Asus ZenBeam E1 - mini projektor a záložný zdroj v jednom

Recenzia prenosného LED projektora s HDMI vstupom, 2 W reproduktorom a 6000 mAh batériou. Tá poslúži aj ako externý zdroj energie pre smartfón.

Asus ponúka elegantné riešenie pre každého, kto si chce na chate, na cestách či kdekoľvek inde premietať fotografie a videá na veľkom plátne. Televízor so sebou nemáte, notebook nechcete vláčiť, telefón nestačí a váhate, či investovať radšej do tabletu alebo do takejto hračky. Prenosný projektor s hmotnosťou len 307 gramov a silnou batériou sa tiež zmestí všade. Tento navyše poslúži aj ako záložný zdroj pre nabíjanie vášho smartfónu.

Základné parametre:

Rozmery: 83 x 29 x 110 mm, hmotnosť 307 gramov, WVGA rozlíšenie (852 x 480 bodov), kontrast 3500:1, 16 miliónov farieb, LED lampa s garantovanou výdržou 30-tisíc hodín, maximálna svietivosť 150 lúmenov, obraz do uhlopriečky 3 m, automatická korekcia sklonu obrazu, 2 W reproduktor, 6000 mAh batéria (využiteľná ako externý záložný zdroj), USB výstup (typ A) 5 V / 1 A, HDMI/MHL vstup, 3,5 mm audio jack, výdrž až 5 hodín premietania (pri svietivosti 50 lúmenov), hlučnosť 28-30 dB

Obsah balenia:

Projektor Asus ZenBeam E1, nabíjací adaptér so sieťovým káblom, HDMI kábel, ochranné puzdro

Obraz do projektora dostanete iba jediným vstupom. Výrobca zvolil HDMI, s ktorým je kompatibilná väčšina moderných notebookov a DVD prehrávačov. Pre pripojenie smartfónu budete potrebovať redukciu. Takú, ktorá má na jednom konci microUSB a na druhom HDMI zoženiete už od 10 eur. Za Apple riešenie Lightning - HDMI zaplatíte skoro 50 eur, to však umožňuje aj súčasné nabíjanie iPhonu alebo iPadu. Samozrejme, môžete experimentovať aj s lacnejšími kúskami z eBayu či Amazonu, ale to, že vám budú fungovať zajtra neznamená, že po ďalšej aktualizácii iOS o vašu radosť neprídete.

HDMI kábel prenáša aj zvuk. Do projektora môžete pustiť maximálne Full HD rozlíšenie, no výsledný obraz sa v ňom oreže na natívne rozlíšenie 852 x 480 bodov. Viac zo ZenBeamu E1 nedostanete.

Štart po stlačení vypínača potvrdí krátke pípnutie a chod sprevádza nevyhnutný zvuk ventilátora. Takto malému zariadeniu by svedčalo plne pasívne chladenie, ale asi to nebolo technicky možné. Výrobca hovorí o hlučnosti na úrovni 28-30 decibelov. Teda približne rovnakej, akú majú tichšie kancelárske projektory.

Kľúčom k minimalizácii je použitie LED zdroja svetla namiesto klasickej žiarovky. Ruka v ruke s ním kráča tri- až päťkrát dlhšia životnosť "lampy" oproti DLP projektorom. Asus sľubuje maximálne 30-tisíc hodín, teda 1250 dní nepretržitého premietania alebo 20 rokov štvorhodinového premietania denne.

Slabinou je naopak svietivosť. Kým klasické projektory bežne prekračujú hranicu 2000 - 3000 lúmenov, tu je maximálna svietivosť iba 150 lm. Dynamický kontrast obrazu limituje hodnota 3500:1.

Hranaté telo uľahčuje nastavenie a vyrovnanie obrazu, hoci klasická skrutkovacia noha dvíhajúca optiku nahor tu chýba. Dole je aspoň štandardný 1/4'' závit pre statív, takže v núdzi môžete použiť hocijakú trojnožku. Na doostrenie obrazu slúži klasické mechanické koliesko posúvajúce objektív.

Všetky nastavenia obslúži štvorica horných tlačidiel. Prvé prepína medzi Eco, Prezentačným, Štandardným a Divadelným režimom s mierne špecifickými nastaveniami obrazu. Ostatné slúžia na vstup a navigáciu v Menu a reguláciu hlasitosti. Pokiaľ nepripojíte slúchadlá alebo externé reproduktory cez 3,5 mm jack, zvuk bude šíriť vstavaný 2-wattový reproduktor.

Menu obsluhuje nastavenia jasu, kontrastu, sklonu obrazu (ten môže projektor regulovať aj automaticky) a pomeru strán.

Projektoru dodáva energiu 6000 mAh batéria, ktorá by pri použití Eco režimu mala zvládnuť až 5 hodín premietania. Eco ale ponúka len tretinovú svietivosť 50 lúmenov. Pravdepodobne teda využijete štandardný alebo divadelný režim, pri ktorých bude výdrž úmerne nižšia. Na jedno nabitie tak počítajte skôr so zhliadnutím jedného 160-minútového filmu.

