Takto fotí Apple iPhone 7 Plus + videá z mobilu

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone 7 Plus s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát:

širokouhlý, 28 mm: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (60 fps) / 4K video (30 fps), AF (PDAF), clona f/1.8, snímač 1/3'' (8,5 mm), OIS

teleobjektív, 56 mm: 12 Mpix (4:3), LED blesk, video Full HD (60 fps) / 4K video (30 fps), AF (PDAF), clona f/2.8, snímač 1/3,6'' (7 mm)

Predný fotoaparát: 7 Mpix (4:3), Full HD video, clona f/2.2,

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: iPhone 7 Plus.

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Skromná analýza fotoaparátov iPhonu 7 Plus

Základný 28 mm objektív obsahuje aj optickú stabilizáciu a prenáša svetlo na snímač s uhlopriečkou 8,5 mm. Portrétový objektív (Applom zvaný teleobjektív) s ohniskovou vzdialenosťou 56 mm (po prepočte na kinofilm) sa spolieha len na účinnú digitálnu stabilizáciu a obraz prenáša na menší snímač (7 mm).

To znamená, že ak fotografujem rovnakú kyticu alebo bábiku, nedosiahnem po prepnutí na 56 mm objektív rozmazanejšie pozadie, resp. menšiu hĺbku ostrosti (čo by nastalo pri rovnako veľkom snímači), ale iba menej rušivých prvkov na pozadí. Doteraz opomíjanou výhodou teleobjektívu je však makro! 56 mm objektív ma priam šokoval možnosťami ftografovania blízkych objektov. Snímka teplomera v každom článku "Takto fotí..." ukazuje, ako najbližšie dokáže daný fotomobil zaostriť. Prvý záber v tomto článku je najbližšie možné priblíženie s 28 mm objektívom. Druhá snímka znamená prepnutie na 2x (t.j. na 56 mm). Potom som sa však vyskúšal priblížiť k teplomeru ešte viac a zistil som, že iPhone dokáže aj ďalej (alebo bližšie?) úspešne zaostrovať. Výsledkom je tretí záber, ktorý nemá medzi fotomobilmi konkurenciu.

Nasledujúce snímky poznáte zo všetkých článkov v kategórii Foto na webe Fony.sk.

V prípade tradičnej som z rovnakého miesta spravil základný záber 1x aj priblížený 2x. To isté platí aj pre topánky. Tretí záber rastliniek v kvetináči som najprv spravil tradične, potom som prepol na 2x a vzdialil sa, aby som odfotografoval tie isté rastlinky. Všimnite si, ako sa zmenilo pozadie. Na moje prekvapenie je ostrejšie v prípade 56 mm objektívu, za čo môže menší snímač, ale je ho tam menej. To isté môžete vidieť na snímke levanduľovej bábiky. Najprv tradičný záber, potom prepnutie na 2x z toho istého miesta, a potom vzdialenie sa do takej vzdialenosti, aby tvorila bábika asi tú istú časť záberu. Tým sa pozadie úplne zmenilo. Hodinky to isté - najprv tradičný záber, potom prepnutie na 2x (56 mm), vzdialenie sa od objektu tak, aby tvoril rovnakú plochu záberu a šup, rušivého pozadia je tam menej.

Predná kamera neprekvapila, ponúka tie isté možnosti ako na iPhone 7 menších rozmerov.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

GALÉRIA VIDEÍ

Vo videu natočenom prednou kamerou opisujem všetky postrehy z práce s fotoaparátom. Oplatí sa ho pozrieť nielen kvôli zhodnoteniu kvality predného fotoaparátu:

Diskusia k článku:

ondrakomous 16.10.2016 - 13:42

ten teleobjektiv to je cista nadhera!

Roman Minárik16.10.2016 - 18:21 Trvalý odkaz

Veľa,veľa, veľa postprocessingu :-/ Snáď horšie ako Samsung Galaxy S6/7 či LG G4 :-/ No hrôza. (hovorím o oversharpeningu a zlej expozícii)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne16.10.2016 - 18:35 Trvalý odkaz

Prave si urazil majitelov S6tiek a aj G4 :-)

ondrakomous16.10.2016 - 20:05 Trvalý odkaz

si nejaky premoudrely, to vypada jak THE WEDDING PRESENT na 007, dneska perlim, nejdriv jsem zamenil Bratislavu za nejaky jiny mesto a ted tohle, to sou zase hadanky. ten vyraz bubenika na tom telicku me rozsekal.

Peter16.10.2016 - 20:07 Trvalý odkaz

Dobrý večer, neviem založiť novú tému, tak to píšem sem. Vopred sa ospravedlňujem za to.
Mám v pláne si kúpiť nový mobilný telefón. Moje očakávania od neho sú dobrý fotoaparát, primeraný zvukový vystup na jeho cenu a takisto plynulý beh a pekný vzhľad. Cena do ktorej by som sa chcel zmestiť je 450€.
Viete mi niečo adekvátne poradiť? Vopred ďakujem!

Celá diskusia 34 príspevkov