LeEco Le Max 2 - top model béčkového brandu

Recenzia menej známeho androidu s 5,7 QHD displejom, Snapdragonom 820, 21 Mpix fotoaparátom aj podporou 800 MHz LTE.

Posledných pár mesiacov Vám prinášame testy smartfónov, ktoré u nás v obchodoch zvyčajne nenájdete. Ide o smartfóny čínskych výrobcov Xiaomi, Meizu či ZUK. Tentokrát som si zaobstaral niečo ešte exotickejšie.

LeEco je tzv. béčkový výrobca, resp. béčková značka. Áčkové sú Samsung, Apple, LG a zopár ďalších, béčkovým modelom väčšinou chýba doladenie detailov - dôkladný preklad, bezchybná nadstavba, všetky potrebné frekvencie na rýchly prenos dát, atď. No aj napriek tomu si takéto značky zaslúžia našu pozornosť.

LeEco Le Max 2 je vychádzajúcou vlajkovou loďou spoločnosti LeTV. Na domácom čínskom trhu sa táto spoločnosť venuje streamovaniu televízie, filmov a hudby.

Le Max 2 má v súčasnosti veľmi zaujímavú cenovku, čím sa dostáva do povedomia väčšieho publika. To je hlavným dôvodom, prečo som sa ho rozhodol otestovať.

ikona

LeEco Le Max 2 (X820) (základné info)Špičkovo vybavený dual SIM android s dostupnou cenovkou, 5,7'' QHD displejom, procesorom Sbnapdragon 820, až 6 GB RAM, 21 Mpix fotoaparátom s OIS, infraportom, podporou LTE 800 MHz, USB-C a 3100 mAh batériou,

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vlajková loď si zaslúži bohaté balenie. Som rád, že čím ďalej viac výrobcov sa prispôsobuje tomuto trendu a v balení smartfónov nájdeme aj iné príslušenstvo než len nabíjačku. LeEco v tomto prípade dodáva redukciu z USB-C na 3,5 mm audio konektor a priehľadný obal. V balení sa samozrejme nachádza aj dokumentácia, spinka pre otvorenie SIM zásuvky a nabíjačka. Tá je niečím výnimočná. Prvýkrát som sa stretol s tým, že by na nabíjačke bola uvedená certifikácia Qualcomm Quick Charge 3.0. Tešiť sa tak môžete na veľmi rýchle nabíjanie, o ktorom si povieme neskôr.

Dizajn Le Max 2 zaujme na prvý pohľad tromi vecami. Farbou, kovovou konštrukciou a vystupujúcim fotoaparátom. Testovaný kus je vo farbe rose gold. Dostupné sú aj zlaté a sivé verzie. Farebné verzie sú nanešťastie naviazané na vnútorné úložiská. Napríklad 32 GB model so 4 GB kapacitou RAM sa vyrába iba vo farbe rose gold.

Kovové telo má zbrúsené hrany a mierne zaoblenú zadnú stranu. Smartfón sa preto dobre drží v ruke. Konštrukcia je dobre spracovaná, nikde nevŕzga a všetko dobre lícuje.

Na ľavej strane sa nachádza slot pre dve nanoSIM karty, vpravo ovládač hlasitosti a tlačidlo napájania. Horná stena disponuje infraportom, na spodku je reproduktor vľavo, USB-C konektor v strede a mikrofón vpravo.

Vzadu je výrazným prvkom výrazne vystupujúca kamera, vedľa ktorej nájdeme dvojfarebný blesk. Pod ňou je umiestnený ultrazvukový snímač odtlačkov prstov. Ovládacie tlačidlá sú za bežných okolností neviditeľné, po ich stlačení sa aktivuje biele podsvietenie. Nad displejom sú okolo reproduktoru symetricky rozmiestené predná kamera vpravo a senzory okolitého svetla a priblíženia vľavo.

Asi najväčším lákadlom Le Max 2 je jeho displej. 5,7-palcový IPS panel s QHD rozlíšením. Ten rozhodne patrí do výbavy, akú by sme hľadali vo vlajkovej lodi. Obraz je krásne jemný, farby pekné a pozorovacie uhly výborné. Nezvyčajný je čierny okraj okolo displeja, ktorý prechádza až bočným stranám. Vyzerá to určite lepšie než pri ostatných smartfónoch, na ktorých čierny rám kritizujem. Obrazovku hodnotím veľmi pozitívne a môže byť jedným z dôvodov, prečo si tento smartfón zakúpiť.

O výkon sa stará Snapdragon 820, ktorý už síce nie je najnovší, ale oproti 821 sú výkonnostné rozdiely minimálne. Testovaný kus má 4 GB operačnej pamäte RAM a 32 GB úložisko. Ide o najlacnejší model, ktorý by ale väčšine používateľov mal stačiť. Ak ste náročnejší, na výber máte z drahších modelov, ktoré majú 64 GB alebo 128 GB pamäte, a až 6 GB RAM.

V AnTuTu dosiahol Le Max 2 vyborných 140 155 bodov, čím predstihol alebo takmer dorovnal niektoré testované Xiaomi smartfóny s procesormi Snapdragon 821. V hrách je výkon maximálne dostačujúci, a ani vyššie rozlíšenie nerobí grafike Adreno 530 žiaden problém.

