Poradňa: ako preniesť kontakty, fotky a iný obsah z iPhonu do Androidu?

Kúpili ste si nový mobil s Androidom a rozmýšlate, ako doň dostanete svoje staré SMS správy, fotografie a videá? Ponúkneme vám niekoľko možností.

Zdá sa, že mobilný svet je rozdelený na dva navzájom súperiace tábory. Niekto iPhone obhajuje a smartfón s Androidom by nechcel. Iní si zas nevedia predstaviť, že by mali zabudnúť na pamäťové karty či vysokú prispôsobiteľnosť prostredia a používať zariadenia s nahryznutým jablkom v logu.

Niekedy ale nastane čas na zmenu. Dnes sa pozrieme na to, ako do nového androidu dostanete všetky kontakty, SMS-ky, fotografie a videá z iPhonu.

Ak synchronizáciu na pozadí sami nevypnete, Android aj iOS telefónne čísla na vašich známych automaticky zálohujú. Bohužiaľ, každý inde. Android používa váš Gmail účet a iOS svoj iCloud.

Výrobcovia si ale uvedomujú, že možnosť jednoduchého prechodu medzi operačnými systémami zvyšuje šance na kúpu ich zariadení. Sami preto vytvárajú aplikácie, ktoré prenos dát vyriešia za vás.

Google takúto funkciu zakomponoval priamo do svojej aplikácie Disk. Postačí ju do iPhonu stiahnuť, otvoriť jej nastavenia a vybrať položku Záloha.

Kontakty v novom androide potom nájdete okamžite po prvom prihlásení. Podobné to bude s udalosťami v kalendári. Fotografie z dovolenky a momentky s priateľmi budú uložené online, v šikovnej aplikácii Google Fotky. Galéria či Album v Huaweioch, Samsungoch alebo smartfónoch od Sony teda budú prázdne. Stále viac výrobcov však Google Fotky do svojich zariadení pridáva automaticky už po prvom zapnutí.

Google Disk vám neprenesie ani SMS správy. Môžete sa teda pozrieť na aplikácie od jednotlivých výrobcov, ktoré to dokážu. Prenos fotografií priamo do vnútorného úložiska im problémy taktiež robiť nebude.

V Xperiách od Sony choďte do nastavení a hľadajte položku Úvodné informácie a Tipy. Tu zvoľte Prenos obsahu a vyberte Apple (iOS). Mobil sa môže pokúsiť prihlásiť do vášho iCloudu cez internet, ale zo skúseností odporúčame použiť radšej USB OTG redukciu, ku ktorej pripojíte nabíjací kábel od iPhonu. Lightning konektor na druhej strane potom zapojte priamo do vášho iOS zariadenia. To si bude myslieť, že sa pripája k počítaču s iTunes a nová Xperia si všetky dáta stiahne.

Zvládne preniesť kontakty, SMS, položky v kalendári, denník hovorov, všetky fotografie, videá a dokonca preskúma aj vaše nainštalované iOS aplikácie. V Google Play potom skúsi vyhľadať ich verzie pre Android.

Prakticky rovnako funguje Smart Switch Mobile na Samsungoch. Aj tu viac odporúčame kábel, sťahovanie údajov z iCloudu cez internet sa nemusí vždy podariť. Navyše predpokladá, že váš iPhone bude čerstvo zálohovaný. Káblové spojenie pracuje vždy s aktuálnym obsahom.

HTC Sync Manager volí iný prístup. Inštaluje sa na desktopový Windows alebo Mac a pracuje s dátami v zálohe vytvorenej cez iTunes. HTC postup synchronizácie podrobne vysvetľuje na videu.

Cez počítač môžete do akéhokoľvek androidu preniesť aj SMS-ky. Teda to, čo nezvládne spomínaný prenos cez Google Disk. Postup je však o niečo zložitejší. Na počítači musíte nájsť aktuálnu zálohu iPhonu vytvorenú cez iTunes. Na svojom pevnom disku nájdete cestu /users/(Meno používateľa)/AppData/Roaming/Apple Computer/Mobile Sync a tu v priečinku so zálohou s najnovším dátumom súbor pod názvom

3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28. Ten obsahuje všetky vaše textové správy a iMessages konverzácie v tele textového dokumentu.

Tento súbor prenesiete do svojho androidu (cez kábel alebo pamäťovú kartu) a otvoríte v aplikácii

iSMS2droid. Tá ho prečíta a SMS-ky importuje do aplikácie Správy.

Nezabudnite, že naša víkendová rubrika Poradňa je tu pre vás, našich čitateľov. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu