Samsung Galaxy S8 - dizajn až na prvom mieste

Recenzia špičkového vodeodolného androidu s netradičným 5,8'' Infinity displejom, výborným 12 Mpix fotoparátom a skenerom dúhovky.

Jeden z najočakávanejších androidov roku 2017 sa výstave MWC v Barcelone vyhol a svoj príchod na technologický svet si vychutnal na samostatnom predstavení približne o mesiac neskôr. Podobne ako minulý rok, aj nový rad Galaxy S8 prináša dva modely, ktoré sa líšia veľkosťou obrazovky.

Samsung však vynechal verziu edge a zakrivený displej doprial obom. Ten teraz pokrýva výrazne väčšiu plochu prednej steny, a dopomohlo mu k tomu aj odstránenie tlačidiel spod displeja. Možno to bude znieť trochu zvláštne, ale pri modeli S8 s uhlopriečkou 5,8 palca hovoríme o menšom zástupcovi radu, no a ten väčší, s prívlastkom plus, sa môže pochváliť až 6,2-palcovou obrazovkou. Papierovo tieto hodnoty už nemusia vyhovovať každému, no pri priamom porovnaní modelov S7 a S8 zistíte, že nárast nie je až taký veľký a pod možnosťou osadenia väčšieho displeja sa podpísalo zredukovanie voľného miesta na prednej stene.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S8 Nová vlajková loď s 5,8'' displejom QHD+ rozlíšením, sklenenou konštrukciou s Gorilla Glass 5, výkonným procesorom, 12 Mpix fotoaparátom s OIS, skenerom očnej dúhovky, Bluetooth 5.0, IP68 a 3000 mAh batériou s rýchlym i bezdrôtovým nabíjaním. (živé fotografie + video)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

My sme sa pozreli na menšieho zástupcu radu S8. A verte, že sa naň pozerali aj ľudia okolo. Subjektívne a možno aj objektívne môžeme povedať, že aktuálne modely S8 a S8+ patria medzi najväčších krásavcov na poli smartfónov. Samsung opäť vsadil na symbiózu odolných skiel na prednej a zadnej stene a kovového lemu okolo. Pridajme si k tomu originálne zakrivenie a máme pred sebou lapač zvedavých pohľadov.

Za krásu sa však platí, a tak okrem pohľadov si konštrukcia pritiahne aj trochu odtlačkov. Napriek hladkým a lesklým plochám ich bolo pomenej a stačilo občasné pretrenie oboch strán, napríklad o nohavice.

Kvalita konštrukcie je na najvyššej úrovni. Jednotlivé komponenty do seba presne zapadajú a telefón pôsobí ako pevný jednoliaty celok. Nepodvolí sa ani pri silnejšom ohýbaní. Vďaka oblému prevedeniu sedí telefón v ruke veľmi isto a napriek hladkým stenám sa veľmi nešmýka. Rozumná šírka umožní dočiahnuť palcom aj k protiľahlému okraju displeja.

S výškou telefónu a pohodlnosťou používania je to už trochu iné. Samsung Galaxy S8 narástol v porovnaní s predchodcom iba o 6,5 milimetra, no jeho displej siaha vyššie než u S7. Pri pohodlnom úchope som bol schopný bez prehmatávania obslúžiť približne spodné tri pätiny obrazovky. Natiahnutie vyššie si vyžiadalo zmenu držania.

Huawei P10, Samsung Galaxy S8, Apple iPhone 7

Napriek tenkým bočným stenám sa telefón dobre zdvíha zo stola. Kovový lem pôsobí trvácnym dojmom, nezachytáva odtlačky, a aj po niekoľkých dňoch používania bez puzdra vyzerá ako nový.

To isté už nemožno povedať o sklách na prednej a zadnej stene. Tie pár dní odolávali škrabancom, ale časom sa na nich nejaké vytvorili. Najhoršie je, že obe nami testované verzie, S8 aj S8+ lapali všetky drobné poškodenia v dvoch vertikálnych líniách asi 1 cm od okraja. Tým pádom je jasné, že displej nie je v strede rovný, ale jemne preliačený. Preto si to s odkladaním telefónu displejom nadol radšej rozmyslite.

