Slovenským medikom pomáhajú pri vzdelávaní VR okuliare od Samsungu

Tím študentov z LF UK, FIIT, FEI STU a VŠMU vytvoril aplikáciu, ktorá pomôže medikom pri zvládaní kľúčového predmetu. Anatómia znázornená vo virtuálnej realite uľahčí učenie a detailne zobrazí vybranú časť ľudského tela i jej fungovanie.

Anatomický ústav LF UK, ako prvý na Slovensku, zavádza do výučby predmetu anatómia, ktorý je jedným z kľúčových pri štúdiu medikov, virtuálnu realitu. Otvára tzv. VAU učebňu – Virtuálnu Anatomickú Učebňu. Jej základom je aplikácia s názvom Human Anatomy VR, ktorá získala niekoľko ocenení a vyvinul ju tím študentov v študentskom startupe Virtual Medicine pod vedením Tomáša Brngála, študenta šiesteho ročníka LF UK.

Každý študent medicíny musí od prvého ročníka zvládať náročný predmet - anatómiu. Bez toho, aby poznal fungovanie ľudského tela, sa nevie pohnúť v štúdiu ďalej. Musí sa dopodrobna zoznámiť s každou najmenšou kostičkou v tele a naučiť sa, ako vyzerajú a pracujú vnútorné orgány. Okrem učebníc, názorných pomôcok a hodín strávených v pitevni im odteraz bude pomáhať aplikácia Human Anatomy VR. Doma či v internátnej izbe si za pomoci VR okuliarov a mobilnej aplikácie môžu zopakovať to, čo sa naučili v škole.

S vývojom aplikácie začali jej tvorcovia už pred dvoma rokmi, ale kontinuálne ju neustále vylepšujú a pridávajú do nej nové možnosti. Momentálne má po nainštalovaní 1,2 GB a pridávaním ďalších funkcií sa bude ešte zväčšovať. Pribudnúť má napríklad možnosť pripojenia viacerých používateľov cez sieť do jednej virtuálnej "pitevne", v ktorej im môže dať profesor z hocijakého miesta na svete na diaľku prednášku.

Najväčším problémom pri vývoji mal tím s optimalizáciou mobilnej VR aplikácie tak, aby stabilne fungovala na 60 obrázkoch za sekundu a zároveň, aby pri tom boli použité presné anatomické modely, ktoré vyžadujú vysoký výkon na ich spracovávanie. Ďalším problémom bolo aj samotné modelovanie a úprava anatomických modelov, keďže musia byť veľmi presné a detailné. Momentálne obmedzenie je len v potrebe použitia výkonnejších smartfónov spolu s VR headsetom. Papierový Cardboard nie je vhodným riešením.

Tím študentov aplikáciu nainštaloval do setov pre virtuálnu realitu Samsung Gear VR na Lekárskej fakulte v Bratislave, ktoré zadarmo dostali od partnerov – spoločnosti Samsung a Nadácie Tatra banky. Študenti sa tak po nasadení VR okuliarov budú môcť začať rovno učiť. Aplikáciu môžu využívať v špecializovanej učebni, v rámci vyučovacieho procesu a po dohode aj v rámci samoštúdia. Hlavným jazykom aplikácie je angličtina. Tvorcovia s ňou chcú preraziť aj vo svete.

Ostatní záujemcovia si môžu aplikáciu jednoducho stiahnuť z Oculus store, ktorý majú pri používaní VR headsetu automaticky v telefóne. Aplikácia si bude automaticky sťahovať aj nové aktualizácie.

Aplikácia Human Anatomy VR je bezplatne dostupná aj v obchodoch Google Play a App Store. Za ďalšie položky sa platí od 5,99 € do 28,99 €. Študenti Lekárskej Fakulty v Bratislave ju budú mať zadarmo.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu