10x áno a 10x nie pre Apple iPhone 7

Oplatí sa vymeniť starší model iPhonu za novú sedmičku? Čitateľ Michal našiel desať dôvodov na prechod z iPhonu 5S na novinku a desať negatív tejto zmeny.

Tento rok som mal možnosť byť medzi prvými na svete, ktorí sa dostali k novému iPhonu 7. Po ten svoj som si bol veľkou zhodou okolností v New Yorku, kde som si ho vyzdvihol medzi prvými päťdesiatimi zákazníkmi. Telefón tak každodenne používam už takmer dva týždne. Pre sedmičku som sa rozhodol skôr z čírej zvedavosti, keďže môj stále funkčný iPhone 5S slúži dobre. Navyše, gro práce som vždy vybavil na iPade mini 4, ktorý má výkonu na rozdávanie, takže som na novú sedmičku skutočne nebol odkázaný.

Aj preto som sa rozhodol spísať desať dôvodov prečo na nový iPhone 7 migrovať, prípadne za akých okolností si tento prechod rozmyslieť.

Takže, prečo áno?

1. Má skvelý fotoaparát

Už aj väčšina laikov vie, že nejde o počet megapixelov, ale o kvalitu snímača. A rozdiel je v porovnaní s mojím trojročným modelom skutočne obrovský. Fotografie sú krajšie, majú lepšiu kresbu, sú detailnejšie a farby vernejšie. Dokonca aj nočné zábery sú o poznanie lepšie, keďže nový fotoaparát ponúka nižšie clonové číslo. A optickú stabilizáciu.

2. Je rýchly a má stabilný systém

Kým som neprešiel na iPhone 7, myslel som si, že môj 5S je skutočne rýchly telefón. Ako som sa len mýlil. No dobre, v porovnaní s ostatnými zariadeniami na trhu je s iOS 9 stále veľmi rýchly (iOS 10 totiž "päťkové" iPhony dosť spomalil), avšak sedmička je priam bleskovo rýchla. Rozdiel zbadáte už v prvých sekundách používania. Spúšťanie či minimalizácia náročných aplikácií je naozaj rýchla a celý chod systému je svižný. Toto je jeden z hlavných argumentov, prečo siahnuť po novom iPhone 7.

3. Stereo reproduktory hrajú úžasne

Kto doma po večeroch sleduje YouTube videá alebo streamuje seriály, príde si na svoje. Hlasitosť je výborná, zvuk je jasný a hranie hier či sledovanie videí vo dvojici bez slúchadiel tak dostáva nový rozmer. Podstatne hlasnejšie je aj normálne telefonovanie na uchu, aj hlasné handsfree.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

4. Spoločný Lightning konektor má potenciál

Ukameňujte ma, ale spoločný Lightning konektor vlastne oceňujem. Dôvody boli vysvetlené na internete už veľakrát. Dáva priestor vzniku nového audio príslušenstva a ja, ako fanúšik audio techniky, sa na tento produktový update teším.

5. Dotykové domáce tlačidlo je veľmi návykové

V prvom momente som si nevedel zvyknúť, ale po pár minútach sa s dotykovým Home tlačidlom zžijete a to pôvodné riešenie na doterajších modeloch sa vám bud ezdať čudné. Vibračná odozva je skvelým riešením. Navyše verím, že počnúc iPhonom 7 sa prestanú Home tlačidlá prepadávať a ničiť, ako tomu bolo po mesiacoch používania v starších modeloch.

6. Apple ekosystém prechod uľahčuje

Po obnove vášho konta cez iCloud máte v iPhone 7 nastavené všetko ako na vašm predchádzajúcom telefóne. Všetko! V aplikácii Gmail po prvom spustení vidím posledné vyhľadávanie z iPhonu predtým. Aj trojité stlačenie domáceho tlačidla má priredanú voľbu, ako môj starý iPhone. Každé nastavenie je skrátka aplikované aj tu. Je to nenormálne návykové.

Mimochodom, keď iPhone nabíjam v spálni a v obývačke pracujem na iPade, prichádzajúci hovor či SMS správu z iPhonu viem v rámci jednej Wi-Fi siete vybaviť aj na iPade, ktorý nepodporuje SIM karty. Nemusím tak zbytočne chodiť k telefónu.

7. Nahráva 4K videá

Ja síce nie som žiadny fanúšik nahrávania videí, avšak podpora 4K v kombinácii s novým snímačom určite poteší všetkých, ktorí radi dokumentujú svoje zážitky. Kvalita zhotovených videí je vysoká a kto má doma 4K televízor alebo iPad s jemným displejom, určite vie, načo je UHD rozlíšenie dobré.

8. Konečne je vodeodolný

Síce sa na to nevzťahuje záruka, ale aj to je niečo. Nemusíte sa tak báť, že vám padne do vane a utopí sa. Alebo sa konečne nemusíte báť vziať ho na jazero, k bazénu a podobne. Určite sa nájde dosť odvážlivcov, ktorí budú fotografovať aj pod vodou, ale ja to riskovať nebudem. Pamätajte však na to, že vodeodolnosť sa takmer vždy viaže len na sladkú vodu. Slaná vám ho síce neutopí, no podpíše sa na opotrebovaní konektorov a po pár dňoch môžete byť nepríjemne prekvapení.

9. Spestrenie fotiek funkciou Live

Páči sa mi aj nová foto "fičúrka" s názvom Live, ktorá umožňuje vytvárať tzv. živé fotky. Ide o animáciu, krátke video, ktoré dokáže zachytiť zhruba sekundu v čase snímania fotografie. Tej to dodá trocha šmrncu a vy sa tak môžete pochváliť opäť niečim novým. Treba ale dodať, že túto možnosť majú už aj majitelia minuloročných modelov a nie je dôvodom na prechod z iPhonu 6S.

10. Vibračná odozva

Je to len detail, ale mňa si získal úplne. V novom iPhone 7 cítite jemnú (haptickú) vibračnú odozvu na viacero činností, ktoré vykonávate. Nastavujete budík či vysúvate lištu? Jemné vibrácie vás utvrdia v úspešnosti dokončenia úlohy. Jeden z detailov, ktorý robí zariadenia Apple výnimočnými.

Samozrejme, nie je všetko zlato, čo sa blyští. A preto aj iPhone 7 má svoje negatíva, ktoré treba zvážiť, ak sa preň rozhodujete. Medzi desať najdôležitejších som vybral tieto:

1. Vysoká cena

iPhone patrí medzi najdrahšie telefóny na trhu. Zaplatiť 759 eur a viac za obyčajný mobil s HD displejom mi príde fakt veľa. Dostanete za to síce špičkové zariadenie, ktoré ani časom veľmi nestráca na cene, ale dať toľké peniaze za mobil je skrátka stále šialené a aj pre mňa vlastne dosť výnimočné.

2. Chýba 3,5 mm jack

Toľko rozoberaný problém, ktorý musím spomenúť. Staré slúchadlá však netreba vyhadzovať, v balení sa nachádza redukcia. Nosiť ju všade so sebou však bude len na obtiaž. A priznajme si, koľkokrát ju niekde zabudneme alebo stratíme?

3. Pretože je to len update verzie 6S

iPhone 7 nie je úplne novým modelom, ale len akýmsi faceliftom modelu 6S. Ak teda máte doma práve tento model, na sedmičku by som neprechádzal. Neprináša toľko zlepšení, aby bolo nutné vyhadzovať peniaze za nový model. V prípade iPhonu 5, respektíve 5S alebo 6 prechod na sedmičku zmysel má.

4. Je veľký

Neklamme si, je veľký. Občas mám problém dočiahnuť na krížik na ľavom rohu obrazovky. Našťastie na to existuje malý trik (dvojité poklepanie po domácom tlačidle), avšak po roku používania 5S mi príde sedmička aj po dvoch týždňoch veľká. Istým kompromisom môže byť iPhone SE, ktorý zdieľa hardvér so stále špičkovým 6S v tele iPhonu 5S. Navyše, v zahraničí stojí o pár stoviek menej než iPhone 7 (napríklad v USA vás vyjde 64 GB verzia na približne 480 eur aj s daňou).

5. Opozeraný dizajn, ale nové kryty

Už som to spomínal vyššie. Na jednej strane výhoda, na druhej nevýhoda. iPhone 7 je ešte len dva týždne na trhu a už je opozeraný. Trojročný dizajn nepriniesol žiadne výrazné zmeny a nezachránili to podľa mňa ani nové farebné varianty. Škoda, pritom sme na veľké zmeny všetci čakali. A keď budete chieť použiť obal zo šestky, či 6S, máte kvôli novému objektívu zadného fotoaparátu smolu.