Zabudovanú batériu môžete použiť ako externý zdroj. Pre účely nabíjania smartfónov a iných zariadení slúži samostatný plnohodnotný USB port s výstupným prúdom maximálne 1 A. Pri premietaní z mobilu ale musíte mať smartfón nabitý už vopred. MicroUSB alebo Lightning port totiž obsadí redukcia s HDMI káblom vedúcim k projektoru. A cez neho zariadenia nabíjať nedokážete.

Výhody:

+ zabudovaný reproduktor

+ funkcia záložného zdroja pre nabíjanie smartfónov

+ štandardný HDMI konektor

+ 3,5 mm jack na slúchadlá

Nevýhody:

- relatívne slabá svietivosť a rozlíšenie

- hluk

- ochranný kryt objektívu mohol slúžiť ako vypínač

Orientačná cena: 290 eur

Záver:

ZenBeam E1 od Asusu najviac limituje nízka svietivosť, ktorá neznesie porovnanie s klasickými kancelárskymi alebo domácimi projektormi. Tento kúsok sa ale na dospelý projektor ani nehrá. Má ísť o alternatívu k sledovaniu filmov na cestách a na chate. Využijete ho teda v situáciách, kedy by sa viacero hláv aj tak tlačilo pred malou uhlopriečkou menej skladného a drahého notebooku. Ten môžete nechať doma, pretože stratiť či zabudnúť na dovolenke ho určite nechcete.

Vstavaný akumulátor v praxi vydrží len jeden štandardne dlhý film. Sieťovú zásuvku pre dodávaný adaptér ale pravdepodobne nájdete vždy a záujemcovia o ešte lepší zvuk ľahko pripoja aj externé reproduktory.

Videorecenzia:

Druhý názor Richarda Hombauera

Šikovná hračka. Fakt sa mi páči. Dokonca nevyžaduje úplnú tmu, hoci jedine v nej je obraz naozaj pozerateľný. Takéto projektory vždy beriem k bratovi a na stene môžeme premietať napríklad rozprávky pre deti. Alebo si pozrieme videá z dovolenky. Stačí do iPhonu pripojiť redukciu na HDMI, do nej pripojiť klasický HDMI kábel a je to. Rovnako to funguje aj s niektorými Androidmi s podporou MHL v rámci microUSB a snáď aj USB-C. Stačí zistiť, či je ten váš android medzi nimi. Alebo kúpiť Google Chromecast (Chromecast 2) či Apple TV a k projektoru pripojiť tie.

Niekoľkohodinová výdrž na jedno nabitie je fajn. Aj využitie ako externej batérie - powerbanky. Ani svietivosť nie je najhoršia. Sklamaním je len kontrast - tmavé plochy sa do seba zlievajú. A platí to vlastne aj pre svetlé. Nepomáha ani zvýšenie jasu z 5 na 6 / 10 (viac už výrazne znižuje kvalitu obrazu), s kontrastom 5/10 radšej nehýbte vôbec. Hlasitosť reproduktora je absolútne dostatočná na sledovanie rôznych YouTube videí. Audio výstup do reproduktorov / slúchadiel pri použití dobrého HDMI kábla prináša rovnaký zvuk ako priamo výstup z iPhonu 6S, s ktorým som to testoval.

Asus ZenBeam E1 vzdialený 1 m od steny zobrazuje obraz s uhlopriečkou 0,8 m, pri dvoch metroch je to 1,6 m (62''), to si však už vyžaduje úplnú tmu. Rozlíšenie 854 x 480 bodov nie je vhodné na prezeranie webov či listovanie Facebookom, na rozprávky či videá z dovolenky úplne stačí. Asus propaguje E1-ku aj ako Bluetooth reproduktor, ale pripravte sa skôr na kvalitu JBL GO v hodnote 30 eur než stoeurového produktu.

V nastaveniach by som ešte uvítal farbu steny, na ktorú sa obraz premieta. Na žltej alebo ružovej stene v detskej izbe je to dosť problém. Ale nerád by som hodnotenie ZenBeamu skončil negatívne, lebo si to nezaslúži. Ja by som však podpobné zariadenie kupoval aspoň s rozlíšením 1280 x 800 bodov. Tak čakám ďalej...

Diskusia k článku:

Peter 24.11.2016 - 21:04

Zdravím, veľmi ma zaujala ta redukcia na HDMI. Nerozumiem sa veľmi do káblov, no chcem sa spýtať, ako zistím či mobil mi túto redukciu podporuje? A dá sa cez túto redukciu pripojiť mobil k televízoru aby sa mi následne cez HDMI kábel sa premietal obraz z mobilu na obrazovke televízora? Vďaka za odpoveď!

Richard Hombauer25.11.2016 - 23:49 Trvalý odkaz

Zdravicko. Aky mobil? Android?

Celá diskusia 2 príspevky