Poradňa: môžem počúvať FM rádio cez Bluetooth slúchadlá?

Náš čitateľ rieši zaujímavý problém. K mobilu pripojil Bluetooth slúchadlá, no pre počúvanie FM rádia potrebuje do 3,5 mm jacku zasunúť aj tie klasické, slúžiace ako anténa. Hudba potom hrá z nich, nie z jeho nových Outlier Sports od Creativu.

V sérii víkendových článkov s názvom Poradňa sa snažíme pomáhať vám, našim čitateľom. Každý týždeň vyberieme najzaujímavejší problém s mobilným operátorom, smartfónom alebo príslušenstvom, ktorý dorazí na redakcia@fony.sk. Všetky časti si môžete pozrieť cez tento odkaz.

Tento týždeň nám napísal Dano: Kúpil som si slúchadlá Creative Outlier Sports a sú super. Všetko šlape. Ale nedarí sa mi v nich spustiť rádio cez Bluetooth. Mám Samsung Galaxy S5 Neo, s Androidom 6.0. Dá sa to, alebo musím využiť inú aplikáciiu pre rádio? Internetové by bolo riešením, ale to je o dátach.

Na začiatok pár faktov. Príjem FM rádia musí podporovať hardvér vášho zariadenia. Pokiaľ v zozname aplikácií od výrobcu FM rádio nemáte, pravdepodobne budete mať smolu a zostanú vám iba riešenia streamujúce hudbu cez internet.

Danov Samsung Galaxy S5 Neo FM rádio má. Aby ho spustil, potrebuje do 3,5 mm jacku zapojiť klasické slúchadlá, ktoré slúžia ako anténa. Jednoducho, ich kábel potrebuje na to, aby vysielanie staníc v okolí zachytil. A zdá sa, že jeho Android potom tvrdošijne hudbu posiela do audio jacku a pripojený Bluetooth headset napriek všetkým snahám ignoruje.

My sme skúsili s Bluetooth slúchadlam a Bluetooth reproduktorom Sony SRS-XB3 spárovať Lenovo Moto M. Následne sme do 3,5 mm jacku pripojili ďalšie slúchadlá ako anténu, otvorili aplikáciu FM rádio a… hudba hrala cez Bluetooth, tak ako by to Dano chcel.

Očividne teda každý výrobca rieši tento problém inak a Samsung na používateľov ako Dano bohužiaľ nemyslel.

Čo s tým? Vyskúšať môže aplikáciu Mono Bluetooth Router. Na Huawei P9 dokázala do Bluetooth reproduktora preniesť zvuk aj napriek slúchadlám pripojeným do 3,5 mm jacku. S kvalitou hudby sme ale vôbec neboli spokojní.

Rôzni majitelia androidov majú rozličné skúsenosti s aplikáciou Spirit1: Real FM Radio. Malo by ísť o alternatívnu aplikáciu pre rádio, ktorá podporuje Bluetooth A2DP protokol. Je však platená a funguje len na obmedzenej palete smartfónov.

Extrémne tipy radia do 3,5 mm jacku pripojiť staršie slúchadlá, ktoré po pár centimetroch odstrihnete. Kábel poslúži ako anténa, no vďaka odstrihnutej časti si smartfón bude údajne ďalej myslieť, že má hudbu posielať cez Bluetooth.

Skúsili by sme aj Bluetooth audio vysielač za pár desiatok eur. Pripája sa do 3,5 mm jacku (teoreticky teda poslúži ako anténa) a bezdrôtovo páruje so slúchadlami. Domnievame sa, že by ho počas športovania mohlo napájať USB OTG smartfónu. Iný e-shop ponúka verziu s integrovanou batériou na 9 hodín prevádzky.

Pokiaľ by Dano predsa len zainvestoval do dátového balíka od operátora, mohol by využiť napríklad aplikáciu iRadio RTVS so všetkými stanicami Slovenského rozhlasu.

Existuje aj ďalšia možnosť, ako mať hudbu bez neustáleho pripojenia k internetu. Tou je Spotify. Služba totiž ponúka offline režim, v ktorom si songy bez reklám môžete do úložiska smartfónu stiahnuť ešte doma na Wi-Fi. Pravda, len ak používate verziu Premium za 5,99 eur mesačne.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

Loki_sg1 13.02.2017 - 22:56

A použiť Xiaomi mi key namiesto odstrihnutých slúchadiel?

Celá diskusia 1 príspevok