Huawei MediaPad M3 - nečakané oživenie nudného roka

Recenzia 8,4'' palcového tabletu s 2K displejom, 4 GB RAM, hliníkovým unibody telom, čítačkou odtlačkov a stereo reproduktormi Harman Kardon.

Ďalšia generácia tabletu Huawei MediaPad M3 urobila opäť krok vpred. Už na prvý pohľad zaujme skvelým dizajnom hliníkovej unibody konštrukcie. Telo je hrubé len 7 mm a v rukách sa drží naozaj príjemne, a to vďaka dobre zaobleným bočným hranám a nízkej hmotnosti.

Na prednej strane dominuje 8,4-palcový IPS displej s jemným 2K rozlíšením 2560 x 1600 pixelov. Dalo by sa polemizovať, či je toto rozlíšenie pri tejto veľkosti uhlopriečky potrebné, určite by postačil aj Full HD panel. Každopádne, na výrobcu sa za tento krok určite nehnevám, na kvality displeja nemôžem povedať ani krivé slovo. Farby sú verné, pozorovacie uhly špičkové. V exteriéri som nemal žiadne problémy s odleskami alebo zhoršenou čitateľnosťou.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad M3 (BTV-DL09)Tretia generácia radu M s 8,4'' 2K displejom, procesorom Kirin 950, 4 GB RAM, čítačkou odtlačkov, stereo reproduktormi a 5100 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Displej sa zbavil nepekného rámčeka aký bol v predchodcovi M2. V nastaveniach zobrazenia si môžete prispôsobiť teplotu farieb, zvoliť si režim farieb a aktivovať ochranu zraku. Tá odfiltruje modré svetlo a aspoň z časti uľaví vašim očiam. V nastaveniach ešte môžete vypnúť alebo zapnúť notifikačnú LED diódu. Svoju prácu si odvádzala dobre a v noci jej blikanie nebolo rušivé. Nevidím preto dôvod na jej vypínanie.

Nová M3-ka si oproti predchádzajúcej generácií polepšila o čítačku odtlačkov prstov. Nachádza sa pod samotným displejom a ponúka aj funkcie naviac. Pridať si môžete až päť odtlačkov. Odomykanie prostredníctvom snímača prsta bolo spoľahlivé a rýchle. Počas celého testovania tabletu čítačka ani raz nezaváhala, z čoho som milo prekvapený.

Spomenúť musím jej rozšírené funkcie. Jedným dotykom sa vrátite na predchádzajúcu obrazovku. Potiahnutím doľava alebo doprava sa ocitnete v multitaskingu, dlhším pridržaním sa presuniete na domácu obrazovku. Ak si tieto skratky zapamätáte, softvérové tlačidlá nebudete vôbec používať.

Na prednej strane sa v hornej časti nachádza i predný fotoaparát. Rozlíšenie sa zvýšilo na 8 megapixelov. Kvalita je na selfie fotky alebo videohovory dostačujúca. Ponúka aj rôzne režimy, napríklad režim peknej tváre alebo krásne video. Oveľa viac možností má zadný fotoaparát. Využiť môžete okrem iného HDR, nočný záber, panorámu či režim profesionálna fotografia s manuálnym nastavením hodnôt ISO, vyvážením bielej a rýchlosťou uzávierky. Jeho rozlíšenie je rovnako osem megapixelov, kvalita snímok je ale na vyššej úrovni než u predného snímača. Ak budete tablet používať ako príležitostné zariadenie na momentky, tak vás kvalita fotografií nesklame. Videá natočíte vo Full HD rozlíšení. Fotoaparát ale bohužiaľ prišiel o LED blesk, čo je veľká škoda.

Výkon M3-ky zabezpečuje osemjadrový čipset z dielne Huawei. Ide o Kirin 950, rovnaký používa napríklad Honor 8. S jeho prácou som bol maximálne spokojný. V spojení s 4 GB pamäťou RAM Huawei ani raz nezaváhal. Ide tak o veľmi výkonné a dobre optimalizované zariadenie. Vnútorná pamäť má kapacitu 32 GB, pre používateľa je voľných 25 GB. Ak by vám to nestačilo, rozšíriť sa dá pamäťovou microSD kartou.

Huawei MediaPad M3 sa predáva vo Wi-Fi a LTE verzii. Ja som počas testovania používal LTE model. Z tabletu si tak budete môcť zavolať, ale iba cez handsfree alebo zapnutý reproduktor. Minulá generácia pritom mala klasické slúchadlo a telefonovalo sa cez neho štandardne. V prípade núdze sa však dovoláte. A to je podstatné. Mobilné dáta aj odosielanie SMS správ funguje bezproblémov. Ako je to u Huawei bežné, pre každú aplikáciu môžete nastaviť, či bude využívať dáta, Wi-Fi alebo oboje.

Stereo reproduktory značky Harman Kardon sa nachádzajú na hornom a dolnom ráme. Svojim zvukovým výstupom vás nesklamú, ale ani neohúria. Nemusíte sa však báť, že ich v hlučnom prostredí prepočujete. Hrajú neskutočne nahlas. Vyššie nastavená úroveň hlasitosti im bohužiaľ uberá z kvality.

Výrobca sa chváli batériou s kapacitou 5100 mAh. Ak tablet plánujete využívať doma ako sekundárne zariadenie, vydrží naozaj dlho. Ja osobne som ho využíval najmä večer. Pri takejto záťaži batéria vydržala až 4 dni. Akonáhle som ale nastavil jas na maximálnu úroveň a pustil si dvojhodinový film, percentá v stavovom riadku začali klesať oveľa rýchlejšie. Svoju mieru viny na tom má práve vysoké rozlíšenie displeja. Úsporný režim ponúka možnosť znížiť rozlíšenie na 1920 x 1200 bodov. Po aktivovaní tejto možnosti som ale žiadnu zmenu vo výdrži nezaznamenal. Praktickejšie je, ak nastavíte vypínanie Wi-Fi počas spánku. Nebude tak prebiehať zbytočne synchronizácia aplikácií v tablete aj vo vašom smartfóne.

Výhody:

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ 2K displej s výbornými vlastnosťami

+ stabilný a rýchly chod zariadenia

+ ergonomické kovové telo

+ solídna výdrž

Nevýhody:

- absencia LED blesku oproti predchádzajúcej generácii

- ručne musíte povoliť aplikácií prístup k fotoaparátu, galérií, mikrofónu...

- nepraktické telefonovanie cez handsfree alebo reproduktory

Záver

Huawei MediaPad M3 je vyvážené zariadenie, u ktorého sa mi ťažko hľadajú negatíva. Ak uvažujete o kúpe tabletu, tento vás určite nesklame. Okrem kvalitného tela a výborného displeja poteší praktická čítačka, ktorú budete vďaka jej rozšíreným funkciám využívať neustále. Nemusíte sa obávať nedostatočného výkonu. Za celý čas testovania som sa nestretol so spomalenými reakciami. Pochváliť treba aj fotoaparát za dostatočne kvalitné snímky, vzhľadom na to, že ide o tablet.

Stereo reproduktory vnímam rozporuplne. Na jednej strane majú celkom kvalitný zvukový výstup. Dojem kvality pokazí nastavenie na vyššiu úroveň hlasitosti. Z tabletu si aj zatelefonujete, no neprakticky cez handsfree alebo hlasné reproduktory. To vnímam ako najväčšiu nevýhodu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 16.12.2016 - 18:50

Pekny tablet, uz dlhsie pozeram po nejakom takom androidovom čude, tento prišiel dosť nečakane a prekvapil aj mňa

Peter17.12.2016 - 09:31 Trvalý odkaz

Máte chybu v článku tablet má 4GB ram

Lenka Ivančíková17.12.2016 - 11:22 Trvalý odkaz

ano, vdaka, opravene. :)

miro20.12.2016 - 17:01 Trvalý odkaz

prosím o radu ist do tohoto Huaweiu, alebo do Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016), ponukanych u operatora?

Radovan25.12.2016 - 19:14 Trvalý odkaz

Vlastním Huawei mediapad m3 cca 3mesiac...nemôžem naň povedať krivé slovo.. Oplatilo sa ísť do Huaweiu... Max spokojnosť.. Nebudete ľutovať a to som náročný užívateľ. Rozmýšľam dokonca aj o zmene mob.tel zo samsungu do Huawei... Určite nebudem ľutovať... Keby ste mali niekto nejaké otázky, kľudne mi píšte... navodar33@gmail.com

Celá diskusia 11 príspevkov