HTC 7 Trophy

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Dotykový mobil s OS WP7, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED, HSPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Phone 7,

procesor: 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 119 x 62 x 12 mm,

hmotnosť: 140 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 49 x 83 mm, uhlopriečka 3,8'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 576 MB RAM + 512 MB ROM + 8 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, Dolby Mobile, SRS Surround sound,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: do 6,5 h hodiny hovoru / 435 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty,

HTC 7 Trophy je jedným z prvých smartfónov s operačným systémom Windows Phone 7, ktorý sa objaví na trhu v priebehu najbližších dní. Hoci ide o výborne vybevené zariadenie, viac než samotný hardvér nás zaujímal práve softvér.

novinky sa nesie v tradičnom duchu HTC. Trophy je smartfón klasickej konštrukcie s mierne zaoblenými rohmi. Prednej strane dominuje veľký 3,8-palcový displej, pod ktorým sa nachádza trojica dotykových tlačidiel. Tie mi v HTC 7 Trophy napodiv až tak nevadili. Každopádne, aj ja som zástanca tradičných tlačidiel a bol by som radšej, keby sa HTC rozhodlo použiť hardvérové. Na pravej strane ma prekvapila spúšť fotoaparátu, za čo si výrobca zaslúži pochvalu. Prevažnú časť zadnej steny tvorí odnímateľný plastový kryt, ktorý ukrýva batériu s kapacitou 1 300 mAh a slot na SIM kartu. Okrem loga výrobcu a operačného systému sa na zadnej strane vyníma aj mierne vystúpená časť s fotoaparátom, LED bleskom a reproduktorom. O poškrabanie objektívu sa však nemusíte báť, jeho ochranné sklíčko je jemne zapustené. Ľavá strana obsahuje tradičné prvky. Vo vrchnej časti nájdete dlhé dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, v spodnej zasa microUSB konektor. Ten slúži nielen na pripojenie telefónu k počítaču, ale aj na nabíjanie. Vypínacie tlačidlo sa usídlilo v ľavej časti vrchnej steny, hneď vedľa je umiestnený 3,5 mm jack. Konštrukčne je HTC 7 Trophy zvládnuté výborne. Kryty sú vyrobené z pogumovaných matných plastov, telefón tak nebudete musieť čistiť od odtlačkov.

Skôr, než si predstavíme nový operačný systém a jeho možnosti, napíšem pár viet o

. Kapacitný displej s uhlopriečkou 3,8 palca používa rozlíšenie 480 x 800 bodov. Zobrazované údaje sú jemné, farby verné a reakcie na dotyk rýchle. Skrátka, displej sa vydaril a je radosť naň pozerať. Viditeľnosť v exteriéroch je na tom tiež dobre. Ak by ste však mali problém s čítaním údajov, nie je problém zmeniť tému na bielu. Nastavenia displeja umožňujú meniť tému, farebné kombinácie, tapetu uzamknutej obrazovky, čas uzamknutia, jas a možnosť pridať heslo pre odomknutie. K vášmu telefónu sa tak bez hesla nik nedostane. Podobnú funkciu ponúkali aj staré Siemensy.

"Odomykanie displeja môžete doplniť heslom."

* Upozornenie: Testovaný model HTC 7 Trophy je nefinálna verzia, v ktorej niektoré funkcie nefungovali vôbec alebo neboli doladené. *

Najzaujímavejšou časťou modelu Trophy je nepochybne nový operačný systém Windows Phone 7. Počas prvých pár minút nastavovania a oboznamovania so systémom som mal zmiešané pocity. Po prečítaní rôznych článkoch o obmedzeniach Windows Phone 7 som bol voči systému skeptický, no po úspešnom zoznámení sa som svoj názor zmenil a nový Windows sa mi začal pozdávať. Microsoft si zrejme povedal staré známe heslo - v jednoduchosti je krása - a tak aj systém pretvoril. Ak by som mal Windows Phone 7 prirovnať k jednému z aktuálnych operačných systémov, najviac sa svojou filozofiou podobá na iOS 4. Žiadna tapeta, žiadne widgety, ani mnoho domácich obrazoviek. Iba aktívne skratky k aplikáciám (tiles) a menu pozostávajúce z priečinkov (hubs) združujúcich spolu súvisiace funkcie. Dôležitou informáciou je taktiež to, že systém nie je dostupný v slovenčine.

"Prostredie operačného systému je dostupné zatiaľ iba v angličtine."

Začnem uzamknutou

. Tá okrem tapety a základných informácií (čas, dátum a najbližšie udalosti kalendára) ako jediná zobrazuje silu signálu a dostupnosť 3G. Tieto dva údaje sa pri práci s telefónom nikde v menu (okrem aplikácie Phone) ani v rámci domácej obrazovky nedozviete. V hornej lište celého systému je totiž zobrazený iba čas. Displej je možné rozsvietiť vypínacím tlačidlom, samotné odomknutie však prebieha už vysunutím tapety nahor. Ako som už vyššie spomínal, domáca obrazovka pozostáva z viacerých políčok (tiles). Tie reprezentujú skratky k rôznym aplikáciám z hlavného menu či kontaktom. Skratku k webovej stránke či položke v nastaveniach nie je možné vytvoriť. Jednotlivé políčka majú vlastný rozmer, ktorý nie je možné meniť. Prispôsobiť si môžete iba ich usporiadanie a počet. Ja som na domácej obrazovke používal až 15 políčok. Niektoré políčka sú statické, iné zasa aktualizujú svoj obsah. Napríklad odkaz na vlastný profil Facebooku zobrazuje striedavo fotografiu a posledný status, políčko People animuje fotografie kontaktov, kalendár zobrazuje najbližšie udalosti, a podobne. Hlavné menu tvorí zoznam priečinkov ( ) a aplikácií. Huby združujú aplikácie rovnakého alebo podobného zamerania. Vzhľad menu, ani jeho usporiadanie nie je možné meniť. Položky sú zoradené abecedne. HTC si do svojich telefónov pripravil aj vlastný priečinok, tzv. HTC Hub, ktorý združuje aplikácie Photo Enhancer, Sound Enhancer, konvertor, počasie, a pod. Tie však bohužiaľ na testovanom zariadení nefungovali vôbec. V systéme sa nachádzajú štandardne dve farebné témy - čierna a biela. Na výber máte tiež jedenásť farieb, ktorými si môžete zmeniť vzhľad ikon a niektorých textov. Toľko k prispôsobeniu systému.

"Windows Phone 7 pozostáva z tzv. políčok (tiles) a priečinkov (hubs)."

Hodnotiť

v nefinálnej verzii by nebolo objektívne. Jeho kvalita je priemerná. Výsledné fotografie sú miestami zašumené. Prostredie fotoaparátu sa zmenilo. Tri štvrtiny displeja zaberá hľadáčik. Po jeho pravej strane sú umiestnené skratky k zoomovaniu, režimu videa a nastaveniam. Tie umožňujú meniť scénické režimy, farebné efekty, rozlíšenie fotografie a aktivovať blesk. Na ľavej strane od hľadáčika je vidieť časť poslednej fotografie/videa. Ťahom prsta po displeji je možné prejsť k snímkam a prezerať si ich. Následne je možné sa plynulo vrátiť k fotografovaniu. HTC 7 Trophy dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov, čo je už HD kvalita. Nastavenia sú rovnaké ako pri fotografovaní.

"Kvalita snímok je priemerná."

