Lenovo Moto M - imidž nie je nanič

Recenzia 5,5'' dual SIM androidu s kvalitnou kovovou konštrukciou, pekným Full HD displejom, ale bez šikovných Moto funkcií.

Pol roka po predstavení šikovnej Moto G4 Plus nám Lenovo naservírovalo ďalší zaujímavý smartfón nižšej strednej triedy. Po prezretí produktových fotografií a základných parametrov mu tiež môžeme tipovať slušný úspech. Písmeno M v názve napovedá, že nepôjde o priameho nasledovníka modelu G4 Plus, o čom som sa presvedčil aj počas testovania.

Pod písmenom M si osobne predstavujem prívlastok moderný. V porovnaní s minuloročným G4 Plus pôsobí štýlovejším dojmom a väčšiu dávku elegancie mu dodáva aj kovová konštrukcia. Tá má navyše špeciálnu povrchovú úpravu odolnú voči ošplechnutiu vodou. O certifikácii odolnosti IP sa tu však nehovorí, preto by som bol s tou vodou radšej opatrný. Moto M prichádza v dvoch elegantných farbách, sivej a zlatej, ktoré tiež pridávajú na elegancii.

ikona

Základné info: Lenovo Moto MDual SIM android s príjemnou cenovkou, 5,5'' Full HD displejom, procesorom Helio P10, 3 GB RAM, 16 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, USB-C konektorom a 3050 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Spracovanie konštrukcie hodnotím na jednotku. Unibody telo je presne zložené, a ani pri vynaložení väčšej sily ho nie je možné ohnúť. Chválim najmä výraznejšie zaoblené rohy a zabrúsené hrany, vďaka ktorým telefón dobre padne do ruky, a ani pri zovretí vás žiadna časť konštrukcie nereže. Aj po dvoch týždňoch používania vyzerá telefón ako nový, bez akéhokoľvek škrabanca na zadnej stene, alebo na zabrúsených hranách.

Opatrnejší používatelia sa určite potešia plastovému zadnému krytu v balení, ktorý siaha aj do bočných stien. Ja som ho ale úspešne ignoroval. Nasadený kryt výrazne uberá na vzhľade a radšej som sa snažil, aby som ho nevkladal do vrecka s kľúčmi a inými ostrejšími predmetmi. Lenovo myslelo aj na prednú stenu a do balenia pridalo fóliu. Na menšie odery poslúži dobre, no pre dlhšiu životnosť bude asi rozumnejšie siahnuť po nejakom tvrdenom skle.

V úvode som spomínal, že Moto M nepovažujem za nástupcu populárneho G4 Plus. Svedčia o tom nasledujúce riadky. Čítačka odtlačkov prstov sa nachádza na zadnej stene, čo je v mojich očiach horšie umiestnenie. Najradšej ju vidím po displejom, tak ako v prípade G4 Plus. Voči funkčnosti však nemám výhrady. Rozpoznávanie je presné a rýchle, pridať si môžete maximálne päť odtlačkov, a rozpoznávanie funguje po priložení prsta v ľubovoľnom smere. Ak máte telefón v ruke, je to zároveň najrýchlejší spôsob, ako telefón odblokovať. Pri telefóne položenom na stole je to už trochu inak.

Jedným z najväčších nedostatkov tohto telefónu je podľa mňa chýbajúca čiernobiela zablokovaná obrazovka s notifikáciami, na ktorú pri iných Moto smartfónoch nedám dopustiť. Zároveň mi tu chýbajú aj Moto gestá, či už na rýchle aktivovanie svietidla, alebo spustenie fotoaparátu. Ak už výrobca vynechal zablokovanú Moto obrazovku, mohol pridať aspoň podporu rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Takto musím telefón kvôli odblokovaniu stále zodvihnúť zo stola a využiť čítačku, alebo použiť tlačidlo napájania v pravej bočnej stene a následne potiahnuť po displeji, prípadne zadať jeden z bezpečnostných prvkov. V mojom prípade to je väčšinou nakreslenie vzoru.

Čítačke na zadnej stene robí spoločnosť fotoaparát s dvojitým LED bleskom. Vystupujúci objektív v smartfónoch zvyčajne ospravedlňuje malá hrúbka telefónu, no v tomto prípade to povedať nemôžem.

Tlačidlo napájania umiestnené vpravo je výborne dostupné aj bez prehmatávania. Nad ním sa nachádza tlačidlo hlasitosti. Medzi obomi je dostatočná medzera, ktorá eliminuje nechcené stlačenie toho druhého. Navyše, tlačidlo napájania má vrúbkovaný povrch.

V hladkej ľavej stene sa nachádza iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre microSD kartu, alebo druhú nanoSIM. Je len na vás, pre ktoré riešenie sa rozhodnete. Interný priestor ponúka reálne dostupných 22 GB, čo možno označiť za dostatočnú veľkosť, preto môžete pokojne siahnuť po druhej nanoSIM karte.

Nový USB konektor typu C sa už čoraz viac zobrazuje v nových smartfónoch, a neobišiel ani Moto M. Okrem nabíjania a prepojenia s počítačom ho môžete využiť aj na pripojenie externých zariadení cez redukciu USB OTG.

Dvojica mriežok okolo USB konektora a zmienka o prítomnosti technológie Dolby Atmos by mohli nabádať k tomu, že Moto M ponúkne stereo reproduktory. Ten je ale iba jeden. Kvalitou reprodukcie nijako neprekvapil, ale ani nesklamal. Určite sa však oplatí zavítať do aplikácie Dolby Atmos a zapnúť túto funkciu, ideálne režim hudba.

Výrobca mohol čítačku odtlačkov umiestniť pod displej. Miesta je tu dosť. Namiesto nej tu nájdeme iba nápis Moto. Prípadne by som tu rád videl tlačidlá. Tie sú ale súčasťou displeja.

Na zmeškané udalosti vás upozorní notifikačná dióda nad displejom. Škoda, že svieti iba nabielo.

Pri displeji mi chýbajú iba vyššie spomenuté softvérové vychytávky známe z iných modelov radu Moto. Inak som spokojný. Pred sebou mám pekný IPS displej s 5,5-palcovou uhlopriečkou a jemným Full HD rozlíšením. Chválim aj dobrú čitateľnosť na slnku a pozorovacie uhly. Automatická regulácia jasu funguje spoľahlivo, no manuálnym úpravám sa občas nevyhnete. Napríklad, počas dňa som mal jas nastavený na približne 75 % a automatická regulácia ho upravovala na hodnoty pohybujúce sa okolo tohto čísla. To znamená, že ak som s takto nastaveným jasom zapol displej v noci, automatická regulácia ho nestiahla na komfortné minimum a bola potrebná manuálna úprava.

V nastaveniach nájdem možnosť vybrať si z dvoch farebných režimov, pár tradičných prispôsobení a funkciu zdieľania obrazu cez DLNA. Okrem gest z iných Moto smartfónov mi tu chýba napríklad aj šikovná funkcia zmenšenia prostredia, ktorú ponúka napríklad Moto Z Play. Pri tejto veľkosti displeja by som ju určite občas využil.

Pri modeli Moto M sa Lenovo rozhodlo siahnuť po čipsete od MediaTeku. Konkrétne po osemjadrovom Helio P10 s grafickým procesorom Mali-T860. Rovnaký nájdeme napríklad v smartfónoch Lenovo K5 Note a Sony Xperia XA. Telo telefónu sa ani pri dlhšom používaní výrazne neprehrieva, čo platí aj pri hraní hier. Asphalt Xtreme bežal plynule, bez akýchkoľvek zaseknutí. Moto M sme otestovali aj v benchmarku AnTuTu, v ktorom dosiahol 50 314 bodov.

