Razer Nabu Watch (RZ18) - dva displeje, dve batérie

Recenzia vode a pádu odolných inteligentných hodiniek s hlavným chromatickým a sekundárnym OLED displejom a dvomi batériami.

Spoločnosť Razer je známa výrobou herných systémov a príslušenstva. Ich pole pôsobnosti je pomerne rozsiahle, okrem množstva PC príslušenstva ponúkajú napríklad aj oblečenie. Nositeľná elektronika v súčasnosti zažíva veľký boom, nemôžme sa preto čudovať, že Razer vyrukoval s modelovou líniou Nabu. Do rúk, respektíve na ruku sa mi dostali hodinky Razer Nabu Watch. Nie sú to typické inteligentné hodinky ako ich už poznáme, čím sa odlišujú? Dvomi displejmi a dvomi batériami.

Základné parametre:

Rozmery 54 x 65 x 19 mm, chromatický a OLED 128 x 16 displej, batéria CR2032 - výdrž 12 mesiacov, Li-Po - výdrž až 7 dní, čas nabíjania: 1,5 hodiny, vodeodolnosť 5ATM, odolnosť voči pádu z 5 m.

Obsah balenia:

Razer Nabu Watch, USB kábel s magnetickým konektorom, dokumenty.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Razer je známy tým, že si potrpí na kvalitu výrobkov a prezentáciu, tieto dva faktory je vidieť aj pri Nabu Watch a ich balení. Plastový kryt v zaoblenom tvare vám pekne ukáže vystavené hodinky, podobne ako pri kúpe v zlatníctve. Po odkrytí spodnej časti s už typickým zeleným akcentom nájdeme pod plastovou časťou ukrytú zásuvku s návodom v angličtine, nálepku loga Razer a USB kábel s magnetickým konektorom pre nabíjanie. Poslednou chýbajúcou súčasťou je aplikácia Nabu, ktorú si môžete stiahnuť v Google Play alebo App Store.

Hodinky sú vyrábané v dvoch verziách - štandardnej a tzv. Forged (ang. kovanej) edícii. Testoval som prvý variant, ktorého telo je pogumované a ovládacie prvky sú zelenej farby. Forged edícia má tlačidlá z nehrdzavejúcej ocele a čiernu farbu. Dizajn hodiniek je masívny, zaradil by som ich do kategórie športových hodiniek ako sú napríklad hodinky G-Shock. Pozornosť si rozhodne zaslúži gumený remienok, ktorý som si nevedel vynachváliť.

Spona je kovová a má dva výstupky, ktoré sú spojené a jeden koniec je ukončený logom Razer a úchytmi o druhú časť ramienku. Vďaka tomu sa koncová časť nehýbe ani pri aktívnom pohybe, čo sa mne osobne veľmi páčilo. Na hodinkách nájdeme päť tlačidiel – Mode, Set, Adujst, Light a špeciálne tlačidlo Nabu. Prvými štyrmi sa ovláda chromatický displej, Nabu tlačidlom sekundárny OLED displej.

Na klasickom chromatickom displeji vás okrem aktuálneho času čakajú stopky, budíky, časovač, svetový čas a nastavenia. V hornej časti sa nachádza symbol zvoleného režimu a napravo dátum, deň, symboly upozorňujúce na pripojenie Bluetooth a aktivovaný budík. Čitateľnosť primárneho displeja je v priebehu dňa a aj na priamom slnku výborná, no problémom sú najme tmavšie miesta a noc. Pri tých sa nezaobídete bez presvetlenia. Výrobca udáva, že batéria CR2032 bude poháňať hodinky 12 mesiacov a je vymeniteľná.

Jedinečnosťou Nabu Watch je práve prítomnosť druhého displeja. Jedná sa o jednofarebný OLED s rozlíšením 128 x 16 bodov. Aktivovať ho môžete pohybom zápästia alebo tlačidlom Nabu nachádzajúcim sa pod ním. Pri opakovanom stlačení prechádzate štyrmi hodnotami, ktoré hodinky merajú, a to sú prejdené kroky, vzdialenosť, kalórie a aktívny čas.

