Dilema: Huawei P9 Lite vs Lenovo K6 Note

Tento týždeň je to ťažká voľba. Takmer všetky papierové špecifikácie nahrávajú väčšiemu Lenovu s 3 GB RAM, silnejšou batériou a fotoaparátom s vyšším rozlíšením. Praktické skúsenosti čitateľov napriek tomu hlasujú za Huawei.

Dilema je séria článkov na Fony.sk, v ktorej sa našim čitateľom snažíme pomáhať s výberom toho správneho smartfónu. Ak máte dvoch favoritov a ujasnené všetky požiadavky, napíšte nám na redakcia@fony.sk. Poradili sme už takmer dvom desiatkam z vás. Všetky tipy si môžete pozrieť prostredníctvom tohto odkazu.

Dnes si náš fanúšik vyberá medzi Huaweiom P9 Lite a Lenovom K6 Note: Mám záujem o kúpu mobilného telefónu a cenu som si stanovil do 250 eur. Síce som v minulosti mal aj drahšie smartfóny, no z neznámych dôvodov (:D) stále padajú na zem a nie vždy to vydržali. Za danú sumu ma oslovili dva mobilné telefóny a to Huawei P9 Lite a Lenovo K6 Note. Oba smartfóny majú rovnaké cenovky - 239 eur. Ako je možné, že Lenovo má rovnakú cenovku ako Huawei, pričom Lenovo má väčší displej, väčšiu pamäť RAM a viac megapixelový zadný fotoaparát ako Huawei? Je predsa len, je ten Huawei v niečom lepší? Ktorý telefón by ste si zvolili z tejto dvojice vy?

Nuž, cenotvorba výrobcov je do veľkej miery záhadou. Do sumy za konkrétny model sa nepremietajú len jeho technické parametre, ale aj náklady na vývoj softvéru a marketing. Značka tiež zisky z jednotlivých zariadení prelieva. Marže za najdrahšie vlakové lode môžu pokryť lacnejšie smartfóny, ktoré sa potom kľudne dajú predávať "pod cenu".

Huawei P9 Lite napríklad používa grafickú nadstavbu EMUI totožnú s celou rodinou Huawei a Honor. Má 5,2-palcový displej s Full HD rozlíšením, v základe 16 GB vnútorné úložisko a na našom trhu väčšinou 2 GB RAM.

Jeho čítačka odtlačkov na chrbte ponúka šikovné gestá navyše. Možno ňou napríklad prijať hovor alebo stiahnuť hornú lištu s notifikáciami.

Papierovo sa Huawei skutočne zdá byť menej výkonný než Lenovo. Rozdiely v benchmarkoch ale nie sú veľké.

Jeho EMUI ponúka prepracovanejšie nápady a možno by sme tiež viac verili, že naň príde nový Android 7 Nougat, ktorý už zákazníci môžu testovať cez beta program.

Z článku Ako fotí na Fony.sk vidíte, že jeho fotoaparát síce ponúka len 13-megapixelové rozlíšenie, ale fotografie sú výborné. Snímač poteší množstvom detailov a veľkým dynamickým rozsahom. Výborná je aj predná kamera, hoci videozáznam z nej je obmedzený len na 720p. Čitateľ bude pravdepodobne aj tak častejšie používať zadný fotoaparát. A statické zábery z čipu nad displejom sú v poriadku. Ponúkne 8 Mpix.

Huawei P9 Lite - v Shenzhene na vavrínoch určite nezaspali

Takto fotí Huawei P9 Lite (VNS-L21) + videá z mobilu

Lenovo K6 Note má spomínaný väčší, až 5,5-palcový displej s rovnakým rozlíšením. Ponúkne 3 GB RAM a dvojnásobné vnútorné úložisko. Za 239 eur nájdete ako dual SIM oboch konkurentov. Pri oboch druhá karta nahradí prípadnú microSD kartu.

V redakcii sme testovali len menší model K6. Ten má rovnaký procesor ako K6 Note, pravda spárovaný s o gigabajt menšou operačnou pamäťou. Kolega Matúš vtedy z rýchlosti prepínania aplikácií nebol nadšený a radšej by sme si vyskúšali, či je na tom väčší model s 3 GB lepšie.

Testované Lenovo K6 má bohužiaľ má aj iný fotoaparát. Predný 8 Mpix čip je rovnaký a dokáže nahrávať aj Full HD video.

Kvôli chýbajúcim poznatkom sme sa rozhodli obrátiť na fanúšikov našej facebookovej stránky. V ich ponímaní si fotoaparát K6 Note ani smartfón celkovo nevedie príliš dobre a väčšina by sa zrejme priklonila k Huaweiu. Je však pravda, že jeho 4000 mAh batéria vydrží určite viac než 3000 mAh akumulátor v P9 Lite.

Papierové parametre a využiteľnosť na jedno nabitie teda hrá v prospech Lenova, hlasy čitateľov, pravdepodobne kvalitnejší fotoaparát a rýchlejšia softvérová podpora s novým Androidom nahrávajú Huaweiu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 13.02.2017 - 02:25

"Nuž, cenotvorba výrobcov je do veľkej miery záhadou." Aj pri zhodnom HW je vždy ten s menšou uhlopriečkou drahší. Tu by skôr sedelo porovnanie s K6 power. Je to takmer identický mobil, vrátane batérie. Ale budiš. Ak by som volil 5,5' fon, tak radšej K5 Note Fingerprint. momentálne v tejto cenovej kategórii je hoodne zaujímavý vodeodolný Sony Xperia M5.

ondrakomous13.02.2017 - 22:52 Trvalý odkaz

mental ty ses opil xperia m5 ? to bych neveril, ze geek jako ty neco takovyho napise....

Celá diskusia 2 príspevky