Lenovo Moto Z - návrat do prvej ligy

Recenzia 5,5'' androidu s 5 mm tenkou konštrukciou, QHD displejom, vysokým výkonom, výborným fotoaparátom, Moto obrazovkou a Moto Mods.

Lenovo k nám dováža množstvo zaujímavých modelov radu Moto. Už sme pre vás stihli otestovať minuloročnú sériu Moto X, cenovo dostupné Moto G4 Plus, a z tohtoročného radu Moto Z ste si mohli prečítať recenziu modelu Z Play.

Lenovo Moto Z je aktuálnym top modelom, čomu zodpovedá aj vysoká cenovka. Lenovo má však v portfóliu ešte lepšie vybaveným smartfón - Moto Z Force. Oproti Moto Z ponúka väčšiu batériu, lepší fotoaparát a nerozbitný displej. Na našom trhu ho ale nekúpite, ide o exkluzívny produkt amerického operátora Verizon.

ikona

Základné info: Lenovo Moto Z (XT1650)Špičkovo vybavený top model s prídavnými modulmi prináša ľahkú a len 5 mm tenkú konštrukciu, zaujímavý dizajn, 5,5'' QHD AMOLED displej, Snapdragon 820, 13 Mpix fotoaparát s laserovým zaostrovaním a OIS, USB-C, ktorý poslúži aj ako audio jack a 2 600 mAh batériu s rýchlym nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Podobne ako pri Moto Z Play, aj v balení Moto Z nájdeme jeden zadný kryt s vrúbkovanou textúrou, 15 W TurboPower nabíjačku a dokumentáciu. Naviac je v balení tenký gumený obal, ktorý chráni len bočné steny, a redukcia z USB C na 3,5 mm konektor pre slúchadlá, ktorý na telefóne nenájdete. Zamrzí absencia USB C kábla, pre pripojenie k počítaču si budete musieť kúpiť vlastný. Tento krok Moto naozaj nechápem. USB C konektor je stále veľmi nový a potenciálny zákazník nemusí doma daný kábel mať. V tejto cenovej kategórii by USB kábel rozhodne chýbať nemal.

Čo však Moto ušetrilo na balení, to vložilo do dizajnu a spracovania telefónu. Moto Z je tak podľa môjho názoru jeden z najkrajších a najlepšie spracovaných smartfónov súčasnosti. Dizajn stavia na osvedčenú kombináciu kovu a skla, ktorá je síce magnetom na odtlačky, no nič prémiovejšie momentálne na trhu nie je. Čierna verzia pôsobí veľmi elegantne, aj kovový rám je zafarbený na odtieň sivej, čo dobre dopĺňa farebnú schému.

Spodná strana ukrýva USB-C konektor, vľavo nenájdeme nič. Tlačidlá hlasitosti a napájania nájdeme vpravo. Ich rozmery sú menšie než zvyčajne, ide zrejme o súčasť dizajnu. Na moje prekvapenie sa však stláčajú dobre, tlačidlo napájania má dokonca vrúbkovaný povrch. Mierne problematické však môže byť ich umiestnenie, hlavne v prípade tlačidla zvýšenia hlasitosti. Na jeho stlačenie treba trochu prstovej akrobacie.

Slot na SIM kartu ukrýva aj miesto pre microSD kartu, dual SIM tu tentoraz nenájdete. Hore sa ešte nachádza sekundárny mikrofón. Ďalší mikrofón je na zadnej strane vpravo dole. V dolnej časti tiež nájdeme magnetické konektory na pripojenie Moto Mods. Hlavný fotoaparát je umiestnený na zadnej strane v hornej časti uprostred a z tela vystupuje až 2 mm. Predná strana telefónu je pokrytá sklom, ktoré je mierne zaoblené na krajoch, no nenazval by som to 2,5D.

Časť pod displejom je netradične hrubá, môžu za to senzory pre Moto obrazovku a snímač odtlačkov prstov. Nachádza sa tu aj ďalšia dvojica mikrofónov, určená pre hlasové povely. Nad displejom vľavo je predná kamera, uprostred jediný reproduktor, napravo senzor priblíženia a netradične aj LED blesk.