V aplikácii si viete aktivovať ešte dodatočné dve funkcie, ktorými sú stopky a ovládanie hudby. Displej vám tiež vie zobraziť upozornenia zo spárovaného zariadenia. Sekundárny displej vám zobrazí upozornenie na hovor, nový e-mail aj správu na Messengeri, prekvapila ma prítomnosť slovenskej interpunkcie. Čitateľnosť sekundárneho displeja je presným opakom toho primárneho. Počas dňa je problém ho na slnku prečítať, v ostatných prípadoch je dobre čitateľný. Výdrž batérie by podľa výrobcu mala byť až sedem dní, ja som pri aktivovanej funkcii zapnutia displeja pri pohybe nameral päť dní.

Dĺžku výdrže pri vypnutí tejto funkcie doplním dodatočne. Dĺžka nabíjania je približne hodinu a pol.

Aplikácia Nabu ponúka rozšírené nastavenia samotných hodiniek a množstvo údajov o vašich aktivitách. Proces nastavenia je pomerne jednoduchý, vytvoríte si profil so svojimi údajmi a pripojíte hodinky k aplikácii. Všetky kroky sú sprevádzané názornými ukážkami a popismi, žiaľ iba v angličtine. Po úspešnom spárovaní sa synchronizujú namerané dáta a prehľadne sa zobrazia.

Štatistika merania je založená na cieľoch, ktoré si nastavíte. Každý z meraných parametrov má vlastnú sekciu, kde v grafoch uvidíte vaše výsledky na časovej osi. V sekcii spánok nájdete aj presné časové a grafické zobrazenie fáz spánku. Aplikácia umožňuje nastaviť aj pokročilé funkcie hodiniek - sila vibrácií, jas displeja, režim nerušiť alebo prepojenie s ďalšími aplikáciami ako Google Fit alebo Facebook.

Nastavení je naozaj množstvo a funkcie hodiniek si tak viete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Obsahuje aj návod a často kladené otázky, kde sa dozviete užitočné informácie a riešenia problémov aj za pomoci ilustrovaných obrázkov. Môj dojem z aplikácie je veľmi dobrý, oceňujem množstvo nastavení a prehľadne riešené merania aktivít.

Zamrzí absencia slovenskej lokalizácie, dlhšia doba synchronizácie po odpojení hodiniek a grafický vzhľad nastavení je mierne nesúrodý so zvyškom aplikácie, ktorý je graficky vydarený.

Vodeodolnosť 5ATM označovaná aj ako 50 m vám umožní s hodinkami bez problémov plávať, pozor však na potápanie, ktoré táto vodeodolnosť nespĺňa. Hodinky som používal, keď pršalo a v sprche, voda im nerobí problém. Určite ich však po kontakte s vodou utrite ako odporúča výrobca a obzvlášť keď ich chcete nabíjať.

Výhody:

+ cena

+ kvalitné spracovanie

+ dva displeje

+ výdrž batérií

+ prepojenie s aplikáciou a jej funkcie

+ meranie športových aktivít

+ OLED displej zobrazí aj slovenskú interpunkciu

+ odolnosť voči vode a pádom

Nevýhody:

- chýba GPS a senzor tepu

- problematická čitateľnosť displejov

- pohybové aktivovanie displeja je často neúmyselné

- dlhšia synchronizácia telefónu s aplikáciou po odpojení

- absencia slovenskej lokalizácie

Orientačná cena: 179 € štandardná verzia, 239 € Forged edícia

Záver

Razer Nabu Watch sú naozaj netypické inteligentné hodinky. Konkurencia ponúka dotykové displeje a prepracované operačné systémy, ktoré u Nabu Watch nenájdeme. Oproti konkurencii však ponúkajú výhody ako vyššia odolnosť, výrazne dlhšia vydrž batérií a nižšiu cenovku. Netradičné riešenie dvoch displejov sa mi ukázalo ako veľmi praktické. Pokiaľ sa vám športový dizajn hodiniek páči a uprednostníte výdrž pred dotykovým displejom, Razer Nabu Watch si vás získajú.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu