Poradňa: Hľadáme mobil s infraportom

Zabudnite na rozhádzané diaľkové ovládače v obývačke, TV a set-top-box môžete ovládať aj z mobilu. Len musíte nájsť výrobcu a model, ktorý IrDA vysielač stále ponúka.

Čitateľ Richard potrebuje nahradiť svoje staré HTC One (M7). Jeho infraport používa na ovládanie takmer všetkého okolo seba. Ovládacia aplikácia pre domácu elektroniku bola súčasťou nadstavby Sense a podobný postup volí aj Huwawei / Honor vo svojom EMUI.

Majitelia androidov pochopiteľne môžu siahnuť aj po alternatívach z Google Play. Najsťahovanejšiou aplikáciou využívajúcou infraport je pravdepodobne Peel Smart Remote TV Guide s vyše pol miliónom používateľov. Do svojich smartfónov ju aktuálne inštaluje spomínané HTC i Samsung. Zaujať môže tiež AnyMote vo free alebo platenej (7,78 eur) verzii. Ak vám pre televízory a techniku predávanú na našom území najlepšie funguje nejaká iná, podeľte sa o jej názov v komentároch.

Pokiaľ chce Richard zostať verný značke, musel by siahnuť po rok starom HTC One M9. Na našom Facebooku ste mu radili radšej vlaňajší LG G4 s lákavým koženým krytom a cenou okolo 300 eur. O obsluhu infraportu sa stará Quick Remote priamo v hornej lište.

Z tohtoročných modelov má na výber high-endy LG G5 alebo LG G5 SE, hoci modulárne príslušenstvo bolo verejnosťou prijaté skôr s rozpakmi a aj v našej recenzii by sme si priali skôr poriadne tuhú konštrukciu. Tohtoročné Samsungy už, na rozdiel od Galaxy S6 či Note 4, infraporty nemajú.

Alternatívou od Huaweiu je dizajnovo krásny model Honor 8 za štyri stovky. Kto chce ušetriť, môže siahnuť po Honore 7, ktorý seriózne e-shopy aktuálne ponúkajú za 320 eur.

Na k penaženke šetrnom konci ponuky mnohí odporúčate siahnuť po 5,5 palcovom dualSIM-e Xiaomi Redmi Note 4 od 200 eur, prípadne Redmi 3 Pro za približne 170 eur.

Nenáročným používateľom možno bude stačiť aj Coolpad Torino S za 120 eur, ten však bude limitovať batéria s kapacitou iba 1800 mAh.

Články v kategórii Poradňa sú na Fony.sk formátom, v ktorom sa snažíme odpovedať na vaše problémy s operátorom či poradiť pri výbere špecifického smartfónu (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom). Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku. Nie je v našich kapacitách reagovať na každý váš problém, aj keď sa o to snažíme.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 13.11.2016 - 12:21

AnyMote je výborný akurát, že: "Not compatible with Huawei, Vizio or Sony phones. Of all phones/tablets by LG, only compatible with the G3 & G4 (still in Beta, no recording. Not compatible with LG G3 A or LG G3 S)" A keď som skúšal free verziu nedalo sa pridať viac ako jedno zariadenie. Neviem či sa v tomto smere už niečo zmenilo. Z ovládačov sa mi osvedčil SURE Universal Remote. Funguje aj cez WiFi (napr. KODI). Nie je obmedzená funkčnosť. Za 4,19€ sa dajú zrušiť reklamy.

martin14.11.2016 - 11:49 Trvalý odkaz

Netreba mobil s IrDa staci si kupit IrDa do audio jacku,mam a funguje perfekne :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne14.11.2016 - 12:01 Trvalý odkaz

ibazeby si mal MotoZ, LeEco3, iPhone 7. Vtedy...

Peter S26.07.2017 - 10:09 Trvalý odkaz

Ahojte, cas pokrocil a chcem sa spytat, ci nevysiel nejaky mobil s infraportom a dobrym fotakom. Na cene mi az tak nezalezi. Teraz mam Galasy S5 a chcel by som novy.

Borland26.07.2017 - 11:20 Trvalý odkaz

Honor 9. Tym asi nepokazis nic.

Celá diskusia 5 príspevkov