Microsoft: za nový smartfón sme väčšinou ochotní zaplatiť do 200 eur

Microsoft zverejnil výsledky septembrového prieskumu, ktorý prezradil, aké smart zariadenia majú Slováci v domácnosti a koľko sú ochotní za ne zaplatiť.

Podiel informačných technológií v našom živote sa neustále zvyšuje, lebo nám reálne dokážu zjednodušiť život. Prieskum realizovaný spoločnosťou Microsoft ukázal, ako pristupujeme k nákupu nového smartfónu, notebooku, stolového počítača či tabletu.

Viac než 80 % z opýtaných vlastní v dnešnej dobe aspoň tri zariadenia. Z on-line prieskumu Microsoftu, ktorý sa uskutočnil v septembri 2016 na vzorke 1260 respondentov z ČR a SR od 18 do 65 rokov vyplynulo, že zatiaľ čo smartfóny vymenia Česi i Slováci pokojne aj za necelý rok (až 36 %), stolový počítač majú doma minimálne šesť rokov. Notebooky menia v priemere raz za tri roky, no takmer štvrtina z opýtaných Čechov má notebooky aj viac než šesť rokov.

V súkromí využívame elektronické zariadenia najmä na surfovanie po internete, čítanie e-mailov a aktivity na sociálnych sieťach. Slováci sú pri nákupe elektronických zariadení o niečo konzervatívnejší než Česi a moderné technológie nakupujú väčšinou v kamenných obchodoch. Stále viac ľudí ale nakupuje on-line, a to najmä mladá generácia. Napriek tomu, že pri výbere je pre Slovákov dôležitá aj cena (66 %), stále viac ich kladie dôraz aj na typ procesora (51 %) a kapacitu pamäti (45 %). 62 % Slovákov si kúpi nové zariadenie až vtedy, keď sa staré pokazí.

A koľko sú ochotní za nové zariadenie utratiť? Respondenti v prieskume by najčastejšie boli ochotní zaplatiť za notebook od 350 do 500 eur a za tablet od 50 do 200 eur. Pri smartfónoch sa prijateľná cena pohybuje od 100 do 200 eur.

Len 5 % z opýtaných kupuje telefón cez inzerát, 47 % v kamennom obchode, 30 % v e-shope a 18 % uviedlo, že telefón nekupuje vôbec. Prieskum už ale nezisťoval, či títo respondenti používajú firmené telefóny alebo ich dostanú napríklad od príbuzných.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu