Android

ZÁKLADNÉ INFO o operačnom systéme Rýchlo rozvíjajúci sa operačný systém s čoraz väčším množstvom fanúšikov.

Android v skratke

Android je zatiaľ najmladší operačný systém, ktorý používajú mobilné telefóny v našich končinách. Ide o systém, ktorý bol vyvinutý na báze Linuxu firmou Android Inc. Tá bola neskôr odkúpená spoločnosťou Google. Výhodou operačného systému od Googlu je to, že je poskytovaný ako open-source systém. Populárnym sa stal aj vďaka svojmu intuitívnemu prostrediu či množstvu praktických funkcií, ktoré poskytuje. Rozšírenosť androidových telefónov sa rozrastá aj vďaka Marketu - obchodu s aplikáciami. V súčasnosti totiž ponúka cez 50 000 aplikácií, pričom väčšina z nich je dostupná bezplatne.

fotka

Základné prostredie Androidu pozostáva z vysúvacieho menu a pohotovostného režimu, ktorý tvoria tri domáce obrazovky. Prepínate medzi nimi pohybom prsta do strán, prípadne hardvérovým tlačidlom (trackballom, optickým touchpadom...). Domáca obrazovka je plne prispôsobiteľná a závisí len na vás, či si na ňu umiestnite widgety, zástupcov či záložky. Menu prispôsobiteľné nie je, aplikácie sú štandardne zoradené abecedne. Samozrejme, existuje zopár výnimiek, ktoré toto pravidlo porušujú. Okrem hlavného menu nájdete v androidových telefónoch aj vysúvací informačný panel. Ten slúži na zobrazovanie rôznych oznámení a upozornení. Prostredie operačného systému Android je prispôsobené práci s viacerými tlačidlami. V každom telefóne tak nájdete tlačidlá Menu, Home (Domov) a Back (šípku späť). Väčšina telefónov však obsahuje aj tlačidlo Search (vyhľadať) a ovládacie tlačidlo - trackball, optický touchpad, prípadne ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom.

fotkafotkafotkafotkafotkafotka

Na Android samozrejme existujú aj grafické nadstavby prostredia. Najznámejšia a najrozšírenejšia je HTC Sense. Základné užívateľské prostredie rozšíri o ďalšie štyri obrazovky. Spolu si tak môžete prispôsobiť až sedem domácich obrazoviek. HTC Sense taktiež ponúka viacero widgetov a možnosť vytvoriť si niekoľko profilov (režimov) domácej obrazovky, medzi ktorými si môžete jednoducho prepínať. Svoju vlastnú nadstavbu systému predstavila aj Motorola, jej názov je Motoblur. Sony Ericsson dopĺňa svoje androidové modely aplikáciou Timescape, Samsung plánuje implementovať do systému nadstavbu TouchWiz.

fotkaHistória Androidu

História operačného systému Android siaha až do roku 2005, keď v júli nadobudla spoločnosť Google vlastníctvo nad malou firmou Android Inc., o ktorej bolo známe, že vyrábala softvér pre mobilné telefóny. Tu sa zrejme zrodil nápad Googlu vytvoriť vlastný operačný systém a vstúpiť na trh mobilných telefónov. Neskôr sa podarilo tímu vedenému Andym Rubinom vytvoriť platformu pre mobilné zariadenia, ktorá fungovala na báze systému Linux kernel. Špekulácie o tom, že Google vstúpi na trh prišli v decembri 2006. BBC a The Wall Street Journal informovali, že Google chce vlastný vyhľadávač a aplikácie pre mobilné telefóny a snaží sa ich získať čo najrýchlejšie. Chvíľu na to informovali printové a internetové média, že Google chystá svoj vlastný brandovaný telefón. Potvrdenie, že Google vstúpi na trh s mobilnými zariadeniami prišlo čoskoro. V septembri 2007 spoločnosť Google podala viacero žiadostí o patentovanie aplikácií pre mobilné telefóny. Vôbec prvý telefón bežiaci na operačnom systéme Android bol smartfón HTC Dream vydaný 22. októbra 2008.

Od svojho vzniku, až do dnešného dňa, vyšlo viacero verzií operačného systému Android, ktoré priniesli mnoho vylepšení. Prvým updatom bol Android 1.5 Cupcake, posledným je novopredstavený Android 2.2 Froyo.

Android 1.5 Cupcake

Prvý update s označením Cupcake vyšiel 30. apríla 2009 a priniesol nasledovné vylepšenia:

- možnosť nahrávať a prehrávať video,

- priame nahrávanie videí na YouTube a obrázkov na Picasa,

- nová klávesnica s automatickým dokončovaním slov,

- podpora Bluetooth A2DP profilu,

- možnosť automaticky sa pripájať ku spárovaným Bluetooth zariadeniam,

- nové widgety a zložky, ktoré si môžete umiestniť na domácu obrazovku,

- animácie medzi obrazovkami,

- Copy & Paste aj vo webovom prehliadači.

Android 1.6 Donut

Ani nie pol roka po vydaní 1.5-ky, konkrétne 15. septembra 2009, bol predstavený update 1.6 Donut prinášajúci tieto vylepšenia:

- vylepšený Android Market,

- galéria umožňuje označiť viacero súborov pri mazaní,

- vylepšené hlasové vyhľadávanie s rýchlejšou odozvou a hlbšou integráciou s natívnymi aplikáciami,

- nový vyhľadávač, ktorý umožňuje z domácej obrazovky vyhľadať záložky, históriu, kontakty a webové stránky,

- podpora WVGA rozlíšenia,

- zrýchlenie vyhľadávania a práce s fotoaparátom.

