HTC Desire Z

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Android, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, QWERTY klávesnicou, Wi-Fi, GPS, HSPA+ a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Android 2.2 Froyo + HTC Sense,

procesor: Qualcomm MSM 7230, 800 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 119 x 60 x 14 mm,

šírka otvoreného prístroja: 89 mm,

hmotnosť: 180 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), Super LCD 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 48 x 80 mm, uhlopriečka 3,7'' (94 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b.),

pamäť: 512 MB RAM + 1,5 GB + 8 GB microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP, rozpoznávanie hudby (SoundHound),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, 8 GB microSD karta, potrebné dokumenty

Do predaja sa nedávno dostal ďalší "Desire", tentoraz s prívlastkom Z a vysúvacou hardvérovou QWERTY klávesnicou. Ide o kvalitné a funkčne nabité zariadenie, ktoré uspokojí i tých najnáročnejších.

novinky je akýsi strohý a príliš mi neprirástol k srdcu. Pôvodný Desire je podľa môjho názoru oveľa krajší. Pri výbere nového mobilu sa však nedajte odradiť jeho vzhľadom, Desire Z ponúka bohatú funkčnú výbavu, ktorú budete objavovať ešte niekoľko dní po kúpe zariadenia. Prednej strane dominuje 3,7-palcový kapacitný displej spolu so štvoricou dotykových tlačidiel a kovovým lemom. Pod nimi sa nachádza pomocný ovládací prvok - tzv. optické ovádacie tlačidlo. Ak sa pýtate načo k dotykovému displeju pridalo HTC aj optické tlačidlo, vedzte, že ho pomerne často využijete pri pohybe kurzora pri písaní. Pravá strana mobilu obsahuje iba jedno úzke tlačidlo, a síce spúšť fotoaparátu. Oceňujeme použitie hardvérového tlačidla, ktoré je v androidových smartfónoch skôr výnimkou. Tesne pri spúšti sa nachádza malý mechanický posuvník, ktorý slúži na odstránenie zadného kovového krytu. Pod ním sa nachádza batéria s kapacitou 1 300 mAh, ktorá zakrýva prístup k SIM a pamäťovej karte. Mimochodom, v balení nájdete až osemgigabajtovú microSD kartu. V ľavom hornom rohu zadnej strany je už tradične umiestnený objektív fotoaparátu. Ten dopĺňa LED blesk a malá mriežka reproduktoru. Na ľavej strane nájdete nekrytý microUSB konektor i spojené tlačidlo ovládania hlasitosti. Vypínacie tlačidlo a 3,5 mm jack hľadajte v hornej stene. HTC Desire Z je pomerne ťažký telefón, 180 gramov je daňou za množstvo funkcií a pohodlnú klávesnicu. Konštrukčne je novinka zvládnutá výborne, vysúvací mechanizmus nemá vôľu. Vrchná časť je so spodnou spojená tromi tenkými plastovými nožičkami a spojovacím flex káblom. Porušenia sa obávať nemusíte, prstom sa ku káblu nedostanete, no dvakrát odolne tento systém nevyzerá.

"Desire Z je pomerne ťažký telefón s pamäťovou kartou pod batériou."

Jedným z hardvérových lákadiel telefónu je i vysúvacia

. Nový mechanizmus otvárania umožňuje jednoduché vysúvanie, ktoré zvládnete i jedným prstom. Mechanizmus totiž vôbec nekladie odpor. Toto však môže byť v určitých situáciách i nevýhodou. Spomeniem napríklad moment, kedy ležíte v posteli, pozeráte film či SMS-kujete a nad hlavou držíte Desire Z. Vtedy je telefón náchylný k spätnému zasunutiu displeja. Stačí pritom malý pohyb rukou a horná časť sa zaklopí. Samotná klávesnica je však spracovaná dobre a písanie na nej je pohodlné. Klávesnica je štvorriadková a obsahuje celkovo až 43 tlačidiel. Podsvietenie je biele a nie príliš silné, takže písanie vás nebude rušiť ani v úplnej tme. Oceňujem prítomnosť tlačidiel Shift a Fn po oboch stranách klávesnice, chýbal mi iba samostatný riadok s číslami. Novinkou sú aj dve programovateľné klávesy v pravom dolnom rohu, ktorým môžete priradiť spustenie akejkoľvek aplikácie či skratky. Pri písaní sa nedajte zmýliť ikonou "En" v pravom rohu displeja. Ak chcete zadať slovenské znaky, ako napríklad "č", stačí podržať tlačidlo s písmenom C a vyskočí panel s rôznymi obmenami znaku.

"Klávesnica je spracovaná výborne a písanie na nej je pohodlné."

Kapacitný Super LCD

je pýchou zariadenia. Používa rozlíšenie 480 x 800 bodov na 3,7-palcovej uhlopriečke. Výhodou je jemné zobrazovanie údajov i vierohodné farby, naopak, nevýhodou zasa slabšia viditeľnosť na priamom slnku. V porovnaní s iPhonom je na tom Desire Z vo viditeľnosti podstatne horšie. Nastavenia umožňujú meniť jas, ten však riadi aj automatický senzor. V ponuke nechýba ani akcelerometer, ktorý sa stará o automatické otáčanie obrazovky vo vybraných aplikáciách. Rovnakú funkciu zastupuje aj klávesnica. Už po vysunutí jedného riadku s tlačidlami sa displej automaticky otočí do ležatej polohy, a to aj na domácej obrazovke. Pohotovostný režim pozostáva zo siedmich programovateľných obrazoviek. Desire Z obsahuje vynovené prostredie HTC Sense spolu so službou htcsense.com so vzdialeným prístupom k telefónu. Oceníte najmä zablokovanie strateného telefónu na diaľku. Možnosti ostali nezmenené, na jednotlivé obrazovky si môžete umiestniť aktívne widgety, skratky, ikony či vytvárať priečinky.

"Jemný kapacitný displej má problém s viditeľnosťou na priamom slnku."

O rýchlosť reakcií sa stará Qualcomm procesor s taktom 800 MHz grafickým čipom Adreno 205 a 512 MB pamäte RAM. Desire Z musím za jeho rýchlosť pochváliť. Aj napriek absencii gigaherzového Snapdragon procesoru ide o skutočne rýchle zariadenie.

s maximálnym rozlíšením päť megapixelov robí snímky hroznej kvality. Výsledku nepomôže ani zabudovaný LED blesk či autofókus. Desire Z si zaslúži pochvalu aj za hardvérovú spúšť na pravej strane telefónu. Nastavenia sú bohaté, umožňujú aktivovať jeden z jedenástich farebných efektov, samospúšť, meniť expozíciu, kontrast, sýtosť, ostrosť, vyváženie bielej, veľkosť fotografie, hodnotu ISO či pomer strán. Nechýba ani možnosť deaktivovať zvuk spúšte, automatické zaostrovanie či rozpoznávanie tváre. Video nahráva Desire Z v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov, bohužiaľ však iba vo formáte 3GP. Aj druhá novinka z radu Desire dokáže manuálne zaostrovať (po dotyku na displej) počas nahrávania videa.

"Aj Desire Z dokáže manuálne preostrovať počas nahrávania videa."

Galéria ostala bez zmien, snímky môžete prehliadať ako v režime na výšku, tak i na šírku. Podporovaný je i multitouch zoom. Galéria je navyše prepojená s Facebookom a Flickrom, takže po zadaní prihlasovacích údajov budete mať prístup aj k vašim online albumom. Videoprehrávač si poradí aj so súbormi vo formáte DivX. Pozriete si však iba kratšie seriály či videá, po nahratí dvojhodinového filmu už video zaostávalo za zvukom.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 19,1 MB, 3GP; obraz: 1280 x 720 b., 7775 kbps; zvuk: AAC, 30 kbps; celkovo: 57 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je tradičný, dokáže prehľadne roztriediť vašu hudbu. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu ako aj všetky potrebné údaje. Novinka, narozdiel od Desire HD, nedisponuje efektami Dolby Mobile a SRS či ekvalizérom. Skladby môžete zdieľať, nájsť k nim videá na YouTube či nechať ich prehrávať na domácom stereu prostredníctvom Wi-Fi a technológie DLNA. Sklamaním je pre mňa opäť kvalita zadného reproduktora, z ktorého vychádza plechový zvuk bez akýchkoľvek hĺbok. O nič lepšie na tom nie je ani prehrávanie cez kvalitnejšie slúchadlá. Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché FM rádio s RDS a vynikajúca aplikácia SoundHound, ktorá slúži na identifikovanie hudby, textov k piesňam či videám na YouTube.

"Sklamaním je kvalita zadného reproduktora, z ktorého vychádza veľmi slabý zvuk."

Zabudované GPS môžete využiť hneď s tromi pripravenými aplikáciami, a to Google Maps, Route 66 (nájdete prostredníctvom auto panelu alebo v aplikácii Locations, ale licenciu si musíte zaplatiť) či vo fotoaparáte na označovanie polohy do informácií snímky (tzv. geotagging). Vyhľadávanie polohy je rýchle, telefónu napomáhajú aj údaje z mobilnej či Wi-Fi siete. Spolu s navigovaním využijete aj kompas, ktorý poslúži najmä pri službe Google Street View. Zaujímavosťou je i miniaplikácia Footprints, do ktorej si môžete zaznamenať polohu obľúbeného miesta, priradiť mu fotografiu a hlasovú alebo textovú poznámku. K jednotlivým miestam vo Footprints sa následne môžete nechať i navigovať.

Vnútorná pamäť ponúka 1,5 GB úložného priestoru, ktorý môžete v poslednom Androide využiť už aj na ukladanie aplikácií. Pre uchovávanie fotografií a videí je stále nutné používať pamäťovú kartu microSDHC. Tá môže mať kapacitu až 32 GB. Ako som spomínal už vyššie, v balení nájdete štandardne kartu s kapacitou 8 GB.

Telefónny zoznam zastrešuje aplikácia Ľudia. Po úspešnom prihlásení sa k rôznym kontám (Google, Facebook, Twitter, ...) sa jednotlivé kontakty zosynchronizujú samé. Nie je preto nutné kopírovať vizitky cez Bluetooth. Aplikácia Ľudia v sebe zahŕňa telefónny zoznam, skupiny a históriu hovorov. Na vyhľadávanie kontaktov môžete využiť dva spôsoby - tradičným ťahom prsta a cez tlačidlo Vyhľadať. Chýbala mi sekcia obľúbené, kde si zvyknem uložiť čísla, na ktoré najčastejšie volám. Rýchly prístup ku kontaktom zabezpečuje aj skratka Telefón na domácej obrazovke. Po kliknutí na ňu sa zobrazí päť kontaktov a veľká alfanumerická klávesnica. Pri zadávaní čísla dokáže

medzi už uloženými kontaktami. Profily úplne chýbajú, ako aj ich časovanie. Všetky tieto nedostatky sa však riešia aplikáciami z marketu (timed profiles).

"Už tradične nechýba ani inteligentné vytáčanie."

SMS a MMS správy sú už tradične zobrazené v

. Pri písaní správ môžete využiť nielen hardvérovú, ale i softvérovú QWERTY klávesnicu v režime na výšku i na šírku. Písanie na veľkom displeji je pohodlné a presné. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo akýkoľvek multimediálny obsah.

E-mailové klienty sú dva - aplikácia

(telefón v nej ako jedinej nedokáže vyhľadávať), ktorá pracuje s Google kontom a tradičný klient. Ten poslúži na prácu s ostatnými kontami. Podporuje protokoly POP3 a IMAP a dokáže pracovať aj s viacerými schránkami. Automatické sťahovanie začína na piatich minútach. Páči sa mi možnosť nastaviť si dni a hodiny, počas ktorých bude telefón e-maily sťahovať. Týždeň si môžete rozdeliť na silnú a slabú prevádzku a každej nastaviť frekvenciu sťahovania správ. Klient si poradí aj s prílohami, vďaka aplikácii QuickOffice je možné dokumenty nielen prezerať, ale aj editovať.

"Vďaka aplikácii QuickOffice je možné dokumenty nielen prezerať, ale i editovať."

v Androidoch patrí medzi to najlepšie. Nechýba práca s viacerými oknami či podpora Flashu. Na internet sa pripojíte pomocou všetkých dostupných technológií. Vo výbave nájdete GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps) i HSUPA (do 5,76 Mbps). Samozrejme nechýba Wi-Fi a s tým spojená možnosť použiť Desire Z ako Wi-Fi hotspot. Na lokálne spojenia s počítačom a inými zariadeniami využijete Bluetooth vo verzii 2.1, technológiu DLNA i microUSB konektor. Ten zároveň slúži aj na nabíjanie. Komu nevyhovuje pripravený prehliadač, v Markete nájde Operu mobile, Operu Mini, Firefox...

"Internetový prehliadač ponúka množstvo funkcií, vrátane Flashu."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Kancelárska výbava Desire Z zahŕňa pohodlný

s možnosťou denného, týždenného i mesačného prehľadu. Nechýba možnosť vytvoriť si viacero kalendárov (napr. sviatky, osobný, pracovný, a pod.). Kritiku si zaslúži absencia informačného riadku s aktuálnymi dennými záznamami. Odkedy som používal Nokiu E71, na túto funkciu nedám dopustiť. Ale aj tento nedostatok riešia aplikácie v Markete, napríklad výborný widget Calendar Pad. Budík sa ukrýva v aplikácii Hodiny. Budení môže byť viacero. Každému budeniu môžete nastaviť vlastný čas, opakovanie a tón budenia. Možnosť nechať sa zobudiť rádiom chýba. Na budenie náhodnou skladbou vybraného interpreta alebo z vybraného albumu odporúčame budík Alarm Clock MAX.

Perfektnou aplikáciou od HTC je

, ktoré využíva LED diódu v troch stupňoch intenzity.

Ostatné aplikácie: Adobe reader - prehliadač PDF dokumentov, Akcie - aplikácia na sledovanie vývoja akcií na trhu, Amazon MP3 - obchod s hudbou, Facebook - Facebook klient, Kalkulačka - bez vedeckých funkcií, Počasie, Peep, Teeter, Twitter - Twitter klienti, YouTube, Wi-Fi hotspot - aplikácia, ktorá urobí z mobilu prístupový bod. Čítačka elektronických kníh, ktorá sa objavila v Desire HD chýba.

Výdrž Desire Z sa pri menej častom používaní natiahla na takmer celé dva dni. Avšak, pri častom využívaní Wi-Fi pripojenia, GPS či prenosov cez HSDPA výdrž klesne aj pod jeden deň. Pri kombinovanom používaní - občas Wi-Fi, pravidelné sťahovanie mailov každých 15 minút, zopár minút hovorov a miestami i hranie hier - som Desire Z nabíjal každý večer.

Výhody:

- pohodlná klávesnica,

- preostrovanie aj počas nahrávania videa,

- hardvérová spúšť fotoaparátu,

- podpora DivX a Flashu,

- bohaté nastavenia e-mailového klienta.

Nevýhody:

- dotykové ovládacie tlačidlá,

- hmotnosť,

- viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- kvalita zadného reproduktoru,

- absencia nastavení v hudobnom prehrávači.

Orientačná cena: 471 € (epicentrum.sk)

Záver

HTC Desire Z sa taiwanskému výrobcovi vydaril. Nepatrí síce medzi dizajnovo atraktívne zariadenia, no zaujme skutočne bohatou funkčnou výbavou a pohodlnou QWERTY klávesnicou. Novinku odporúčam najmä používateľom staršieho HTC Touch Pro2, ktorí sa rozhodli prejsť na Android. Desire Z totiž ponúkne rovnako kvalitnú a pohodlnú klávesnicu, veľký a jemný displej, výborný e-mailový klient, rýchle reakcie a množstvo atraktívnych funkcií. Kritiku si topmodel zaslúži za rôzne hardvérové nedostatky, najmä za slabšiu viditeľnosť displeja v exteriéroch (možno riešiť inou technológiou), pomerne vysokú hmotnosť, (ne)kvalitu zadného reproduktoru a dotykové tlačidlá, ktorým v redakcii stále nevieme prísť na chuť.

Druhý názor

Richard Hombauer: Na funkčne nabitý android s QWERTY klávesnicou mnohí z vás už čakajú dlho. Motorola nemá u nás dobré meno, Xperia X10 mini pro je až príliš mini, a tak je "zetko" spomedzi qwerty-androidov jednoznačným lídrom. Mrzí ma riešenie otváracieho mechanizmu, ktorý kladie malý odpor a len trojriadková klávesnica bez riadku pre čísla. Kritiku si zaslúži kvalita fotoaparátu, hoci záznam videí so zaostrovaním počas záznamu má niečo do seba, a slabá batéria. Celkovo však z Desire Z nemám vôbec zlý dojem. Je to skrátka taký dobrý pracovný android.

Produktová stránka: HTC Desire Z

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.11.2010 - 16:43

hellwet: podporuje to aj multitouch displej lebo normalny Desire podporuje multitouch displej

anonymous15.09.2010 - 17:24 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: Hellwet, samozrejme, ze to multitouch podporuje :)

anonymous15.09.2010 - 20:47 Trvalý odkaz

Hosak: Moje sny sa zhmotnily

anonymous15.09.2010 - 20:51 Trvalý odkaz

stanleyjr: tipujem ze cena bude tak do 600 eury

anonymous15.09.2010 - 21:04 Trvalý odkaz

ggg: preco nema Desire Z optical trackpoint ale hentu hranatu cipovinu?

no nic...mozem na kvalitny fon od HTC s Androidom a QWERTY HW klavesou cakat dalej...

Celá diskusia 225 príspevkov