O prezeranie snímok a videí sa stará aplikácia

. Ponúka aj prepojenie s Facebookom. Aplikácia pozostáva z viacerých obrazoviek, medzi ktorými sa pohybujete horizontálnym ťahom prsta. Prvá obrazovka zobrazuje náhľad niekoľkých posledných snímok. Druhá zobrazuje posledné pridané fotografie od priateľov na Facebooku a tretia ponúka všetky snímky, zoradené podľa: all (všetky), date (podľa dátumu), favourite (obľúbené). V sekcii all nájdete aj albumy z vášho Facebook profilu. Fotografie je možné prezerať v režime na výšku a tiež aj na šírku displeja. Podporovaný je aj multitouch zoom, ktorý je mimochodom rovnako rýchly ako na iPhone.

zastrešuje Zune, ktorý bude známy najmä fanúšikom Microsoftu. Prehrávač dokáže vašu hudbu roztriediť podľa autorov, albumov, žánrov a skladieb. Zune ničím špeciálnym neprekvapí. Ponúka iba základné funkcie ako opakovanie, shuffle či označovanie skladieb ako obľúbených. Chýba ekvalizér či akékoľvek ďalšie prispôsobenie prehrávača. Snáď tento neduh vyrieši aplikácia Sound Enhancer od HTC. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu a informácie o aktuálne prehrávanej skladbe. Prehrávač funguje aj minimalizovaný. Prekvapením je možnosť umiestniť si skratku na domácu obrazovku k obľúbeným skladbám či frekvencii rádia. Ako som už prezradil, súčasťou aplikácie Music & Videos je aj FM rádio s RDS a videoprehrávač bez podpory DivX.

"Hudobný prehrávač Zune ponúka iba základné funkcie."

Zabudovaná aplikácia

pracuje v režime online a vlastne, funguje takmer rovnako ako konkurenčené Google Maps. Odporúčame preto zainvestovať do kvalitnejšej offline navigácie, ktorá vás sama navedie do cieľa. Zabudované GPS môžete taktiež využiť na geotagging či s aplikáciami ako Twitter, Foursquare a podobne.

Pamäť 576 MB RAM bohate postačí na plynulý chod systému, navyše, keď multitasking ani nie je prítomný. Túto pamäť dopĺňa 512 MB ROM a 8 GB internej pamäte určenej pre multimediálne súbory. Rozšírenie nie je možné, pretože podmienkou Microsoftu je absencia pamäťových kariet. Uspokojiť sa tak budete musieť s ôsmymi gigabajtami priestoru. Od multimediálne zameraného telefónu (či skôr systému) by som očakával viac dostupnej pamäte. Veď len niektoré náročnejšie hry zaberajú desiatky až stovky megabajtov. Skrátka, 8 GB nestačí na ukladanie HD videí, niekoľkých dielov obľúbeného seriálu, desiatky hudobných albumov a niekoľko hier. Nepochopiteľným krokom pre mňa je aj absencia akéhokoľvek správcu súborov.

"Pamäťové karty nie sú podporované."

Telefónny zoznam sa dočkal niekoľkých zmien. Celú prácu s telefonovaním zastrešuje aplikácia Phone. Tá pozostáva z histórie hovorov, numerickej klávesnice a podaplikácie People. Nevýhodou oproti starším operačným systémom Windows Mobile je, že numerická klávesnica nedokáže inteligentne vyhľadávať v telefónnom zozname. Samotná aplikácia

pozostáva z dvoch obrazoviek - telefónneho zoznamu a Facebooku. Ten zobrazuje posledné statusy, ktoré je možné priamo komentovať či "likeovať". Facebook je taktiež priamo prepojený aj s kontaktami. Ak telefón nájde zhodu v mene, kontaktu priradí fotografiu a umožní prístup k statusom a správam. Telefónny zoznam nie je možné akokoľvek prispôsobiť. Mená sú zoradené štandardne podľa abecedy. Vyhľadávanie funguje v menách i priezviskách. Vo firmách nie je možné vyhľadávať. Čudný ťah zo strany Microsoftu, nakoľko práve používatelia Windowsu patria medzi pracovníkov rôznych firiem. Profily v novom Windows Phone 7 chýbajú, prítomný je iba tichý. Škoda, že ani ten sa nedá časovať.

