To naj z roku 2005

Najzaujímavejšie telefóny histórie Fony.sk Populárne mobily, ktoré sme pre vás otestovali počas 5-ročnej existencie.

Pri príležitosti piateho výročia existencie serveru Fony.sk sme pre vás okrem zaujímavej súťaže o päť Nokií pripravili aj prehľad najzaujímavejších telefónov, ktoré sme pre vás za uplynulých päť rokov otestovali. Prehľad bude rozdelený na niekoľko častí, ktoré budú vychádzať pravidelne v týždenných intervaloch. Mobilné telefóny totiž prešli počas tejto doby poriadnym vývojom. Z prvých fotomobilov sa časom vyvinuli multimediálne zariadenia schopné tvoriť kvalitné fotografie, nahrávať videá v HD kvalite, prehrávať hudbu či pohodlne surfovať internetom na veľkých dotykových displejoch. Objavili sa vzostupy a pády rôznych výrobcov, nové technológie, pribudli hardvérové a softvérové možnosti, o akých sa nám pred piatimi rokmi ani nesnívalo. Poďte si s nami zaspomínať...

Rok 2005:

Richard Hombauer: Rok vzniku Fony.sk sa stále niesol v úžase nad novinkami Sony Ericssonu. Po T610-ke a K700-ke sme sa dočkali prevratnej K750-ky s prekvapivo dobrým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním. Veľkou dilemou bolo rozhodovanie medzi fotomobilom K750i s minimalizáciou Java aplikácií a multitaskingom, a smartfónom Nokia N70, ktorý prišiel na trh po zaujímavej 6681-ke. Tá si vyslúžila aj prvý titul megaFON. Po nej niesol tento titul spomínaný Sony Ericsson K750i. Ja som bol majiteľom jeho hudobnej verzie - W800i. Ach, to boli časy... Niekedy mám dokonca pocit, že sa toho za tých 5 rokov veľa nezmenilo. To, čo som dokázal s telefónom vtedy, je pre väčšinu majiteľov aktuálnych noviniek stále hudbou budúcnosti. E-maily, ICQ, Opera Mini, 2 Mpix fotografie z aparátu s AF...ak ste chceli dotykový displej, boli tu Qteky (= MDA, SPV) a P910i od Sony Ericssonu, ktorý dostal koncom roku 2005 nástupcu s označením P990i. Rok 2005 bol typický aj príchodom SPV C500 / EuroTel SDA do ponúk mobilných operátorov. Rok 2005 bol aj rokom Siemensu - modely CX65 a S65 sme mnohí z nás odporúčali okoliu ako najvýhodnejšiu kúpu za daný obnos peňazí. Stále mi je za veľmi dobre vybavenými telefónmi s veľkými spoľahlivými displejmi a priaznivými cenami trochu smutno. Popri funkčne nabitých strojoch roku 2005 Motorola zaujala úžasne tenkým kovovým véčkom. Žiletka V3 bola natoľko prevratná, že jej tvorcovia zaspali na vavrínoch a spamätávali sa z jej úspechu pekných pár rokov.

Orange SPV-C500 / Qtek 8010

Spomínate si na prvé HTC, ktoré sa objavilo v ponukách operátorov? Vyšlo pod brandovaným menom Orange SPV-C500, taktiež známe aj ako Qtek 8010. Tento smartfón patril medzi top telefóny v roku 2005. Vyčítali sme mu absenciu EDGE a VGA fotoaparát. Naopak, prekvapil operačným systémom Windows Mobile 2003 SE, veľkým displejom a bohatými nastaveniami spomínaného fotoaparátu. Výhodou bolo aj veľké množstvo bezplatných aplikácií, ktoré ste mohli na internete pre C500-ku nájsť. Telefón poháňal procesor ARM s taktovacou frekvenciou 200 MHz. Napriek tomu boli jeho reakcie pomerne svižné.

fotka

RECENZIA: Orange SPV-C500

Siemens CX65

Úvodom roka sa do akciových ponúk operátorov dostal kedysi veľmi populárny Siemens CX65. Jeho recenzia sa u nás objavila síce až uprostred roka, no nič na tom nemení, že ide o jeden z najzaujímavejších telefónov roka 2005. Siemens CX65 sa okamžite stal miláčikom ľudí. Svojich fanúšikov si získal najmä veľkým displejom s rozlíšením 132 x 176 bodov. Ten umožňoval zobraziť až 12 riadkov textu. Lákadlom bol aj prívetivé užívateľské prostredie, ktorého vzhľad ste si mohli ľahko modifikovať. V časoch, keď som vlastnil CX65-ku som ocenil aj 10 MB vnútornej pamäte a WAV zvonenia. Telefónu chýbal najmä Bluetooth. Mnohí sa sťažovali aj na vŕzgajúcu klávesnicu, tvrdý joystick a pomalšie reakcie.