6. Je vodeodolný, ale...

...nevzťahuje sa na to záruka. Takže ak ho náhodou utopíte, lebo mal možno nejakú vadu alebo vám iba padne do plytkej vody a už sa nikdy nezapne, máte smolu.

7. iOS 10 prináša všetky podstatné zmeny aj na staršie zariadenia

Najviac noviniek prináša samotná aktualizácia systému. A kvôli nej si nový iPhone kupovať nemusíte, dostanete ju totiž aj na staršie modely, vďaka čomu bude aj taký iPhone 5S vyzerať ako úplne nový mobil s mnohými novými funkciami.

8. Stále slabá batéria

Hoci Apple deklaruje o niečo dlhšiu výdrž na jedno nabitie, skúste sa hrať s telefónom alebo ho aktívnejšie využívať. Zistíte, že vám baterka nevydrží ani jeden celý deň. Cez pracovné dni ho dokážem vybiť aj za desať hodín, cez víkend vydrží od rána do večera. A to nie je nič prevratné.

9. Jet Black iba pre vyššie verzie

Nové farebné varianty mali sedmičku oživiť, ale aj tu Apple dokázal niektorých zákazníkov nahnevať. Exkluzívna čierna lesklá, pomenovaná Jet Black, je dostupná iba pre zariadenia s väčšou pamäťou (od 128 GB). Navyše, samotný Apple vydal upozornenie, že je tento variant náchylný na poškrabanie a mali by ste ho nosiť v puzdre. To sa fakt od čias 3G/3GS nepoučili a nepopracovali na kvalite?

Záver

Takže prejsť na nový iPhone 7 alebo ostať pri staršom modeli? Ja som do novinky investoval a som spokojný. Má však svoje muchy, ale to mal každý smartfón, ktorý som kedy mal, nech už mal v sebe Android, BlackBerry OS alebo Windows Phone. Práve iPhone ich má (podľa mňa) najmenej, a tak je pre mňa akýmsi najlepším kompromisom vo svete mobilných telefónov. A prečo som si po modeli 5S kúpil radšej sedmičku a nie iPhone SE? Chcel som zmenu - vyskúšať 3D Touch, nové domáce tlačidlo, nový fotoaparát a väčší displej. A aj napriek výrazne vyššej cene ani dnes toto rozhodnutie neľutujem.

Všetko dôležité o nových Apple modeloch nájdete v základnom infe iPhone 7 a iPhone 7 Plus.

Diskusia k článku:

Knoxville 29.09.2016 - 20:42

Aj HD displej je "vyhoda" telefonu za 800 eur vsak??? To je neskutocne co za bludy tu pisete...

Ivan Varmeda29.09.2016 - 21:25 Trvalý odkaz

OMG, na 99% veci na tej uhlopriecke staci a je dostatocne jemny. Vacsie rozlisenie ma zmysel akurat tak pri virtualnej realite. Plus momentalne na nu nestacia ani samsungy s QHD, lebo aj tak tam stale vidiet zretelne hruby raster.

Me_Gusta29.09.2016 - 21:34 Trvalý odkaz

Tu už nejde o to "prečo" ale zákazník, ktorý je ochotný dať 800€ za telefón, tak by mal dostať absolútny top a nie niečo, čo bolo v strednej triede 3 roky dozadu.

Potom mi napíš spôsob, ako dokážeš vidieť zretelne raster na FULL HD alebo QHD displeji. Rád by som túto schopnosť chcel získať aj ja.

Ivan Varmeda29.09.2016 - 22:12 Trvalý odkaz

O cene sa nebavme, predrazene by to bolo aj keby mal QHD panel. Hovoril som o virtualnej realite. Mal som moznost vyskusat VR okuliare so samsungom galaxy 7 edge a bolo to cele zarastrovane. Aby to bolo uplne jemne tak by tam muselo byt aspon 8K rozlisenie.

Tomas29.09.2016 - 22:35 Trvalý odkaz

Nezatazuje zbytocne vibracna odozva uz tak slabu bateriu?

Celá diskusia 18 príspevkov