Obe novinky sú odolné aj zvnútra. Podobne ako u predchodcov, aj tu je prítomná odolnosť voči vode. Certifikácia IP68 potvrdzuje zvládnutie polhodinového pobytu vo vode s hĺbkou do 1,5 metra. Netreba však zabúdať, že to platí pre sladkú vodu. Po prípadnom utopení telefónu v mori by ste toho v servise zrejme veľa nevyriešili.

Tlačidlo napájania ostalo v pravej bočnej stene a dá sa naň pohodlne dočiahnuť aj bez výrazného naťahovania. K tlačidlám hlasitosti v ľavej bočnej stene pribudlo tlačidlo nového asistenta Bixby. Ide o produkt z dielne Samsungu a v modeloch radu S8 má svoju premiéru.

Po jeho stlačení odkiaľkoľvek v prostredí a taktiež pri zhasnutom displeji sa zobrazí špeciálna obrazovka Hello Bixby s widgetmi zoradenými pod sebou. Tie informujú napríklad o prejdených krokoch, navrhujú odporúčané aplikácie, zobrazia widget Spotify, počasie, či správy. Tu však trochu zamrzí, že medzi podporovanými krajinami pre správy sa Slovensko nenachádza.

Šikovnejšou funkciou je vytváranie inteligentných upozornení podľa času, dátumu a miesta. Napríklad, keď pôjdem navštíviť známeho na konkrétnej adrese, chcem aby mi Bixby po príchode na adresu pripomenul, že mám niekde v okolí kúpiť fľašu vína. Podobne môžem Bixby využiť aj pre naplánovanie hovorov.

V slovenskej lokalizácii sú možnosti Bixby osekané a jeho plnohodnotné asistenčné služby si nateraz používatelia vychutnajú iba v angličtine a kórejčine. Skúsil som prepnúť jazyk telefónu do angličtiny, no ani tak sa mi nepodarilo spustiť hlasového asistenta.

Ďalšou funkciou je Bixby Vision. Tá po nasnímaní fotografie dokáže rozpoznať objekt na nej a zobraziť jeho popis. Napríklad známe miesta ako Bratislavský hrad alebo rôzne predmety. Funkcia je určite zaujímavá, no žiaden extra prínos som nepostrehol a je pravdou, že častokrát veci vyhodnotila zle. Najmä predmety. Po nasnímaní krabice džúsu mi navrhla sprej na opaľovanie, bagetu, gél na vlasy, jogurt a ďalšie nie veľmi logické návrhy.

Viac než samotné Bixby by ma potešila možnosť priradiť tlačidlu v ľavej stene inú funkcionalitu, ktorú využívam častejšie. Napríklad spustenie hudobného prehrávača, Facebooku a podobne. Ešte pred pár dňami sa na nete začali objavovať aplikácie umožňujúce zmeniť funkcionalitu tlačidla, no podľa posledných správ chce Samsung túto možnosť do budúcna zablokovať. A to je škoda.

Šuplík so slotmi pre nanoSIM a microSD kartu sa nachádza v hornej stene. Radi by sme tu videli aj infračervený port, no ten obom novinkám chýba. Malé poďakovanie patrí Samsungu za zachovanie audio konektora, ktorý nájdete v spodnej stene.

Samsung naň nielenže nezabudol, do balenia navyše pridal slúchadlá AKG, ktoré sa budú predávať aj samostatne za približne sto eur. Subjektívne nemajú až takú hodnotu, no medzi ostatnými dodávanými slúchadlami jasne dominujú. Vedľa sa nachádza nový USB konektor typu C s podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. No a tretím prvkom je mriežka hlasného reproduktora.

Vcelku rozumné umiestnenie hrá do karát šíreniu zvuku, ak je telefón položený na stole, či pohodený na posteli. Kvalita podania zvuku nie je zlá, no sánka vám z nej nepadne. Ideálne na počúvanie modernej a elektronickej hudby. Pri rockovej hudbe sa už trápi a dochádza k zlievaniu tónov.

Podľa dohadov sa Samsungu nepodarilo integrovať čítačku odtlačkov prstov do displeja, a tak sa ocitla na zadnej stene. A dohady sú podľa mňa pravdivé, keďže je umiestnená na naozaj zlom mieste. Čítačky vzadu často kritizujem za nedostupnosť ak je telefón položený na stole, no v tomto prípade to Samsung povzniesol na ešte vyššiu úroveň. Veľa používateľov práve umiestnenie vzadu oceňuje, ale v prípade radu S8 je poloha čítačky jednoducho zlá. Najradšej by som ju videl pod fotoaparátom, tak ako to má skoro každý smartfón s čítačkou vzadu. Lenže v tomto prípade je umiestnená vedľa fotoaparátu.

Prvým mínusom je neustále zasahovanie a špinenie fotoaparátu, ktorý treba následne často čistiť, no a druhým mínusom je to, že je skrátka vysoko a bez prehmatu v ruke na ňu dočiahne len malé percento používateľov. Ja som ju počas celej doby testovania použil asi päťkrát. Neprekvapí ani žiadnymi ďalšími pokročilými funkciami. V nastaveniach nájdeme iba možnosť pridať si maximálne štyri odtlačky a tiež aktivovať funkciu vysúvania a zasúvania hornej lišty potiahnutím po čítačke. Okrem zlej polohy som mal ťažké srdce aj na chýbajúce prepojenie čítačky so senzorom okolitého svetla. Ak máte telefón vo vrecku nohavíc a zhodou náhod prejdete správnym prstom po čítačke, telefón sa odblokuje.

Oveľa väčšiu nádej som tak vkladal do skenera dúhovky umiestneného nad displejom. Tu musím Samsung pochváliť za možnosť mať aktivované odblokovanie telefónu čítačkou odtlačkov, skenerom dúhovky a nakreslením vzoru na obrazovke súčasne. Skener dúhovky príjemne prekvapil už pri nešťastnom Galaxy Note 7 a rád som ho používal aj teraz. Ideálne podmienky pre používanie je mať telefón zodvihnutý vyššie pred očami a nebyť v slnečnom exteriéri.

Skener je rýchly a častokrát sa mi na displeji nestihla zobraziť ani obrazovka načítavania dúhovky. Problém mu nerobí ani skenovanie cez okuliare a prekvapivo dobré výsledky som zaznamenal aj v takmer úplnej tme. Naopak, na slnku je rozpoznanie dúhovky problematické a väčšinou som aj tak skončil pri odblokovaní vzorom. To som občas použil aj v situácii, keď som mal telefón položený na stole a nechcelo sa mi nahýnať nad skener dúhovky. Po prvom spustení je rozpoznanie dúhovky nastavené tak, že najprv je potrebné displej rozsvietiť, potiahnuť po obrazovke prstom a až následne sa aktivuje skenovanie. V nastaveniach preto odporúčam aktivovať možnosť Odomknutie dúhovkou pri zapnutí obrazovky, čím sa vynechá krok potiahnutia po displeji.

Ďalšou z možností zabezpečenia telefónu je snímanie tváre. Rozpoznanie funguje veľmi dobre na svetle aj v tme, no samotná hláška upozorňuje, že telefón môže odblokovať aj používateľ, ktorý sa na vás podobá. Preto bude asi rozumnejšie siahnuť po skeneri dúhovky. Rozpoznávanie tváre som vynechal aj z dôvodu, že ho nemožno využívať súčasne so skenerom dúhovky.

Do pomerne úzkeho priestoru nad displejom sa okrem skenera dúhovky podarilo Samsungu vtesnať aj veľmi kvalitnú prednú kameru, senzor okolitého svetla, senzor automatickej regulácie jasu, a nezabudlo sa ani na viacfarebnú notifikačnú diódu s výrazným a dobre postrehnuteľným upozorňovaním.

Fyzické hardvérové tlačidlo pod displejom som mal na predošlých modeloch rád aj kvôli možnosti jednoduchého rozsvietenia displeja. Tlačidlá zmizli, no funkcia ostala. V časti, kde sa nachádza ikona tlačidla domov sa pod displejom nachádza tlakový senzor. Ak v tomto mieste silnejšie pritlačíte, telefón zavibruje a rozsvieti sa obrazovka. Citlivosť stlačenia si viete pohodlne upraviť v nastaveniach navigačného panelu. Tu si viete prehodiť aj umiestnenie šípky späť a tlačidla multitaskingu, či vybrať niektoré z pozadí.

Farebné pozadie sa však zobrazuje iba v niektorých aplikáciách, väčšinou tých od Samsungu. V nastaveniach taktiež odporúčam zapnúť vibračnú odozvu po stlačení niektorého z trojice tlačidiel. Aj keď domáce tlačidlo nie je fyzické a v niektorých aplikáciách sa skrýva, silné stlačenie do stredu, kde sa nachádza tlakový senzor, vás presunie na domáce obrazovky odkiaľkoľvek v prostredí, tak ako to bolo v minulosti pri fyzickom tlačidle.

