Poradňa: Hľadáme odolný smartfón do náročných podmienok

Pozreli sme sa na trio mobilov, ktoré vydržia aj nešetrné zaobchádzanie. Jeden je ťažký profík s infračervenou kamerou, druhý decentnejší a posledný ešte len príde na trh.

Ak pracujete v náročných a prašných podmienkach, v lese, na stavbách alebo vám len mobil často padá z rúk, možno poškuľujete po tzv. odolných smartfónoch. Podobne ako Michal, ktorý nám napísal na Facebooku.

"Ahoj, bol by som rád, ak by ste mi poradili aspoň tri odolné mobily na výber. Niečo ako ako CAT. Samozrejme, s čo najnovším dátumom uvedenia na trhu. A môže byť aj dvojsimkový. Ďakujem pekne!"

Poďme sa teda pozrieť, čo ponúkajú slovenské e-shopy a skúsme z nich vybrať tri mobily spolu s naším komentárom. Čitateľ si potom určite jeden z nich vyberie.

Pravdepodobne najzaujímavejší je Caterpillar Cat S60. Vlaňajší smartfón ponúka slušný procesor Qualcomm Snapdragon 617 s 3 GB operačnej pamäte a dostatočným 32-gigabajtovým vnútorným úložiskom.

S takmer neupraveným Androidom 6 ide o veľmi svižné zariadenie. Presne tak, ako sa to dozviete aj z našej recenzie. Prednej strane dominuje 4,7-palcový HD displej chránený ochranným sklom Gorilla Glass 4. Hneď pod ním výrobca umiestnil trio hardvérových tlačidiel Späť, Domov a ponuku Multitaskingu.

Michala isto poteší 13-megapixelový fotoaparát s nahrávaním Full HD videí, predná 5 Mpix kamera s automatickým zaostrovaním alebo silná 3800 mAh batéria.

Cat S60 spĺňa požiadavku na dual SIM, má mimoriadne robustné telo a je vodeodolný. Mechanický prepínač dokonca dokáže utesniť reproduktory a umožniť tak ponáranie do ešte hlbšej vody.

Lenže obligátnych "ale" nie je vôbec málo. Caterpillar Cat S60 je relatívne široký, vysoký a s hmotnosťou 225 gramov poriadne ťažký. Vedľa hlavného fotoaparátu nájdeme objektív termokamery FLIR. Tá dokáže zobraziť mapu teplôt objektov, na ktoré sa cez jej šošovku pozeráte. Ako zábavka pri pive to môže byť fajn. Ocenia ju aj domáci majstri a odborníci zaoberajúci sa rekonštrukciou a zateplovaním budov.

Recenzia: CAT S60 - najlepší odolný smartfón dneška

Človek v pracujúci v inej oblasti si však musí položiť otázku, či takéto niečo využije. Najmä, ak smartfón s takýmto kúskom techniky navyše stojí viac než 640 eur.

Asi je škoda, že Caterpillar nevyrába Cat S60 aj v lacnejšej verzii bez termokamery FLIR. V jeho ponuke samozrejme nájdeme tiež modely Cat S40 a Cat S50. Prvý ale ponúkne iba qHD displej a 1 GB RAM. Druhý má 2 GB operačnú pamäť, no len 8-gigabajtové vnútorné úložisko. Ide navyše o viac než dva roky starý prístroj. Ani nad jedným z nich teda nejasáme.

Decentnejšou alternatívou je menej známa značka Evolveo a jej päťpalcový Strongphone G4. Štvorjadrový MediaTek dopĺňa grafické jadro Mali T720 a 3 GB RAM. Vnútorné úložisko má 32 GB. Je rovnaké, ako v prípade najdrahšieho Caterpillaru. Aj tu má displej HD rozlíšenie.

V tomto prípade je na jeho ochranu použitá staršia generácia Gorilla Glass 3. Evolveo garantuje vode a prachu odolnosť podľa štandardu IP68 (ponorenie 1 meter pod hladinu až na 30 minút). S váhou sa výrobca dostal na príjemných 180 gramov. Vrátane 3000 mAh batérie.

Najväčšou slabinou bude pravdepodobne fotoaparát. Dokáže síce nahrávať Full HD video, ale 8-megapixelové rozlíšenie statických fotografií už dnes na zadok nikoho neposadí.

Strongphone G4 podporuje dve SIM karty v nano SIM formáte. Ak sa rozhodnete využívať microSD kartu, zostane voľný iba primárny slot. Slovenská verzia webstránok výrobcu stanovila cenu na 314 eur.

Ak Michal ešte chvíľu vydrží, dočká sa úplnej novinky od Samsungu. V apríli sa totiž začne predávať nový Galaxy Xcover 4. Dostane Android 7 Nougat, 4,99'' TFT displej s HD rozlíšením 720 x 1280 bodov a 1,4 GHz štvorjadrový procesor.

Čipset bude spárovaný s 2 GB RAM a 16 GB vnútorným úložiskom. Váha klesne na 172 gramov, so zachovaním odolnosti voči vode a prachu IP68 a 2800 mAh batériou.

Xcover 4 by sa nemusel hanbiť za 13 Mpix fotoaparát a 5 Mpix prednú kameru. Samsung ich robiť vie. Podľa informácií webu sammobile.com by mal stáť 259 eur.

Všetky časti Poradne si môžete prečítať tu. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

ondrakomous 04.03.2017 - 19:50

se vyplati pockat galaxy xcover 4, ani nebude drahy, specifikace slusny.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy05.03.2017 - 10:57 Trvalý odkaz

Moto x force, ponukne daleko viac ako v článku spomínané telefony

ondrakomous05.03.2017 - 12:40 Trvalý odkaz

xcover4 od samsungu ma mit nejakou armadni certikaci, MIL-STD 810G-The US military standard

Celá diskusia 3 príspevky