Lepší.TV - online telka plus krabička s Androidom

Recenzia set-top-boxu s Androidom a predplatenou službou pre sledovanie online TV. K dispozícii je archív, EPG sprievodca aj mobilná aplikácia.

Živé televízne vysielanie dnes môžno sledovať viacerými spôsobmi. Cez anténu podporujúcu DVB-T, prostredníctvom káblových operátorov, cez satelit alebo internet, čiže IPTV. Česká služba Lepší.TV spadá do poslednej kategórie.

Ide o kombináciu online služby vo forme apllikácie vo vašom smartfóne s OS android a čiernej krabičky, ktorú pripojíte cez HDMI k TV, monitoru alebo projektoru a cez Wi-Fi k internetu.

Základné parametre:

Rozmery: 91 x 91 x 20 mm, hmotnosť: 120 gramov, čipset: AMLOGIC, procesor: štvorjadrový, 1,5 MHz Cortex A53, grafický čip: Mali-450 MP, 1 GB RAM, 4,3 GB dostupné úložisko, root, Android 6.0.1, A/V výstup, výstup pre externý IrDA prijímač, ethernetový konektor, Wi-Fi, HDMI (max. 1080p / 60 Hz, optický audio výstup, DC konektor pre napájanie, 2 x USB-A, microSD (TF, teda TransFlash slot).

Obsah balenia:

Lepší.TV Box, HDMI kábel, diaľkový ovládač, napájací adaptér (2 A), ethernetový kábel, 2 x AAA batérie pre diaľkové ovládanie, externý IrDA prijímač

Ponuka balíka IPTV:

spätné pretočenie obrazu, 30-dňový archív, 64 staníc (aktuálny zoznam staníc tu)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Za 7,39 eur mesačne dostanete službu, ku ktorej sa prihlásite cez internetový prehliadač v počítači, tablete alebo mobile. Ak chcete TV vysielanie sledovať v kodeku H.265 a v HD rozlíšení, potrebujete buď solídny smartfón, alebo nami testovaný set-top-box za 3,30 eur mesačne. Pri zaviazaní sa na 1 rok alebo kúpe za plnú sumu podľa cenníka ušetríte. Benefitom boxu je, že beží na upravenom operačnom systéme Android 6.0.1, takže po pripojení k veľkej obrazovke získate aj inteligentné funkcie a možnosť inštalovať aplikácie z Google Play.

K televízoru ho pripojíte cez HDMI. To prenáša aj zvuk. Na výber je tiež klasický A/V výstup, no na strane boxu je v 3,5 mm vydaní, preto budete potrebovať redukciu. Ak chcete pozerať na monitore bez reproduktorov, môžete mať problém. Dá sa použiť optický audio výstup, ale zišiel by sa ešte klasický 3,5 mm audio jack.

Set-top-box aj dodávané diaľkové ovládanie pôsobia lacnejším dojmom. V porovnaní s klasickou čiernou technikou v obývačke určite. Krabička je však veľmi kompaktná a nerušila by, nebyť silnej modrej diódy svietiacej po zapnutí.

Teoreticky na očiach byť nemusí. Podľa dokumentov by mal byť súčasťou balenia externý prijímač pre diaľkové ovládanie. My sme ho nemali, ale dal by sa prilepiť napríklad na spodok televízora. Box potom skryjete hocikde za neho. Napríklad na stenu.

Autori riešenia dôrazne odporúčajú pripájať set-top-box k internetu cez ethernetový kábel. My sme bez problémov používali tri rôzne Wi-Fi siete. Diaľkovým ovládačom vojdete do Nastavení, ktoré majú vlastný vzhľad, ale položky takmer totožné s bežným smartfónom bežiacim na Androide.

Zorientujete sa teda ľahko. Zadávanie textu (hesla k Wi-Fi) na on-screen klávesnici cez ovládač je zdĺhavé, ale do niektorého z dvojice USB portov ľahko zapojíte myš a bezdrôtovú klávesnicu. S nimi si už budete rozumieť a v bývačke potom získate mikropočítač s plnohodnotným Androidom. Reakcie prostredia sú bleskové. Určite expresnejšie než na bežnom inteligentnom televízore.

Mrzí ma len absencia Bluetooth, ktorý by umožnil používanie širokého spektra klávesníc.

Poďme na to hlavné. Na set-top-boxe otváram aplikáciu Lepší TV s najväčšou dlaždicou. Po zadaní prihlasovacích údajov k službe mi sprístupní živé televízne vysielanie. Na ponuku staníc odkazujeme v úvode textu.

Zdá sa mi šitá viac na českých divákov. Zo slovenských kanálov jasne chýba Markíza. Mňa by zaujímal aj Eurosport či aspoň Sport1 a Sport2. Je teda len na vás, či si z ponuky vyberiete.

Zdôrazňujem, že takéto TV vysielanie môžete po kúpe služby v úplne rovnakej aplikácii sledovať cez set-top-box, akýkoľvek smartfón s androidom alebo cez prehliadač v počítači a web prevádzkovateľa služby.

Kvalita obrazu? Na televízore je pri väčšine kanálov nižšia, než pri príjme cez satelit Skylinku. Rozdiel spoznáte najmä pri dynamických športových prenosoch. Oveľa lepšie sú na tom "HD" programy v ponuke. Pri nich je obraz podobne dobrý, sú však v menšine.

Karta sa v prospech Lepší.tv obráti, ak chcete vysielanie sledovať na počítači alebo cez mobil na malej obrazovke. Tu budete určite spokojní.

Počas sledovania máte k dispozícii štvoricu farebných tlačidiel na ovládači a elektronického programového sprievodcu (EPG) všetkými stanicami. Modré tlačidlo vždy spustí živé vysielanie. Cez EPG alebo presúvanie obrazu šipkami sa môžete vrátiť späť, až o 30 dní.

EPG rozpoznáva názvy a totožné programy vo vysielaní. Ak teda v sprievodcovi vidíte seriál Simpsonovci, zelené tlačidlo môže zobraziť všetky predchádzajúce časti. Avšak len v spomínanom tridsaťdňovom limite.

Rovnako funguje červené tlačidlo a nahrávanie. Nič sa nikam neukladá. Na serveroch sa kontinuálne prepisuje mesiac posledného vysielania všetkých staníc a "nahratie programu" vám v ňom časť z neho zvýrazní. Máte teda dostatok času vrátiť sa k nemu a opätovne si ho nechať streamovať, kým sa vymaže. Takéto zálohovanie by malo stačiť každému. S naším testovacím účtom sa nám to nepodarilo, no cez web tvprogram.cz by malo byť možné označené nahrávky aj stiahnuť do počítača.

Autori služby uvádzajú, že pre sledovanie vysielania v štandardnej kvalite potrebujete internet s rýchlosťou aspoň 1,2 Mbps, pre sledovanie v HD rozlíšení aspoň 3 Mbps. Pamätajte na to, že set-top-box zdieľa vaše internetové pripojenie so všetkými ostatnými zariadeniami a počítačmi v byte. Ak vedia riešenia od iných providerov garantovať dostatočnú šírku pásma pre plynulé sledovanie TV a obmedzia najprv sťahovanie súborov a načítanie stránok cez počítač, tu to neplatí.

Páči sa mi používateľské rozhranie v set-top-boxe a možnosť inštalovať prakticky akúkoľvek aplikáciu z Google Play. Už priamo od výrobcu v ňom nájdete Gmail, prehliadač obrázkov alebo MX Player. Ten využijete po pripojení USB kľúčov a diskov s vlastnými filmami a fotografiami.

Spotify, YouTube či Netflix sa spustia v peknom prostredí prispôsobenom pre veľké televízory. Teoreticky spustíte aj hry, vyriešiť však budete musieť ich ovládanie. Napríklad cez gamepad s podporou pre Android. Limitujúci môže byť aj 1 GB operačnej pamäte. Na diaľkovom ovládaní by som tiež chcel klasickú reguláciu hlasitosti, nie len jej úplné stlmenie (Mute). Takto ste stále nútení brať do rúk ovládač od televízora.

