Samsung Gear S3 Frontier - tri pohľady na jedny hodinky

Recenzia inteligentných hodiniek so štýlovým dizajnom, odolnosťou voči vode, 1,3'' ciferníkom, OS Tizen, GPS, Wi-Fi a snímačom tepu.

Oplatí sa kúpiť aktuálne najlepšie smart hodinky od Samsungu alebo je lepšie sa obzrieť po inej značke?

Na inteligentné hodinky Samsungu sme sa už pozreli v samostatnej video recenzii a postupne ich vyskúšali traja redaktori. S rôznymi telefónmi a operačným systémom iOS i Androidom. V netradičnej recenzii tak nájdete skúsenosti s Gear S3 všetkých troch. Spomenuté hodinky som mal možnosť používať niekoľko týždňov, čo mi umožnilo otestovať rôzne scenáre používania a vytvoriť si tak lepšiu predstavu o hodinkách samotných.

ikona

Základné info: Samsung Gear S3 classic (SM-R770) a frontier (SM-R765)Inteligentné hodinky s 1,3’’ kruhovým displejom, 380 mAh batériou, Wi-Fi a GPS a vlastným OS Tizen.

Prvým krokom po vybalení je pripojenie k smartfónu. Na plnohodnotné používanie Gear S3 budete musieť nainštalovať tri samostatné aplikácie a pluginy, aby hodinky správne fungovali. Keď k tomu prirátame ešte S Health, ide naozaj o zdĺhavý proces. Priebeh pripojenia hodiniek k smartfónu je ale dostatočne intuitívny a neboli s ním žiadne problémy. Pred rozbalením hodiniek preto odporúčam obrniť sa trpezlivosťou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Používal som model Gear S3 Frontier, ktorý sa vyznačuje športovým vzhľadom. Veľmi kvalitné spracovanie a dizajn dotiahnutý do posledného detailu, nič iné som ani od Samsungu neočakával. Hodinky toto spĺňajú do bodky. Telo je masívne, tlačidlá majú peknú textúru a gumené remienky dotvárajú športový vzhľad. Diskutovanou témou pri Gear S3 je hmotnosť. Mne osobne 86 g neprekážalo pri dennom používaní ani cvičení. Na noc som si ale dával hodinky z ruky dole. Dôvodom bola práve hmotnosť a obavy z poškodenia.

Prstenec okolo displeja je jednou z jedinečných funkcií týchto hodiniek a výrazným rozdielom oproti konkurencii. Možnosť ovládať hodinky bez toho, aby ste si špinili displej sa mi veľmi páčila a na iných hodinkách mi bude chýbať. Ovládanie však nie je úplne dotiahnuté dokonca. Pohybovať sa v ponuke menu a zobrazovať rôzne údaje pomocou otáčania prstenca síce možné je, ale voľbu v ponuke budete musieť aj tak potvrdiť prstom na displeji. Riešením by mohlo byť tretie tlačidlo na hodinkách, ktoré by slúžilo na potvrdenie vybranej ponuky.

Displej hodiniek hodnotím na výbornú. Dostatočná jemnosť, pestré farby a systém prispôsobený na kruhové zobrazenie dotvárajú dokonalý zážitok z používania. Vďaka použitiu AMOLED technológie tu nechýba ani dobre fungujúci Always on režim.

Výdrž batérie je asi najväčším strašiakom súčasných smartfónov, tabletov a inteligentných hodiniek. Aby som Gear S3 čo najlepšie otestoval, používal som ich v rôznych režimoch a scenároch. Pri vypnutom Always on režime a bežnom používaní som sa zvyčajne dostal na dva dni výdrže. Akonáhle som ale používal GPS a rôzne funkcie S Health, výdrž sa skrátila na deň. Always on režim prekvapivo nič na tejto situácii nemení a striedanie jedno a dvojdňovej výdrže bolo aj tu prítomné.

Minimálne zvláštne je aj vybíjanie v noci, ktoré je raz iba pár percent, inokedy aj vyše dvadsať. Pre neustále rozdielne výsledky nemôžem vyhlásiť, že hodinky majú takú alebo onakú výdrž. Všetko záleží od používania, no viac než dva dni dosiahnete iba výnimočne.

Rôzne výsledky sa objavili aj pri nabíjaní. Pri použití originálnej nabíjačky trvá nabitie takmer dve a pol hodiny. Mne sa však podarilo nabiť hodinky aj za hodinu a desať minút pri použití rýchlonabíjačky a iného microUSB kábla. Jednoduchosť nabíjania však patrí medzi plusy týchto hodiniek. Stačí ich položiť na magnetickú nabíjačku a začnú sa nabíjať. Vzhľadom na diskutabilnú výdrž batérie odporúčam hodinky odložiť na nabíjačku každý večer.

Gear S3 Frontier sú prezentované ako športový model, čomu nasvedčujú hlavne gumené remienky. Otestoval som preto rôzne merania športových aktivít a prepojenie s aplikáciou S Health. Pre mňa sú však výsledky v tejto oblasti najväčším sklamaním. GPS a meranie krokov fungujú dobre. Meranie iných aktivít však nefunguje podľa predstáv. Drepy, výskoky, meranie poschodí alebo tepu dáva výsledky úplne mimo reality. Pri drepoch, výskokoch a poschodiach je reálne odmeraná iba tretina až polovica vášho cvičenia. Zvyšné opakovania hodinky jednoducho nezaznamenajú.

Meranie tepu fungovalo dobre v pokoji a automatickom meraní, pri cvičení namerali hodinky nezmysly. Napríklad po pár minútach chôdze mi namerali tep 162. Ak chcete používať hodinky ako vášho pomocníka pri cvičení a zaujímajú vás rôzne dáta, zvážte nákup iných hodiniek. Gear S3 v tejto oblasti nepodávajú uspokojivé výkony.

Najzávažnejším problémom je ale odpájanie hodiniek od smartfónu. Počas testovania sa hodinky neustále odpájali od Xiaomi Redmi 4 Prime, ktorý som v tej dobe používal. Tento problém mi potvrdil aj kolega Richard, ktorý Gear S3 používal s iPhone 7. Úprimne neviem, čo si o tomto probléme myslieť. Hodinky aj príslušné aplikácie boli aktualizované, napriek tomu som nezažil deň používania, počas ktorého by sa hodinky neodpojili od smartfónu.

Matúšove skúsenosti:

Dizajnovo a funkčne ide o jedny z naj smart hodiniek súčasnosti. Po niekoľkých predchodcoch, pri ktorých si Samsung pomaly formoval smer v tejto oblasti, nám aktuálne naservíroval hodinky, ktoré si dobre sadnú aj s módou v biznis prostredí. Sú trochu hrubšie a na ruke som ich ku koncu dňa cítil, ale dá sa na to zvyknúť. Inovatívny ovládací prvok vo forme rozety je veľmi intuitívny a zvykol som si naň už po prvých minútach. Zvyšné úkony som ovládal cez dotykový displej s jemným rozlíšením a dobrou čitateľnosťou aj počas slnečného dňa. Pochváliť ich možno za internú pamäť, do ktorej si môžete uložiť obľúbené skladby a spolu s nejakými Bluetooth slúchadlami ich využívať aj počas behania. Vtedy určite oceníte aj prítomné GPS.

Napriek viacerým funkciám som ich predsa len najviac používal na notifikácie a občas som si cez ne aj zatelefonoval. Najviac som si pochvaľoval notifikácie na prijaté e-maily a SMS správy. Hravo si poradia aj so zobrazením správ z Facebook Messengera, no v tomto prípade som aj tak väčšinou skončil s telefónom v ruke. To isté platí pre možnosť odpovedania priamo cez displej hodiniek. Na krátke odpovede som si ich pochvaľoval a telefón zvyčajne nechal ležať v taške.

Aplikáciu Samsung Gear hodnotím veľmi pozitívne. Príjemne prekvapili bohaté možnosti úprav ciferníka, kde možno využiť aj aplikácie tretích strán. Osobne som si veľmi pochvaľoval aplikáciu Facer. Okrem množstva zaujímavých vzhľadov je k dispozícii aj webové prostredie na vytvorenie vlastného vzhľadu ciferníka. Ja som to zvládol v priebehu niekoľkých minút.

Menšie mínus dávam za dvoj-trojdňovú výdrž. Je to viac než jeden deň pri telefónoch, no v tomto prípade by som určite občas nadával aj na spôsob nabíjania. Bezdrôtové nabíjanie je fajn, kým nabíjaciu kolísku nezabudnete doma.

Po pár dňoch používania som zistil, že zrejme nebudem cieľová skupina, no ak by niekto z mojich známych hľadal najlepšie smart hodinky súčasnosti, Gear S3 by boli zrejme na prvom mieste.

Lenkine skúsenosti:

Na hodinky Samsung Gear S3 som bola úprimne zvedavá. Rok používam Apple Watch prvej generácie, a tak keď samsung konečne vydal aplikáciu Gear Manager aj pre iOS zaujímalo ma, či ma oslovia. Po týždni používania môžem povedať, že ide o výborné zariadenie s podareným dizajnom a šikovným ovládaním cez otočnú lunetu v kombinácii s dotykovým displejom.

No za Apple Watch ich nevymením. Nie kvôli funkciám či prostrediu. Tie hodnotím veľmi pozitívne a podľa mňa patri Gear S3 medzi najlepšie smart hodinky na trhu. Ale sú pre mňa veľké a ťažké. Mám útle zápästie a nosiť ich celý deň na ruke bolo pre mňa utrpením. Keď som ich mala pripnuté celkom dole, na konci zápästia, odierali mi tam kĺb a pri bežnej činnosti mi zavadzali. Keď som ich zapla vyššie, problémom bolo obliecť si sveter a bundu. Nezmestili sa do rukáva. Navyše, gumený remienok je veľmi tvrdý a pri zvýšenej fyzickej aktivite sa mi pod ním výrazne potila koža. Skrátka, dizajnéri Samsungu na ženské pokolenie nemyslia. Naopak, Apple Watch na ruke nevnímam ani po celodennom nosení.

Problém s odpájaním som nezaznamenala. Ani pri spárovaní s Androidom ani iOS. používala som ich s iPhonom 7 Plus a Huawei P9. Neviem, prečo kolegovia Richard a Tomáš mali inú skúsenosť s tým istým modelom. Na Gear S3 mi vyhovuje prostredie. Operačný systém Tizen ponúka množstvo aplikácií a nepreberné množstvo prispôsobiteľných ciferníkov. Ako už spomínal Tomáš, pri cvičení sa na ne nedá veľmi spoľahnúť, nemerajú presne, výsledky poslúžia skôr orientačne. Telefonovanie je s nimi naopak oveľa čistejšie než s Apple Watch. Druhá strana ani nespoznala, že nevolám z mobilu. Využila som túto možnosť párkrát počas šoférovania a bola som spokojná.

Výdrž ma netrápila. Na nabíjanie každý druhý deň som zvyknutá a neotravuje ma. Výdrž si viete predĺžiť použitím šetriaceho režimu. Nabíjacia stanica je však veľmi ťažká a prenášať ju so sebou v kabelke (pre istotu) si neviem predstaviť. Nabíjaciu kolísku Apple Watch môžete strčiť bez problémov aj do vrecka nohavíc.

Model Frontier sa mi páči oveľa viac než "nudný" Classic. Cieľovou skupinou budú najmä muži, ženám by som odporúčala iný, kompaktnejší model, s ktorým nebudú mať problém obliecť si blúzku s úzkymi rukávmi. Na jemnej ženskej ruke vyzerajú rušivo. Pokiaľ nad ich kúpou uvažujete a ste muž, bez väčších výhrad ich kúpu odporúčam.

Výhody:

+ dobre čitateľný displej

+ špičkové spracovanie

+ originálne ovládanie prstencom

+ intuitívne prostredie

+ bezdrôtové nabíjanie

Nevýhody:

- výdrž batérie

- pre niekoho hmotnosť

- problémy s pripojením

- nepresné meranie fitness aktivít

Orientačná cena: 399 €

Záver

Gear S3 rozhodne patria medzi najlepšie smart hodinky súčasnosti. Výborný displej je osadený v precízne spracovanom kovom tele s unikátnym otočným prstencom. Prostredie Tizen je prstencu výborne prispôsobené a ovládanie preto patrí medzi silné stránky. Miernym sklamaním je monitorovanie športových aktivít, ktoré by mohlo byť presnejšie. Objavili sa aj problémy s pripojením, ktoré si doteraz nevieme vysvetliť. Nič to však nemení na tom, že Gear S3 ponúknu jeden z najlepších zážitkov z nositeľnej elektroniky.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Richard Hombauer 21.02.2017 - 13:44

Pozdravujem ako sa dá zmeniť jazyk pri aplikácii tréning napr pri behu ma to upozorňuje po anglicky da sa to zmeniť na iný jazyk? Ďakujem za odpoveď gear s3 frontier

Richard Hombauer21.02.2017 - 13:44 Trvalý odkaz

Gear S3 používam opäť, už viac než týždeň s iPhonom 7. Tentoraz nenastáva žiadne samovoľné odpájanie, zavibrujú, že sa odpojili, len keď sa vzdialim od mobilu. Využívam režim odtiene sivej (nastavenia - zjednodušenie ovládania), wifi mám vypnuté a hodinky sa mi nerozsvecujú pri gestách, ale iba po stlačení tlačidla. Výdrž 5 - 6 dní na jedno nabitie. Zatiaľ som s nimi nebehal, takže nepočítame ani používanie GPS. Iba čisto smart watch, teda ako predĺžená ruka iPhonu 7. S iPhonom neviem odpisovať na správy ani vytočiť hovor, nič také však ani od smart watch nevyžadujem. Vy možno áno. Toľko zatiaľ odo mňa. :)

Peter21.02.2017 - 15:17 Trvalý odkaz

toto ma dost zaujima :)

Mam iPhone 6S a uz cca rok pouzivam s nim SonySmartWatch3... Ano, viem ze kvoli ANdroid Wear nemozem cakat xyz veci, ale aj tie zakladne veci: upozornenie na hovor, a upozornenie na SMS spravu s tym, ze ju viem precitat je problem. Preco? Ustavicne odpojenie hodiniek. Vzdy ich musim manualne sparovat, a cca za 2-3hodiny sa spojenie strati /no bohuzial o tom ani neviem, kedze hodinky pri strate spojenia ani nevibruju.../.

Neviem cim to je, ale prvy zo softov ktore v hodinkach boli po kupe toto nesposoboval, a hodinky sa odpojili iba ked som vypol/resetoval iPhone.

Momentalne sa rozhodujem, ake hodinky kupit, ale chcem nieco naozaj spolahlive. Neviem, ci apple watch mi to splnia, som dost narocny, a uz displej a farby na Sony mi ako tak stacia, takze Vector Luna som vylucil... Proste, na hodinkach chcem "krasny" jemny displej, ak za nich mam dat +-250€.

alebo mi fakt ostava iba Apple Watch, kedze mam Apple? Na nejake naozaj spolahlive hodinky, ktorych pripojenie nepada pri spojenia s iPhonom nenarazim?? :)

Tie Samsung hodinky su krasne, pacia sa mi fakt viac ako Apple Watch, ale odpajanie uz niesom schopny tolerovat /a predpokladam, ze sa to neda ani zreklamovat.../

ondrakomous21.02.2017 - 21:57 Trvalý odkaz

co tak sleduju, tak jablickari hodne frci na Pebble.

Richard Hombauer21.02.2017 - 23:26 Trvalý odkaz

Pebble nema pekny displej. :) Peter25, dnes by som ti poradil Gear S3, ale pred mesiacom sa mi neustale odpajali. Neviem to vysvetlit. Apple Watch ti umoznia vyuzivat viac funkcii iPhonu, no mne sa vobec nepacia. Tieto Gear S3 vyzeraju aspon ako hodinky. :)

Celá diskusia 18 príspevkov