Huawei Nova Plus - pozoruhodný zjav obchádzajúci náš región

Recenzia 5,5'' dual SIM androidu s kvalitnou konštrukciou, dostatkom výkonu, slušným 16 Mpix fotoaparátom, dobrou výdržou a rýchlou čítačkou.

Po pár zahrievacích rokoch si Huawei našiel na našom trhu sľubnú pozíciu a jeho modelom sa darí. Produktové portfólio zmenšil na potrebné minimum a pre ďalšie zaujímavé a cenovo dostupné smartfóny pripravil samostatnú značku Honor. Najväčšia pozornosť sa v súčasnosti upriamuje na modely Huawei P9 a P9 Lite. Prvý spomínaný má namierené najvyššie, no v porovnaní s ostatnými high-endmi netlačí do niektorých parametrov na maximum, čo sa pozitívne odráža na cenovke.

V strednej triede je zasa horúcim želiezkom v ohni vydarený P9 Lite ponúkajúci veľmi slušnú výbavu za rozumnú cenu. Dvojica modelov má dobrý záber používateľov a mohlo by sa zdať, že výrobca v týchto cenových hladinách ani viac modelov nepotrebuje. Napriek tomu sa Huawei rozhodol priniesť ďalšie kúsky, a to rovno pod novým modelovým radom Nova. Z dvojice noviniek Nova a Nova Plus sme sa pozreli na druhý spomínaný. Nateraz výrobca neplánuje jeho predaj na našom trhu, no človek nikdy nevie.

ikona

Základné info: Huawei Nova Plus (MLA-L11)Väčší z dvojice radu Nova s 5,5'' Full HD displejom, 16 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou a nahrávaním 4K videí, čítačkou odtlačkov a 3340 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Pozorný fanúšik značky Huawei odlíši novinku Nova Plus od modelov P9 a P9 lite najmä podľa oblejších rohov. Telefón sa výborné drží v ruke a manipulácia s ním je istá. Zaoblenia sa dočkala aj predná stena, ktorú pokrýva odolné sklíčko 2.5D, známe aj z tabletofónu Galaxy Note 4. Vďaka zaobleným okrajom prednej steny vám palec z displeja len tak skĺzne. Menšie vrásky môže narobiť pokus o nalepenie ochranného sklíčka, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nebude siahať od okraja k okraju. Rozumnejším riešením tak zrejme bude použitie flipového puzdra.

Huawei si na kvalite konštrukcie dáva záležať, a výnimkou nie je ani model Nova Plus. Unibody zhotovenie je pevné a jednotlivé časti do seba presne zapadajú. Na zadnej a bočných stenách sa stretávame s hliníkom, ktorý dodáva konštrukcii prémiovejší pocit. Hrany sú zabrúsené, a ani pri silnejšom zovretí v ruke vás nič nereže.

Menšie mínus dávam iba vystupujúcemu fotoaparátu na zadnej stene. Nie je výrazné, no z dlhodobého hľadiska bude určite často odolávať rôznym pokusom o poškriabanie.

Jednoduché prevedenie prednej steny sa mi páči, no iba do momentu, kým nerozsvietim displej. Rámčeky okolo neho sú dosť široké. Pri nami testovanej bielej verzii to pôsobilo trochu rušivo. Takisto priestor pod displejom mohol byť o kúsok menší. Nájdeme tu iba nápis Huawei, tlačidlá sú už tradične súčasťou displeja.

Rozmiestnenie prvkov v bočných stenách sa mi pozdáva. Nie som zástancom umiestnenia tlačidla napájania do tej istej steny ako tlačidlo hlasitosti, no na Nova Plus sú dobre dostupné, a odlíšiteľné aj poslepiačky. V protiľahlej ľavej stene sa nachádza šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre nanoSIM alebo pamäťovú kartu. Ak sa rozhodnete používať telefón s dvomi SIM kartami, budete si musieť vystačiť s 32 GB interným úložiskom, z ktorého je pre používateľa dostupných približne 22 GB.

Ja som telefón používal v režime dual SIM. Oba sloty podporujú siete LTE, no súčasne k ním môže byť pripojená iba jedná z nich. Ktorá bude pripojená k LTE sieti si môžete nastaviť v správe SIM kariet. Pri volaniach a SMS správach sa v spodnej časti obrazovky zobrazia ikony oboch kariet, z ktorých si môžete vybrať. Možnosť výberu konkrétnej SIM na odosielanie správ tu chýba, dá sa nastaviť iba primárna karta na uskutočňovanie hovorov.

V hornej stene sa nachádza iba audio konektor pre pripojenie slúchadiel. V tej dolnej poteší použitie nového symetrického USB konektora typu C, ktorý si rozumie aj so zariadeniami pripojenými cez redukciu USB OTG. Spoločnosť mu robí dvojica mriežok, no hlasný reproduktor nájdeme iba v jednej z nich. Napriek tomu musím reproduktor pochváliť. Huawei ma v tomto smere svojimi modelmi príjemne prekvapuje a jeho reproduktory patria určite k nadpriemeru.

Čítačke odtlačkov prstov môžem vytknúť iba nie najdostupnejšie umiestnenie na zadnej stene, najmä ak máte telefón položený na stole. Inak jej nemám čo vyčítať, skôr naopak. Na odblokovanie displeja stačí prst iba priložiť. Rozpoznanie je bleskové a úspešnosť takmer stopercentná. Rýchlosťou sa môže porovnávať aj s čítačkami v najvybavenejších high-endoch. V nastaveniach si môžete pridať maximálne päť odtlačkov. Okrem odblokovania podporuje čítačka aj pár ďalších funkcií/gest, pričom v tomto prípade môžete použiť hocijaký odtlačok. Vertikálnym pohybom ovládate vysúvanie a zasúvanie lišty so skratkami a v horizontálnom smere môžete posúvať fotografie v galérii. Stlačením a podržaním môžete nasnímať fotografiu alebo video, zdvihnúť hovor či zastaviť budík.

Nasledujúce riadky venujem zástupcom firmy Huawei. Ak sa už výrobca rozhodne pre umiestnenie čítačky do zadnej steny, automaticky by mal pridať podporu rozsvietenia displeja dvojitým poklepaním. Druhý bod sa týka notifikácií na zablokovanej obrazovke. Ak je upozornenie nepodstatné, prípadne sa chcem k nemu vrátiť neskôr, ťahom prsta do strany ho zmažem. To ale na smartfónoch značky Huawei nefunguje. V praxi to znamená, že notifikácie spolu so svietením diódy vás budú otravovať až dovtedy, kým telefón neodblokujete a upozornenie nevymažete.

Full HD rozlíšenie na uhlopriečke 5,5 palca nešokuje, no ani nesklame. Ide o slušný štandard. Podobne ako väčšina výrobcov, tak aj Huawei vo svojich zariadeniach využíva displeje IPS. Zmena sa nekoná ani pri tomto modeli. Farbám ani pozorovacím uhlom nemám čo vyčítať, no s čitateľnosťou na slnku by to mohlo byť o kúsok lepšie. Clonenie druhou rukou nebolo potrebné, ale priestor na zlepšenie tam je.

V nastaveniach poteší funkcia ochrana zraku, ktorá filtruje modré svetlo a chráni oči pred únavou. Škoda len, že Huawei nepridal aj jej automatické zapínanie podľa polohy (časového pásma). Najrýchlejším spôsobom ako ju zapnúť je skratka vo výsuvnej lište. Z ďalších nastavení spomeniem možnosť prispôsobenia teploty farby. Zvyšok je skôr tradičný, od nastavenia tapety, až po zmenu veľkosti písma.

Vyhovuje vám tlačidlo šípky späť vpravo alebo vľavo? Huawei Nova Plus vyhovie obom táborom. Okrem zámeny tlačidla späť a tlačidla pre multitasking si do spodného riadku môžete pridať aj tlačidlo pre vysunutie lišty s notifikáciami a skratkami. Pod skratkami ešte nájdeme šikovnú reguláciu jasu.

Smartfóny značky Huawei sú známe aj tým, že v ich útrobách nájdeme zvyčajne čipsety vlastnej značky HiSilicon. Pri modeloch Nova a Nova Plus sa však Huawei rozhodol použiť osemjadrový Snapdragon 625 od Qualcommu s grafickým procesorom Adreno 506. V benchmarku AnTuTu dosiahol 63 766 bodov, čo je približne o desaťtisíc viac než dosiahol P9 Lite. Výkonu je tu dostatok a hravo utiahne aj graficky náročnejšie hry, napríklad Real Racing 3. Kovová konštrukcia zvláda záťaž dobre, a ani pri dlhšom hraní sa výrazne neprehrieva.

Nad Androidom 6.0 beží známe prostredie EMUI vo verzii 4.1. Jedným z poznávacích znamení je chýbajúca samostatná ponuka aplikácií, ktorá by mne osobne sprehľadnila orientáciu. Namiesto triedenia do priečinkov som nakoniec používal šikovnú funkciu prehľadávania obsahu telefónu, ktorú aktivujete potiahnutím nadol na niektorej z domácich obrazoviek. Zadávam "book" a vyhľadávanie mi okamžite ponúkne aplikácie Facebook a Booking.com. Návykové a zároveň šikovné. Okrem aplikácií viete prehľadávať aj obsah správ alebo text vyhľadať na internete.

V bohatých nastaveniach ma zaujala najmä časť týkajúca sa sietí. Používatelia s menším dátovým balíkom určite ocenia možnosť vypnúť prístup k dátam jednotlivým aplikáciám. Túto možnosť možno využiť aj v dátovom roamingu, kde sa mi veľmi osvedčilo vypnutie prístupu pre aplikáciu Google Mapy, ktorá žerie dáta ako divá. Šikovným pomocníkom je aj indikátor aktuálnej rýchlosti sťahovania v hornom riadku.

