo nahradil vlastnou domácou obrazovkou. Riešenie Sony Ericssonu totiž ponúka umiestnenie len jedného widgetu na každej domácej obrazovke a ja som si už veľmi zvykol na androidoch umiestniť na domáce obrazovky všetky potrebné funkcie, skratky a podobne.

Zábava

Najviac si užívam hlasný a prekvapivo kvalitný reproduktor v zadnej stene. Ako budík používam Alarm Clock MAX, ktorý ráno náhodne vyberie skladbu z vybraného albumu. Jeho grafika nie je dobre prispôsobená QVGA displeju, ale zvykol som si na to. S X10 mini si ráno vybranú pesničku naozaj vychutnám a nemusím budík otravne vypínať.

Práve hlasná reprodukcia hudby mi už párkrát spríjemnila pobyt v hoteli či penzióne. Netuším, ako to Sony Ericsson dokázal, ale takú reprodukciu hĺbok som od takého drobca nečakal. X10 mini sa vyrovná akémukoľvek bežnému notebooku a hravo prekoná všetky netbooky, ktoré som mal v rukách. Filmy som na X10 mini nikdy nepozeral, no okrem hudby je takýto reproduktor vhodný práve na sledovanie videí. To však nie je doménou malého dotykáča. Tak isto ma mrzí, že FM rádio nefunguje bez pripojených slúchadiel. Ako prehrávač hudby používam Cubed.

Slúchadlá v balení majú rozšírený 3,5 mm konektor, takže ich pripojíte len do pár telefónov Sony Ericsson a niekoľkých Walkmanov Sony. Zvláštny postup. T-Mobile však X10 mini predáva s podstatne menej kvalitnými slúchadlami s klasickým konektorom.

Fotoaparát s mechanickou dvojpolohovou spúšťou a naozaj silným LED bleskom patrí k tomu najlepšiemu v androidoch. Nemôžem sa naň sťažovať ani po exotickej dovolenke. Keď sa mi nechcelo brať fotoaparát, vzal som si tohto drobca a momentky z neho sú do albumu v počítači úplne dostatočné. Pochváliť musím aj makro režim. Jediné, čo som nenašiel, bola aplikácia v Markete pre X10 mini na vytváranie panorám.

Všeličo

Okrem spúšte fotoaparátu oceňujem aj ľahko nahmatateľné tlačidlá ovládania hlasitosti v pravej bočnej stene. Pri telefonovaní je maximálna hlasitosť dostatočná, poteší aj veľmi kvalitný hlasný reproduktor.

LED dióda informuje o nabíjaní, zmeškanom hovore, prijatej správe či udalosti. Je dostatočne intenzívna a dobre viditeľná aj cez deň v kancelárii.

Páči sa mi, keď pripojím vybitý mobil na nabíjačku, automaticky sa zapne.

Pochváliť musím automatickú reguláciu jasu displeja, ktorá si celkom dobre poradí aj so silným slnečným svetlom. Nie je to síce starý dobrý Sony Ericsson (taká P1-ka s antireflexnou vrstvou na displeji...to bolo niečo), ale stačí.

Na ergonómiu (tvarovanie prístroja i všetky tlačidlá) som si zvykol veľmi rýchlo. Najmä to odblokovanie displeja sa mi veľmi páči.

Citlivosť Wi-Fi je dostatočná, porovnateľná napríklad s iPhonom 3GS...možno ešte trochu vyššia. Po zhasnutí displeja sa Wi-Fi vypína, krátko po rozsvietení zase zapína a pripája ku známej sieti. Takto som fungoval napríklad na dovolenke v zahraničí a bol som milo prekvapený výdržou X10 mini na jedno nabitie. Dátové prenosy som mal vypnuté a synchronizácia údajov nastávala len cez Wi-Fi po rozsvietení displeja. Výnimkou bolo len pripojenie na nabíjačku, kedy Wi-Fi funguje pravdepodobne stále.

Chvíľu mi trvalo, než som niektoré nastavenia (napríklad zvuk správy) našiel. Nachádzajú sa totiž v položke Nastavenia - Sony Ericsson.

Moja úprava

Keďže som neprišiel na chuť ani Timescape-u, ani ostatným prispôsobeniam od Sony Ericssonu, a keďže som v X10 mini nenašiel niektoré samozrejmosti ako inteligentné vyhľadávanie kontaktov, musel som situáciu riešiť.

Nastavenie aktualizácii Timescape som určil na manuálny režim, takže výdrž batérie odvtedy nijak neovplyvňuje. Z domácej obrazovky som vymazal všetky widgety. Potom som nainštaloval Zeam. To je jedna z aplikácií (podobne ako ADW Launcher a ďalšie), ktoré premenia úpravenú "sonyericssonovskú" úvodnú obrazovku na klasickú androidovú. Hurá.

Zeamu bolo hneď priradené stredné tlačidlo, a tak sa vlastne z každej otvorenej aplikácie vraciam do aplikácie Zeam, ktorá je odvtedy mojou domácou obrazovkou. V nastaveniach aplikácie som strednému tlačidlu priradil ešte telefónu klávesnicu, a tak opakovanými stlačeniami hlavného tlačidla prepínam medzi novou domácou obrrazovkou a klávesnicou mobilu.

Podržaním prsta na domácej obrazovke sa zobrazí ponuka pridania položky (widget, skratka alebo priečinok), úpravy tapety a nastavení. Žiaľ, medzi skratkami sa nenachádzajú kontakty. Na iných androidoch som si na domácu obrazovku umiestňoval niekoľko priamych kontaktov, čo tu nie je možné. Tak som začal hľadať aplikáciu na rýchle vytáčanie kontaktov...a našiel SuperDial. Odvtedy nepoužívam vstup do klasického telefónneho zoznamu, ale kontakty vyhľadávam už tradičným inteligentným vyhľadávaním, na aké som zvyknutý z nových Symbianov či starých Windowsov.

Spodná lišta domácej obrazovky Zeam obsahuje rýchly vstup do štyroch vami vybraných aplikácií a vpravo dole vstup do menu. Tu nastáva jeden diametrálny rozdiel od klasického menu X10 mini: položky nie je možné usporiadať podľa vášho želania, sú zoradené jednoducho podľa abecedy, ale našťastie je listovanie (scrollovanie) medzi nimi veľmi rýchle. A vďaka niekoľko-stranovej domácej obrazovke, na ktorej mám umiestnené všetko potrebné, do menu vstupujem len naozaj zriedkavo.

Hlavnou východou Zeamu a podobných aplikácií je, že na jednu stranu domácej obrazovky môžem umiestniť viacero widgetov a skratiek, čo na neupravenej X10 mini nie je možné.

Na X10 mini som si tiež nainštaloval aj špeciálny kalendárový widget - Calendar Pad - pre zobrazovanie mesačného náhľadu s popisom udalostí v daný deň priamo vo widgete. Žiaľ, X10 mini je prvý android, na ktorom mi cez Calendar Pad nefunguje pridávanie udalostí, a tak ho používam len na prezeranie mesačných plánov.

Ani klávesnici od Sony Ericssonu som neprišiel na chuť, a tak som z Marketu rýchlo stiahol Smart Keyboard. Neviem, ako je to možné, ale dobre sa mi na nej píše aj v polohe na výšku.

Viac o mojej úprave v tomto videu.

V androidoch je na nezaplatenie horná sťahovacia lišta. V nej stále vidím percentuálny stav batérie vďaka veľmi vydarenej aplikácii Battery Indicator, ktorá funguje prekvapivo presne. A oceňujem tiež Task Manager, ktorého ikonou na domácej obrazovke zastavím všetky aplikácie na pozadí. Používam to občas, keď mám slabšiu batériu a chcem, aby vydržala ešte o čosi dlhšie.

Zeam, Battery Indicator ani Task Manager nemajú takmer žiaden vplyv na výdrž na jedno nabitie. Tá závisí najmä od zapnutého / vypnutého 3G (resp. WCDMA). Hneď v novej X10 mini som vošiel do menu Nastavenia - Ovládania bezdrôtových sietí - Mobilné siete - Režim siete a nastavil "Iba sieť GSM". V sekcii Mobilné siete nájdete aj položku Prenos údajov, ktorej vypnutím zabránitee akýmkoľvek dátovým prenosom (navigácia, rôzne aplikácie) ako aj položku Dátový roaming. Dokiaľ ju neoznačíte, neprenesiete v inej sieti ani bajt. Mám to odskúšané, androidy sú v tomto smere mimoriadne spoľahlivé (čo sa nedalo povedať o niektorých starších OS).