"Telefónny zoznam je prepojený s Facebookom."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textové a multimediálne správy využívajú rovnakú aplikáciu. Prijaté správy sú zobrazené v konverzáciách. Iný typ zobrazenia nie je prítomný. Na písanie správ je možné využiť štandardnú

klávesnicu v režime na výšku alebo na šírku. Kritiku si zaslúži Microsoft za nevyužitie klávesnice na celú šírku displeja. Napriek tomu je písanie pohodlné a rýchle. Nemal som problém zvyknúť si na iný typ klávesnice. Po vložení akéhokoľvek multimediálneho súboru sa správa automaticky zmení na multimediálnu. Manuálna zmena nie je možná. Nastavenia umožňujú iba (de)aktivovať doručenky.

si zaslúži pochvalu. Je prehľadný, rýchly a dokáže bezchybne pracovať s prílohami. Podporované sú protokoly POP3, IMAP a SMTP, nechýba však ani Exchange. Jednotlivé e-maily sú zobrazované trojriadkovo - veľkými písmenami odosielateľ a malými náhľad správy. Na obrazovku sa tak zmestí iba 5 prijatých správ. Nastavenia takmer úplne chýbajú, umožňujú iba meniť podpis a synchronizáciu. Správy je možné sťahovať každých 15 minút, no podporovaný je aj Push mail. HTC 7 Trophy si s obrázkami a dokumentami poradí hravo vďaka Microsoft Office. Vďaka tomu máte po ruke pohodlný mobilný One Note, Word, Excel i PowerPoint. Dôležitou súčasťou je aj služba SharePoint, ktorá umožňuje vzdialené zdieľanie dokumentov. Zložitejšie je to s dokumentami vo formáte PDF. Pri pokuse o otvorenie PDF prílohy vás telefón automaticky vyzve na stiahnutie príslušnej aplikácie z Marketu.

"E-mailový klient je rýchly, prehľadný a bezchybne pracuje s prílohami.."

zastupuje dobre známa aplikácia Internet Explorer. Prehliadač je rýchly, pohodlný a stránky zobrazuje výborne. Dokáže pracovať s viacerými oknami naraz, pričom ani pri piatich otvorených weboch som nebadal spomalenie. Vďaka akcelerometru dokáže zobrazovať stránky v režime na výšku i na šírku displeja. Neduhom je možnosť zadávať adresu stránky iba v režime na výšku. Ďalšou nevýhodou je absencia Flashu, ktorú by sme však mohli odpustiť. Naopak, neodpustiteľným je nemožnosť prehrávať videá na stránkach. Na YouTube v Internet Exploreri tak môžete rovno zabudnúť. Odporúčame preto nainštalovať bezplatnú Operu Mobile. Pripojenie na internet zabezpečuje celá paleta technológií - od GPRS až po HSDPA (do 7,2 Mbps) a HSUPA (do 2 Mbps). Nechýba ani populárne Wi-Fi. Na spojenie s počítačom využijete microUSB konektor, na Bluetooth zabudnite. Ten totiž nie je určený na posielanie súborov.

"Prehliadaču chýba podpora Flashu a prehrávania videí na webe."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budení môže byť viacero. Každému budíku môžete nastaviť vlastný čas, dni opakovania, tón budenia a názov. Rádiom vás Trophy nezobudí. Jednou z dôležitých súčastí systému Windows Mobile (Phone) je už dlhé roky práve

. Ponúka denný a mesačný náhľad udalostí, pričom práve v mesačnom chýba informačný riadok s aktuálnymi záznamami. Kalendár je prepojený s políčkom na domácej obrazovke i so zamknutou obrazovkou. Zobrazená je vždy iba najbližšia udalosť. Aplikácia umožňuje zobrazenie viacerých kalendárov (napríklad Live, Google, apod.), ktoré si môžete farebne odlíšiť. Súčasťou kancelárskej výbavy je i pohodlná kalkulačka s vedeckými funkciami a pamäťou. Klasická výbava ako poznámky, stopky, konvertor, diktafón či svetový čas úplne chýbajú.

"Kalendáre si môžete farebne odlíšiť."

