Sony Ericsson Cedar

RECENZIA mid-endu Mobil s 2 Mpix fotoaparátom, VGA videom, 3G, HSPA, 3,5 mm jackom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 111 x 49 x 16 mm,

hmotnosť: 84 gramov (zistená: 87 gramov),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 2,2'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 256 MB + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps)

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

batéria: Li-Pol, 1 000 mAh, BST-43,

výdrž: do 12 h hovoru / 420 h pohotovosti,

SAR: 1,16 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, púzdro, potrebné dokumenty,

Sony Ericsson Cedar je telefón klasickej konštrukcie, ktorý za nízku cenu ponúka pomerne atraktívnu výbavu. Jednoduché ovládanie, multimediálny základ, podpora 3G a nízka cena, to je Cedar v skratke.

sa nesie v tradičnom duchu posledných modelov od Sony Ericssonu. Cedar mi mimoriadne pripomínal vybavenejší model Elm. Opäť sa stretávame s mierne zaobleným telom klasickej konštrukcie s ešte klasickejším rozložením prvkom. Prednej strane dominuje 2,2-palcový displej s QVGA rozlíšením a klávesnica, ktorá mi svojimi vystúpenými tlačidlami pripomínala žalúzie. Pravá strana obsahuje dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, spúšť fotoaparátu chýba. Zadná strana je pomerne jednoduchá. Tvorí ju veľký plastový strieborný kryt. Okrem loga výrobcu sa vo vrchnej časti nachádza aj objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Prisvetľovaciu diódu by ste hľadali márne. Mriežka reproduktoru je nenápadne ukrytá v spodnej časti ľavej steny, vo vrchnej je umiestnený nekrytý microUSB konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie. Sony Ericsson tak konečne dal definitívne zbohom Fast portu. Hudobné príslušenstvo ako napríklad stereo slúchadlá či externý reproduktor môžete pripojiť pomocou univerzálneho 3,5 mm jacku. Miesto si našiel vo vrchnej stene. Sony Ericsson Cedar musím pochváliť za kvalitné vyhotovenie. Konštrukčným materiálom je plast, no telefón nevŕzga ani nepraská.

"Prekvapením je microUSB konektor, ktorý slúži na nabíjanie."

sa Sony Ericssonu vydarila. Pochvalu si zaslúži za jednoduché tvary a dostatočné rozmery. Vďaka tomu tak neprichádza k nepríjemným preklepom. Jednotlivé tlačidlá sú vyrobené z pogumovaného plastu. Mierne nad povrch telefónu vytŕča hlavný ovládací štvorec. To však vôbec nevadí, pretože je ľahšie nahmatateľný a telefón sa tak lepšie ovláda naslepo. Pochváliť musím aj nízku hlučnosť klávesnice.

použitý v Sony Ericssone Cedar je starý známy. Dokáže zobraziť 262 144 farieb a používa rozlíšenie 240 x 320 bodov na 2,2-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosť displeja na priamom slnku nepatrí k najlepším, no použitím svetlej témy problému čiastočne pomôžete. Displeju chýba automatický senzor na regulovanie jasu. Ten si môžete v nastaveniach prispôsobiť v piatich stupňoch. Vo výbave taktiež chýba akcelerometer na automatické otáčanie prezeraných snímok. Prostredie je známe z modelov Elm a Hazel. Na domácu obrazovku si tak môžete umiestniť widgety. Tie sú dostupné iba dva - poznámky a hodiny. Ďalšie widgety nie je (zatiaľ) možné stiahnuť. Menu je tradičné, jeho grafika sa mení v závislosti od použitej témy. Ikony si môžete nechať zobraziť v štyroch rôznych zobrazeniach - matica, rotujúce, po jednej položke alebo podľa témy. Nastavenia umožňujú meniť jas, tému a šetrič obrazovky.

"Vo výbave chýba akcelerometer."