Chod systému má na starosti operačná pamäť s kapacitou 3 GB. V nižšej strednej triede ide o slušnú hodnotu. Drvivú väčšinu času telefón bežal svižne, bez spomalení, či nebodaj pádov aplikácií. Minimálne spomalenie, respektíve zaváhanie som zaregistroval iba v prípadoch, ak som v nejakej pamäťovo náročnejšej aplikácií strávil dlhší čas. Napríklad po návrate z hry Asphalt Xtreme na domácu obrazovku som postrehol, ako sa v zlomku sekundy opäť načítali widgety. Ide však skôr o veľmi výnimočné prípady. Bohatá nádielka operačnej pamäte hravo zvládla aj prepínanie medzi viacerými spustenými aplikáciami, a to bez opätovného načítavania. Počas používania bolo využívaných v priemere 2,4 GB a voľných ostalo necelých 400 MB.

V novinke radu Moto by som už očakával najnovší Android 7.0 Nougat. V telefóne však stále beží jeho predchodca, Android 6.0 Marshmallow. Ten je bez nadstavby od výrobcu, čo by v budúcnosti mohlo predpovedať rýchlejšie aktualizácie na nové verzie operačného systému. V základnej ponuke aplikácií nájdeme viac-menej všetko podstatné. Chýba mi tu iba prepracovaná galéria, Fotky od Googlu mne osobne nesadli, a určite by neurazil ani prehrávač hudby. Takto si budete musieť vystačiť s prehrávačom Hudba Play, prípadne si z Obchodu Play stiahnete ďalší. Príjemným prekvapením je prítomnosť FM rádia. Neponúkne RDS, ani RT, ale je tu.

Po prvom spustení mi v hornej lište už tradičné chýba percentuálne zobrazenie stavu batérie. Stačí však len dlhšie podržať na koliesku nastavení vo výsuvnej lište, počkať kým v nastaveniach pribudne nový riadok Tuner používateľského rozhrania systému a v ňom túto šikovnú funkciu aktivovať.

Jednoduchosť nájdeme aj v ponuke po dlhšom podržaní tlačidla napájania. Z tohto miesta je možné telefón iba vypnúť. Reštartovanie v praxi znamená, že telefón najprv manuálne vypnete a následne zapnete.

Vyčnievajúci fotoaparát ponúkne snímanie v rozlíšení šestnásť megapixlov. Pri tomto rozlíšení sníma v pomere strán 4:3. Po prepnutí na širokouhlý pomer 16:9 je rozlíšenie fotografií dvanásť megapixlov. Kvalitou snímok by som ho zaradil k priemeru v nižšej strednej triede. Počas dňa sú snímky slušnej kvality, no pri prezeraní na veľkej obrazovke si už všímam chýbajúce detaily, a ani farby na mňa nepôsobia najvernejšie.

Telefón sa potrápi aj pri snímaní v protisvetle. Prítomný režim HDR robí úplne niečo iné, čo by som od HDR čakal a výsledné snímky sú iba zosvetlené, pričom obloha ostáva stále prepálená. V noci kvalita rapídne ustupuje a do popredia sa dostáva výrazný šum.

Prostredie fotoaparátu je ladené do jednoduchosti, čo môže niekomu vyhovovať. Ja by som tu predsa len pár veci ešte viac uľahčil. Napríklad tlačidlo prepínania medzi prednou a zadnou kamerou by som určite premiestnil z ťažko dostupného ľavého horného rohu. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Aj tu platí, že kvalita je skôr priemerná. Richard bol v článku Takto fotí Lenovo Moto M (XT1663) + videá z mobilu k fotoaparátu trochu zhovievavejší.

Pre fanúšikov autoportrétov je pripravený predný osemmegapixlový fotoaparát. Hneď po spustení odporúčam vypnúť skrášľovací efekt a kvalitu fotografie nastaviť na maximálnu. Nasnímaná tvar má dostatok detailov, no pri pozadí treba rátať s rozmazaním. V určitých situáciách to môže vyzerať efektne, s bokehom za vami, no napríklad pri snímaní krajiny, si tých detailov veľa neužijete.

Batéria s kapacitou 3 050 mAh výrazne nešokovala a Moto M vydržala držať pri živote v priemere jeden deň. Jeden a pol, prípadne dva dni, boli pri mojom štýle používania nereálne. Pribalená nabíjačka s novým USB C konektorom dodala telefónu za vyše polhodiny približne 40 %, po hodine sa stav zvýšil o necelých 70 % a plne nabitie jej trvalo asi hodinu a tri štvrte.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie z kovu

+ USB konektor typu C

+ pekný Full HD displej

+ plastový obal a fólia v balení

Nevýhody:

- čítačka odtlačkov mohla byť pod displejom

- chýba notifikačná Moto obrazovka a možnosť rozsvietiť displej poklepaním

- starší Android 6.0

- fotoaparát je skôr priemerný

Orientačná cena: 279 eur (mobilonline.sk)

Záver

Lenovo M Moto považujem za reprezentatívneho krásavca tohto modelového radu. V peknom kovovom tele ponúkne dostatočný výkon, pekný displej a výhody čistého Androidu. Škoda len, že mu v porovnaní so stajňovými kolegami niektoré vlastnosti chýbajú. Čítačku odtlačkov prstov by som oveľa radšej videl vpredu, no najväčším mínusom je chýbajúca notifikačná obrazovka a ďalšie Moto gestá. Priestor na zlepšenie vidím aj pri fotoaparáte. Nad Moto M sa v danej cenovej relácií určite oplatí rozmýšľať. Len si nie som istý, či by som nakoniec predsa len neskončil pri o čosi staršom Moto G4 Plus, prípadne si počkal (snáď) na jeho nástupcu.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo Moto M (XT1663) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy 18.02.2017 - 23:04

Lenovo uz vazne nevie co pytat za telefony... 280€

ondrakomous18.02.2017 - 23:55 Trvalý odkaz

hlavne vsechno dobry, co mela stara motorola zlikvidovali, vymenny pl. kryty, amoledy,notifikace na zamcene obrazovce, fotoaplikaci od motoroly, ktera byla dobre vymyslena, uplne se to odklani od puvodni rady. vypada to celkove jako totalni prumer, kazdy kvartal predstavi stejny telefon jen s jinymi lehce upravenymi vnitrnostmi,to co motorola pracne vymyslela roky ted pouziva samsung ergonomicky podobny zpracovani, display always on

Knoxville19.02.2017 - 01:06 Trvalý odkaz

Motorola po odkupeny Lenova je hodne mimo. Lenovo rusi vsetky veci ktore robili Motorolu Motorolou. Som hodne rad za rocnu skusenost s X Style. Aj HTC ma svoje muchy ale po par tyzdnoch mozem povedat ze vymenu nelutuje. Aj ked zaciatky boli rozapacite. Kym si clovek zvykne na to co mu chyba. Aspon u mna to tak je. Takze zase za rok HTC "11"... ;)

Nightmare19.02.2017 - 02:05 Trvalý odkaz

vsak hospodarske vysledky Lenovo nema bohvie ake...musi nieco zrobit Oxy :D

inac uvital by som nieco ako G4+,Moto M s 5´ alebo aj mensim displejom nie kazdy chce latu

ondrakomous19.02.2017 - 04:17 Trvalý odkaz

jojo presne posledni pouzitelna byla moto g2, g3 vejs uz byla brutalne prerostla, to stejny x, x2013, x2014 good, jedina x play jeste jakz takz v norme a moto z. treba ted novej samsung a3-2017 ma 4,7 palce a je tak o 2 cm kratsi a uzsi....bay oko. nejvetsi primej konkurent samsung a5-2016 za stejny penize zatracene vic muziky

Celá diskusia 9 príspevkov