Celkový dojem z dizajnu a spracovania je výborný. Pri používaní som si však všimol niekoľko nedostatkov. Napriek tomu, že rám je zaoblený, telefón bez Moto krytu reže do ruky. Môže za to zadná strana, ktorá je úplne rovná. Pre vyššie pohodlie preto odporúčam používať pribalený kryt. Ten sa veľmi jednoducho a dostatočne silno prichytí pomocou magnetických konektorov k zadnej časti, a to dostatočne silno. Nemusíte mať obavy, že vám odpadne.

Tak ako pri Moto Z Play, aj pri Moto Z sa kryt v rozpätí asi jedného milimetra hýbe. Nie je to príjemné a pri posúvaní po stene vydáva kryt zvuk. Ďalším negatívom je zachytávanie prachu po okrajoch krytu. Kryt ale úplne dorovnáva vystupujúci fotoaparát, bez neho je rozdiel v hrúbke veľký. Brada pod displejom by tiež mohla byť o niečo menšia. Veľmi mätúce je "tlačidlo" pod displejom, ktoré slúži ako snímač odtlačkov, smartfón sa ním dá nielen odomknúť, ale aj zamknúť. Škoda, že nezvládne aj ďalšie funkcie, ako to bolo pri Meizu Pro 6 alebo ZUK Z2.

Displej Moto Z je jedným z najlepších na trhu. Ide o 5,5'' AMOLED s rozlíšením 1440 x 2560 pixelov. Podanie farieb je výborné, v nastaveniach je na výber režim živých a štandardných farieb. Problémom nie je ani čitateľnosť na priamom slnku, čo ma veľmi potešilo.

Užitočnou funkciou je Moto obrazovka, ktorá vám dokáže na uzamknutom displeji zobraziť notifikácie v čiernobielom režime. Šetrí sa tým batéria a vy máte vždy prehľad o tom, čo sa deje. Displej sa aktivuje sám pri novej notifikácii, alebo mávnutí ruky ponad senzory nachádzajúce sa pod displejom. Notifikácia sa zobrazí ako ikonka príslušnej aplikácie, ktorú viete stlačiť a následne sa zobrazí daná notifikácia. Funguje to veľmi dobre a rozhodne mi táto funkcia bude na iných smartfónoch chýbať.

Zamrzí absencia notifikačnej diódy. Stále sa môže stať, že telefón nemáte po ruke, a preto ste nevideli alebo nepočuli novú notifikáciu. Telefón vás pri letmom pohľade nijako na tento fakt neupozorní, je potrebné ho chytiť do ruky alebo spraviť gesto rukou. Práve v takomto prípade by sa zišla notifikačná dióda.

Výkon v 5 mm tele je naozaj úctyhodný. Moto Z poháňa Snapdragon 820, ktorý sme už testovali na viacerých zariadeniach a preto vieme, že ide o jeden z najlepších procesorov tohto roka. Procesoru pomáhajú 4 GB RAM, ktoré zabezpečujú bezproblémový multitasking. Testovaný kus mal 32 GB pamäť a podľa výrobcu ide o rýchle UFS úložisko. To mi potvrdili aj testy. Táto výbava si v AnTuTu vybojovala skóre 130190 bodov. Všetky hry zvládol telefón bez problémov, vo výkone mu ťažko niečo vytknúť. Oceniť treba aj fakt, že sa telefón napriek tenkej konštrukcii neprehrieval.

Počas testovania som telefón vystavil aj náročným testom, ktoré odhalili podľa môjho názoru konštrukčnú slabinu. Väčšina smartfónov má procesor umiestnený v hornej časti, v oblasti fotoaparátu, nie však Moto Z. Ten ho má v dolnej časti, kde sa nachádzajú navigačné tlačidlá. Pri veľkej zátaži sa preto teplo prenáša na displej a kovový rám presne tam, kde ho držíte v rukách a kde sa displeja najviac dotýkate.

Konektivita je podobne ako výkon na špičkovej úrovni. Samozrejmosťou je Wi-Fi ac, NFC, GPS alebo Bluetooth 4.1. Už spomenutý USB C konektor podporuje aj funkciu USB OTG. Možnosť rozšíriť vnútornú pamäť pomocou microSD karty určite ocení veľa ľudí, mne chýbala dual SIM funkcionalita.

Samostatnou kategóriou je Moto Mods, prídavné moduly, ktoré vám umožnia premeniť smartfón na projektor, reproduktor, digitálny fotoaparát alebo dodajú energiu. K zadnej strane ich pripojíte pomocou magnetických konektorov. Týmto doplnkom sa venoval kolega Matúš pri teste Moto Z Play, na Moto Z je ich funkcia rovnaká.