O chod systému sa stará operačná pamäť s kapacitou 3 GB. Voľných bolo zvyčajne 1,1 - 1,3 GB. Reakcie telefónu boli rýchle a počas celej doby testovania som nezaznamenal žiadne podozrivé chovanie systému.

Takmer tri týždne testovania boli viac než dostatočne dlhou dobou na vyskúšanie kvalít šestnásťmegapixlového fotoaparátu. Viac než rozlíšenie však zaujme prítomnosť optickej stabilizácie obrazu. Počas dňa robí Nova Plus veľmi pekné fotografie s verne zachytenými detailmi a dostatočnou dávkou ostrosti. Príjemne prekvapil aj režim HDR, ktorý pri snímaní v protisvetle dokázal zachytiť pekné fotografie s neprepálenou oblohou.

Optickú stabilizáciu obrazu je cítiť okrem iného pri snímaní v noci, kedy fotografie netrpia veľkou dávkou šumu. Mne sa ale aj tak skôr osvedčilo používanie manuálneho režimu s možnosťou nastavenia dĺžky uzávierky. Nezabudnite si však so sebou statív. Spolu so statívom si určite vychutnáte aj špeciálne nočné režimy fotoaparátu, ktoré sú pre Huawei už typické. Nájdeme tu režim Stopy koncových svetiel, svetelné graffiti a hviezdnu oblohu.

Aplikácia fotoaparátu si zaslúži bod za prehľadnosť, no potenciál na zlepšenie tu stále je. Napríklad pridanie podpory otáčania ponuky nastavení. Držať telefón naležato a listovať ponukou zobrazenou pod pravým uhlom naozaj nie je bohviečo.

Nova Plus sa môže pochváliť aj podporou nahrávania videí v 4K rozlíšení. Výsledná kvalita milo prekvapila. Zábery sú ostré a výsledok je plynulý, bez zbytočného preostrovania.

Batérii s kapacitou 3340 mAh hralo do karát "iba" Full HD rozlíšenie displeja. Utiahla so mnou krok aj v ten najnáročnejší deň a počas celej doby testovania sa mi ani raz nestalo, aby som musel nabíjať ešte pred večerom. Menej náročnému používateľovi určite vydrží deň a pol. Výdrž teda hodnotím ako slušný nadpriemer.

Výhody:

+ dizajn a kvalita prevedenia

+ podpora dvoch SIM kariet

+ rýchla čítačka odtlačkov prstov

+ slušný fotoaparát

+ rýchle reakcie

+ dobrá výdrž

Nevýhody:

- k čítačke odtlačkov (na zadnej stene) mohol výrobca pribaliť podporu rozsvietenia displeja poklepaním

- širšie okraje okolo displeja

- zbytočne veľa miesta pod displejom

- hybridný slot (microSD/SIM)

Orientačná cena: približne 429 eur

Záver

Huawei Nova Plus je ďalším vydareným modelom značky Huawei. Stále mi však vŕta v hlave dôvod jeho existencie. Dvojica modelov P9 a P9 lite podľa mňa trafila do čierneho a zaujala ako záujemcov strednej, tak aj vyššej strednej triedy. Modelu Nova Plus nič dôležité nechýba, no cenovkou sa blíži k modelu P9, a ak by som sa mal medzi týmito dvomi kúskami rozhodnúť, zrejme by som siahol po o čosi drahšej P9-ke. Zrejme aj preto výrobca nateraz neplánuje oficiálny predaj tohto smartfónu na našom trhu. Menším plusom v porovnaní s triedou P9 môžu byť oblejšie kontúry, ktoré oslovia nežnejšie publikum. Nova Plus sa mi pozdáva, ale s prípadným uvedením na náš trh by mu určite sekla nižšia cenovka.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Nova Plus (MLA-L11) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

korps 15.10.2016 - 16:22

Rozmery telefonu su chybne, takze prvu fotku treba vymenit;)

Lenka Ivančíková15.10.2016 - 16:40 Trvalý odkaz

Dakujeme za upozornenie, ano boli to rozmery mensieho modelu Nova. V zakladnom infe je to uz opravene. :)

ondrakomous15.10.2016 - 18:08 Trvalý odkaz

dobra recenze, pekny telefon, jenom bych doplnil, ze qualcomm je lepsi vyrobce chipsetu, pro zakaznika je to jen dobre kirin je delanej jenom pro "skore z benchmarku", to je proste fakt. pro me je qualcomm neco jako intel u desktopu, proste top.

Tomas15.10.2016 - 19:31 Trvalý odkaz

Qualcom je overeny, aj ked ma za sebou tiez uz zopar preslapov. Napr. taka SD810...
Inak pekna recenzia. Len skoda ze SR (a cely region) obchadza tak vela modelov.

Michal15.10.2016 - 22:31 Trvalý odkaz

Pekny kusok, 2,5D displej je efektny kym nechcete nalepit ochranne sklicko. Este som nenalepil jedine co by po okrajoch neodstavalo.

Celá diskusia 12 príspevkov