fotka

RECENZIA: Siemens CX65

Sony Ericsson K750i / D750 / W800i

Nástupca slávnej K700-ky - známy aj ako prvý fotomobil s dvojmegapixelovým fotoaparátom a autofókusom. Išlo o skutočný fotomobil s bohatými nastaveniami. Sony Ericsson K750i (a jeho dvojčatá W800i a D750) priniesol oproti svojmu predchodcovi niekoľko zásadných zmien. Prvou a hlavnou bol spomínaný fotoaparát. Vylepšenia sa dočkal aj displej, ktorý po novom podporoval už 262 144 farieb. Rozlíšenie ostalo rovnaké. Fanúšikov hudby istotne potešila prítomnosť podpory pamäťových kariet. Za pár desiatok megabajtov ste si však museli poriadne priplatiť. S častejším využívaním fotoaparátu a hudobného prehrávača vzrástla aj spotreba energie. Sony Ericsson zvýšil kapacitu Li-Pol batérie na 900 mAh, čo (podľa výrobcu) zabezpečilo výdrž na jedno nabitie okolo 8 hodín hovoru alebo 400 hodín pohotovosti. Dnes sa takýchto hodnôt nedočkáme ani pri 1 500 mAh batériách.

fotkafotkafotka

RECENZIA: Sony Ericsson K750i

Motorola RAZR V3

Motorola RAZR V3, ktorej označenie je odvodené od anglického slova Razor - žiletka, sa okamžite stala hitom... A že skutočne išlo o žiletku dokazuje hrúbka v otvorenom stave necelých 10 milimetrov. V zavretom stave dosahuje hrúbka Motoroly V3 takmer 14 milimetrov. V dnešnej dobe neprekvapujúci parameter, no aj to len preto, že V3-ka vyvolala v dobe svojho predstavenia mániu stenšovania telefónov. Odrazu musel byť každý telefón čo najtenší. Motorola neskôr vydala ešte zopár variácií V3-ky, ktoré boli menej či viac úspešné, no žiadna sa svojou predajnosťou nevyrovnala pôvodnej žiletke. Motorola V3 vynikala aj svojou celokovovou konštrukciou s tvrdeným sklom na vonkajšom displeji, ktorý ju robil veľmi odolnou. Svojou výbavou až tak neohúrila, no ponúkla to najpotrebnejšie - VGA fotoaparát, 5 MB pamäte, Bluetooth, kvalitný farebný displej a podporu MP3 zvonení.

fotka

RECENZIA: Motorola RAZR V3

Nokia N70

Nokiu N70 považujem tiež za výrazný kúsok v histórii mobilných telefónov. Jej zaujímavý dizajn mi učaroval už pri predstavení. V skutočnosti bola Nokia N70 ešte krajšia. Prednej strane dominoval veľký displej s rozlíšením 176 x 208 bodov, zadnej zasa dvojmegapixelový fotoaparát s LED bleskom, ukrytý pod aktívnym krytom. Vďaka operačnému systému Symbian S60 verzie 8.1 ste si mohli do telefónu nainštalovať veľké množstvo aplikácií. Obľúbené boli aj 3D hry. Pamätám sa, ako sme na N70-ke hrávali rôzne hry portované z PC. Ako správnemu multimediálnemu telefónu nechýbala podpora pamäťových kariet (RS-MMC), MP3 prehrávača či FM rádia. Nokii N70 sme vyčítali najmä slabšie rozlíšenie displeja, malú a nepohodlnú klávesnicu (a že skutočne bola nepohodlná!) a pomalšie reakcie. Nuž, v tej dobe sme o gigaherzových procesoroch v mobiloch ani nesnívali.

fotka

RECENZIA: Nokia N70

Veľkým trhákom v roku 2005 bol aj populárny Sony Ericsson K600i - jeden z prvých 3G mobilov pre menej náročných používateľov. V rovnakom roku sa na trhu objavili aj modely, ktoré boli extravagantné alebo sa vymykali štandardom - napríklad manažérsky komunikátor Nokia 9300 či 8800. Nokia sa pokúsila osloviť aj "tyčinkou" 7380. Úspechu sa však nedočkala. Záverečný priestor som nechal nemenej zaujímavému smartfónu Sony Ericsson P910i - symbianovému (UIQ) smartfónu s dotykovým displejom a vyklápacou klávesnicou.

Rok 2005 bol veľmi zaujímavý, dominoval v ňom najmä Sony Ericsson so svojimi hudobnými i fotomobilmi, ale aj Nokia a jej symbianové smartfóny. Do povedomia sa dostala aj Motorola so svojimi neuveriteľne tenkými mobilmi. Čo sa týka prvenstva serveru Fony.sk - prvý článok v sekcii Novinky (Batériové články poháňané ľudskou krvou) bol publikovaný 19. júna 2005. Vtedy sa začala denná aktualizácia Fony.sk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.08.2010 - 18:22

suto: Dobrý ?lánok, trochu som si zaspomínal. Už sa teším na budúci...

anonymous02.08.2010 - 20:02 Trvalý odkaz

hellwet159: pekny clanok vyzera to tak ze vtedy este dotykace nevladly :D

anonymous02.08.2010 - 20:06 Trvalý odkaz

abc: 5 rokov je penke vyrocie, len keby to s vami neslo dole vodou.. to je tak ked si clovek nalozi viac ako zvladne..

anonymous02.08.2010 - 21:01 Trvalý odkaz

orgi: :) tak toto uz zacina byt nostalgia.. ale velmi prijemna, pametas si aj tie predstavovacky jednotlive, kde boli? :)

anonymous02.08.2010 - 22:58 Trvalý odkaz

jou jou typek: Paci sa mi Vas clanok.
Nokiu N70 som si z Orange zobral na pausal v juni 2006. Slapala 3 roky, potom odisiel displej, inac jej za tie roky vobec nic nebolo. Velmi dobry telefon na tu dobu, nedam nanho dopustit. Tak som ju vymenil za Nokiu E75.

Celá diskusia 30 príspevkov