Porovnanie Xiaomi MIUI 8 vs. MIUI 7

Používateľská nadstavba MIUI primárne určená pre zariadenia Xiaomi sa dočkala novej verzie. Pozrieme sa na novinky a porovnáme ju s predchodcom.

Nadstavby operačného systému Android sú jedným z kľúčových spôsobov ako sa výrobcovia snažia odlíšiť od konkurencie. Medzi najznámejšie patria TouchWiz od Samsungu, EMUI od Huawei, Asus má ZenUI, Sony Xperia UI, HTC Sense, OnePlus OxygenOS, čínske Meizu láka na svoj Flyme OS.

MIUI je nadstavba, ktorú riadi nielen výrobca, ale vo veľkej časti aj komunita, ktorá sa stará o preklady, opravy chýb a mnoho ďalšieho. Nadstavba MIUI je nezvyčajná aj tým, že okrem Xiaomi smartfónov a tabletov je možné ju nainštalovať na ďalšie podporované zariadenia, napríklad smartfóny značky Nexus, Samsung, Sony, OnePlus a iné.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Tohto roku pri predstavení Xiaomi Mi Max, ktorý sme recenzovali, bola odhalené aj nové MIUI vo verzii 8. Nejakú dobu bola dostupná len pre uzavreté publikum vývojárov a testerov, no v tejto chvíli je už dostupná pre všetkých v stabilnej verzii. Aké novinky prináša oproti staršej MIUI 7, s ktorou sme sa stretli pri recenzii Xiaomi Mi 5 a už spomenutého Mi Max?

Najväčšími zmenami prešiel dizajn nadstavby, ktorý prináša hlavne veľa farebných prvkov, čo vdýchlo nadstavbe viac života.

Nastavenia ponúkajú možnosť vyhľadávania, ktorá v MIUI 7 chýbala. Organizácia nastavení bola tiež zmenená, čo prispelo k lepšej orientácii a prehľadnosti.

Ani fotoaparát sa nevyhol zmenám. Odstránené boli pohybové gestá, na všetko už slúžia ikony. Kompozícia sa po novom mení pohybom hore a dole, v MIUI 7 to boli krúživé pohyby.

Nová verzia nadstavby by okrem grafických a ovládacích zmien mala priniesť taktiež nové funkcie, v MIUI 8 je ich niekoľko. Kalkulačka v MIUI 8 je najlepšia akú som videl, ponúka prevody jednotiek a dokonca aj mien, čo je na vstavanú kalkulačku nevídané.

Galéria okrem nového dizajnu prináša nový editor fotografií a videí, ktoré obsahujú množstvo filtrov, nastavení a možností.

Nezvyčajnými, ale podľa môjho názoru užitočnými nastaveniami, sú klonované aplikácie a druhý profil. Tieto funkcie vám umožnia používať viac účtov v jednej aplikácií naraz, alebo dokonca vytvoriť úplne nový profil, ktorý funguje ako keby ste mali druhý smartfón. Druhý profil je preto ideálnym riešením pre oddelenie práce od súkromného obsahu.

Ďalšími novými funkciami sú posuvný screenshot, dotykový asistent a automatizovanie funkcie nerušiť.

MIUI 8 prináša veľa zaujímavých noviniek, o tom niet pochýb. Ktorú nadstavbu OS Android preferujete vy a ktoré funkcie sú vaše obľúbené? Budeme radi, ak sa o vaše skúsenosti podelíte s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 26.09.2016 - 23:03

Videl som nejake porovnavania na youtube, podobne ako v iOS10, aj tu boli upravene animacie. Su kratsie o par snimkov, cely telefon posobi rychlejsie. Co sa mne ale z hladiska koncepcie nepaci, ze v systeme je coraz viac dier pre reklamy a ad-ware. Chalani z miuios.cz to kdesi spominali, ze uz v MIUI 7 cistili system od reklam a substratov pre ne, v osmickovej verzii je toho este viac. V CZ/SK komunitnej ROM ani nie, ako je to v Global neviem, tu som nemal, ale cinska bola obrazkami a bannermi dost pohltena, boli v aplikacii cinskeho obchodu, v prehliadaci, prehravaci, kadetade. Ale to su iba moje starosti :) Clanok pekny, chvalim. :)

Marko Sanchéz18.10.2016 - 14:20 Trvalý odkaz

Ako to je v MIUI 8 s firemným mailom, ktorý vyžaduje šifrovanie. Mám Redmi Note 2 Prime a MIUI 7 a firemné maily mi nefungujú. Rozmýšľam nad kúpou Mi5s, ale ak mi firemné maily nebudú fungovať ani tam tak Xiaomi pre mňa bohužiaľ stráca zmysel.

Celá diskusia 2 príspevky