Cedar disponuje

s maximálnym rozlíšením dva megapixely. Chýba mu hardvérová spúšť, automatické zaostrovanie i LED blesk. Fotoaparát sa tak stáva iba akýmsi núdzovým riešením či multimediálnou funkciou do počtu. Kvalita fotografií je slabá, na momentky do telefónu či na Facebook postačí. Prostredie je známe zo starších Sony Ericssonov. Fotografuje sa (prekvapivo) v režime na výšku bez možnosti zmeny orientácie. Prítomné sú aj klávesové skratky. Nastavenia umožňujú meniť veľkosť snímky, aktivovať panorámu, nočný režim, časovač, pridať efekt či deaktivovať zvuk spúšte. Prekvapením je VGA video s rovnako podrobnými nastaveniami.

Prehliadanie multimediálnych súborov zastrešuje aplikácia Médiá. Tá zastrešuje prehliadač snímok, videí, hudobných súborov i hry.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1,1 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 758 kbps; zvuk: AAC, 62 kbps; celkovo: 6 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobné prehrávače sú v Sony Ericssonoch už tradične kvalitné a ponúkajú širšie možnosti prispôsobenia. Okrem ekvalizéru a režimu prehrávania si môžete vybrať aj jednu z niekoľkých vydarených tém prehrávača. V zozname skladieb je možné vyhľadávať postupným zadávaním znakov, čo pri veľkom množstve hudby na pamäťovej karte iste oceníte. Veľkou výhodou Sony Ericssonov je, že dokážu bočným tlačidlom regulovať hlasitosť, resp. preskakovať skladby aj pri zablokovanej klávesnici. Výborným ťahom je aj použitie 3,5 mm jacku, čo predurčuje Cedar na počúvanie hudby. Svojou kvalitou nesklame ani reproduktor na bočnej strane mobilu. Jeho hlasitosť je dostatočná natoľko, aby ste telefón neprepočuli aj v hlučnejšom prostredí.

"Mnohí isto ocenia prítomnosť 3,5 mm jacku."

Hudobnú výbavu dopĺňa jednoduché

s RDS a funkcia TrackID na identifikáciu skladieb.

Vnútorná pamäť Cedaru dosahuje úctyhodných 256 MB. Tie poslúžia na uloženie nespočetného množstva SMS, MMS správ a e-mailov. Túto pamäť môžete rozšíriť o ďalších 16 GB prostredníctvom microSDHC karty.

Telefonovanie so Sony Ericsson Cedar je vďaka jeho zaoblenej konštrukcii pohodlné. Do telefónneho zoznamu si môžete uložiť prakticky neobmedzené množstvo viacpoložkových kontaktov. Ku každému menu je možné priradiť niekoľko detailov, vrátane fotografie či vlastnej melódie. Výbornou pomôckou pri telefonovaní je inteligentné vytáčanie, ktoré umožňuje pohodlne vytočiť kontakt priamo z domácej obrazovky. Cedar okrem klasického hovoru dokáže uskutočniť aj videohovor, predná kamera mu však chýba. V nastaveniach nájdete až sedem profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie načasovať.

"Cedaru nechýba inteligentné vytáčanie, na časované profily sa však zabudlo."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Prijaté SMS a MMS správy sú združené v spoločnom priečinku. Zobraziť ich môžete v tradičnom zozname alebo formou konverzácií.

je taktiež spoločný, stačí pridať predmet či súbor a správa sa automaticky zmení na multimediálnu. Medzi editovaním textovej a multimediálnej správy môžete prepnúť aj manuálne. Pamäť prijatých správ je limitovaná voľnou pamäťou telefónu. Na ukladanie vašich správ môžete použiť aj microSD kartu. Sony Ericsson použil aj v modeli Cedar nový slovník Quick Text. Ten je však väčším krokom späť ako prínosom. Oproti pôvodnej T9 nepozná viacero slovenských slov či mien, preto je nutné často pridávať vlastné slová a slovník tak "učiť" novým výrazom.

E-mailový klient automaticky stiahne nastavenia populárnych serverov. Po úspešnom nastavení konta ponúkne automatické stiahnutie posledných 100 správ do pamäte. Limit sťahovania počtu a veľkosti správ si dokážete zmeniť v nastaveniach. Interval automatického sťahovania začína na piatich minútach, podporovaný je aj Push mail. Svoje e-maily môžete ukladať do oboch pamätí. Klient podporuje POP3 aj IMAP4, nechýba ani možnosť vytvoriť si viacero účtov. Cedar si neporadí s office dokumentami, a tak prílohy môžete maximálne uložiť na pamäťovú kartu či ďalej preposielať.

