Nokia C7 (C7-00)

RECENZIA smartfónuElegantný dotykový mobil s OS Symbian^3, 8 Mpix fotoaparátom bez AF, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian^3,

procesor: 680 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 117 x 57 x 11 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), AMOLED 16 777 216, 360 x 640 b., uhlopriečka 3,5'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk, full focus, záznam videí (1280 x 720 b., 25 fps),

pamäť: 400 MB + 256 MB RAM + 8 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, FM vysielač,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, grafický akcelerátor pre podporu 3D hier,

batéria: BL-5K, 1 200 mAh,

výdrž: do 9,5 h hovoru / 555 h pohotovosti / 6,5 h videa / 54 h hudby,

SAR: 0,73 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty,

Nová Nokia C7 je funkčne orezanou, a dovolím si tvrdiť, že i krajšou sestrou aktuálneho topmodelu N8. Ponúka takmer totožnú funkčnú výbavu (až na fotoaparát) za podstatne nižšiu cenu.

sa Nokii jednoducho vydaril. Plastovo-kovové telo klasickej konštrukcie so zaoblenými rohmi pôsobí elegantne. Prednú stranu tvorí lesklý kryt, ktorý na sebe zanecháva odtlačky. Pokiaľ budete chcieť mať svoju Nokiu C7 stále čistú, budete si musieť zvyknúť na časté utieranie displeja a jeho okolia. Zadná strana je na tom lepšie, matný bledý plast spolu s kovovým krytom batérie nebude nutné až tak často utierať. Z hľadiska konštrukcie pôsobí C7-ka na prvý pohľad kvalitne. Vyhotovenie síce nemám dôvod skritizovať, no jemné vŕzganie počuť najmä pri stlačení spodnej časti telefónu (tzv. brady) a zadného krytu batérie.

"Po dizajnovej i konštrukčnej stránke je C7 skutočne vydarená."

Novinka sa pýši dotykovým AMOLED displejom s uhlopriečkou 3,5 palca, pod ktorým je umiestnená trojica hardvérových tlačidiel. Pravá strana telefónu obsahuje niekoľko tlačidiel. V spodnej časti sa nachádza jednopolohová spúšť fotoaparátu, v strede mechanický zámok displeja a v hornej časti dvojica tlačidiel na ovládanie hlasitosti. Medzi nimi sa nachádza samostatné tlačidlo pre aktivovanie hlasového ovládania. Podstatnú časť zadnej strany tvorí kovový kryt akumulátora. Po jeho odňatí sa vám naskytne pohľad na batériu s kapacitou 1 200 mAh a slot pre SIM kartu. MicroSD karta je umiestnená pod batériou, pre jej výmenu je nutné telefón vypnúť. Nad krytom batérie je umiestnený objektív 8-megapixelového fotoaparátu spolu s duálnym LED bleskom a dvojicou reproduktorov. MicroUSB konektor, 3,5 mm jack a vypínacie tlačidlo sú umiestnené v hornej stene, otvor pre pútko zasa v spodnej.

"Poteší možnosť nabíjať mobil microUSB aj nokiáckym konektorom."

Hlavným ovládacím prvkom Nokie C7 je dotykový kapacitný AMOLED

. Používa tradičné nokiácke rozlíšenie 360 x 640 bodov na 3,5-palcovej uhlopriečke. Rozlíšenie mohlo byť aj väčšie, no pri Nokii sme zvyknutí, že sa iných displejov zrejme najbližšiu dobu nedočkáme. Každopádne, oceňujeme použitie technológie AMOLED, vďaka ktorej farby vyzerajú krajšie a vernejšie. S displejom v Nokii C7 sa nemusíte báť ani slnečných dní, viditeľnosť v exteriéroch je dobrá. Ostáva nám zhodnotiť iba rýchlosť reakcií. Tie sú napriek zastaranému hardvéru pomerne rýchle a presné. Horšie je to však pri spustení viacerých náročných aplikácií naraz. Vtedy sa prejaví efekt nedostatku megahertzov a reakcie telefónu sa spomalia. Badateľné to je najmä pri prechádzaní ponukou či písaní správ. Myslím si však, že budúci majitelia Nokie C7 nebudú patriť medzi náročných technofilov.

"Reakcie sú napriek zastaranému hardvéru rýchle."

