Samsung Galaxy A3 (2017) - odolnejší, výkonnejší a drahší

Recenzia ďalšej generácie 4,7-palcového androidu, ktorému tento rok pribudla vodeodolnosť, USB-C a čítačka odtlačkov prstov.

Modelom Galaxy A3 a Galaxy A5 sa očividne darí. Samsung toto označenie použil v roku 2015, 2016 aj teraz, v roku 2017. Úspešné dvojičky totiž prichádzajú opäť. Lepšie, výkonnejšie a s novými funkciami.

Vlaňajší Galaxy A3 (2016) sme často odporúčali v našich predvianočných výberoch alebo dilemách. Aj napriek menšej 1,5-gigabajtovej operačnej pamäti. S cenovkou pod dvesto eur totiž exceloval v pomere cena / výkon. Za tohtoročný update si výrobca pri štarte predaja vypýta 329 eur. A to je poriadny skok…

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A3 (2017) A320FŠtýlový android z kovu a skla odolný voči vode a prachu s 4,7'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, čítačkou odtlačkov, USB-C a 2350 mAh batériou. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Displej zostáva už druhý rok rovnako veľký, 4,7-palcový a s HD rozlíšením 720 x 1280 bodov. Priaznivci malých androidov majú smolu, toto je prakticky najmenší rozmer, ktorý je ešte zastúpený rozumne výkonnými zariadeniami. Menšia je už len 4,6'' Sony Xperia X Compact alebo 4'' Apple iPhone SE na druhej strane barikády.

Kedže celé trio ponúka rovnaké rozlíšenie, nemôžem sa sťažovať pri žiadnom z nich. Postačí a Samsung v kategórii displej vyhrá vďaka použitiu technológie Super AMOLED. Nie kvôli štyrom režimom farieb obrazovky a manuálnemu nastaveniu teploty (bieleho bodu), ale pre implementovanie funkcie Always On.

Časť bodov na zhasnutej obrazovke môže zostať aktívna a ukáže tak aktuálny dátum, kalendár, čas až v dvoch svetových lokalitách naraz, energiu zostávajúcu v batérii a náhľad zmeškaných notifikácií.

Výrazný vplyv na výdrž som nezaznamenal. Kedže informácie môžu svietiť stále, Always On sa mi páči viac než uzamykacia obrazovka v Lenovo Moto a možno tiež viac než na iPhonoch. Tá sa síce dokáže rozsvietiť len pri doručení notifikácie alebo zdvihnutí zo stola, no ponúkne zas celý text upozornenia. Samsung všetky ukáže až po stlačení vypínača na boku, kedy zobrazí klasickú uzamykaciu obrazovku s kartami Androidu 6.0.1.

Rýchlo z nej spustíte telefón alebo fotoaparát, prípadne stiahnete hornú lištu s rýchlymi skratkami. Okrem tradičného Wi-Fi, mobilných dát a Letového režimu poteší baterka s rôznymi intenzitami svietenia, Modrý filter, rýchly posuvník pre jas a riadok pre fulltextové vyhľadávanie v celom telefóne.

Filter zmení obsah displeja na žltší a šetrí tak vaše oči v tme. Dá sa nastaviť jeho intenzita, prípadne presné časy, kedy sa má aktivovať sám. Galaxy A3 (2017) dokonca môže pracovať s dátami o západe Slnka a skúsiť tomu prispôsobiť farby AMOLEDU (voľba Od súmraku do úsvitu). To mi až tak nevyhovovalo. Ak som v dobre osvetlenej miestnosti, je mi jedno, že vonku je noc. Vtedy chcem prirodzené farby.

Dotknime sa ďalších medziročných zmien, ktoré majú obhájiť vyššiu cenu. Do stredového tlačidla pribudla čítačka odtlačkov prstov. Tú mal vlani len väčší Galaxy A5. Tlačidlo je ponovom zapustené, čo ho chráni pred náhodným stláčaním v taške. Galaxy A3 (2017) má tiež väčšiu 2 GB RAM a je vodeodolný. Čítačka funguje, no postupom času zisťujem, že kruhový pôdorys (Apple, Huawei, Lenovo) je lepší než obdĺžnik inde. Buď si dáte obrovský pozor pri prvotnom skenovaní prsta a postupne ho priložíte naozaj celý, alebo sa následne stretnete s množstvom chýb, ak sa pri odomykaní netrafíte presne.

Displej stále neponúka ovládanie v rukaviciach, čo by v týchto zimných mesiacoch bolo fajn. Kombinácia hardvérového tlačidla Domov a dotykových senzorov pre multitasking či krok späť je našťastie vymyslená výborne. Dvojité stlačenie Domov môže bleskovo spustiť fotoaparát a stlačením + alebo - na boku nasnímate aspoň fotku. Aj v lyžiarskych rukaviciach. Stredným tlačidlom sa dá tiež prijať prichádzajúci hovor.

Vlani som riešil, ako ponechať podsvietenie senzorov zapnuté celý čas spolu s displejom. Inak vždy po pár sekundách od posledného dotyku zhasnú. Skúste Galaxy Button Lights 2.

Po zoštipnutí domácej obrazovky sa zobrazí ponuka widgetov a úpravy mriežky ikon na nej. Ja som si zvolil tú najhustejšiu, s maticou 5 x 5. Ľavá obrazovka môže patriť agregátoru správ a noviniek Briefing.

Mobil ponúka NFC, Jednoduchý režim, ktorý na ploche ponechá iba veľké ikony systémových aplikácií ako Telefón či Správy a Smart View. To je označenie bezdrôtového pripojenia a zdieľania obrazu na kompatibilné inteligentné televízory. Po spárovaní môžete prenášať obraz z mobilu do TV, prekvapivo tiež z televízora do mobilu alebo využiť malý displej ako diaľkový ovládač. Nevadí tak, že Galaxy A3 nemá infraport. Ak funkciu nepoužívate, vypnite ju. Inak bude Android oznamovať dostupné televízory aj počas kráčania po ulici či v obchodnom centre. Nepodarilo sa mi však žiadny vypnúť :).

Vďaka zaoblenému sklenenému chrbtu a úzkemu telu sa telefón dobre drží. Pohodlné je ovládanie jednou rukou aj písanie na slušnej samsungáckej klávesnici so samostatným riadkom pre číslice.

Vďaka Samsung Kontu sa mi zosynchronizovali všetky textové správy zo starších modelov Galaxy. Má zvládať aj ukladanie denníka hovorov, nastavení vyzváňania a zoznamu nainštalovaných aplikácií. Takže snáď konečne niečo, čo sa blíži funkcionalite iCloudu. Dlhodobo chválime aplikáciu pre telefonovanie, ktorá zvláda fulltextové i inteligentné vyhľadávanie. Posunutím mena kontaktu do niektorej zo strán zvolíte buď vytáčanie alebo odoslanie textovej správy.

Zo zaujímavostí navyše spomeniem opätovné zavibrovanie mobilu po zodvihnutí zo stola, ak máte neprijatý hovor alebo neprečítanú SMS a položku Zabezpečený priečinok.

Ten sa hodí, ak niekomu zverujete do rúk už odomknutý mobil. Napríklad kolegovi, nech si prečíta e-mail alebo prelistuje niekoľko posledných fotiek. Vtedy je prvotná ochrana odtlačkom "prelomená", no k dispozícii máte ďalšiu ochranu heslom alebo odtlačkom na skrytie extrémne citlivého obsahu.

V Priečinku môžu byť súbory, e-mailové kontá a samozrejme fotografie. Špecialitou je uloženie zabezpečeného Kontaktu. Meno uložené tu sa nemusí zobraziť, ani keď vám inkriminované telefónne číslo zavolá. Všetky sem uložené aplikácie dostanú vlastný login. Napríklad pre Facebook potom môžete používať dva rozličné účty.

Samsung Galaxy A3 (2017) na náš trh prichádza len v singe SIM verzii, s podporou microSD kariet a 16 GB vnútorným úložiskom. Po prvom zapnutí som z neho mal k dispozícii takmer 10 GB. Nadstavba je teda už konečne nenáročná.

