BlackBerry 9800 Torch

RECENZIA smartfónu Dotykový slajder s OS BlackBerry 6, QWERTY klávesnicou, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HSDPA, Wi-Fi, GPS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: BlackBerry 6 OS,

procesor: 624 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 111 x 62 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 148 mm,

hmotnosť: 161 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 480 b., (49 x 64 mm), uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 512 MB ROM + 512 MB RAM + 4 GB + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: do 5,5 h hovoru / 430 h pohotovosti / 30 h hudby / 6 h videa,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, CD, potrebné dokumenty

BlackBerry 9800 Torch je novou vlajkovou loďou kanadského výrobcu RIM, ktorý sa nedávno dostal aj do ponuky Orangeu. Teda už aj slovenskí zákazníci si môžu toto zaujímavé zariadenie kúpiť. Plná cena novinky je však trochu vyššia než sme zvyknutí. Predsa len, takmer 600 € nestoja ani tie najlepšie modely od HTC, Samsungu či Nokie.

nového BlackBerry mi silno pripomína staré dobré Qteky (HTC) či rôzne PDA-čka. Napriek tomu vzhľad telefónu nie je zastaralý. Telo telefónu je vyrobené z kvalitných lesklých plastov, zadný kryt je, naopak, pogumovaný. To zabraňuje šmýkaniu a telefón aspoň nebudete mať po čase doškriabaný. Vysúvací mechanizmus musíme pochváliť tiež. Obe časti držia spolu pevne, dokonca ani vrchný diel nemá vôlu vychyľovať sa. Telefóny BlackBerry sa vždy mohli pýšiť precíznym spracovaním a Torch nie je výnimkou. Prednej strane dominuje dotykový 3,2-palcový displej spolu s päticou tradičných ovládacích tlačidiel a informačnou LED diódou. Po vysunutí hornej časti sa vám ukáže plnohodnotná QWERTY klávesnica, ktorá slúži na zadávanie textu. Pre plnohodnotné ovládanie nie je potrebné telefón vysúvať, vystačíte si s dotykovým displejom a ovládacím trackpadom. Pravá strana obsahuje štvoricu prvkov - spúšť fotoaparátu, dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti a 3,5 mm jack vo vrchnej stene. Pomernú časť zadnej steny zaberá pogumovaný kryt batérie. Ten ukrýva 1 300 mAh akumulátor, slot na SIM a microSD kartu. Nad krytom batérie je umiestnený objektív päťmegapixelového fotoaparátu spolu s LED bleskom. Ľavá strana je takmer holá, obsahuje len nechránený microUSB konektor na pripojenie príslušenstva a nabíjačky. Dve nenápadné tlačidlá nájdete aj vo vrchnej stene, ide o zámok klávesnice a tlačidlo Mute. Novému Torchu chýba oproti predchádzajúcim modelom iba trojica reproduktorov. Torch, žiaľ, neponúka takú kvalitu prehrávania hudby cez externý reproduktor, ako napríklad Bold (9000 alebo 9700).

"Torch sa môže pochváliť kvalitným spracovaním."

Kvalitná QWERTY

je súčasťou každého poriadneho BlackBerry a Torch nie je ani v tomto výnimkou. Klávesnica sa ukrýva pod hornou vysúvacou časťou. Veľkosťou, rozložením a tuhosťou je totožná s novým Boldom 2 (Bold 9700). Lepšie sa mi píše na klávesnici starého Boldu 9000-ky, no tlačidlá Torchu zasa nie sú také hlučné. Oceňujem dvojicu Shiftov či veľký medzerník, ktorý prispieva k pohodlnejšiemu písaniu e-mailov a správ. Klávesnici nemám čo vytknúť, BlackBerry ich jednoducho dokáže urobiť presne podľa mojich predstáv. Skrátka, písanie je radosťou, je pohodlné, rýchle a bez preklepov. Problémy by nemali mať ani ľudia s väčšími prstami, ktorí môžu mať strach z veľkého počtu malých a nízkych tlačidiel na malom priestore.

