Poradňa: Hľadáme lacnú HD kameru na stráženie domácnosti

Chcete mať neustály prehľad o tom, čo sa deje u vás doma? Možno by ste mali rozmýšľať nad kúpou IP kamery. Prinášame vám prehľad piatich riešení za rôznu cenu.

V našich víkendových článkoch sa venujeme otázkam od našich čitateľov. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Možno poradíme aj vám.

Tento týždeň vás zaujala téma takzvaných IP kamier - zariadení, ktoré vedia sledovať dianie v domácnosti, v obchodných priestoroch alebo pred domom a posielať ho cez internet na obrazovku vášho mobilu. Často dokážu poslať notifikáciu pri zaznamenaní pohybu alebo zvuku. Niekoľko posledných hodín záznamu zvyknú uchovávať. Neželaného návštevníka potom na videu môžete dohľadať aj spätne alebo nahrávku odovzdať polícii.

Možno ale budete chcieť iba počuť a vidieť vaše dieťa spiace v izbe na poschodí. Prinášame preto prehľad piatich rôznych zariadení na trhu s krátkym popisom ich funkcií. Výber toho najlepšieho necháme na vašich kritériách.

Creative Live!Cam IP SmartHD - obývačka na displeji vášho mobilu

Táto IP kamera v nás zo začiatku vyvolávala pochybnosti, no na konci testu sme už videli niekoľko príležitostí na jej využitie. Ponúka pekný obraz s rozlíšením 1280 x 720 bodov pri 25 snímkach za sekundu. Prekvapili nás najmä špičkové nočné zábery, ktoré si prisvetlí infračervenými vysielačmi s dosahom niekoľko metrov. Napája ju obyčajné micro USB.

Po vložení microSD karty môžete záznam sledovaný na mobile alebo desktope vrátiť o viac než 50 hodín dozadu a vyrezať si z neho niekoľko sekúnd či statické fotografie. Škoda, že notifikácie pri zaznamenaní pohybu a zvukov do notifikačného centra Androidu a iOS nechodili vôbec spoľahlivo.

V PC môžete naraz sledovať až 4 kamery naraz, ktoré sa pripoja cez obyčajný Wi-Fi router. Z rohov garáže alebo obchodu tak nemusíte ťahať žiadne káble.

Cena: 67 eur

Xiaomi Yi Home - IP kamera s nočným videním

Vlani sme testovali veľmi podobnú kameru od Xiaomi. Možno s lákavejším dizajnom. Jej HD obraz má iba 20 fps, no nočné videnie "dosvieti" do 5 metrov. Podobne ako Creative, aj ona okrem videa prenáša a nahráva tiež zvuk.

Ani jedna z kamier nemá batériu, takže v prípade výpadku elektrickej energie nahrávanie a prenos videa končí. Vďaka štandardnému USB káblu ale môžete medzi sieťový adaptér a kameru zapojiť battery pack s tzv. synchronizovaným nabíjaním. Zo zásuvky potom neustále napájate kameru aj dobíjate battery pack, ktorý po výpadku službu prevezme. Skúste sa poobezerať napríklad po značke Romoss.

Cena: cca 50 eur

Trh s bezpečnosťou a inteligentnou domácnosťou zaujal aj Telekom. Operátor ponúka balíček produktov, ktorým sme sa venovali v článku Telekom SmartHome: inteligentné produkty pre každú domácnosť.

V službe s mesačným poplatkom si môžete vyskladať niekoľko produktov, medzi ktorými je aj kamera D-Link DCS-2132L. Od predchádzajúcich HD riešení sa líši konektorom pre ethernetový kábel. Ten sa hodí všade, kde Wi-Fi zlyhá. Napríklad, ak potrebujete spojiť viac poschodí alebo miestnosti za hrubými stenami.

Okrem už známych funkcií pohybového senzora, notifikácií, nočného videnia a nahrávania na microSD kartu ponúka D-Link aj riešenie pre ukladanie simultánneho streamu z až 4 kamier na dva klasické veľkokapacitné pevné disky. Na jeho webe hľadajte mydlink Camera Video Recorder.

Cena kamery v bežnom obchode: 124,90 eur

D-Link DCS-2530L

Ak vám HD rozlíšenie nestačí, spoločnosť ponúka drahší model s Full HD záznamom. Tváre alebo EČV prichádzajúcich vozidiel rozpoznáte oveľa jednoduchšie. Hoci všetky horeuvedené produkty sú vhodné len na umiestnenie v interiéri. Chýba im totiž ochrana pred dažďom.

DCS-2530L zaujme širokouhlým 180° objektívom. Obraz síce bude deformovaný, no zaznamená pohyb od steny k stene.

Cena: 190,90 eur

Netatmo Presence

Známy výrobca inteligentnej domácej elektroniky ponúka riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú vonkajšiu kameru a disponujú väčším rozpočtom. Presence má hliníkové telo v tvare exteriérového svetla. Nočné videnie s Full HD rozlíšením preto môže doplniť aj klasický reflektor, ktorý uľahčí odomykanie domu a hľadanie kľúčov.

Okrem microSD karty dokáže záznam ukladať aj na Dropbox či vlastný FTP server. Napája sa z klasickej 220 V zásuvky a softvér v nej je už oveľa inteligentnejší. V obraze by mal rozpoznať konkrétne objekty a záznam podla nich uložiť ich do špeciálneho priečinka - ľudia, autá alebo zvieratá na dvore. Pamäťovú kartu nájdete priamo v balení.

Cena: 290 eur

Všetky časti Poradne na Fony.sk si môžete pozrieť prostredníctvom tohto odkazu.

Diskusia k článku:

Lubos 18.02.2017 - 17:31

Za mňa tiež wifi hd, ale využívam špionážne, niečo také: https://www.spionsvet.sk/wifi-kamery.k100203.html

Lubos18.02.2017 - 17:31 Trvalý odkaz

Netatmo je úplná top voľba. Mám doma aj presence a aj welcome ktorý tu nespomínate a pre kompletné využitie presence musí byť v dome welcome camera.. https://www.netatmo.com/product/security/welcome Riso Každý cent ktorý je zaplatený za tieto kamery je toho hodný..Rozpoznávanie tvári zakázanie nahrávania pre určite tváre alebo prikázanie pre iných. Plus samostatná aktivácia upozornení pri opustení domu automatická aktivácia podľa wifi alebo gps pozície..

Richard Hombauer20.02.2017 - 11:43 Trvalý odkaz

pomer cena / vykon budes moct zhodnotit az po par dnoch pouzivania. budeme vdacni za tvoje postrehy. :)

igigi22.02.2017 - 08:38 Trvalý odkaz

mam tu xiaomi mini cube, funguje dobre. Rozlisenie odhadujem tak na 720p/20fps
Ale je lacna, ma rozne senzory. Len nazaciatku tazsie sa nastavuje :D ta cinstina je pakaren

Celá diskusia 7 príspevkov