Čo konektivite chýba? Asi najzásadnejší prvok je 3,5 mm konektor pre slúchadla. IPhone 7 nie je prvý a ani jediný smartfón s týmto neduhom, v budúcnosti bude takýchto zariadení zrejme len pribúdať. Potešujúcou správou je aspoň prítomnosť redukcie v balení. Absentuje tiež infraport a FM rádio.

Diskutabilnou témou je reproduktor. Moto Z má iba jeden, nie dva ako sme si zvykli pri iných modeloch. Reproduktor nájdeme nad displejom a slúži na prehrávanie multimédií, aj na volanie. Mne toto riešenie neprekážalo a zdá sa mi celkom praktické. Najlepšie by boli stereo reproduktory na prednej strane, ale keďže ich tu nemáme, aj jeden reproduktor vpredu je lepší než jeho umiestnenie na zadnej strane alebo dole pri USB-C konektore. Maximálna hlasitosť 10 cm od reproduktora bola 87,9 dB a pri bezprostrednej blízkosti až 100,6 dB. Pri hovoroch sa však nevyužíva celá hlasitosť. Zabudnúť nesmiem ani na čítačku odtlačkov prstov, ktorá funguje veľmi rýchlo a spoľahlivo.

Hlavný fotoaparát, ktorý bez pripnutého krytu vystupuje z tela smartfónu, má rozlíšenie 13 Mpix, duálny blesk a laserové zaostrovanie. Nechýba HDR ani 4K video. Ide rozhodne o jeden z najlepších fotoaparátov, aké na trhu sú. Podanie farieb je veľmi pekné, HDR funguje dobre. Veľkou prednosťou sú snímky zhotovené pri slabom svetle. V prostredí fotoaparátu je možné nastaviť bod zaostrenia a dokonca s ním aj hýbať. Nechýba ani možnosť nastavenia expozície. Užitočné funkcie snímanie QR kódov alebo vizitiek sa určite zídu. Prekvapilo ma ako dobre funguje snímanie vizitiek a vytvorenie nového kontaktu.

Videozáznam môže byť už v spomenutom 4K alebo Full HD 1080p pri 60 snímkach za sekundu. Ani tu nechýba HDR, možnosť zaostrovania a zmeny expozície, či vytvorenie fotky počas záznamu. Navyše si môžete spustiť prisvetlenie a režim stabilizácie obrazu. Spomalené video vytvorí záznam v rozlíšení 720p pri 120 snímkach za sekundu. Veľmi sa mi páči spracovanie panorám, snímať ich je možné v ktoromkoľvek smere. Samozrejmosťou je profesionálny režim, kde si všetky potrebné parametre viete nastaviť sami. Dobre spracované je priblíženie, ktoré aktivujete posunom prsta nahor po obrazovke. K dispozícii je až 8-násobný digitálny zoom. Predný snímač prekvapí najmä prítomnosťou LED blesku a HDR režimu. Kvalitou tiež patrí k tomu lepšiemu, obsahuje aj režim krásy. Video dokáže zaznamenávať v 1080p pri 30 snímkach za sekundu.

Motorola po odkúpení Googlom používala veľmi jemné nadstavby založené na čistom Androide, kde pridali iba zopár svojich funkcií ako Moto displej a pod. Som rád, že to tak ostalo aj po prechode pod Lenovo. Zákazníci sa tak stále dočkajú aktualizácií na novšie verzie medzi prvými na svete. Okrem dostupnosti aktualizácií je nespornou výhodou aj rýchlosť nadstavby. Nestretol som sa so sekaním, zamŕzaním ani reštartami. Pridanou hodnotou od Moto je už spomínaný Moto displej, akcie a hlas. Druhé spomenuté ponúka rôzne gestá na zjednodušenie ovládania, napríklad zapnutie batérie po dvojitom potrasení alebo vypnutie zvonenia, keď telefón zdvihnete. Moto hlas bohužiaľ nie je dostupný v slovenskom jazyku. Vopred nainštalovaná je aj aplikácia na ovládanie Moto Mods. Zvyšok nadstavby je v podstate čistý Android, takže tomu zodpovedá aj zážitok z používania. Jediná vec, ktorá mi prekážala, bola nemožnosť nastaviť funkcie a poradie navigačných tlačidiel na displeji, tlačidlo späť som zvyknutý používať napravo.

Minimálna hrúbka si na kapacite batérie vyberá svoju daň. Hodnota 2600 mAh už pri tejto výbave nevyzerá dobre, ako je to v praxi? Displej bol v priemere zapnutý 4 hodiny pri mojom bežnom, ale náročnom, používaní. V preklade to znamená približne deň výdrže. Táto hodnota naozaj neoslní a pri väčšom zaťažení aj deň môže predstavovať problém. Tu na radu prichádza Turbo nabíjačka s výstupom až 15 W. Otestoval som pre vás rýchlosť nabíjania, nameral som tieto hodnoty:

- 5 min = 7 %

- 10 min = 16 %

- 15 min = 23 %

- 30 min = 50 %

- 60 min = 90 %

- 72 min = 100 %

50 % batérie po pol hodine a 100 % za menej než hodinu a štvrť sú dobré hodnoty, nie však vzhľadom na kapacitu batérie. OnePlus 3 sa nabíjal podobne rýchlo, má však o 13 % väčšiu batériu. Len pre zaujímavosť; Moto Z Force má 3500 mAh batériu a 30 W nabíjačku.

Výhody:

+ vysoký výkon v tenkom tele

+ elegantné a prémiové spracovanie

+ rýchle nabíjanie Turbo

+ nadstavba s vylepšeniami Moto na čistom Androide

+ výborný fotoaparát

+ slot pre microSD kartu

+ možnosť pripojenia modulov Moto Mods

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov

Nevýhody:

- cena

- chýba 3,5 mm konektor pre slúchadlá

- výdrž batérie

- bez použitia Moto krytu reže do ruky

- chýba dual SIM

- nabíjačka bez oddeliteľného kábla

Orientačná cena: 680 €

Záver

Lenovo Moto Z je krásny smartfón, o tom niet pochýb. Po výkonnostnej stránke je tiež výborný, podobne aj fotoaparát a nadstavba. Konektivita je rozporuplná, najmä kvôli chýbajúcemu 3,5 mm konektoru a prednému reproduktoru. Mne osobne predný reproduktor vyhovoval a 3,5 mm konektoroch nechýbal, keďže používam Bluetooth slúchadlá. Najväčšou slabinou Moto Z je batéria. Z časti to zachraňuje Turbo nabíjačka, no nosiť ju stále so sebou je nemysliteľné. Ostáva mi len polemizovať nad tým, aký skvelý mohol byť model Moto Z, keby bol hrubý 7 mm, fotoaparát by bol zarovno so zadnou stenou a priestor by vyplnila batéria. Moto Mods by bolo možné pripojiť aj naďalej, zamedziť ich pohybu by mohli ďalšie magnetické piny. Problém s batériou rieši model Moto Z Force, ten však u nás nekúpite. U nás dostupný model Moto Z Play s 3510 mAh batériou a 7 mm hrúbkou konštrukcie má výbornú výdrž. S prehľadom vydržal dva dni náročného používania.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Moto Z + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Podo 02.11.2016 - 02:05

Uvádzate, že má telefón "8-násobný optický zoom". To, že by mal optický zoom, sa mi však nejak nezdá...

Lenka Ivančíková02.11.2016 - 09:57 Trvalý odkaz

ano, ide o digitalny. :) opravene. vdaka za upozornenie.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy02.11.2016 - 12:15 Trvalý odkaz

pri starych motorolach (X 1.2. gen. ktore pouzivali amoled) blikala notifikacia na displeji "doblba" na tejto Zke to tak nie je? ked autorovi chyba notifikacna LED

Richard Hombauer02.11.2016 - 12:54 Trvalý odkaz

nie je tam ziadna LED nad displejom. len na fotenie. nic neblika. rzsvieti sa displej, ked zamavas rukov alebo vytiahnes z vrecka.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy02.11.2016 - 15:12 Trvalý odkaz

V androide 5.1 pri moto x 2013 bola moznost nastavit aby notifikacia na displeji svietila "blikala" stale. Cize nemolo potrebne mavat, ani chytat telefon do ruky a cez celu miestnosť som na displeji videl co mi prislo. Pokial sa nepletiem tak to takto mala aj X 2014, tuto moznost "vyhodili" az Číňania ked v x-style pouzili ips displej. Tak som si myslel ci sa náhodou nevratila tato moznost ked uz sa vratil amoled

Celá diskusia 13 príspevkov