Výhody:

+ rýchlosť prostredia

+ možnosť nainštalovať akúkoľvek Android aplikáciu

+ sledovanie vysielania aj na mobile a počítači

+ 30-dňový archív

+ ľahké pripojenie myši

+ rovnaké funkcie aj v internetovom prehliadači na PC na www.lepsi.tv

Nevýhody:

- zložitá regulácia hlasitosti (pohodlne len priamo na TV)

- chýba Bluetooth

- kvalita SD televíznych staníc

- úzka ponuka kanálov

Cena: od 3,30 eur / mes. za prenájom set-top-boxu s Androidom 6.0.1, k tomu 7,39 eur / mes. za balíček s TV kanálmi

Záver

Lepší.TV je zaujímavá a pomerne lacná alternatíva k sledovaniu televízie cez internet. Teší ma aplikácia pre smartfóny a sledovanie cez webové rozhranie poskytovateľa služby. Miernym sklamaním je absencia niektorých staníc, ktoré zabehnutí operátori majú. Viac mohlo byť aj kanálov v kvalitnejšom HD rozlíšení. Vyhľadávanie programov cez EPG a 30-dňový archív je šikovné.

Výborne odladený Android v set-top-boxe spraví z každého televízora inteligentné multimediálne centrum. S rýchlym prostredím, čo o pokusoch niektorých výrobcov povedať rozhodne nemôžeme. Ľahko pripojíte myš, klávesnicu či stiahnete akúkoľvek aplikáciu v Google Play.

Konkurenčné riešenia sú zvyčajne o niečo drahšie, s kratším archívom a bez mobilnej aplikácie v cene. Pri objednaní s balíkom internetu sa však situácia môže otočiť.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Matej M. 07.02.2017 - 19:01

Zaujímali by ma podobné alternatívy - iné resp. ďalšie takéto krabičky a služby. Slovenské TV stanice ma veľmi nemrzia, skôr ten šport - ono, za cenu skoro 11 eur mesačne to nie je konkurencieschopné, pretože to je približne rozdiel medzi internetom a internetom s TV u väčšiny slovenských providerov.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease08.02.2017 - 08:55 Trvalý odkaz

Ako nápad to neni zlé. Android TV box mám v každej izbe, takže za prenájom bych neplatil.
Žiaľ chýbajú tam základné stanice, športové, dokumentárne.

K tomu ich boxu. 70€ za 1GB RAM/8GB internal (4,3 dostupnej), Amlogic S905, GPU Mali-450 troj-jadrový variant (MP3). Hodnota je asi polovičná. Parametre sú na hrane a momentálne sa nič so slabším HW nerobí. Snáď len s procesormi Rockchip sa dá dostať aj pod 30€.

CZ&SK trh s android TV boxami je značne podvýživený, takže to chápem. Iný predajcovia si za niečo takéto pýtajú 80 až 120€.
Pritom za 80€ je už Amlogic S912 s 3GB RAM a 32 internal.

marek08.02.2017 - 19:26 Trvalý odkaz

Ahoj mental, poradis prosim daky box? oplati sa aj niektory z tych lacnejsich? vdaka

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease10.02.2017 - 03:59 Trvalý odkaz

Fakt zvláštne. Od teba mi SS prišla. Odpovedať mi však nejde. Už tu niekto rovnaký problém spomínal. Nechcem tu z toho robiť off topic, ale inak to nejde.
Jasne, že dokážu napájať 2.5"HDD. Veď sa používajú hlavne ako multimediálny prehrávač. Jeden pri routeri mám cez lan kábel. Ostatné v iných izbách cez WiFi a v poriadku. Každý má inú nadstavbu. To sa dá poriešiť svojou. Ale ja to využívam dosť jednoúčelovo na Kodi, takže ma to netrápi. Jo ten upravený android (pre TV boxy) má dosť kostrbaté ovládanie. S originálnym DO je to utrpenie. Nutnosť dokúpiť air mouse napr. s gyroskopom.

Celá diskusia 18 príspevkov