V oblasti konektivity Le Max 2 tiež prekvapí. Dôvodom môjho nadšenia je prítomnosť 800 MHz LTE siete (band 20), ktorú v čínskych smartfónoch často nevidíme. Vo výbave ďalej nájdeme infraport, USB OTG či 5 GHz Wi-Fi. Tá vďaka technológii MIMO dokáže dosiahnuť rýchlosti 866 Mbps. Nechýba ani dualSIM s dvojicou nanoSIM kariet. Opäť však ide o neaktívny dual SIM. Počas hovoru na jednej SIM karte je druhá nedostupná.

Konektivita však nie je bezchybná a je čo vytknúť. Le Max 2 nepodporuje NFC, nemá slot pre microSD kartu a nemá ani 3,5 mm konektor pre slúchadlá. To výrobca vynahradzuje adaptérom v balení a skutočnosťou, že smartfón podporuje certifikáciu CDLA. CDLA zabezpečuje bezstratový prenos zvuku, čo je výrazný pokrok oproti klasickému audio jacku. Upozorniť však musím na to, že túto funkciu využijete len vtedy, ak aj vaše slúchadlá s USB-C koncovkou podporujú CDLA. Zabudnúť nesmiem ani na ultrazvukovú čítačku prstov. Na moje opätovné sklamanie, ani pri Le Max 2 nefungovala podľa predstáv. S ultrazvukovou čítačkou som sa prvýkrát stretol pri Xiaomi Mi 5s, a aj tam som sledoval nie ideálnu úspešnosť rozoznania odtlačkov. Rovnaký problém som sledoval aj pri Le Max 2.

Reproduktor sa nachádza naľavo od USB-C konektora. Jeho hlasitosť je výborná, zvukometrom som nameral 96,4 dB pri vzdialenosti 10 cm od smartfónu a 111,1 dB pri bezprostrednej blízkosti. Ide o najlepší a druhý najlepší nameraný výsledok v mojich testoch. Le Max 2 disponuje aj technológiou Dolby Atmos, s ktorou som sa stretol už pri Lenovo Yoga Book. Tu však funguje úplne naopak - znižuje hlasitosť. Výsledkom je však menej vibrácii a čistejší zvuk. Rozdiel je minimálny, netreba tomu prikladať veľkú váhu. Pri Yoga Book znamenal Dolby Atomos priepastný rozdiel v kvalite zvuku. Tu nie.

Papierové parametre fotoaparátov Le Max 2 znejú dobre. 21 Mpix hlavný snímač Sony IMX230 s OIS, PDAF a nahrávaním 4K videa. Predná kamera má 8 Mpix, veľké 1,4 μm pixely a nahrávanie HD videa. Aké sú fotografie a videá v praxi?

Fotografie hlavnou kamerou zachraňuje rozlíšenie 21 Mpix. V porovnaní s konkurenciou od Xiaomi či iných značiek má vyššie rozlíšenie pozitívny vplyv na množstvo detailov pri dobrom svetle. Pri fotkách som si ale často všimol miernu neostrosť, čo by mohlo znamenať nedokonalé zaostrovanie. HDR je nevýrazné a vo výsledných fotografiách je jeho účinok zanedbateľný.

Pri videu vidím ako najväčší problém absenciu automatického zaostrovania. Kamera má fázové zaostrovanie a pri fotografiách funguje pekne. Akonáhle sa však pustí záznam videa, ostriť musíte manuálne. V nastaveniach som nenašiel funkciu, ktorá by to dokázala zmeniť. Nočné fotky sú prekvapivo dobré.

Predná kamera s rozlíšením 8 Mpix je zaostrená na blízky objekt (tvár) a pozadie tým prirodzene rozmazáva. V štandardnej aplikácii nie je možné nastaviť rozlíšenie videa prednej kamery, video je preto v HD. Ak budete chcieť natáčať vo vyššom rozlíšení, budete musieť siahnuť po alternatívnej aplikácii.

Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí LeEco le Max 2 + videá z mobilu.

Nadstavba s názvom EUI je prispôsobená pre potreby domáceho trhu a služieb spoločnosti LeEco. To vidíme už na domácej obrazovke, kde tlačidlo pre menu aplikácií nahradilo tlačidlo LIVE pre spustenie aktuálne streamovaných programov. Posunutím doľava sa zobrazí ďalšia ponuka služieb LeEco. Pre nás sú tieto funkcie zbytočné a obťažujúce.

Rovnako otravné sú neustále upozornenia v čínskom jazyku. Domácu obrazovku možno nahradiť iným launcherom, no o upozornenia neprídete. Môj kus kúpený priamo v Číne nemal Google Play služby ani slovenský jazyk, čo je pre slovenského požívateľa tiež veľký problém. Ak zakúpite tento smartfón z nejakého e-shopu na internete, je pravdepodobné, že aspoň Google Play služby budú nainštalované. Odporúčam však tento fakt overiť u predajcu.