Novinky v poslednej verzii Symbianu^3 sme popísali v staršej recenzii na model N8. Spomeniem možnosť umiestniť si widgety na celkovo až tri domáce obrazovky. Veľkosť jednotlivých widgetov nie je možné meniť, ukladať ich môžete do preddefinovaných stĺpčekov. Výhodou je možnosť (podľa potreby) aktivovať režim offline pre widgety. Menu je tradičné, pozostáva z matice ikon v rozložení 3 x 4. Vstup do menu je možný len prostredníctvom prostredného hardvérového tlačidla. Nokia sa našťastie nerozhodla pokračovať v nelogickom umiestnení tlačidla, podobne ako v modeli N8. Pochváliť musím stabilitu systému. Nokiu C7 používam striedavo ako primárny a sekundárny telefón už vyše dvoch týždňov a za tú dobu som ho nemusel reštartovať ani raz.

v Nokii C7 sa s použitým v N8 nemôže porovnávať. Výrobca síce siahol po objektíve s rozlíšením 8 megapixelov, no zabudol na podstatnú vec. A tou je autofókus. Výhodou fotoaparátu bez automatického zaostrovania síce je rýchlosť, no kto si už dnes dokáže predstaviť svoj telefón bez tejto funkcie? Najmä v dnešnej dobe, kedy telefóny preostrujú aj počas nahrávania videa. Menej šťastným riešením je i duálny LED blesk. Ten síce dokáže poriadne osvetliť blízku osobu, predmet, miestnosť, atď., no pri fotografovaní zblízka predmety presvetľuje. Skrátka, je jasné v čom Nokia orezala C7-ku oproti N8. Pochváliť však musíme nastavenia, ktoré sú mimoriadne bohaté. Prispôsobiť si môžete farebný tón, vyváženie bielej, expozíciu, hodnotu ISO, kontrast či ostrosť. Nechýba ani niekoľko scénických režimov či detekcia tváre. Nokia C7 dokáže nahrávať video v maximálnom rozlíšení 1280 x 720 bodov, teda v HD kvalite. V rovnakom rozlíšení zvládne taktiež video i prehrávať. Nechýba ani miniaplikácia s názvom Video editor. Už jej názov napovedá, čo program ponúkne.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 14,5 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 24 fps, 9547 kbps; zvuk: AAC, 128 kbps; celkovo: 63,2 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

patrí medzi priemer. Ponúka triedenie skladieb podľa údajov z ID3 tagov, jednoduché nastavenia a možnosť aktivovať si ekvalizér. Skrátka, ide o tradičný symbianovský hudobný prehrávač bez akýchkoľvek extra funkcií. V tomto sa má Nokia čo učiť od Samsungu. Chýbalo mi automatické vypínanie prehrávača po určitom čase či možnosť prispôsobiť si ekvalizér. Oceňujem však funkčné ovládanie hlasitosti aj pri zamknutom displeji. Zvuk zo zadných reproduktorov je hlasný a pomerne kvalitný. Pochvalu si zaslúžia i dodávané stereo slúchadlá. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio s RDS a zobrazovaním názvov skladieb (Radio Text). Mnohých isto poteší FM vysielač, ktorý sa naposledy objavil v Nokii N97. Ten umožní jednoduchšie počúvanie hudby najmä v aute. Stačí spustiť vysielanie na vami zvolenej frekvencii a v rádiu naladiť rovnakú frekvenciu. A na svete máte bezdrôtový prehrávač, ktorý navyše nezaťažuje batériu až tak ako prehrávanie cez Wi-Fi a DLNA. Z hudobných funkcií mi chýbalo iba internetové rádio a rozpoznávanie hudby, to sa však dá riešiť externou aplikáciou z Ovi Store.

"Fanúšikov hudby poteší FM rádio fungujúce aj bez pripojených slúchadiel a FM vysielač."

Zabudované GPS môžete využiť s pripravenými a bezplatnými Ovi mapami. Výhodou Nokií je, že si po kúpe zariadenia nemusíte dokupovať žiadny navigačný softvér a môžete rovno naplno využívať zabudované GPS. Možnosti aplikácie sú dobre známe všetkým používateľom Nokií. Vyhľadávanie polohy je bleskové, dokonca aj v budovách, kde moja niekdajšia Nokia E71 signál nechytala. GPS môžete taktiež využiť aj na označenie aktuálnej polohy do EXIFu fotografie.

Pamäť telefónu je rozdelená na tri základné sekcie. Interná pamäť s kapacitou takmer 400 MB slúži na ukladanie SMS a MMS správ, e-mailov, kontaktov, záznamov v kalendári, a pod. Multimediálna pamäť má vyhradených 8 GB. Tie poslúžia na ukladanie HD videí, fotografií či hudby. Celkovú internú pamäť môžete ešte rozšíriť pamäťovou kartou microSD o ďalších 32 gigabajtov. Dokopy tak Nokia C7 ponúkne až 40 GB úložného priestoru, ktorý môžete využiť na uloženie niekoľko desiatok albumov, filmov či 3D hier.

Symbian ponúkal už v predchádzajúcich verziách pohodlnú prácu s kontaktami. Ku kontaktom sa dá dostať tromi spôsobmi - priamym vstupom do aplikácie, cez skratku

(inteligentné vytáčanie) a umiestnením obľúbených kontaktov ako widget. Vyhľadávanie v telefónnom zozname prebieha postupným zadávaním možných kombinácií znakov. Napríklad ak zadám M, telefón mi ponúkne ďalší znak A a I, pretože našiel iba kontakty MArtin a MIchal. V ponuke nechýbajú ani časované profily, ku ktorým sa dostanete stlačením vypínacieho tlačidla alebo prostredníctvom widgetu na ploche. Pozor však na to, že časovanie je možné nastaviť iba v nastaveniach.

"Časovanie profilov môžete nastaviť len v nastaveniach.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy používajú spoločný priečinok a sú štandardne zobrazené v konverzáciách. Pri písaní máte na výber z dvoch typov klávesnice - klasickej alfanumerickej v režime na výšku a QWERTY klávesnice na šírku. Bohužiaľ však neexistuje spôsob ako písať na QWERTY klávesnice v režime na výšku. Dúfal som už pri testovaní N8-ky, že Nokia to v novom Symbiane napraví. Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami naraz. Prekvapila ma podpora podzložiek, napríklad na Gmaile. Pravidelná kontrola začína na 15 minútach, v prípade Gmailu je podporovaný aj Push mail. Nokia C7 si vďaka aplikácii Quickoffice hravo poradí aj s prílohami. Pre ich editovanie je potrebné zakúpiť už tradične licenciu.

"QWERTY klávesnicu môžete využiť iba v režime na šírku displeja."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

? Žiadne kopírovanie textu a taktiež absencia práce s viacerými oknami naraz, jednoducho symbianovská klasika. Odporúčame preto nainštalovať a používať kvalitnejšiu Operu Mobile (alebo Mini), ktorá ponúka viac funkcií. Potešením je však podpora Flashu. Na pripojenie k internetu môžete využiť širokú paletu technológií, ktoré zahŕňajú i HSDPA a HSUPA. Fanúšikov bezplatného pripojenia poteší prítomnosť Wi-Fi. Na lokálne spojenia poslúži Bluetooth vo verzii 3.0 a microUSB konektor. Ten slúži aj na nabíjanie.

"Internetový prehliadač je zastaralý."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizáciu času začnem už tradične pri

. Ten bohužiaľ musím pokarhať za chýbajúci informačný riadok s aktívnymi dennými záznamami. Inak ponúka tradičnú ponuku funkcií - mesačný, týždenný a denný náhľad, hromadné mazanie udalostí a možnosť vytvoriť si viacero kalendárov (napr. osobný a pracovný). Budík zmizol z hlavného menu, nájdete ho v sekcii Aplikácie. Zvyšok organizačných funkcií sa skrýva pod položkou Kancelária. Okrem správcu súborov na vás čaká prehliadač dokumentov Quickoffice, Slovník, Zip manažér, jednoduchá kalkulačka, Adobe PDF prehliadač, čítačka správ a diktafón.

S 1 200 mAh batériou a nenáročným AMOLED displejom sa môžete bez problémov spoľahnúť na dva až tri dni bežného používania. Pri mojom používaní cca 10 minút telefonovania, 15 minútovom intervale kontroly e-mailov a cca 1 hodiny počúvania hudby alebo prezerania internetu cez Wi-Fi denne som sa dostal na úctyhodné 3 dni výdrže.

Výhody:

- AMOLED displej so stálym šetričom (na zmeškané udalosti však hlavný typ šetriča neupozorňuje, na to poslúži napríklad typ Prehrávač),

- dobrá viditeľnosť displeja na priamom slnku,

- podpora DivX filmov, FM vysielač,

- inteligentné vytáčanie a časovanie profilov,

- nabíjanie pomocou dvoch rôznych konektorov,

Nevýhody:

- iba 680 MHz procesor,

- fotoaparát bez zaostrovania,

- časovanie profilov možno nastaviť len v nastaveniach,

- QWERTY klávesnica len na šírku displeja,

- zastaralý webový prehliadač (aj keď s podporou flash animácií),

- pamäťová karta pod batériou.

Orientačná cena: 333 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia C7 je mobil klasickej konštrukcie s kovovými krytmi a veľkým kapacitným dotykovým AMOLED displejom. Ten dosahuje uhlopriečku 3,5'', pričom používa nHD rozlíšenie (360 x 640 bodov). Novinka ponúka podobnú funkčnú výbavu ako model C6-01, avšak sklame absenciou autofókusu. Tým riadne degraduje inak nádejný 8-megapixelový snímač, ktorý navyše podporuje záznam pomerne kvalitného HD videa. Nokia C7 sa okrem väčšieho displeja a horšieho fotoaparátu taktiež líši internou pamäťou, tá ponúka až 8 GB úložného priestoru. S väčším displejom súvisí aj väčší odber energie, preto má C7-ka silnejšiu batériu (1 200 mAh). Novinka sa predáva od decembra 2010 za cenu okolo 330 €.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia C7-00 je pre mňa milé prekvapenie. S Nokiou N8 sa pár dní trápim, takže už som poslednej dotykovej verzii Symbianu aj celkom prišiel na kĺb. Pohodlnejšie zablokovanie aj odblokovanie (nUnLock), lepšiu domácu obrazovku (SPB Mobile Shell), internetový prehliadač (Opera Mobile alebo Opera Mini) si môžete doinštalovať, a množstvo menej tradičných funkcií ponúka už od výroby (stály šetrič obrazovky, časované profily, FM transmitter, Ovi Mapy, zálohovanie údajov v pravidelných intervaloch, prekladový slovník s výslovnosťou...). HDMI na N8 som aj tak nikdy nevyužil, USB host by mal s dokúpenou redukciou fungovať aj na C7 (USB kľúč nefungoval, ale myš áno) a na C7 ma naopak teší prítomnosť zeleného a červeného tlačidla pod displejom, ktoré N8-ke chýbajú. Tiež má príjemné tvary a rozmery, a tak je jediným zádrhelom fotoaparát. Väčšinu používateľov však autofókus možno aj otravuje a zdržuje, takže je možno jeho neprítomnosť občas aj výhodou. Na krajinky a objekty vzdialené jeden meter a viac je však fotoaparát v C7-00 úplne konkurencieschopný, záznam videí ma prekvapil ešte o čosi viac. Nokia C7-00 je vydarený telefón. Ak vám nechýba autofókus a po Androide tiež netúžite, bude to dobrá voľba. V takom prípade totiž C7-ke nič podstatné nechýba.

Produktová stránka: Nokia C7

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.01.2011 - 23:50

Hi padol nikomu tento tel už do vody ??? :D ... mne hej a chcel by som vediet či sa vam s nim niečo stalo ... bo mne po presušení ide normalne jedine čo sa zmenilo tak svetlo pri fotaku to červene jemne svieti vidno to iba v noci a este predne tlačidlo menu tiež po zablokovani a v tme svieti jemne na červeno ...

anonymous14.09.2010 - 14:57 Trvalý odkaz

Leo: to je taky problem tam dat autofocus?Nokia,pýtam sa,čo si ušetrila?1€ alebo 2€?

anonymous14.09.2010 - 15:14 Trvalý odkaz

hellwet: dobre vidim ona nema atofocus tak to nokia totalne pokazila dneska uz by mal mat kazdy mobil autofocus

anonymous14.09.2010 - 15:21 Trvalý odkaz

yatess55: mozno nokia planuje dat autofokus do inovovaneho modelu "C7i" o par mesiacov neskor heh

anonymous14.09.2010 - 15:40 Trvalý odkaz

Rusnak-COBRA: myslite ze je schopna nokia na 8mpx full focus??

Celá diskusia 470 príspevkov