Creative MUVO 2c - svieži repráčik odolný voči ošplechnutiu

Recenzia hlasného Bluetooth reproduktora so slotom pre microSD, odolnosťou voči tečúcej vode a možnosťou pripojiť druhý kus pre stereo efekt.

Na trhu je množstvo rozlične veľkých Bluetooth reproduktorov. Majú rôzny počet meničov a niektoré ponúkajú dokonca integrovaný subwoofer. Creative vám chce dať na výber tiež. Začínate s malou jednotkou s jediným reproduktorom, ale vytvoriť si môžete aj plnohodnotný dvojkanálový stereo zvuk. Jednoducho si jeho MUVO 2c kúpite ešte raz.

Základné parametre:

1 reproduktor, 1 pasívny žiarič, Bluetooth 4.2 (A2DP, AVRCP, HFP), rozmery 67 x 93 x 38 mm, hmotnosť 158 gramov, 650 mAh Li-ion batéria, udávaná výdrž 6 hodín, mikrofón, microUSB, microSD a 3,5 mm AUX vstup, odolnosť voči vode a prachu IP66, Deep bass, USB Audio, Wireless Stereo

Obsah balenia:

Reproduktor Creative MUVO 2c, 60 cm dlhý USB-microUSB kábel, dokumenty

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Maličký Blutetooth reproduktor dokáže pracovať v režime klasického reproduktora, kedy zvuk vychádza zo sólo meniča na prednej strane. Ak si kúpite dve tieto farebné krabičky, môžu komunikovať aj medzi sebou. Jedna jednotka potom obslúži ľavý kanál, druhá ten pravý.

MUVO 2c vás poteší niekoľkými možnosťami pripojenia k zdroju zvuku, medzi ktorými prepínate tlačidlom "M" navrchu. Každý je signalizovaný inou farbou pravej z dvojice LED indikátorov:

- Modrá znamená vyhľadávanie mobilu alebo PC cez Bluetooth

- Žltá púšťa MP3, WMA, Flac alebo WAV súbory z maximálne 128 GB micro SD karty (naformátovanej vo FAT32)

- Zelená je klasický AUX vstup cez 3,5 mm audio kábel

- Fialová označuje režim USB Audio, kedy sa hudba prehráva cez kábel priamo z počítača

Zapnutý reproduktor sa uvedie do párovacieho módu podržaním tlačidla s ikonou Bluetooth. Bez problémov nájde každý android, zariadenie s iOS, počítač alebo klasický mobil bez otvoreného operačného systému.

iOS dokáže čítať presnú hodnotu energie zostávajúcej v integrovanej 650 mAh batérii. Android zobrazuje aspoň orientačný ukazovateľ v podobe vyprázdňujúceho sa stĺpca v hornej lište.

Z reproduktora môžete ďiaľkovo ovládať prehrávač hudby, napríklad Spotify. Súčasné stlačenie tlačidiel "M" a "+" alebo "M" a "-" preskakuje skladby, tlačidlo s logom Bluetooth pozastaví prehrávanie. Prípadne prijme alebo po podržaní na 2 sekundy odmietne prichádzajúci hovor. MUVO 2c má totiž integrovaný mikrofón a poslúži aj na hlasité konferenčné hovory.

Ak vypnutý reproduktor pripojíte cez microUSB k počítaču, poslúži ako čítačka microSD kariet. Hlavne preto, aby ste potom MUVO 2c mohli používať v žltom režime SD Card.

V našom teste dokázal bez problémov prehrať dve MP3 skladby nakopírované priamo na microSD kartu. Následné prepnutie na ďalšiu skladbu (rovnako ako v režime Bluetooth stlačením "M" a "+" súčasne) spustilo prehrávanie skladieb v adresároch.

Ak kombináciu podržíte dlhšie, reproduktor by mal preskakovať na úrovni priečinkov. Teda naprlklad medzi zložkami "Disk 1" a "Disk 2". Nie je to príliš praktické, ale sme radi, že dokáže pracovať aj s hudbou narýchlo skopírovanou z počítača bez dôkladného triedenia. Pri balení na chatu a zabezpečovaní podmazu naň nebude čas.

Režim Aux-in nie je potrebné podrobnejšie vysvetľovať. Škoda, že 3,5 mm kábel nie je súčasťou balenia. Všetky konektory a slot na microSD kartu sú skryté za gumovou záslepkou. Aby boli chránené proti dažďu a nechcenému poliatiu, musí byť dôkladne utesnená. Creative v dokumentoch zakazuje ponáranie pod hladinu. Koniec-koncov, certifikácia IP66 na hranie v bazéne nestačí.

Prekvapením je režim USB Audio. Ak si do svojho PC alebo Macu stiahnete príslušný ovládač, MUVO 2c môže prehrávať zvuk aj z nich. Nie cez audio kábel, ale po pripojení cez microUSB, s pomocou ktorého sa tiež nabíja.

Ovládač ponúkne zopár rozšírených nastavení a plnohodnotný ekvalizér. Inak žiadne výhody oproti pripojeniu cez analógový 3,5 mm výstup nevidím. Jedine, že by sa vám ten audiokábel na párty chýbal. Šesťdesiatcentimetrový USB-MicroUSB nájdete priamo v balení.

Na úvod som spomínal možnosť pripojenia druhého reproduktora pre vytvorenie plnohodnotného dvojkanálového stereosystému. Bohužiaľ, Wireless Stereo je dostupné len pri klasickom spárovaní cez Bluetooth. S počítačom pripojeným cez USB, s Aux vstupom aj hudbou na microSD karte si budete musieť vystačiť s jediným reproduktorom.

Ako teda pripojiť druhý reproduktor? Najprv musíte vypnúť Bluetooth na mobile. Na primárnom ľavom reproduktore podržíte tlačidlo "M" na tri sekundy, potom rovnaký čas na pravom tlačidlo Bluetooth. Keď hlas oznámi vzájomné prepojenie oboch reproduktorov, môžete modrý zub na mobile opäť zapnúť. Pre zrušenie spojenia medzi oboma jednotkami treba tlačidlo Bluetooth podržať až 15 sekúnd.

Na každej grilovačke či párty budete nadmieru spokojní s hlasitosťou, ktorú zo seba tento reproduktor dokáže vytlačiť. Zvuk je čistý, jedinou nevýhodou je absencia stredov. Slušné basy generuje žiarič na zadnej strane. Na pravidelné počúvanie hudby doma asi siahnete po niečom oveľa väčšom, no pre viac než dostatočné ozvučenie veľkých miestností a terás Creative poslúži výborne.

Odporúčaná cena: 49,90 eur

Záver:

Creative MUVO 2c je príjemným prekvapením. Je lacný, dostatočne hlasný a kombinácia žiarivo farebného plastu s kovovým grilom dobre vyzerá. Navyše prežije daždivú noc, ak ho večer zabudnete na terase či záhrade.

Zvuku chýbajú výraznejšie stredy, ale to pravdepodobne nebude kľúčová vlastnosť, ktorú od takto veľkého reproduktora očakávate.

Do malej krabičky Creative umiestnil aj slot pre microSD kartu a Aux vstup, takže si môžete vybrať z viacerých zdrojov. Z počítača môžete použiť aj USB.

Pripojenie druhého reproduktora je zaujímavý nápad, kvôli stereoefektu mi ale dáva väčší zmysel kúpa jedného väčšieho reproduktora než dvoch malých. Pokiaľ, nechcete ozvučiť dva konce záhrady alebo domu rovnakou hudbou...

Diskusia k článku:

Bejo 15.01.2017 - 19:26

Som zvedavý s porovnaním JBL GO vo video recenzií :)

DoubleG27.01.2017 - 22:22 Trvalý odkaz

V praci som vyskusal oba. Ten Creative hraje velmi slusne az som bol prekvapeny. Zvuk je vyrazne basovejsi oproti JBL. Prezmenu, Jbl ma vyraznejsie stredy a zvuk mi pride plochsi. Hlasitostou je JBL o stipku lepsi.
Este upozornim, ze pri max hlasitosti u Creative ten pasivny ziaric nestiha prekreslovat basy, rozumne je pocuvat ho tak do tych 80% vykonu.

Bejo29.01.2017 - 18:17 Trvalý odkaz

SoubleG - takže za danú cenovku JBL 30e - Creative 50e je asi rozumnešie jbl?

DoubleG29.01.2017 - 22:03 Trvalý odkaz

Zalezi od toho, aky zaner sa bude primarne pocuvat. Ak rock, tak by som skor volil JBL. Ak nejaku modernu hudbu, tak skor Creative. Inak, ten Crearive je teraz za 39,9 v Nay. Medzi Jbl a Creative je tak 10€ rozdiel iba.

Richard Hombauer30.01.2017 - 12:26 Trvalý odkaz

DoubleG, presne, ako pises. Suhlasim so vsetkym.

Celá diskusia 5 príspevkov