"Klávesnici niet čo vytknúť."

Nové BlackBerry Torch 9800 ponúka aj kombinované ovládanie. Okrem známeho trackpadu môžete na pohyb po menu a ovládanie telefónu použiť aj kapacitný dotykový

. Ten používa netradičné rozlíšenie 360 x 480 bodov na 3,2-palcovej uhlopriečke. Displej podporuje taktiež multitouch, teda dokáže registrovať viacero dotykov súčasne. Viditeľnosť na priamom slnku displeju nerobí žiadne problémy, pozor však na odtlačky prstov, ktoré viditeľnosť znižujú. Nový operačný systém BlackBerry OS6 je výborne prispôsobený dotykovému ovládaniu. Na domácej obrazovke sú zobrazené všetky potrebné údaje, teda dátum, čas, počet neprečítaných nových správ či zmeškaných udalostí a štvorica skratiek k rôznym funkciám. Okrem tradičného vzhľadu môžete na obrazovku umiestniť rôzne doplnky, stačí ich stiahnuť v BlackBerry AppWorld. Hlavné menu sa vysúva posunom prsta nahor (podobne ako v niektorých androidoch). Hlavné menu tvorí matica ikon konzervatívneho vzhľadu. Nečakajte teda nič extra farebné či rušiace. Časom si na jednoduchšiu grafiku zvyknete a budete ju považovať za výhodu. Menu je možné meniť, môžete vytvárať priečinky, presúvať medzi nimi ikony či schovávať nepotrebné aplikácie. Okrem hlavnej ponuky máte k dispozícii aj sekciu Obľúbené, Média, Stiahnuté a Najpoužívanejšie. Medzi týmito časťami menu sa pohybujete posunom prsta do strán.

"Nový operačný systém je plne prispôsobený dotykovému ovládaniu."

je zatiaľ asi najlepší s akým som sa v telefónoch BlackBerry stretol. Netešte sa však príliš, jeho kvalita je na dnešné pomery aj napriek tomu priemerná. Maximálne rozlíšenie je päť megapixelov. Fotoaparátu nechýba ani LED blesk či zaostrovanie. Nastavenia umožňujú vybrať si z troch veľkostí snímky (VGA, 1 Mpix, 5 Mpix) a aktivovať geotagging. Video nahráva v rozlíšení 640 x 480 pri 24 snímkach za sekundu. Prekvapením bolo kontinuálne zaostrovanie, naopak, sklamaním ukladanie vo formáte 3GP. Galéria neponúka žiadne špeciálne funkcie oproti konkurencii. Samozrejmosťou je i prehrávanie a Xvid videí.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 2 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 687 kbps; zvuk: AAC, 32 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

je jednoduchý a graficky prehľadný. Uložené skladby triedi podľa interpretov, albumov i žánrov. Počas prehrávania sa okrem ovládacích tlačidiel a informáciách o aktuálne prehrávanej skladbe zobrazuje aj obrázok albumu. Telefónu už tradične chýba FM rádio a FM vysielač. Škoda, občas si totiž rád vypočujem rádio, napríklad keď sa mi na cestách zunuje obsah em-pé-trojok.

"Telefónu chýba FM rádio i FM vysielač, kvalita a úroveň hlasnej reprodukcie klesla."

Zabudované GPS využijete s bezplatnou Java aplikáciou BlackBerry Maps. Tá je síce jednoduchá a svojimi funkciami sa nevyrovná plateným turn-by-turn navigáciám, no v prípade núdze poslúži. Na jednoduché navigovanie po Bratislave mi BlackBerry mapy stačili. Vždy som bez väčších problémov dorazil do cieľa.

Vlajková loď Torch ponúka kombináciu nového operačného systému BlackBerry OS6, 624 MHz procesoru a pol gigabajtu pamäte RAM. To zabezpečuje rýchle reakcie vždy a všade, dokonca aj pri spustených viacerých aplikáciach naraz. Integrovaná pamäť ponúka 4 GB úložného priestoru, ktorý môžete rozšíriť pamäťovou kartou typu microSDHC s maximálnou kapacitou 32 GB.