Displej Samsungu Galaxy S8 je jednou veľkou kapitolou. Parametrovo a funkčne ide o to najlepšie, čo v súčasnosti môžete dostať. Ako prvý vám zrejme do očí udrie doteraz v smartfónoch netradičný pomer strán 18,5:9. Samsung ho natiahol do strán ako sa len dalo, čím si zaslúžil pomenovanie Infinity. Takéto prevedenie vyzerá veľmi pútavo. Myslelo sa však aj na pohodlie pri používaní. Zahnuté časti obrazovky nereagujú na dotyk, teda nehrozí, že by ste pri zovretí v ruke niečo postláčali. S väčšou výškou displeja si zasa poradí režim používania jednou rukou. Môžete ho aktivovať diagonálnym potiahnutím z niektorého dolného rohu, alebo o čosi šikovnejšie, trojitým stlačením tlačidla domov.

Super AMOLED displej ponúkne na 5,8-palcovej uhlopriečke jemné rozlíšenie 1440 x 2960 bodov, označované ako QHD+. Rozlíšenie si môžete aj znížiť, stačí len zavítať do nastavení a v ponuke Zobrazenie nájsť položku Rozlíšenie obrazovky. Na výber je HD+ s 720 x 1480 bodmi, FHD+ s 1080 x 2220 bodmi a maximálne, teda QHD+ rozlíšenie s 1440 x 2960 bodmi. Do nastavení určite zájdite hneď po prvom spustení. Samsung totižto rozlíšenie nastavil na hodnotu FHD+ a bola by škoda, nevyužívať jeho maximum. Z farieb už tradične dominuje verná čierna, biela ma mierny modrasto sivý nádych, ale na to som už pri technológii Super AMOLED zvyknutý. V nastaveniach však opäť nechýba možnosť vybrať si niektorý z režimov zobrazovania farieb a tiež úprava teploty farieb.

Pozorovacie uhly a čitateľnosť na slnku patria medzi silné stránky displeja. Rovnako tak musím pochváliť svižné reakcie automatickej regulácie jasu. V noci som ocenil prítomnosť režimu Modrý filter, ktorý eliminuje túto farbu a pomáha lepšie zaspať. Režim môžete zapínať manuálne, napríklad aj pohodlne z výsuvnej lišty, nastaviť presné počiatočné a konečné časy, alebo povoliť funkcii prístup k vašej polohe a zapínať ho od súmraku do úsvitu. U mňa vyhráva práve toto pohodlné riešenie.

Z bohatej palety funkcií displeja ma najviac zaujala obrazovka Always On, ktorú treba pre zmenu hľadať v nastaveniach zabezpečenia. Šikovná obrazovka vie na zhasnutom displeji zobrazovať čas, dátum, stav batérie a ikony zmeškaných udalosti. K dispozícii je viacero motívov, v ktorých si viete upraviť vzhľad hodín, farbu, či pozadie. Priamo z tohto miesta viete šikovne ovládať aj prehrávač hudby, a problém mu nerobí ani Spotify.

Aby sa zabránilo nechceným dotykom, na ikony notifikácií zobrazené na Always On je potrebné kliknúť dvakrát rýchlo za sebou. Dvojitým klikom sa tiež aktivuje možnosť posúvať ponuku Always On do strán, a dostať sa tak aj k šikovným prehľadom FaceWidget s najbližším budíkom, najbližšou udalosťou v kalendári a prehrávačom hudby. Always On môže svietiť stále, alebo vo vami zadanom časovom rozvrhu. V porovnaní s predchodcom už Samsung zlúčil Always On s Nočnými hodinami, ktoré nájdete ako jeden z motívov v ponuke pod názvom Okrajové hodiny.

Len pre pripomenutie, ide o šikovné zobrazenie času, dátumu a stavu batérie na zahnutej časti obrazky, ktoré mne osobne vyhovuje trochu viac než klasický Always On motív na hlavnej časti obrazovky. Pôsobí decentnejšie a menej rušivo. Treba však zdôrazniť, že pri týchto Okrajových hodinách už nie je možné vidieť ikony zmeškaných udalosti a používať FaceWidget. O popularite obrazovky Always On svedčí aj to, že v obchode Galaxy Apps pribúdajú od vývojárov ďalšie vzhľady, ktoré si môžete stiahnuť.

