Samsung i5700 Spica

SKÚSENOSTI majiteľa Porovnanie operačných systémom Android 1.6 a 2.1.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkafotkaOdporúčané odkazy:

RECENZIA: Samsung i5700 Spica

Plus/mínus: Samsung i5700 Spica (dlhodobé skúsenosti používateľa Tomáša Chorváta)

GALÉRIA: Samsung i5700 Spica

FÓRUM: Samsung i5700 Spica

Prečítajte si skúsenosti používateľa s nickom Sie65:

V tejto recenzii sa nebudem zameriavať na plusy a mínusy zariadenia, ale systému. Porovnám tento telefón s pôvodným operačným systémom Android 1.6 a update-nutým Androidom 2.1. Nebudem sa sústrediť na základy Androidu, ale na rozdiely v tomto telefóne.

Domáca obrazovka

(Android 1.6) Na troch domácich obrazovkách sa dá umiestniť mnoho widgetov priamo od Google. Tie, ktoré vám nevyhovujú, ľahko vymeníte za alternatívy z Marketu. Z menu môžete "vytiahnuť" ľubovoľnú ikonu programu a tiež ju umiestniť na domácu obrazovku, rovnako ako zložky s kontaktami alebo zložku, do ktorej následne umiestníte jednotlivé ikony. K jednotlivým widgetom ešte dodám, že Facebook widget je dobrá pomôcka. Máte tak rýchly prehľad o posledných statusoch vašich známych. Nevýhodou je, že kalendár vám ukáže iba jednu najbližšiu udalosť. Widgety aj ikony sa dajú umiestniť do mriežky 4 x 4.

(Android 2.1) Hlavnou zmenou je možnosť pridať si ďalšie domáce obrazovky (maximálne deväť), a dokonca určovať, ktorá bude tá primárna. V spodnej časti obrazovky sa nachádzajú štyri ikony, ktoré si samy určíte. Tieto ikony vás budú sprevádzať po všetkých hlavných obrazovkách a dokonca aj v menu. Druhou zmenou je, že widgety môžete umiestniť v mriežke 3 x 3, ale ikony stále 4 x 4. Je to nepochopitelné obmedzenie, ale pri počte toľkých domácich obrazoviek sa to dá ospravedlniť. Widgety sa už delia na dve časti, na Android widgety a Samsung widgety, ktoré pripravil sám výrobca. Podobajú sa na tie z TouchWiz-u, ktoré používajú ostatné Samsungy.

Menu

V pôvodnom Androide bolo menu skrolovacie a zoradené podľa abecedy. V novom, už po vzore iPhonu, sa pohybujete vo viacerých obrazovkách doprava a doľava. Ikony si môžete usporiadať ľubovoľne pomocou ponuky Upraviť, ku ktorej sa dostanete cez kláves Menu. Taktiež si môžete upraviť štyri ikony, ktoré sú zobrazené v spodnej časti obrazovky.

Multimédia

Najväčšou zmenou prešli multimédiá, kde sa mnoho aplikácií zmenilo na nepoznanie. Fotoaparát a videokamera dostali úplne novú podobu, konečne sú dostupné široké nastavenia. Nastaviť môžete režim scény, ISO, vyváženie bielej, časovač, jas, ostrosť či kontrast alebo si nechať zobraziť vodiaciu mriežku. Po novom je možné taktiež využiť aj zoom. Nastavenia videokamery sú rovnaké ako pri fotoaparáte. Kto už mal v ruke iné Samsungy, napríklad Star alebo Jét, pozná toto prostredie dôverne, je to totiž natívna aplikácia Samsungu. Zmenou prešiel aj prehrávač, ktorého dizajn sa nesie v tradičnom štýle Samsungov. Triedenie je klasické - podľa autora, názvu skladby, žánru, skladateľa, albumu a playlistov. Čo poteší každého fanúšika, je prítomnosť ekvalizéra. Týmto sa z i5700 stáva plnohodnotný hudobný prehrávač aj pre tých náročnejších. Kvalita je stále dobrá, ale hlasitosť sa mi zdala byť o kúsok lepšia a vyššia. Taktiež aj prostredie je prepracovanejšie a príjemnejšie, také živšie a intuitívnejšie. Prehrávač videa sa moc nezmenil, nechýba podpora DivX aj bez predošlej konverzie.