Telefonovanie a možnosti spojené s tým sú v telefónoch BlackBerry dotiahnuté k dokonalosti. Nechýba prehľadný telefónny zoznam s prakticky neobmedzenou kapacitou a možnosťou uložiť nespočetné množstvo detailov ku každému kontaktu. Ani v novej verzii OS sa nezabudlo na inteligentné vytáčanie, ktoré pomáha pri rýchlom vyhľadaní kontaktu. Telefónny zoznam ponúka tiež možnosť synchronizovať údaje či vytvárať rôzne kategórie. V oblasti telefonovania nemám čo Torchu vytknúť, azda iba chýbajúce časované profily.

"V oblasti telefonovania vyčítame absenciu časovaných profilov."

SMS a MMS

sú už tradične na vysokej úrovni. Písanie na vysúvacej QWERTY klávesnici je mimoriadne pohodlné a presné. Na zadávanie znakov však môžete využiť aj displej. Editor je graficky jednoduchý a umožňuje pridať akýkoľvek multimediálny súbor, vizitku či záznam z kalendára. K správam už len dodám, že sú štandardne zobrazované v konverzáciách a zoradené podľa dátumu. V ponuke nechýba ani tradičný BlackBerry Messenger pre komunikovanie v rámci (pracovnej) skupiny.

Na využívanie e-mailových služieb je nutné mať aktivovaný špeciálny dátový balíček u operátora (BlackBerry Internet Service v Orangei alebo BlackBerry Internet E-mail v T-Mobile). Po aktivácii získate prístup k snáď najlepšiemu

s akým som sa kedy v smartfónoch stretol. E-maily sa prijímajú okamžite (Push mail), dajú sa rýchlo a ľahko nastaviť a aplikácia je energeticky nenáročná. Výrazne slabšej výdrže sa teda v prípade nonstop aktívneho pripojenia báť nemusíte. Výhodou internetového programu od BlackBerry je i dátová nenáročnosť. Ja som mal aktivovaný balíček s 1 500 predplatenými megabajtmi, denne mi prišlo cca 30 - 50 e-mailov, mal som nastavenú pravidelnú kontrolu Facebooku, Twitteru a denne som si pozrel niekoľko webstránok no za mesiac som nikdy neminul viac než 200 - 300 MB z balíčka. Mesačný poplatok za špeciálny BlackBerry dátový program sa pohybuje okolo 8 €.

"E-mailový klient je jeden z najlepších, s akými som sa v smartfónoch stretol."

O prenos dát sa stará viacero dostupných technológií, od GPRS, cez EDGE, UMTS až po HSDPA a HSUPA. V ponuke samozrejme nesmie chýbať ani Wi-Fi, ktoré ponúka štandardy 802.11 b/g/n či Bluetooth vo verzi 2.1. Lokálny prenos zabezpečí microUSB konektor, pomocou ktorého sa telefón aj dobíja. Prezeranie

je na veľkom displeji pohodlné. Po stránke sa môžete pohybovať nielen posunom prsta po displeji, ale aj pomocou optického touchpadu. Na zoomovanie využijete známe multitouch gesto, tzv. pinching-zoom. Výhodou webového prehliadača je možnosť pracovať s viacerými oknami naraz, nevýhodou zasa absencia podpory čoraz populárnejšieho Flashu.

"Webový prehliadač nepodporuje Flash."

Správnemu manažérskemu smartfónu nesmú chýbať poriadne organizačné funkcie.

s denným, týždenným i mesačným náhľadom a možnosťou synchronizácie s Facebookom dopĺňa jednoduchý budík s opakovaním. O organizáciu sa postarajú aj úlohy, poznámky či prehliadač office dokumentov. V prípade, že by ste dokumenty chceli aj editovať, je nutné zakúpiť licenciu. Organizačné funkcie dopĺňajú zábavné. Nechýba Facebook, Twitter či YouTube klient. Tým však výbava BlackBerry 9800 Torch nekončí. Ďalšie stovky, ba až tisícky aplikácií a tém nájdete v BlackBerry AppWorlde, ktorý funguje už aj na Slovensku. Stačí sa len bezplatne registrovať na webe výrobcu.

Batéria s kapacitou 1 300 mAh mi pri bežnom zaťažení telefónu vydržala v priemere dva dni. Ocenil by som prítomnosť silnejšieho akumulátora, nakoľko nonstop pripojenie a plné podsvietenie veľkého displeja v konečnom dôsledku riadne zaťaží batériu. V porovnaní s mojim Boldom 9000 s 1 500 mAh batériou mi však Torch vydržal len o niekoľko hodín menej.

Výhody:

- konštrukcia,

- rýchle reakcie,

- výborný e-mailový klient,

- klávesnica,

Nevýhody:

- chýbajúce FM rádio,

- absencia časovaných profilov,

- iba jeden reproduktor (Bold 9000 a 9700 obsahujú až tri),

- cena.

Orientačná cena: okolo 580 €

Záver

BlackBerry 9800 Torch je vynikajúcim manažérskym telefónom, ktorý vám váš pracovný deň výrazne uľahčí. Pre hovorí najmä prepracovaný e-mailový klient, široké možnosti telefónneho zoznamu a telefonovania, pohodlná klávesnica, veľký a jemný dotykový displej či kvalitná konštrukcia. Proti novej vlajkovej lodi je iba niekoľko argumentov, a síce vysoká cena, priemerný fotoaparát či absencia FM rádia. Ak tieto funkcie nevyužívate často alebo pre vás nie sú podstatné, rozhodne nový Torch odporúčam. Jeho kúpou nestratíte.

Druhý názor

Richard Hombauer: BlackBerry 9000 Bold bol môj obľúbenec. Lenže to boli časy, kedy som ním nahradil Nokiu E71 a na dotykový mobil som ešte nebol zvyknutý. Dnes, keď máme k dispozícii na veľkých kapacitných dotykových displejoch solídne virtuálne klávesnice (iPhone, androidy s množstvom klávesníc v Markete, atď.), nevidím veľký dôvod na kúpu takto mohutného zariadenia aj s dotykovým displejom, aj s QWERTY klávesnicou. Klávesnica ma nijak neočatila, displej tiež nie, online obchod s aplikáciami ponukou skôr radím k Windows Phone 7 než k Androidu či iOS. Ak však kvôli šifrovaniu, a firme celkovo, hľadáte BlackBerry, možno vám postačí drobec typu 9780. Rovnaké rozlíšenie displeja, pevná konštrukcia, menšie rozmery, silnejší akumulátor, praktická klávesnica stále po ruke...ja skrátka nevidím dôvod na experimenty typu Torch.

Produktová stránka: BlackBerry 9800 Torch

Odporúčaná téma vo fóre: Aparáty BlackBerry

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.03.2011 - 23:50

nedávno som si zadovážil bb torch , chcem sa opýtať . Je písane že obsahuje aje GPS , ak ho chem začať používať musím si stiahnut cez APP world nejaku navigaciu ? ma tot BB stavaný gps modul ?? a ked sa chcem zaregistrovat na app world musím byť prihlaseny na mobilnu siet ?? Dakujem

anonymous11.08.2010 - 21:09 Trvalý odkaz

mirec: alternativa pre moj lg bl20 :D ma to wifi gps :D je to pekne (male) :D

anonymous11.08.2010 - 21:13 Trvalý odkaz

NiNX: preco musi kazdy smartfon s dotykovym displayom byt konkurent iP ?

anonymous11.08.2010 - 22:39 Trvalý odkaz

hellwet159: celkom zaujimavo to vyzera len kolko bude stat aale sak iphone nema qwerty klavesnicu tak jak to tomu chce konkurovat a tak isto som zvedavy ci to orange zaradi do ponuky

anonymous11.08.2010 - 22:59 Trvalý odkaz

n97: hore mate že Dotykový slajder s OS BlackBerry 6,5 Mpix fotoaparátom a dole píšete že má 5mpix

Celá diskusia 70 príspevkov