Po vzore predchodkýň si aj najnovšie zástupkyne radu ponechali funkciu bočných panelov. Potiahnutím z boku sa tak viete rýchlo dostať k obľúbeným aplikáciám, kontaktom, počasiu, kompasu, pravítku a mnohým ďalším. Osobne som ich používal iba minimálne.

So zahnutou obrazovkou súvisí aj bočné osvetlenie. Ak máte telefón položený displejom nadol, pri prichádzajúcom hovore budú zaoblené časti svietiť farbou a upozornia vás naň. Opäť funkcia, ktorá poteší, no zaobišiel by som sa aj bez nej.

Možnosť používania dvoch aplikácií naraz sa ujala natoľko, že sa ňou inšpiroval samotný Google a pridal túto podporu do Androidu 7. Multiwindow od Samsungu umožní používať dve aplikácie naraz, meniť ich veľkosť zobrazenia, a dokonca zobraziť aplikáciu aj vo forme plávajúceho okna. Samsung navyše pridal aj funkciu Snapwindow.

Princíp je podobný ako u Multiwindow, no tu si vyberáte konkrétnu časť obrazovky aplikácie, ktorá sa bude zobrazovať popri druhej. Napríklad z aplikácie Spotify si vyberiem iba oblasť ovládania prehrávania, hornú časť s obrázkom nepotrebujem vidieť, a pod ňou mi tak ostáva viac miesta na plnohodnotné používanie inej aplikácie, napríklad Facebooku.

Zmenšením plochy pod a nad displejom sme zároveň prišli o miesta, kam si pohodlne oprieť prsty počas sledovania videí alebo hrania hier. Dá sa s tým ale trochu vybabrať. Na prehrávanie videí odporúčame stiahnuť prehrávač podporujúci zamknutie obrazovky počas prehrávania. No a o hráčov sa postaral samotný Samsung. Aplikácia Game Tools okrem iného ponúka zámok silného stlačenia. To znamená, že počas hrania môžete pokojne pritlačiť do priestoru tlakového senzora domáceho tlačidla, a pritom z hry neodídete. Na YouTube som však fintu nenašiel. Podobne ako pri iných aplikáciách, aj tu sa trojica tlačidiel schová, no zatlačenie do strednej časti funguje.

A aké sú výhody displeja s takýmto pomerom strán? Výborné sa na ňom prezerajú a čítajú webové stránky a rád som na ňom sledoval aj rôzne videa. Niekedy však prezeraní obsah vyzerá skôr smiešne. Napríklad fotografia s pomerom strán 4:3, čo je vlastne aj formát, v ktorom S8 sníma pri plnom rozlíšení, alebo sa môže stať, že niektorá aplikácia ešte nie je prispôsobená takémuto pomeru strán. Vtedy sa v hornej a dolnej časti zobrazujú čierne plochy. Bolo to v aplikácii Spotify, niektorých hrách a pár ďalších aplikáciách.

V prípade vlajkovej lode je samozrejmosťou aj výkonný hardvér. Medzinárodná verzia ponúkne čipset z vlastnej produkcie, konkrétne Exynos 9 Octa 8895, ktorý sa vyrába 10 nm technológiou. S ňou sa stretneme aj na Slovensku. Druhý variant, s čipsetom Snapdragon 835 od Qualcommu by sa mal objaviť v USA.

O prítomnosti poriadnej dávky výkonu niet pochýb, v benchmarku AnTuTu dosiahol 174 404 bodov, no mňa skôr zaujímalo, ako si tenké sklenené telo poradí s udržaním teploty. A v tomto smere Galaxy S8 nesklamal. Ani po dlhšom hraní hier alebo prezeraní webu som nezaznamenal zvýšenú teplotu.

Prostredie od Samsungu sa medziročne zmenilo a prináša niekoľko noviniek. Na výber je klasické prostredie so samostatnou ponukou aplikácií, ale aj režim zobrazenia všetkých aplikácií na domácich obrazovkách. Ja som si vybral prvú možnosť. Do zoznamu sa dostávam jednoduchým potiahnutím po obrazovke nadol alebo nahor. Je to rýchle a návykové. Na výber je však aj možnosť zobrazenia ikony pre vstup do aplikácií vpravo dole, tak ako to bolo u predošlých Samsungov. Nechýba možnosť upraviť si veľkosť mriežky domácich obrazoviek a zoznamu aplikácií.

O chod systému sa stará 4 GB RAM. Počas celej doby testovania bežal systém na jednotku a bez akýchkoľvek pádov, spomalení, alebo reštartov. Pár dni bol problém so spustením Bixby, no ten vyriešila aktualizácia systému. Vďaka 4 GB RAM som mohol mať na pozadí spustených viac aplikácií a prepínal som sa medzi nimi bez opätovného načítavania.

Vo výsuvnej lište na mňa čaká viacero užitočných skratiek a rýchle prispôsobenie jasu. Vzhľad ikon a prostredia si môžem meniť prostredníctvom aplikácie Samsung Themes. Základné aplikácie sú funkčne podobné tým z predošlých modelov, čo je dobre.

V zozname posledných hovorov a kontaktoch tak môžem používať šikovné gesto potiahnutia po kontakte do strany, ktoré spustí hovor alebo napísanie SMS správy danému kontaktu.

Pri písaní sa môžete spoľahnúť na pohodlnú klávesnicu od Samsungu so samostatným riadkom s číslicami. V ponuke aplikácií nechýba viacero známych titulov od Samsungu, ako napríklad Samsung Health, Smart Switch (na jednoduchý prenos údajov zo starého telefónu), či Samsung Notes. Niektoré si však musíte dodatočne stiahnuť z Obchodu Play. Ja som tam našiel hudobný a video prehrávač.

V oblasti fotografovania patria vlajkové lode od Samsungu medzi špičku a inak to nie je ani v prípade Galaxy S8. Podobne ako u predchodcu, máme tu fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, clonou f/1.7 a maximálnym rozlíšením dvanásť megapixelov. V porovnaní s predchodcom však Samsung popracoval na softvéri a výsledkom by mali byť ešte lepšie snímky.

Fotoaparát vo veľmi krátkom čase nasníma viacero fotografií a spojí ich do jednej. O kvalitách a prostredí sa už rozpísal kolega Richard v článku Takto fotí Samsung Galaxy S8 + videá z mobilu, preto budem o čosi stručnejší.

Galaxy S8 patrí medzi najlepšie fotomobily súčasnosti. Cez deň sú fotografie vysokej kvality a vyzdvihnúť musím aj režim HDR. A báť sa nemusíte ani horších svetelných podmienok. Dokonca fotografie nasnímané z ruky, bez statívu, sa vyznačujú nadpriemernou ostrosťou a dávkou detailov.

V maximálnom, dvanásťmegapixlovom rozlíšení, sníma fotoaparát snímky s pomerom strán 4:3, čo nie je nič nezvyčajné. Na displeji s pomerom strán 18,5:9 však takýto pomer strán vyzerá trochu zvláštne, s veľkými čiernymi plochami po stranách.

Preto ak chcete snímky prezerať najmä na displeji telefónu, rozumnejšie bude asi siahnuť po pomere strán 16:9, kedy fotoaparát zhotovuje 9,1 Mpix fotografie. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S8 + videá z mobilu.

Záverečný odsek patrí už tradične výdrži. Kapacitou batérie nás Samsung Galaxy S8 neprekvapil. Ponúka 3000 mAh batériu, ktorá zvládla udržať telefón pri živote v priemere jeden plnohodnotný deň. Ani raz sa mi nestalo, aby som musel telefón nabíjať ešte počas dňa. Ide teda o priemerný výsledok, ktorý neprekvapí, ale ani neklame. V situáciách, kedy potrebujete telefónu dodať energiu vo veľmi krátkom čase sa môžete spoľahnúť na rýchle nabíjanie.

Za hodinu dodá nabíjačka 75 % kapacity a plné nabitie jej trvá niečo cez hodinu a pol. V útrobách konštrukcie nechýba ani cievka na rýchle nabíjanie. Výdrž na jedno nabitie môžete predĺžiť aj použitím šetriaceho režimu. Stredná úroveň šetrenia energie zníži jas, zmení rozlíšenie obrazovky na FHD+, obmedzí rýchlosť procesora a dáta na pozadí. V extrémnejších prípadoch môžete využiť maximálny režim šetrenia, ktorý zmení rozlíšenie obrazovky na HD+ a prepne celé prostredie do jednoduchšej čiernobielej verzie.

Výhody:

+ výborný fotoaparát

+ vzhľad

+ kvalitné prevedenie z kovu a skla

+ Infinity displej

+ výkon

+ 64 GB interná pamäť a slot na microSD kartu

+ svižné reakcie

+ skener dúhovky

Nevýhody:

- čítačka odtlačkov prstov na ťažko dostupnom mieste

- aktuálny rozdiel ceny medzi S7 a S8

- napriek výbornému využitiu prednej steny sú rozmery väčšie a nemusia sadnúť každému

Orientačná cena: 799 eur

Záver

Samsung Galaxy S8 hodnotím ako vydareného nástupcu modelu S7. Prináša elegantnejšie zhotovenie, ktoré je doslova lapačom zvedavých pohľadov, krásny Infinity displej pokrývajúci takmer celú prednú stenu, špičkový fotoaparát a poriadnu dávku výkonu pod kapotou. Vyčítať mu možno iba nie najšťastnejšie umiestnenie čítačky odtlačkov prstov a väčšie rozmery, ktoré nemusia vyhovovať každému. Aj keď nevyužitého miesta je tu iba minimum, natiahnutie sa do hornej časti displeja dá trochu zabrať.

Posledným menším mínusom môže byť cena. Niežeby si ju S8 nezaslúžila, no jej vydarená predchodkyňa má ešte stále čo povedať a momentálne sa k nej viete dostať za veľmi dobrú cenu. To je z mínusov asi všetko. Ostáva mi iba chváliť. Samsung Galaxy S8 dokonale kombinuje to, čo na smartfónoch považujem za najdôležitejšie – dizajn, displej a fotoaparát.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S8 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

markos9 24.04.2017 - 11:37

dakujem za peknu recenziu, bude aj na s8 plus? chcem sa spytat ked sa prepne fotoaparat zo 4:3 na 16:9 tak ako je to s kvalitou vyslednej fotografie? myslim porovnanie v pocitaci, viem ze na obrazovke mobilu vyzera 16:9 krajsie ale ak je to len vyrez tak sa bojim znizenia kvality a detailov pri pouzivani fotiek v pocitaci a do buducna na archivaciu

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne24.04.2017 - 11:53 Trvalý odkaz

kvalita snimkov je ta ista, len na mensej ploche. pozri si rozmery pri oboch rezimoch, 16:9 odreze 12.5% zhora, 12.5% zdola.

Co chces s tymi fotkami robit? Tlac na metrove platno je bez problemov, vhodne je tiez archivovat snimky v tlacenej forme, kde na "bezny" 10x15cm format je to tiez uplne v pohode.

Otazne skor je, kolko snimkov z toho co odfotis, skutocne stoji za archivaciu v plnej kvalite. Vsetky foto z mobilov za posledne 4 roky mam na google fotkach. komukolvek ich ukazujem, na monitore, vytlacene, v mobile, nikoho nezaujima nahlad 1:1, dolezita je atmosfera, svetlo, moment, myslienka.

Ale co ja budem rozpravat, ja nemam ani zrkadlovku na fotenie...

markos924.04.2017 - 11:58 Trvalý odkaz

wayne mna zaujima len vystup z fotaku, proste aby boli fotky rovnako pekne :) ked je 4:3 plna kvalita ci pri 16:9 nebude viac sumu alebo menej detailov alebo dake rozmazane fotky, nie som ziadny foto odbornik len chcem aby to pekne vyzeralo a pripadne sa dala fotka pouzit na nejaky vyrez casti foto alebo tak, inak len bezne pozeranie na pocitaci a telke a obcas tlac do rodinneho archivu :)

Martin24.04.2017 - 12:01 Trvalý odkaz

recenzia pekna=kvalitka ako vždy, ale mne osobne prekáža ten snímač prsta na zadnej strane - (to sa nedá "prekusnuť" ) dufam že nový fon nepojde týmto smerom ! ............

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne24.04.2017 - 14:51 Trvalý odkaz

Markos, okrem orezu sa ziadne ine zmeny pri prepnuti rezimu 4:3 x 16:9 neudeju, tak mozes byt v klude :)

Celá diskusia 30 príspevkov