Internet

Vynovením prešiel aj Market, a dokonca aj YouTube klient. Market dostal svetlú úpravu a YouTube naopak tmavú. Market sa mi zdá prehľadnejší. Prehliadač vám bohužial neohodnotím, pretože používam Dolphin Browser HD, ktorý sa mi ale zdá "žalostne" pomalý. Naopak, Opera Mobile 5 beta beží naozaj bez problémov, dokonca mi ani raz nepadol, čo sa pri predchádzajúcej verzii systému stávalo veľmi často.

Novinky v systéme všeobecne

Adresár prešiel príjemnou zmenou, po novom sa už dá synchronizovať aj s inými účtami, čo mi bohužiaľ nefunguje. Podľa všetkého by sa tam mal dať nastaviť už aj Facebook účet. Fotky musím synchronizovať cez program SyncMyPix, ktorý mi priradil fotky ku všetkým kontaktom, ktoré sa mi zhodujú. Lišta s písmenkami na boku sa zmenila, po novom už nie je obdĺžnik, ale zoznam písmen, ktorý však funguje úplne rovnako. Nové je aj vyskakovacie menu ku kontaktom, ktoré vám umožňuje uskutočniť hovor, poslať správu, e-mail či zobraziť adresu kontaktu na mape. Zmeny nastali aj v Nastaveniach, kde pribudlo pár nových položiek. Vyhľadávanie cez tlačítko Zemeguľa sa tiež pozmenilo, po novom nevyhľadáva len na webe, ale už aj v kontaktoch a aplikáciach. Pridalo sa aj hlasové ovládanie a čítanie správ, ktoré zataľ stále funguje iba v angličtine. Novou je aj aplikácia s názvom Clock, ktorú je často vidieť na fotkách Motoroly Droid. Pre mňa však nie je moc využiteľná.

Záver

Zásadnou zmenou prešiel Bluetooth, ktorý už umožňuje aj odosielanie a príjmanie súborov. Príjemnou zmenou je aj Lock Screen, ktorý funguje rovnakým štýlom ako na iPhone. Novinky a zmeny ma presvedčili o tom, že sa prechod na Android 2.1 oplatil. Teraz má môj Samsung i5700 Spica ten správny "šmrnc".

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.06.2010 - 13:01

Matus: aky fw by ste odporucali ? kedze u nas sa legalne neda spica upgradovat , ta sa to druhou cestou , ale tam je na vyber mnozstvo verzii 2.1 a neviem , ktora z nich je najvhodnejsia .

anonymous30.06.2010 - 16:34 Trvalý odkaz

max: mozem sa spytat ako a kde sa to da upgradovat? preco ze neda sa to legalne? aky je iny sposob, a automaticky sa straca zaruka potom?

anonymous01.07.2010 - 09:26 Trvalý odkaz

sie65: to Matus: vzdy sa oplati ten najnovsi davat, ja mam sice uz starsi, lebo ho mam dlhsie, ale tiez sa chystam upragnut na najnovsi
to max: pretoze u nas neni vydany official upragrade pre SR, ale da sa to lahucko, neni to nic zlozite, a so zarukou to je dost sporne, jedny tvrdia ze o nu neprichadzas, lebo Android ma urcite tie vyhody ako Open Source a Spica uprage ma, ale zasa druhy vravia, ze o zaruku prides, sam neviem, ako to je, ale oplati sa upgradnut

anonymous01.07.2010 - 10:34 Trvalý odkaz

lolk0: tak kde sa daju stiahnut teda tie "vhodne" neoficialne verzie 2.1

Celá diskusia 31 príspevkov