Sony SmartBand 2 - neustály monitoring

Recenzia inteligentného náramku zaznamenávajúceho kroky, spánok a srdcovú frekvenciu. Pozreli sme sa aj appku Lifelog.

Sony má svoje inteligentné príslušenstvo pekne rozdelené. Najlacnejší náramok SmartBand SWR10 dokáže merať iba základné aktivity a spánok. SmartBand 2 pridáva senzor tepu srdca a Talk zas jednoduchý e-ink displej, mikrofón a reproduktor pre pohodlné handsfree telefonovanie.

Na vrchole ponuky stoja plnohodnotné hodinky SmartWatch 3 s operačným systémom Android Wear.

ikona

Sony SmartBand 2: fitnes náramok so snímačom tepu srdcaDruhá generácia fitnes náramku prináša snímač tepu srdca, informácie o vašej kondícii a vďaka notifikačnej LED dióde nezmeškáte hovor, správu, e-mail ani upozornenia zo sociálnych sietí.

Hardvérová časť náramku je veľmi kompaktná, má pôdorys sotva 41 x 15 mm a hrúbku 10 mm. Pre nosenie na zápästí ju samozrejme musíte obliecť do silikónového remienka. Na trhu je aktuálne v bielej alebo čiernej farbe. Jeho veľkosť na ruke si vďaka množstvu medzier pre kovový patent nastavíte veľmi jednoducho.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Viac problémov som mal s upnutím jeho odstávajúcej časti pod špeciálnu gumičku. Rozhodne to nie je tak pohodlné, ako na klasických hodinkách s koženým remienkom.

Silikónový obal bezpečne skryje nabíjací microUSB konektor pred vlhkosťou, no nechá odhalený optický snímač tepu na spodnej strane. Má výlisok pre ovládacie tlačidlo a presvietia ho aj tri signalizačné LED.

Ovládanie jedným tlačidlom je spočiatku neprehľadné:

- stlačenie a podržanie na niekoľko sekúnd (potvrdené zavibrovaním) nahrádza klasický ON/OFF vypínač.

- dvojité stlačenie za sebou (potvrdené blikaním žltých LED) prepína medzi normálnym meraním a nepretržitým (presnejším) meraním srdcovej aktivity.

Potom je tu funkcia Remote Control pre aktivovanie vyzváňania na stratenom mobile. Pri nej tlačidlo stlačíte raz a následne ťuknete po vrchnej strane náramku. Rovnako dokážete pozastaviť prehrávanú pieseň. Či chcete ťukaním ovládať multimédiá alebo hľadať smartfón, si však musíte zvoliť vopred v párovacej aplikácii. Oboje naraz mať nemôžete.

Najviac mi chýbalo akékoľvek gesto pre aktiváciu režimu nerušiť. Ak napríklad nechcem, aby ma v posteli otravovalo vibrovanie notifikácií a prichádzajúcich správ na smartfóne. Náramok samozrejme môžem natvrdo vypnúť, ale potom prídem o sledovanie spánku a ráno o budík. Musím teda vstať a režim nerušiť zapnúť v párovacej aplikácii. Alebo rýchlejšie - celý mobil prepnúť do letového režimu.

Poďme si SmartBand 2 spárovať s operačným systémom Android. Najprv budete potrebovať aplikáciu pre náramok. Kedže je Sony propagátorom technológie NFC, postačí vám ju zapnúť a plne nabitý náramok priložiť na zadnú stenu smartfónu. Ťažkosti môžu nastať len v prípade, že náramok nie je plne nabitý, alebo ak bol predtým spárovaný s iným zariadením. Potom podržte tlačidlo aspoň na 10 sekúnd. Tým sa celý zresetuje.

Aplikácia SmartBand 2 obsluhuje všetky nastavenia. V notifikačnej lište vždy vidíte, či je náramok pripojený, či je aktivovaný budík, zvolený režim merania a orientačne aj stav batérie v náramku v percentách.

Náramok vás môže zavibrovaním upozorniť na dlhšie sedenie bez pohybu. Napríklad vždy po dvoch hodinách za počítačom.

Dokáže tiež vibrovaním upozorňovať na prichádzajúci hovor, SMS alebo akúkoľvek inú notifikáciu, ktorá na váš smartfón dorazí. Tu dôrazne odporúčam zavítať do položky "Prijímať upozornenia od aplikácií" a zmanažovať si, na ktoré udalosti reagovať má, a na ktoré už nie. Pravdepodobne budete chcieť vedieť o správach z Mesengera, ale upozornenia o nových e-mailoch už necháte bez vibrácií čakať na obrazovke smartfónu.

V párovacej aplikácii si spomínaný režim Nerušiť môžete načasovať, prípadne zvoliť z dvoch intenzít prejavu vibračného motorčeka. Hlasný určite pocítite vždy. Počuť ho ale môže aj vaše okolie. Slabší je menej výrazný, ale takmer úplne tichý.