To aj napriek prítomnosti vlastného internetového prehliadača a aplikácii S Health sledujúcej spánok, príjem vody, počet krokov či ďalšie fitness a nutričné ukazovatele. Je tu tiež FM rádio s RDS a RT, Smart Switch pre uľahčenie prechodu a prenos dát z iných zariadení aj vlastný obchod Galaxy Apps.

Podla papierových špecifikácií je zadný fotoaparát totožný s minuloročným modelom. Má 13 megapixelov a celkom široký objektív s clonovým číslom f/1.9. Fotografie majú veľa detailov, pomerne slušný kontrast a prirodzené farby.

Milým prekvapením sú fotografie v noci a z tmavých interiérov. Čip zachytí dostatok svetla aj v náročných podmienkach. Detailisti si možno všimnú trochu väčšie množstvo šumu, ale bežnému majiteľovi prekážať nemusí.

Výrobca vynovil prostredie aplikácie. Nastavenia pre obe kamery sú na jednom mieste a prehľadné. Pridať si môžete aj druhú, plávajúcu spúšť, ak by tá základná bola pri niektorých kompozíciách ťažko dostupná. Potiahnutie prstom doľava ponúkne niekoľko filtrov, druhý smer odhalí panorámu, sériové snímanie, nočný a profesionálny režim.

Ten je pre mňa miernym sklamaním. Čakal som v ňom ručné nastavenie času uzávierky, no márne. Čakal som ho najmä kvôli slušným výsledkov v noci už v základe. Mám podozrenie, že by dlhé časy expozície nezvládal použitý procesor. Možno aj preto je pri oboch kamerách maximom len Full HD záznam s 30 FPS. Dnes by sa pri hlavnom fotoaparáte patrila šesťdesiatka.

Tak ako chválim statické fotografie, video mierne zaostáva. Obávam sa aj o väčší model Galaxy A5, kedže ten tento rok nepochopiteľne stratil optickú stabilizáciu. Výrobca ju v A3-ke mohol najhradiť aspoň softvérovo. Xperie to dokážu a naozaj by sa zišla.

Neskončím však negatívne. Predná kamera si polepšila a tento rok ponúka 8 megapixelov. Ak si odmyslíme zopár softvérových vylepšení pokožky a veľkosti očí, zostanú vám kvalitné selfies. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A3 (2017) + videá z mobilu.

Pri bežných činnostiach je cítiť zrýchlenie oproti vlaňajšiemu modelu Galaxy A3 (2017). V Nastaveniach si všimnite položku Údržba zariadenia. Dokáže spravovať Batériu, vnútorné úložisko a pamäť.

Na výber je stredný režim šetrenia vypínajúci Always On displej, obmedzujúci výkon procesora či dáta na pozadí a extrémny režim, ktorý nastaví veľmi jednoduché čierne rozhranie spolu s limitovaným počtom využiteľných aplikácií. Údržba dokáže prečistiť procesy na pozadí a vymazať vyrovnávaciu pamäť.

O hlasné prehrávanie hudby sa stará reproduktor netradične umiestnený na pravom boku. Hrá len priemerne, chýbajú mu hlavne basy a pri vyšších hlasitostiach rezonuje. Dodávané in-ear slúchadlá sú na tom o niečo lepšie. Majú ovládacie centrum s mikrofónom. Samsung ponúka podrobné nastavenia AdaptSound. Tu viete upraviť ekvalizér a zapnúť niekoľko softvérových úprav zvuku.

Priaznivci hier využijú Game Launcher. Jednu aplikáciu, ktorá zoskupí všetky vaše hry. Navyše ich vie spúšťať stíšené, takže nebudete pútať pozornosť pri hraní sa medzi ľuďmi, ani keď na vypnutie zvukov zabudnete. V hrách je dostupné plávajúce tlačidlo Game Tools. Dokáže zamknúť obrazovku bez jej vypnutia, zablokovať senzorové tlačidlá pred náhodnými dotykmi, stlmiť prichádzajúce upozornenia alebo nahrávať dianie na obrazovke v jej natívnom rozlíšení. Spolu s výrezom zachytávajúcim vašu tvár vďaka prednej kamere. Ideálne pre upload rovno na Twitch alebo YouTube.

Bez problémov som sa dostával cez 1 deň výdrže, aj s aktívnym režimom Always On. O nabíjanie sa postará dodávaný 1,55 A adaptér.

Výhody:

+ odolnosť voči vode

+ Always on displej

+ prostredie fotoaparátu

+ 8 Mpix predná kamera

+ hardvérové tlačidlo pod displejom s čítačkou a rýchlym spúšťaním fotoaparátu

+ Modrý filter, Zabezpečený priečinok

Nevýhody:

- Full HD videozáznam len s 30 fps

- chýbajúca stabilizácia pri videu (aspoň digitálna)

- hlasný reproduktor

- v manuálnom režime chýba nastavenie času uzávierky

- čítačka odtlačkov niekedy vyžaduje viac pokusov

- odvážna cenovka

Orientačná cena: 329 eur (MP3.sk)

Záver

Podarený Galaxy A3 (2016) dostal svojho nástupcu, lenže, je o vyše sto eur drahší. Za tie získate o pol gigabajtu väčšiu RAM-ku, zvýšenú odolnosť voči vode, čítačku odtlačkov, lepšiu prednú kameru a o čosi väčšiu batériu. Tá sa teraz nabíja cez USB-C konektor. Ten má viacero výhod, ale s nabitím telefónu niekde na návšteve alebo hoteli bez vlastného USB-C kábla budete mať zatiaľ problém.

Pribudol aj novší Android, no stále nie vo verzii 7.0 Nougat. Aj tak je tu filter modrého svetla a niekoľko ďalších vylepšení. Je len na vás, či je to dosť, alebo nie. Novej á-trojke môže konkurovať Huawei Nova, čomu sme sa už stihli venovať v dileme Galaxy A3 (2017) vs. Huawei Nova, ako aj zlacnený model Galaxy A3 (2016).

Ak vám nezáleží na vodeodolnosti a rozmeroch, zmysel dáva aj kúpa minuloročného modelu Galaxy A5 (2016). Tomu síce chýba aj viacero ďalších drobností ako Always On či USB-C, no ponúka Full HD displej, stabilizáciu fotoaparátu a nechýba mu čítačka odtlačkov prstov.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A3 (2017) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Nightmare 03.02.2017 - 17:36

tej stabilizacie skoda veru

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne03.02.2017 - 18:48 Trvalý odkaz

Pekna recenzia. Predna cast je nadherna. Zadna je taka, ze, no, tak nech sa to podoba na S7 ale nech je to o kus skaredsie lebo len stredna trieda.

Jan Nejedlý04.02.2017 - 00:36 Trvalý odkaz

Jen podotýkám, že výhoda filtru modrého světla není v tom, že šetří oči ve spořeji osvětlené místnosti (k tomu slouží primárně autoregulace podsvícení), ale v minimalizaci vlivu modrého světla na hladinu melotoninu, který výrazně ovlivňuje kvalitu spánku. Proto má režim přizpůsobený východu a západu slunce určitě svůj význam.

ondrakomous04.02.2017 - 03:22 Trvalý odkaz

to je reklamni trik, ze "clovek lepe usina pri pohledu na zlutou plochu pripominajuci hladinu verejneho zachodka", necht si to kazdy inteligentny prebere podla seba, v dnesni dobe nikdo nespi bez ohledu na barvicky v mobilu, sme generacia stresmenou, takze pomaha jen cista chemia, redakcia fony sk nasla X zbytonych minusovych bodou, tradicna skepsia opet prevladla?!

Ondrej Vlkovič04.02.2017 - 08:32 Trvalý odkaz

Som majitelom minulorocneho modelu a musim povedat ze velmi spokojny.Co ma zarazilo na tomto vynovenom modeli je cenovka a minimalne vylepsenia.

Celá diskusia 21 príspevkov