"E-mailový klient si s prílohami neporadí."

Internetový prehliadač si bez problémov poradí s webovými a wapovými stránkami. Podporovaný je iba režim na výšku. Sony Ericsson Cedar vďaka výbornej podpore konektivity môžete využiť aj ako modem. Podporuje prenosy nielen cez UMTS, ale aj HSDPA a HSUPA. Nič teda nebráni rýchlemu prezeraniu internetu. S počítačom spojíte telefón pomocou Bluetoothu či USB kábla, ktorý telefón aj nabíja. Škoda však, že s novými Sony Ericssonmi už nie je možné ovládať počítač prostredníctvom Bluetoothu.

"Na internet sa pripojíte pomocou UMTS, HSDPA i HSUPA."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budík nájdete priamo v hlavnom menu, budení môže byť už tradične až päť. Každému možno nastaviť čas, tón, hlasitosť, obrázok, textovú poznámku a odklad budenia.

zobrazuje aktívne záznamy v mesačnom náhľade len zvýraznením dňa. Mesačný náhľad sa už roky nezmenil a to je chyba. Možnosti kalendára sú slabé, dokáže iba zmazať všetky údaje. Pri vytváraní opakovanej pripomienky dokáže nastaviť iba denné, týždenné, mesačné alebo ročné opakovanie pripomienky. Vlastné opakovanie počas vybraných dní nie je možné. V menu organizéra nájdete aj tradičnú výbavu Sony Ericssonov. Nechýbajú úlohy, stopky, časovač odpočítavania, jednoduchá kalkulačka či poznámky, ktoré si môžete umiestniť aj na domácu obrazovku.

Ostatné aplikácie:

- AccuWeather,

- Checkbook,

- Contact Migrate,

- EcoMate,

- Green Calculator,

- Grocery List,

- Neo Reader,

- YouTube,

- 12 Pixels,

Funkčná minimalizácia a multitasking aplikácií je už tradične prítomná v telefónoch od Sony Ericssonu, ani Cedar nie je výnimkou. Na prepínanie aplikácií používame tradičné tlačidlo Menu činností.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Cedaru zabezpečuje Li-Pol batéria s kapacitou 1 000 mAh. Na jedno nabitie mi Cedar vydržal takmer štyri dni, čo považujem za výbornú hodnotu.

Výhody:

- kvalitná konštrukcia,

- 3,5 mm jack,

- podpora HSPA,

- VGA video,

- inteligentné vytáčanie,

Nevýhody:

- slabé foto,

- chýbajúce časované profily,

- absencia akcelerometra,

- Quick Text,

- iba dva widgety.

Orientačná cena: 89 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericsson Cedar ma milo prekvapil. Za svoju nízku cenu ponúka mnoho zaujímavých funkcií. Kto by už len čakal v mobile za necelých 100 € podporu rýchlych dátových prenosov cez HSPA či výborný hudobný prehrávač a 3,5 mm jack? Keby Sony Ericsson pridal fotoaparátu autofókus a prisvetľovaciu diódu, bol by Cedar vynikajúci mobil, ktorý by pokrýval funkciami požiadavky drvivej väčšiny používateľov mobilných telefónov. Napriek tomu ide o zaujímavú alternatívu na trhu lacných mid-endov. Budúcnosť Cedaru taktiež vidím v ponuke operátorov.

Produktová stránka: Sony Ericsson Cedar

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Sony Ericsson

Diskusia k článku:

anonymous16.06.2010 - 18:09 Trvalý odkaz

luky231: slby odvar Elm :P

anonymous16.06.2010 - 18:17 Trvalý odkaz

Deathless: skoro ako ten čííís cheddar :D

anonymous16.06.2010 - 18:21 Trvalý odkaz

mao: vdaka tomu zaoblenemu zadnemu krytu sa musi urcite dobre drzat v ruke .. ako napr vivaz

anonymous16.06.2010 - 19:49 Trvalý odkaz

Dumbo: Zaujimave sekundarne zariadenie...ale keby tieto "low-endovske" vymozenosti, ako 3,5 mm Jack, VGA video, ktore ich popredni majitelia malo vyuziju, mali aj take telefony, kde by sa to uplatnilo viacej...:/

Celá diskusia 63 príspevkov