EUI má niekoľko zaujímavých funkcií, ktoré ma zaujali. Po stlačení tlačidla mulitaskingu sa zobrazí okno, v ktorom sa okrem nedávnych aplikácií nachádzajú aj rýchle nastavenia. Nechýba tu ani nastavenie jasu či prehrávania hudby.

V notifikačnej lište preto nájdeme už len upozornenia. V nastaveniach som našiel funkciu Dual-app, ktorá má slúžiť na vytvorenie kópie aplikácie, aby ste ju mohli používať s dvomi rôznymi účtami naraz. Bohužiaľ naklonovať ide iba aplikáciu WeChat, čo je obľúbená komunikačná aplikácia na domácom trhu. Podobnú funkciu nájdeme v nadstavbe MIUI od Xiaomi, kde je ale možné naklonovať hocijakú aplikáciu a táto funkcia funguje podľa predstáv. To žiaľ o ekvivalente v EUI nemôžem povedať.

Z môjho pohľadu je EUI najmenej vhodná čínska nadstavbe pre slovenského používateľa s akou som sa stretol. Mojím logickým krokom preto bolo nainštalovanie alternatívnej ROM. Dlho som zvažoval, ktorú zvolím. Nadstavby založené na CyanogenMOD majú niekoľko chýb, napríklad nefunguje fotoaparát či rýchle nabíjanie.

Zvolil som preto ROM-ku, ktorá vychádza z EUI, no odstraňuje čínsky balast a nepotrebné funkcie. Vybral som Small EUI V6.3 by aurel, ktorá je založená na najnovšej verzii EUI 5.9.020S. Oproti štandardnej nadstavbe tu nájdeme slovenčinu aj Google Play služby. Preklad však nie je úplný a prirovnal by som ho ku globálnym verziám MIUI. Občas sa tak stretnete s anglickými textami.

Vzhľadom na spomenuté problémy s nadstavbou EUI odporúčam Le Max 2 do rúk len používateľom, ktorí majú skúsenosti s custom recovery a flashovaním ROM. Pre používanie tohto smartfónu bude inštalácia custom ROM nevyhnutnosťou.

Batéria s kapacitou 3100 mAh patrí medzi slabšie články Le Max 2. QHD displej a výkonný procesor si vyberajú svoju daň. Počas testovania som sa zvyčajne dostal na 4 - 5 hodín zapnutého displeja.

Situáciu zachraňuje už spomenutá Quick Charge 3.0 nabíjačka. Tá disponuje výstupom 3,6 V - 8 V 3,0 A / 12 V 2,0 A. Rýchlosť nabíjania je excelentná a pre mňa najrýchlejšia s akou som sa stretol.

- 5 min = 10 %

- 10 min = 22 %

- 15 min = 32 %

- 30 min = 60 %

- 45 min = 84 %

- 60 min = 96 %

- 67 min = 100 %

Nabitie bolo rýchlejšie než v prípade OnePlus 3, ktorý má rovnako veľkú 3100 mAh batériu a rýchle nabíjanie Dash charge. Rýchle nabíjanie sa negatívne odráža na teplotách zariadenia, batéria dosiahla 48 °C a telo 36,5 °C.

Výhody:

+ cena

+ výkon

+ kovové telo

+ nádherný displej

+ infraport, 800 MHz LTE a dual SIM

+ USB-C a rýchle nabíjanie

Nevýhody:

- nadstavba EUI

- výdrž batérie

- nemá 3,5 mm konektor pre slúchadlá

- slabšia čítačka odtlačkov

- chýba slot pre pamäťové karty

Orientačná cena: 360 €

Záver

LeEco Le Max 2 je mobil pre nadšencov. Nadstavba EUI vyžaduje pokročilé znalosti práce so smartfónom. Inštaláciu custom ROM nielen odporúčam, ba priam pokladám za nevyhnutnú. Na druhej strane, Le Max 2 ponúka špičkovú výbavu vlajkovej lode za rozumný peniaz. Pri nákupe zo zahraničia a zaplatení dane za najlacnejší model zaplatíte približne 250 €. Na Slovensku tento smartfón v ase písania recenzie ponúkal iba jediný e-shop.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí LeEco le Max 2 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Patrik 18.03.2017 - 20:29

Dobra objektivna recenzia este nieco k recenzii ten skener je uplne na p..u dalej po par mesiacoch sa poskriabe sklicko na fotaku,na skenery, taktiez v antutu dosiahne 140000 bodov ale len v tom pripade ze je nainstalovana custom rom alebo rom od cuoca od avrela mam momentalne rom eui 7,1 a ta ma ledva 120 000 bodov ale to nevadi v ro ke od aurela sa daju tlacidla ovladacie nastavit aby svietili stale uz len cakat na android eui 7.1 a na alternativnu rom od aurel

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease19.03.2017 - 16:24 Trvalý odkaz

Continual Digital Lossless Audio (CDLA) tak to je iný marketingový blábol.
Niekde k tej D/A konverzii musí prísť. Úplne jedno či je to v mobile, alebo v slúchadlách. Podstatná je iba kvalita DAC prevodníka a AMP zosilňovača.

Celá diskusia 2 príspevky