Meizu M5 Note - lákavá alternatíva do dvesto eur

Recenzia lacného androidu s 5,5'' Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, dual SIM a veľkou 4000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Meizu patrí v Číne medzi najznámejších výrobcov smartfónov. Po kontroverznom modeli Pro 6, ktorý sme minulý rok otestovali, sa Meizu pokúsilo napraviť reputáciu vylepšenýmPro 6 Plus. Výrobca však nezabúda na low-end segment a v rade M chrlí jeden smartfón za druhým. Meizu M5 Note je najnovším modelom s 5,5" uhlopriečkou.

ikona

Meizu M5 Note (základné info)Lacný kovový dual SIM android s 5,5'' Full HD displejom, procesorom Helio P10, až 4 GB RAM, čítačkou odtlačkov, 13 Mpix fotoaparátom a 4000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Balenia smartfónov málokedy prekvapia, obzvlášť, keď sa bavíme o low-endoch. Meizu M5 Note má v balení len to nevyhnutné - microUSB kábel, nabíjačku a dokumenty. Obal na fotkách nie je súčasťou balenia. Nabíjačka si zaslúži zvýšenú pozornosť, preto sa jej budem venovať neskôr.

Dizajn M5 Note na prvý pohľad zaujme dvomi vecami. Prvou je kovové telo, druhou snímač odtlačkov pod displejom. Ja som testoval bielu verziu, ktorá má zadnú časť striebornú a prednú bielu. Telefón pôsobí veľmi elegantne a prémiovo. Dostupné sú ešte čierne, zlaté a modré prevedenia. Boky aj rohy sú mierne zaoblené, vďaka čomu sa smartfón lepšie drží v ruke. Upozorniť musím na vyššiu hmotnosť, až 178 gramov, ktorú je v ruke cítiť. Predpokladaným dôvodom vyššej hmotnosti je veľká batéria.

Schéma ovládacích prvkov a funkčných častí je štandardná. Na pravom boku nájdeme tlačidlo napájania a ovládač hlasitosti. SIM zásuvka je na ľavom boku. Horná strana disponuje iba sekundárnym mikrofónom. 3,5 mm konektor pre slúchadlá sa nachádza na spodnej strane spolu s mikrofónom, microUSB portom a hlasným reproduktorom. Hlavná kamera je umiestnená v strede hornej časti zadnej strany. Pod ňou je dvojfarebný blesk a logo výrobcu.

Predná strana je podobne jednoduchá. Domáce tlačidlo s čítačkou odtlačkov je umiestnené pod displejom, predná kamera, senzory priblíženia a reproduktor už štandardne nad ním. Za zmienku stojí fakt, že pod displejom nenájdete iné tlačidlá než domáce tlačidlo. Dôvodom je unikátna ovládacia schéma, ktorú majú smartfóny Meizu.

Čítačka odtlačkov funguje veľmi dobre, je rýchla a presná. V porovnaní s LeEco Le Max 2 bola oveľa presnejšia. Nastaviť si môžete maximálne 5 rôznych odtlačkov. Odomknutie telefónu prebieha až po stlačení domáceho tlačidla alebo prebudení telefónu. Pri zhasnutom displeji mobil neodomknete.

Vzhľad Meizu M5 Note je jednoduchý no účelný. Ani drahšie smartfóny by sa zaň nemuseli hanbiť a preto ho hodnotím veľmi pozitívne.

Jedným z najväčších lákadiel tohto smartfónu je rozhodne jeho displej. 5,5-palcový IPS panel s Full HD rozlíšením je v tejto cenovej kategórii naozaj netradičný. Dokonca ani Xiaomi neponúka smartfón s takouto obrazovkou za cenu M5 Note. Displej okrem rozlíšenia veľmi nezaujme, ide o štandardné IPS-ko s peknými farbami a priemerným jasom. Čitateľnosť na slnku sa tiež nijako nevymykala štandardom. V nastaveniach nechýba možnosť zmeny teploty farieb či aktivovanie nočného režimu, ktorý sa nazýva režim ochrany očí.

Výkon smartfónu hodnotím ako priemerný. Poteší operačná pamäť, ktorá môže mať 3 GB alebo 4 GB, v závislosti od modelu. Pro low-ende ako je M5 Note ide o nadpriemerné hodnoty. Testovaný kus mal 16 GB úložisko, dostupné bolo niečo málo cez 9 GB. V predaji sú ešte 32 GB a 64 GB verzie. Pozitívne je, že pamäť si môžete rozšíriť pomocou microSD kariet, pozor však na hybridný slot.

Prečo hodnotím výkon ako priemerný? Dôvodom je použitý čipset MediaTek Helio P10, ktorý výkonom výpočtovej jednotky CPU prekonáva Snapdragon 430 iba minimálne vďaka vyšším taktom. Opäť však v testoch bolo vidieť slabší grafický výkon v porovnaní s procesorom Snapdragon. V AnTuTu dosiahol Meizu M5 Note 48 054 bodov. Vzhľadom na nízku cenu na domácom trhu je však voľba procesora z dielne MediaTek pochopiteľná.

Konektivita je tiež rozporuplná. Chválim prítomnosť Bluetooth 4.0, 5 GHz Wi-Fi a podporu USB OTG či dual SIM. Opäť však ide o neaktívny dual SIM, a teda druhá karta je počas hovoru nedostupná. Nenájdeme tu NFC, FM rádio ani infraport. Nepoteší tiež absencia 800 MHz LTE, najmä, keď ju výrobca na oficiálnej stránke udáva.

Nadstavba Flyme patrí medzi moje obľúbené. Jednoduchý dizajn sprevádza netradičná schéma ovládania. Krok späť aktivujete ako ľahký dotyk domáceho tlačidla, návrat na domácu obrazovku zase ako stlačenie domáceho tlačidla. Nedávne aplikácie sa zobrazia po potiahnutí prsta spod displeja nahor v pravom alebo ľavom rohu. Táto schéma je síce netradičná, no funguje veľmi dobre a ovládanie smartfónu je pri nej rýchle.

Súčasťou nadstavby je možnosť zmeniť tému či usporiadanie rýchlych nastavení. V nadstavbe absentuje menu aplikácií, všetky sú preto umiestnené na domácej obrazovke spolu s widgetmi. Chválim možnosť mulitaskingu a režimu viacerých okien, ktorý síce nepodporuje všetky aplikácie, no tie hlavné ako Chrome, Facebook, Mapy, Instagram, Twitter či Youtube áno. Teší ma, že režim viacerých okien nie je obmedzený len na vopred nainštalované aplikácie. V nastaveniach nájdeme možnosť aktivovať gestá na zamknutom displeji. Dvojitým poklepaním už štandardne telefón prebudíte no gestá v tvare písme o, c,e či m je možné prispôsobiť a spustiť tak vami vybranú aplikáciu. Nechýba ani jednoduchý režim vhodný najmä pre seniorov.

Problémom testovacieho kusu bola čínska verzia nadstavby 5.2.11.0A. Tá nemala služby Google ani slovenský či český jazyk. Situácia sa zlepšila na začiatku marca, kedy Meizu vydalo globálnu verziu softvéru pre M5 Note. Ešte bolo potrebné túto ROM-ku nainštalovať. Mám dlhodobé skúsenosti s flashovaním ROM-iek no táto inštalácia bola asi najhoršia s akou som sa stretol. Najskôr bol problém s dostupnosťou globálnej ROM-ky a potom aj samotná inštalácia bola krkolomná.

Potrebné bolo do telefónu dostať súbor, ktorý telefón oklamal, aby si myslel, že to je globálny model a následne nainštalovať globálnu verziu systému. Než som však tento spôsob našiel na jednom Ruskom fóre vyskúšal som niekoľko iných metód, ktoré žiaľ nefungovali. Pred kúpou M5 Note treba brať ohľad aj na tento fakt a kúpiť telefón rovno s globálnou verziou systému, ak taký nájdete. Ak nie a slovenčinu pokladáte za nevyhnutnosť, kúpu odporúčam iba ľuďom so skúsenosťami s flashovaním ROM a veľkou trpezlivosťou.

Hlavná kamera ponúkne vysoké 13 megapixelové rozlíšenie, PDAF zaostrovanie, nahrávanie Full HD 30 fps videa a dvojfarebný blesk. Pri nahrávaní videa funguje zaostrovanie automaticky, no nepatrí medzi tie najrýchlejšie. Kvalitu videa by som označil za priemernú v tejto cenovej kategórii, zázraky sa nekonajú. Pri detailnej kontrole fotografií som objavil nežiadúci fakt.

Fotografie sú plné šumu a akoby zrnitosti. Všetky fotografie tak sklamú kvalitou a ostrosťou. Pri nočných fotografiách je tento problém ešte viditeľnejší. Som toho názoru, že problém by nemusel byť so samotným fotoaparátom, ale skôr pri spracovaní fotografií softvérom smartfónu. To by bolo možné opraviť aktualizáciou, no určite by som sa na to nespoliehal. Aspoň trochu to zachraňujú verne zobrazené farby.

Predný snímač disponuje 5 Mpix rozlíšením a nahrávaním Full HD videa. Veľa čínskych smartfónov neponúka možnosť nastavenia rozlíšenia videa prednou kamerou, napríklad Xiaomi. Fotoaparát dokáže vytvoriť ostré snímky tváre adekvátnej kvality. Dotykom prsta na obrazovke je možné zmeniť expozíciu no jej dodatočné manuálne doladenie, napríklad posunom prsta nahor či nadol, žiaľ absentuje.

Prostredie fotoaparátu je pekné a účelné. Prepínanie medi hlavnou a prednou kamerou je možné stlačením ikony alebo pohybom prsta nahor a nadol. V nastaveniach je možné zapnúť vodováhu, ktorá sa zobrazuje okolo spúšte fotoaparátu. Nechýbajú ani rôzne filtre, režimy makro, panoráma alebo snímanie QR kódov. Zaujímavo spracovaný je režim krásy, ktorý ponúkne samostatné skrášlenie očí, zoštíhlenie tváre, vyhladenie pokožky či dokonca jej bielenie. Niekedy sa naozaj rozum zastavuje nad tým, čo v Číne vymyslia. Druhý názor kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Meizu M5 Note + videá z mobilu.

Batéria sa snaží oslniť veľkou kapacitou - až 4000 mAh. Papierový parameter sa mi však v praxi nepotvrdil a výdrž bola skôr priemerná. Zvyčajne som sa dostal na približne 6 hodín zapnutého displeja, čo pri mojom používaní predstavuje deň a pol. Osobne som očakával viac. V úvode som spomenul, že nabíjačka si zaslúži viac pozornosti. Dokáže totiž nabiť batériu za hodinu a pol. Aspoň to tvrdí výrobca. Výstup nabíjačky je 5-8 V 3 A, 12 V 2 A a maximálne 18 W. Rýchlosť nabíjania som samozrejme otestoval a výsledok aj mňa prekvapil.

- 5 min = 0 %

- 10 min = 6 %

- 15 min = 11%

- 30 min = 31 %

- 60 min = 72 %

- 90 min = 97 %

- 99 min = 100 %

Nabíjanie začína veľmi vlažne no zhruba po 30 minútach sa dejú divy. Výrobca neklamal a naozaj sa Meizu M5 Note dokáže nabiť za približne hodinu a pol. V mojom teste to trvalo len o 9 minút dlhšie než deklaroval výrobca. Ide o naozaj ojedinelý a preto výnimočný výsledok. Väčšina smartfónov s takto veľkou batériou sa nabíja minimálne 2 hodiny a častokrát aj dlhšie.

Výhody:

+ kovové telo

+ rýchla a presná čítačka odtlačkov

+ pekný displej

+ rýchle nabíjanie

+ nezvyčajné ovládanie

Nevýhody:

- nemá 800 MHz LTE

- hybridný slot

- nemá infraport, FM rádio

- problematická inštalácia slovenčiny

Orientačná cena: 200 €

Záver

Meizu M5 Note cenovkou na domácom trhu riadne zavarí aj smartfónom Xiaomi, pretože ponúka 5,5-palcový Full HD displej lacnejšie než samotné Xiaomi. V našich obchodoch si smartfón stále drží zaujímavú cenu okolo 200 €, v závislosti od pamäťovej verzie. Pred kúpou si však treba overiť, či je telefón s globálnou verziu softvéru, nakoľko inštalácia globálneho systému na čínsky model je veľmi problematická. M5 Note však po prekonaní týchto prekážok rozhodne zaujme netradičnou nadstavbou, kvalitným spracovaním, rýchlym nabíjaním a adekvátnou výbavou. Ak hľadáte zmenu a niečo netradičné, Meizu M5 Note môže byť krok správnym smerom.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Meizu M5 Note + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 13.04.2017 - 02:03

Úplný nezmysel. Za 179€ som nedávno kúpil bezproblémové Lenovo K5 Note

Michal13.04.2017 - 10:00 Trvalý odkaz

A za velmi podobnu cenu sa da aj Redmi Pro s procesorom Helio X20/25, amoledom a infraportom. Antutu 80-90K.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease13.04.2017 - 11:15 Trvalý odkaz

To ano. Ale, že by bol tiež bezproblémový. CHINESE AND ENGLISH Version without LTE 800MHz..

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy13.04.2017 - 14:16 Trvalý odkaz

Za 200 som kúpil dtek60, za cinana bez podpory je 200€ moc :D

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.04.2017 - 14:34 Trvalý odkaz

Lenze bezny plebs dtek60 za 200 len tak nekupi...

Celá diskusia 39 príspevkov