Zaujímavosťou je multitasking. Ten v klasickom prevedení chýba, no niektoré aplikácie dokážu skutočne bežať na pozadí. Jednou z mála aplikácií, ktoré fungujú aj minimalizované je e-mailový klient, hudobný prehrávač či Facebook aplikácia. Ostatné aplikácie sa dajú iba "zastaviť". Keď pri chode aplikácie stlačíte tlačidlo s logom Windows (prostredné), aplikácia sa zastaví na jednom bode a po opätovnom otvorení sa vrátite k bodu, kde ste aplikáciu vypli. Napríklad: prezerám si podstránku Fony.sk, no potrebujem napísať SMS. Stlačím tlačidlo Windows, napíšem a odošlem SMS správu, otvorím Internet Explorer a automaticky som opäť na podstránke, na ktorej som skončil. Aspoň čiastočná náhrada multitaskingu zo strany Microsoftu.

Pre hranie a sťahovanie hier v aplikácii

je nutné vytvoriť si Windows Live konto. Po nastavení regiónu na UK sa nám podarilo stiahnuť aj niekoľko hier. Tie sa zobrazujú v aplikácii Games. Prepojenie so službou Xbox Live je zatiaľ iba hudbou budúcnosti, no tento nápad vyzerá sľubne. Windows Phone 7 by sa tak mohol stať zaujímavou konkurenciou pre iPhone a jeho ponuku hier v AppStore.

Výhody:

- jednoduchosť systému,

- rýchle reakcie,

- výborný e-mailový klient,

- Microsoft Office,

- prepojenie s Facebookom,

- HTC Hub,

Nevýhody:

- OS zatiaľ nie je lokalizovaný,

- slabé foto (v nefinálnej vzorke),

- 8 GB nemusí stačiť každému,

- chýbajúce profily a ich časovanie,

- absencia správcu súborov,

- chýba inteligentné vytáčanie.

Orientačná cena: zatiaľ sa nepredáva

Záver

HTC 7 Trophy obsahuje vynikajúcu hardvérovú výbavu, ktorú dopĺňa sčasti nedoriešený operačný systém. Nový Windows ponúka jednoduchosť, rýchlosť a prehľadnosť, no na druhej strane miestami nepochopiteľné obmedzenia. V prospech modelu 7 Trophy hovorí silný procesor, veľký jemný displej, dostatok pamäte RAM a užívateľsky prívetivé prostredie. Naopak, absencia funkcií, na ktoré som zvyknutý na iPhone, ma presviedča o opaku. Každopádne má nový Windows Phone 7 budúcnosť a ja som rád, že prispeje svojím kúskom v konkurenčnom boji. Mňa však neoslovil natoľko, aby som z iPhonu či Androidu prešiel na mobilný Windows. Počkám si na najbližšie aktualizácie od Microsoftu.

Produktová stránka: HTC 7 Trophy

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s Windows Phone

Diskusia k článku:

anonymous12.10.2010 - 00:17 Trvalý odkaz

kokos: kks, s tym windovsom je to bieda, ked com videl co vsetko nemaa, tak hned ma presla chut.

anonymous12.10.2010 - 00:22 Trvalý odkaz

Sherpa: ked tak pozeram na tie wp7 telefony tak medzi nimi nevidim takmer ziadne rozdiely. Sem-tam iny displej, par mb ram hore-dole... Kto by chcel wp7 v mensom baleni (alebo akomkolvek inom) si asi bude musiet pockat.

anonymous12.10.2010 - 08:04 Trvalý odkaz

adam: Ludia poradte mi prosim vas mam brat tento alebo radsej samsung GALAXIA S aleo X10 mini pro ??? poradte :,??

anonymous12.10.2010 - 10:22 Trvalý odkaz

aaa: Adam prosim ta ak nevies aky zobrat tak ti to moze byt uplne jedno lebo si typ cloveka ktoremu rozdiely vyhody a nevyhody nic nepovedia, davas tu uplne rozdielne telefony. Kup co sa ti zapaci.

Celá diskusia 35 príspevkov