Android 2.0/2.1 Eclair

O mesiac neskôr, 26. októbra 2009, prišiel update s označením Eclair a priniesol mnoho zaujímavých zmien:

- optimalizovaný rýchlosť hardvéru,

- podpora viacerých rozlíšení,

- nový dizajn užívateľského prostredia,

- nový dizajn webového prehliadača a podpora HTML5,

- Google Maps 3.1.2,

- podpora Microsoft Exchange,

- zabudovaná podpora blesku pre fotoaparát,

- digitálny zoom,

- vylepšená klávesnica,

- Bluetooth 2.1,

- tzv. Live Wallpapers.

Update Eclair 2.1, ktorý je u nás viac rozšírený než pôvodný Eclair 2.0 bol predstavený 12. januára 2010.

Android 2.2 Froyo

20. mája 2010 predstavil Google novú verziu operačného systému Android s názvom 2.2 Froyo, o ktorej sme vás informovali aj prostredníctvom samostatnej novinky. Zmeny, ktoré prináša Android 2.2 Froyo:

- nové užívateľské prostredie s widgetovými tipmi,

- plná podpora Flash 10.1,

- nový webový prehliadač s rýchlejším nahrávaním Java Scriptov,

- 2-5x rýchlejšia práca s náročnými aplikáciami,

- vylepšená práca s pamäťou, ktorá umožňuje rýchlejšie prepínať medzi aplikáciami,

- pridané softvérové tlačidlá na obrazovku fotoaparátu, umožňujú ovládať zoom, blesk, zameriavanie, vyváženie bielej, geotagging a expozíciu,

- LED blesk môžete využiť aj pri nahrávaní videa,

- možnosť fotografovať na výšku,

- inštalácia aplikácií už aj na pamäťové karty,

- možnosť zálohovať a obnovovať dáta aj z niektorých doinštalovaných aplikácií,

- nové módy "Auto" a "Nočný" umožňujúce zmenu užívateľského prostredia rôznych aplikácií prispôsobené týmto režimom,

- možnosť využiť telefón ako Wi-Fi hotspot pre 8 zariadení,

- USB tethering (používanie telefónu ako USB modemu),

- 3D galéria,

- hlasové vytáčanie cez Bluetooth,

- zdieľanie kontaktov cez Bluetooth.

Android Market

Základom úspešného operačného systému je aj kvalitný obchod s aplikáciami, a ten Android bezpochyby má. Market je aplikácia, ktorá je predinštalovaná v telefóne a umožňuje užívateľom prezerať a sťahovať nové aplikácie. Android Market momentálne ponúka už cez 50 000 aplikácií, pričom väčšina z nich je poskytovaná bezplatne. Výber je teda naozaj veľký a v obchode nájdete mnoho zaujímavých programov či hier. Ku všetkým aplikáciám však môžete pristupovať len z mobilného telefónu. Google totiž, narozdiel od Applu či Nokie, na svojej webstránke ponúka len akýsi prehľad najpopulárnejších platených a bezplatných aplikácií.

Android Market bol predstavený v auguste 2008 a sprístupnený užívateľom v októbri rovnakého roku, spolu s uvedením prvého androidového telefónu HTC Dream. Po prvom polroku existencie ponúkal Market iba 2 300 aplikácií. Do konca roka 2009 sa však stihlo v obchode s aplikáciami nazbierať celkovo až 20 000 programov. V apríli 2010 spoločnosť Google informovala o obrovskom náraste počtu aplikácií. Market obsahoval už cez 50 000 aplikácií, pričom každý mesiac pribudne viac než 10 000 nových aplikácií.

Tipy na zaujímavé aplikácie a hry nájdete aj v našom diskusnom fóre. V prípade, že by ste mali problém so svojim androidovým telefónom, opäť sa môžete obrátiť na skúsenejších používateľov vo fóre. Určite vám radi a ochotne pomôžu.

Prečítajte si: Prehľad: telefóny s operačným systémom Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.06.2010 - 08:25

jozef: kvoli objektivite by ste mohli napisat aj negativne vlastnosti android marketu. nebudem ich sem pisat lebo to malo byt uvedene v patricnom odstavci clanku.

anonymous23.06.2010 - 10:26 Trvalý odkaz

aaa: Ako je mozne ze novy OS neponuka uz v prvej verzii veci ako digitalny zoom, mazat viac obrazkov naraz, priopadne nejaky ten blesk. Co ej to za odpad.
Som z tychto akoze systemov sklamany, preco mi dakto diktuje ako ma co fungovat, napr to sproste triedenie sms emailov apod spolu ako konverzacie, uz na gmaily mi to vadi, nachapem preco sa to neda prepnut - to je operacny sytem alebo co? Je to na urovni nokia 5110. Cakam co kupit ale cim dalej je mi andriod menej symopaticky. Prisam bohu asi zoberem w 6.5 alebo symbian.

anonymous23.06.2010 - 10:47 Trvalý odkaz

Leo: panu bohu to aky fonik si kupis je vies kde...

anonymous23.06.2010 - 12:02 Trvalý odkaz

NortySP: Ked si myslis ze android obmedzuje tak to si asi vela veci neskusil. a suhlasim s LEom...nikoho nezaujima cosi ty ides kupit...

anonymous23.06.2010 - 12:47 Trvalý odkaz

aaa: norty a leo - napisal som aspon daco k veci vase prijebane odpovede nemaju ziadnu vypovednu hodnotu tak si onanujte doma

Celá diskusia 53 príspevkov