Záver

Nikdy by som nepovedal, že budem s X10 mini tak spokojný. Ale fakt, že Xperiu X10 mini môžem opäť nosiť vo vrecku a ani o nej veľakrát neviem, ma konečne presvedčil, že je to možné aj pri funkciami plne nabitom telefóne. S X10 mini nie som obmedzený v žiadnej pracovnej funkcii, no súčasne si užívam plnohodnotné logické hry z Marketu, kvalitnú reprodukciu hudby cez veľmi dobré dodávané slúchadlá aj prekvapivo vydarený hlasný reproduktor, fotoaparát s úžasným makro režimom a silným LED bleskom, a mnoho ďalšieho. Pred Sony Ericssonom klobúk dolu, malé Xperie sa podarili.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.10.2010 - 11:50

faugusztin: Problem nie je v hardware, ale software. Zbytocne ma telefon najuzasnejsi hardware, vyhovujuci tvojim poziadavkam, ked to vyrobca nasledne zabije software, resp. podporou. Seriozne, ty si spokojny s tym, ze mas stale Android 1.6 a mozno budes mat Android 2.1 koncom roka, ked vyjde Android 3.0 ? V momente, ked uz budu vsetky mobily vydane v rovnakom alebo neskorsom obdobi uz mat Android 2.2 ?

anonymous22.10.2010 - 13:32 Trvalý odkaz

hovedo: Po precitani celeho textu som usudil, ze je s nim spokojny... Ked tam ma vsetko co potrebuje, vobec ho nemusi zaujimat nejaky update na 2.1 alebo 2.2. ale to je jedno....

anonymous22.10.2010 - 13:41 Trvalý odkaz

ssamoo: Aj tak po par hodinach hrania sa aj s druhym drobcom vo verzii Pro, by som uprednostnil, prave verziu Pro. Posobi na mna lepsim dojmom, navyse HW klavesnica je sice malicka, ale ani mooje hrube velke prsty nemaju problem.
Navyse mi pripada verzia Pro kvalitnejsie spracovana a zda sa mi, ze ma aj vymienatelnu bateriu, to ale neviem s istotou..

anonymous22.10.2010 - 14:36 Trvalý odkaz

McElroy: Spokojny? Ako treba si povedat jedno... Riso ma 3 mobily, co tuto situaciu dost skresluje... Najprv nainstalovat kopec rozsireni do mobilu, co ma urobit vyrobca poriadne a nie aby to musel riesit uzivatel... dalej pisanie textu na tomto mobile musi byt tragedia, riso to isto riesi Nkovou nokiou... tento mobil by som si nekupil, lebo nezastupi vsetky zariadenia, cize dalsi mobil bude potrebny minimalne.. cize radsej ten iPhone, ten zastupi vsetko... alebo daky kvalitny android(aj ked ten ako herna konzola nic moc)... jasne, x10 mini by som odporucil niekomu, kto vola, nepise, nepozera filmy, len pocuva v MHD hudbu nahlas cez reprak, obcas daco odfoti... teda z tohto clanku som to tak pochopil... ja osobne mam 3 mobily tiez, ale to je skor nutnost a tie nosim v jednom vaku do prace a spat a nejak ich nevytahujem, teda iba jeden mam vo vrecku a ten sluzi na vsetko(iPhone), zvysne su len na volanie(firemne cisla)... takze tak... mobil dnes uz ma byt multimedialne a pracovne zariadenie ALLinONE... :) moj nazor... :)

anonymous22.10.2010 - 14:58 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: 1. ak by som si z troch telefonov mal nechat jeden, bol by to android, a kludne X10 mini. E71 a 5310 su len na volania v ostatnych sietach.
2. do kazdeho mobilu si instalujem, co treba. preto mam v E71 doinstalovane casovane profily a nepotrebujem E72. ked som testoval iPhone 4, pol hodiny som cakal na obnovu systemu. s novym androidom za polhodinu spravim zrkadlo mojho predchadzajuceho rucne. takze s kazdym mobilom pol hodiny upravami zabijem, ale uz to nie su hodiny ako so starymi symbianmi. :)
3. pisanie textu som riesil prave na X10 mini. fakt. mam tenke prsty.
4. presne ako pises. dva su vzdy odlozene v taske, a konecne som mohol nosit jeden vo vrecku bez toho aby mi zavadzal. plnohodnotny smartfon X10 mini.
Nikomu ten mobil nenutim. Len som chcel poukazat, ze sa s nim da plnohodnotne fungovat. Prezerat weby (opera mini), pisat maily (gmail, smart keyboard), hrat solitaire, pocuvat hudbu (paradne sluchadla aj hlasny reproduktor), fotit (jeden z naj fotoaparatov v androide), atd.

Celá diskusia 136 príspevkov