Na náramkoch sa mi okrem predĺženej ruky notifikačného centra vždy najviac páči funkcia budíka. Pri SmartBande 2 si budík môžete nastaviť na rôzne časy pre víkendové a pracovné dni. Ak využijete Inteligentné budenie, nastavujete si vždy najneskorší čas budenia (napríklad 7:40) plus okno (Dĺžku budenia) v rozmedzí 0 - 60 minút. Ak náramok rozpozná, že sa v posteli prehadzujete, alebo máte v rámci nastaveného okna mäkký spánok, zobudí vás kľudne aj o 7:03. Mali by ste vstať sviežejší a menej podráždení.

Musíte si zapamätať, že jedno stlačenie budík iba posunie. Alarm sa zruší až po dvoch zatlačeniach na tlačidlo.

Počítajte s tým, že maličká 58 mAh batéria nedokáže úplné zázraky. S meraním tepu v automatickom režime, s nepretržitým meraním spánku a upozorňovaním na notifikácie vibrovaním prežijete dva dni. Na tretí krátko poobede už budete musieť nabíjať. Pri spárovaní s iOS počítajte skôr s jedným dňom. Aspoň, že dopĺňanie energie akoukoľvek štandardnou microUSB nabíjačkou alebo káblom s počítača netrvá viac než 30 minút.

Párovacia aplikácia SmartBand 2 ponúka stručný prehľad o fitness aktivitách za aktuálny deň a tepovú frekvenciu v reálnom čase. Pre hlbšiu analýzu dát za dlhšie časové obdobie si budete musieť z obchodu Google Play stiahnuť Lifelog. Mal by bežať na akomkoľvek androide.

Vrchná polovica Lifelogu zobrazuje časovú os, spodná sumár všetkých aktivít. Teda spálené kalórie, kroky, tep, spánok atď. Prakticky to isté, ako vo všetkých ostatných trackovacích fitness aplikáciách na trhu.

Lifelog sa ale snaží analyzovať aj vaše správanie a činnosť s mobilným telefónom. Na časovej osi teda uvidíte aj čas, kedy ste vytvorili SMS-ku, písali si cez Messenger, browsovali internetom alebo počúvali hudbu a sledovali videá. Spolu s časom v minutách, ktoré ste týmto činnostiam venovali.

Rozkliknutie každej karty už zobrazí podrobné grafy za celý deň, týždeň, mesiac či rok. Pri tepovej frekvencii vidíte priemer, minimum aj maximálnu úroveň.

Niekomu sa môže páčiť položka miesta. Tá na google mapách zobrazí vašu polohu počas dňa aj s trasami presunu mestom.

Režim sledovania som mal neustále nastavený na Plný výkon a výrazný vplyv na výdrž smartfónu som nezaznamenal. Ak však chcete, môžete do Lifelogu prenášať len dáta z náramku a správanie sa aplikácií nesledovať vôbec.

Pre iPhone aplikácia Lifelog dostupná nie je. Zrejme by to bolo zbytočné, kedže iOS by ju k dátam o používaní aplikácií jednoducho nepustil.

Na iPhone podrobnejšie dáta a grafy o tepovej frekvencii, krokoch a spánku vidíte priamo v párovacej aplikácii SmartBand 2. Nastavíte odtiaľto aj budík. Bohužiaľ, s iOS dokáže náramok upozorňovať na hovory a "Iné aplikácie". To znamená, že buď vibruje pri všetkých, alebo pri žiadnej notifikácii. Na selektívne vytriedenie ako na Andrloide zabudnite.

Na druhej strane, dáta dokážete plne previazať s aplikáciou Zdravie priamo v iOS. Na Androide musíte používať Lifelog alebo Google Fit. Napríklad do samsungáckeho S Healtu zo SmartBandu nič nedostanete.

Výhody:

+ neustále monitorovanie tepu a krokov

+ Lifelog s Androidom sleduje aj správanie sa aplikácií

+ prehľadné grafy

+ sledovanie spánku a budenie vibráciami

Nevýhody:

- slabšia výdrž na jedno nabitie

- ovládanie jediným tlačidlom nie je najprehľadnejšie

- chýba akýkoľvek displej s aktuálnym časom

- obmedzené schopnosti s iOS

- ťažšie zapínanie náramku na zápästí

Orientačná cena: 110 eur

Záver

Náramok SmartBand 2 od Sony sa na ruke nosí príjemne. Páčilo by sami len, ak by na nej vydržal viac než tri dni bez opätovného nabíjania. Subjektívne mi na ňom chýbal aspoň maličký displej s aktuálnym časom. Niečo ako má napríklad Fitbit Alta. Lenže Fitbit je drahší, a to ani nedokáže merať tep.

Pri pohľade na konkurenčné riešenia s meračom srdcovej frekvencie sa ponúka napríklad Xiaomi Mi Band 2 za polovičnú cenu. K SmartBandu 2 vás zas môže zlákať graficky príjemná a podrobná aplikácia Lifelog od Sony. Pokiaľ máte smartfón s Androidom. S iPhonom hľadajte iné riešenia.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu