Coolpad Modena 2 - pekný, ale pomalý

Recenzia cenovo dostupného dual SIM androidu s 5,5'' slušným HD displejom, pomalými reakciami, priemerným fotoaparátom, ale pútavým vzhľadom.

Cenovo dostupné smartfóny v portfóliu značky Coolpad môžu byť vhodnými adeptmi na prvý múdry telefón po prechode z klasického, prípadne ako základný telefón pre používateľa, ktorý ocení výhody operačného systému Android, no nepotrpí si na výkon a hardvérovú výbavu. Ďalším z takýchto modelov je Modena 2. Tá bude lákať na pekný vzhľad, veľký displej a samozrejme dobrú cenovku.

ikona

Základné info: Coolpad Modena 2 (E502)Dual SIM android s ľahkou konštrukciou, 5,5'' HD displejom, až 3 GB RAM, 8 Mpix prednou kamerou, podporou LTE a 2500 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vzhľad v tomto prípade zohráva dôležitú rolu a Modene 2 to hrá do karát. Sám som bol prekvapený, ako telefón zaujal moje okolie, pričom mu pri prvom kontakte viacerí tipovali vyššiu cenovku. Dávku elegancie mu dodáva aj zlaté prevedenie, ktoré zaujme skôr nežnejšie publikum.

Použitie plastu konštrukcii výrazne neuškodilo. Telefón pôsobí ako jednoliaty celok a jednotlivé časti do seba dobre zapadajú. Pri vynaložení väčšej sily viete konštrukciu mierne ohnúť, no ide skôr o extrémne prípady, ktoré sa počas bežného používania nevyskytnú. Vďaka použitiu plastu sa hmotnosť ustálila na veľmi príjemných 143 gramov.

Oblé kontúry tela umožňujú pohodlné uchopenie v ruke a s telefónom sa pracuje veľmi dobre. Je však pravdou, že veľkosť telefónu nemusí sadnúť každému, a preto ak to bude možné, skúste si ho pred kúpou vyskúšať. Prípadne chytiť telefón podobných rozmerov.

Pri umiestnení ovládacích prvkov do bočných stien Coolpad neexperimentoval a všetko nachádzam na rozumných miestach. Tlačidlo napájania je napriek vyššiemu umiestneniu v pravej bočnej stene dobre dostupné aj bez prehmatávania. Za tlačidlom hlasitosti v protiľahlej stene sa už pravák bude musieť trochu natiahnuť. Obom tlačidlám dávam menšie mínus za nevýrazne vystupovanie splývajúce so zvyškom konštrukcie a privítal by som aj vyššiu tuhosť. Občas sa mi stávalo, že som tlačidlo stlačil aj pri prechode palca po bočnej stene.

V pravej stene sa ešte nachádza šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre druhú nanoSIM alebo pamäťovú kartu. Ak sa rozhodnete pre druhú SIM, budete si musieť vystačiť s približne 10 GB interného priestoru.

Umiestnenie audio konektora do hornej steny sa mi pozdáva. V tej dolnej nájdeme microUSB konektor umiestnený presne v strede, čo mi tiež vyhovuje. Telefón tak môžem nabíjať aj z bežnej dokovacej stanice. MicroUSB konektor poslúži okrem nabíjania a prepojenia s PC aj na pripojenie externých zariadení cez USB OTG, napríklad USB kľúča.

Hlasný reproduktor na zadnej stene sklame okrem umiestnenia aj kvalitou. Ak je telefón položený na stole, zvuk je tlmený a zvonenie nemusíte počuť. Kvalitu prednesu v tomto prípade bude vedieť zhodnotiť aj úplný laik, keďže už pri prvom vypočutí je jasné, že ide o podpriemer a pokiaľ je to možné, počúvajte cez neho maximálne zvuk zvonenia prichádzajúceho hovoru.

Priestor pod displejom okupuje iba logo značky, tlačidlá sú súčasťou displeja. Takéto riešenie mi celkom vyhovuje. Navyše, Coolpad prekvapil možnosťou úpravy kombinácie tlačidiel. Šípku späť tak môžete mať napravo alebo naľavo a namiesto tlačidla naposledy spustených aplikácií si tu viete nastaviť tlačidlo pre vyvolanie možností v aplikácii.

Výrobca nezabudol ani na notifikačnú diódu, ktorú nájdete nad displejom. Je však škoda, že je málo výrazná a počas slnečného dňa splýva so zvyškom konštrukcie. Jej blikanie si všimnete iba ak sa priamo zameriate na oblasť nad displejom.

Daňou za nízku cenu je HD rozlíšenie na 5,5-palcovej uhlopriečke. Aj keď to papierovo nevyzerá najlepšie, v skutočnosti mi HD rozlíšenie úplne postačovalo. Spokojný som bol aj s farbami, ktoré nepôsobia vyblednuto, a dobre sú na tom aj pozorovacie uhly. Pri pohľade zboku farby trochu stmavnú, ale nie to nič tragické. Čitateľnosť na slnku je priemerná. Neprekvapí, ale ani nesklame. Niektoré cenovo dostupné telefóny, napríklad Alcatel Pop 4S, sú na tom horšie. Coolpad Modena 2 pochválim aj za prítomnosť automatickej regulácie jasu s pomerne svižnými reakciami. Aj tu platí, že niektorí výrobcovia na ňu v tejto cenovej hladine zvyknú zabúdať.

Od hardvérovej výbavy netreba očakávať žiadne zázraky. Ak máte v pláne na veľkom displeji hrať aj graficky prepracovanejšie hry, poobzerajte sa radšej inde. Štvorjadrový MediaTek MT6735P sa pri hre Asphalt Xtreme riadne zapotil a v podstate bola nehrateľná. Výkonovo to bude skôr na jednoduché skákačky typu Subway Surfers. O slabšej hardvérovej výbave pod kapotou nás presvedčil aj test AnTuTu, v ktorom dosiahol 24 540 bodov.

V Modene 2 nájdeme operačný systém Android vo verzii 6.0, nad ktorým beží pomerne jednoduché prostredie Cool UI. Dva gigabajty RAM by tak mali pokojne stačiť. Realita je však iná. Je pravdou, že počas používania bol voľných približne 1,2 – 1,4 GB, no zdá sa, že systém s ňou nevedel rozumne hospodáriť. Otváranie aplikácií trvá niekedy aj dve-tri sekundy a zabudnúť môžete aj na rýchly multitasking. Namiesto prepínania sa medzi spustenými aplikáciami tu musíte čakať, kým sa daná aplikácia spustí znova. Pomalšie reakcie ma sprevádzali aj naprieč systémom, či už v ponuke nastavení, alebo ďalších aplikáciách. Modena 2 bude vhodným telefónom pre nenáročného používateľa, ktorý si vybaví pár telefonátov, vymení niekoľko SMS správ a raz za čas zablúdi na web, prípadne Facebook. O kúsok náročnejší používatelia budú trpieť.

Zarazilo ma aj zvláštne správanie niektorých aplikácií. Napríklad, ak mi príde nepodstatný email v aplikácii Gmail, odstránim ho priamo vo výsuvnej lište. Lenže tu sa namiesto odstránenia prenesiete priamo do aplikácie, email sa na zlomok sekundy zobrazí, následne vymaže a vy naďalej ostávate v aplikácii Gmail. A pritom ste stlačili iba tlačidlo vymazať vo výsuvnej lište.

Modena 2 prekvapila dvojicou výsuvných líšt. Tá zaujímavejšia pripomína lištu v iOS, obsahuje niekoľko zaujímavých skratiek a vysúva sa zdola. Okrem nich je tu aj rýchle prispôsobenie jasu a panel pre rýchle spustenie aplikácií. Horná lišta informuje o notifikáciách. Lenže trochu nešťastne. Niektoré textové časti notifikácií sa zobrazujú čiernou farbou a splývajú s pozadím. Riešením je nastavenie svetlej tapety, no ak lištu stiahnete v tmavšej aplikácii, napríklad Spotify, text bude splývať aj tak.

Ani horný riadok s informáciami nie je dotiahnutý do detailov. Pri väčšom počte zmeškaných udalostí sa namiesto viacerých ikon aplikácií zobrazí iba súhrnný počet. Stiahnutiu lišty sa tak nevyhnete.

Na samostatnú ponuku aplikácií sa zabudlo, a tak ich všetky nájdete pokope na domácich obrazovkách spolu s widgetmi. Pre rýchle vyhľadanie aplikácie som používal gesto potiahnutia po obrazovke nadol, ktoré spustilo vyhľadávanie.

Ponuka aplikácií od výrobcu je dobrá a nič dôležité v nej nechýba. Nájdeme tu prehrávač hudby, galériu a nechýba ani FM rádio, aj keď bez RDS a RT. Lenže, nájde sa aj pár otravných, respektíve nepochopených. Napríklad Cool Manager, ktorý okrem iného kontroluje aj prístupy aplikácií k využívaniu jednotlivých služieb, alebo aplikácia Téma, ktorá sa po otvorení okamžite zavrie. Prostredie nie je vyladené do dokonalosti a to isté platí aj pre preklad. S anglickými popismi sa počas používania určite stretnete.

Predný aj zadný fotoaparát ponúknu rovnaké, osemmegapixlové rozlíšenie. Okrem rozlíšenia ich spája ešte jedna ďalšia vlastnosť. Snímkam chýba ostrosť a budú vhodné zrejme iba na prezeranie na displeji telefónu. Fotoaparát hodnotím ako základ, ktorý ničím neprekvapí. Siahnete po ňom zrejme iba pri dobrých svetelných podmienkach. V noci sa výrazné trápi a z fotografie sa stáva olejomaľba.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné, no privítal by som otáčanie popisov jednotlivých funkcií. Naľavo nájdeme HDR, blesk a prepínanie medzi kamery. To tiež nie je najideálnejšia poloha, pri ovládaní telefónu v jednej ruke. Prítomný je aj profesionálny režim, ale ten zrejem cieľovka veľmi často nepoužije. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Coolpad Modena 2 (E502) + videá z mobilu.

Telefón mi v priemere vydržal jeden celý deň a večer som mal ešte približne 30% kapacity. Je však pravdou, že kvôli pomalším reakciám a multitaskingu som ho nebral do rúk tak často ako pri iných telefónoch. Ten deň vám ale určite vydrží, možno aj deň a pol.

Výhody:

+ pútavý vzhľad

+ slušný displej s peknými farbami

+ hybridný slot pre druhú SIM / microSD kartu

+ podpora USB OTG a automatická regulácia jasu

Nevýhody:

- pomalé reakcie a multitasking

- hardvér si neporadí s náročnými hrami

- miestami muchy v prostredí

- základný fotoaparát

Orientačná cena: 159,99 eur (mobilonline.sk)

Záver

Pekný na pohľad a so slušným displejom. Asi tak by som charakterizoval výhody tohto smartfónu. Pri pohľade na cenovku mi je jasné, že viacero nedostatkov mu musím odpustiť, no ak by výrobca viac popracoval na reakciách a multitaskingu, jeho šance medzi základnými androidmi by boli určite väčšie. Coolpad Modena 2 bude vhodným kandidátom pre používateľa, ktorý do telefónu neinštaluje desiatky aplikácií, nehrá na ňom hry a nepotrpí si na kvalitných fotografiách.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Coolpad Modena 2 (E502) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Joe933 11.02.2017 - 08:34

Ahoj, chcel by som sa opýtať prečo hybridný slot pre karty je hodnotený ako plus keď bežne vo Vašich recenziách sa tento údaj nachádza práve ako mínus.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.02.2017 - 09:15 Trvalý odkaz

+ hybridný slot pre druhú SIM / microSD kartu Toto bolo v inej recenzii už aj v mínusoch. Sa v redakcii dohodnite, bo to vyzerá nekonzistentne. Samozrejme pre mňa je hybridný slot negatívum..

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy11.02.2017 - 09:33 Trvalý odkaz

Co tam po hybridnom slote :) ale co tie prispevky z roku 2009 v tejto diskusii? :D

Lenka Ivančíková11.02.2017 - 11:06 Trvalý odkaz

mental, kazdy redaktor moze mat vlastny nazor na slot, nemyslis? :)
oxy, clanky z roku 2009 su aj pre mna zahadou, riesime to. :)

Michal11.02.2017 - 14:40 Trvalý odkaz

Tak uz aj tu sa pcha politika, to tu vazne ide na Slovensku dole vodou...

Celá diskusia 12 príspevkov