Honor 8 - vynaliezavý štramák

Recenzia 5,2'' androidu s Full HD displejom, 4 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom, infraportom, viacfunkčnou čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou.

Osamostatnená značka Honor nezaháľa a pri predstavovaní nových smartfónov patrí k najaktívnejším. Nás teší, že jej smartfóny zatiaľ na trh prinášajú čerstvý vietor a niekoľko inovatívnych prvkov.

Honor 8 to skúša so zaobleným 2.5D sklom po oboch stranách, pevným kovovým rámom a zaujímavo vyzerajúcou dvojicou objektívov na chrbte. V tomto prípade sa na sklonku leta opakuje situácia z minulého roka. Kým sa špekulovalo, že nové iPhony 6S a 6S Plus prinesú displeje s rozpoznávaním intenzity tlaku, Huawei o pár týždňov skôr ukázal Mate S s technológiou Force Touch. Teraz prichádza iPhone 7 a iPhone 7 Plus s dvojicou 12-megapixelových fotoaparátov, Honor 8 má to isté, a už sa nejaký čas predáva v našich obchodoch. Obe značky však s tandemom šošoviek pracujú trochu inak.

ikona

Základné info: Honor 8 (FRD-L09)Nová vlajková loď s výkonným procesorom Kirin 950, až 4 GB RAM, 5,2'' Full HD displejom, 12 Mpix duálnym fotoaparátom s laserovým zaostrovaním, OS Android 6.0, infraportom, čítačkou odtlačkov a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Hoci "celosklenená" novinka pôsobí naozaj luxusne, v praxi si jej ovládanie vyžaduje šikovné a koordinované ruky. Hladký povrch sa výrazne šmýka a problémové sú akékoľvek plochy, pokiaľ nie sú úplne rovné. Napríklad hŕba časopisov na mojom stole. Kým ostatné smartfóny na túto kôpku položím a držia, Honor 8 sa mi doslova pred očami kĺže smerom k pádu na zem. A to mu netreba ani prichádzajúci hovor a aktívne vibrácie.

Pozerám sa na 5,2-palcový LTPS (TFT LCD) displej s dostatočným Full HD rozlíšením. V rámci Správcu batérie je možné aktivovať aj úspornejší ROG režim, ktorý z grafického čipu posiela obraz vo formáte 720 x 1280 bodov. V nastaveniach zase doladíte jeho teplotu farieb. Nemám výčitky k čitateľnosti na slnku, nastaveniu senzora automatického jasu ani k pozorovacím uhlom. V slúchadle sa nachádza malá notifikačná dióda.

Honor 8 beží na Androide 6.0 s typickou nadstavbou EMUI vo verzii 4.1. Tú už dobre poznáme aj zo smartfónov pod logom Huawei, teraz ale konečne prichádza s voliteľnou funkciou automatického rozsvietenia displeja po príchode novej notifikácie. Prehľad o tom, čo sa deje, teda máte aj bez dotyku so smartfónom.

Vysúvacia spodná lišta na uzamykacej obrazovke ponúkne rýchle skratky pre Svietidlo, Kalkulačku, Záznamník zvuku (nedokáže však nahrávať hovory) alebo fotoaparát.

Pre oprávnené odblokovanie môžete využiť čítačku odtlačkov prstov. Jej umiestnenie na chrbte zvykneme kritizovať (skúste si to pri ležiacom smarfóne), ale výrobca odviedol slušnú prácu a po uchopení do rúk je už ideálne dostupná pre bruško vášho ukazováka. Pre odomknutie sa jej stačí dotknúť (netreba najprv rozsvietiť displej), takže sa mi niekoľkokrát stalo, že som si smartfón odblokoval nevedomky a následne počas kráčania s telefónom v ruke vykonal niekoľko neželaných úkonov.

Občasné problémy kompenzuje niekoľko špeciálny úloh, ktoré čítačka zvládne. Naprogramovať si môžete spustenie aplikácie alebo špeciálnej úlohy na jedno krátke stlačenie, dve stlačenia za sebou alebo dlhé podržanie. U mňa ťuknutie spúšťalo Chrome, dvojitý dotyk prisvietenie LED-kou a dlhé stlačenie fotoaparát.

Čítačka dokáže suplovať spúšť pri zachytávaní selfie, posúvať snímky v galérii, prijať hovor alebo stiahnuť hornú lištu. To môže robiť aj špeciálne tlačidlo vedľa klasickej navigačnej trojice Domov, Krok späť a Multitasking (ich poradie si tak isto dokážete prispôsobiť).

EMUI patrí k mohutnejším nadstavbám. Mrzí ma to, ale hoci vyzerá dobre a má praktické nápady (napríklad minimalizácia prostredia pre ovládanie jednou rukou po potiahnutí palca tam a späť po navigačných tlačidlách), takmer s každým Honorom alebo Huaweiom narazím na aplikáciu, ktorá sa v notifikačnej lište nezobrazuje korektne. V tomto prípade to bol WeatherBug. Môžu za to experimenty s naťahovaním farebných ikon vedľa textu upozornení. Namiesto konkrétnej teploty som sa pozeral iba na logo aplikácie. Veľké fotky kontaktov vedľa správ z Messengera mi ale robili radosť. Niekoho poteší aj automatické počítanie prejdených krokov a vzdialenosti počas dňa.

Potiahnutie hornej lišty za jej pravú polovicu vás dostane priamo do rýchlych skratiek a k posuvníku pre ručnú reguláciu intenzity podsvietenia.

Efekt časovej osi vedľa zmeškaných upozornení sa premieta aj do výbornej aplikácie pre telefonovanie. Šikovne ukazuje dĺžku hovorov, bez problémov fulltextovo vyhľadáva v kontaktoch a počas hovoru ponúkne možnosť ovládať kalendár alebo poznámkový blok.

Honor 8 môžete využívať aj ako Dual SIM, pričom obe nanoSIM karty môžu byť aktívne aj počas hovoru. Ľuďom, ktorí sa vám budú snažiť dovolať, sa teda budete stále javiť ako dostupní. Sekundárny slot ale vytlačí microSD kartu.

Z 32 GB úložiska si nadstavba a systém vezmú pomerne veľa, približne 12 GB. Výkonová rezerva vám ale určite bude stačiť. O pohon sa stará osemjadrový procesor z vlastnej stajne doplnený 4 gigabajtami RAM.

Smartfón ponúkne niekoľko špecialít navyše. Okrem screenshotov napríklad zvládne nahrávať dianie na obrazovke vo forme videa, spúšťať aplikácie nakreslením príslušného písmena na zhasnutý displej, využívať W-Fi i dátové pripojenie zároveň (Wi-Fi+) a ovládať inú elektroniku vo vašej domácnosti.

Na chrbte sa totiž nachádza aj mimoriadne praktický infračervený vysielač. Pre jeho ovládanie použijete aplikáciu Inteligentné ovládanie priamo v smartfóne alebo niektorú z alternatív v Google Play. Správu vašich pohybových aktivít obslúžia aplikácie Zdravie a Hicare, čistenie prebytočných dát zasa Správca telefónu.

Všetky nainštalované aplikácie skončia priamo na domácej obrazovke s widgetami. Našťastie, po vytvorení prvého priečinka sem ostatné ikony dostanete rýchlo, pomocou tlačidla Pridať a zoznamu všetkých nainštalovaných aplikácií.

Honor bohužiaľ potešil vývojárov snáď po celom svete a tak tu nájdete už nainštalovaný Facebook, Twitter, WPS Office, WhatsApp a niekoľko hier od Gameloftu. Našťastie idú zbytočnosti ľahko odinštalovať. Niektoré sú praktické, napríklad SwiftKey, jedna z najlepšich klávesníc na androidoch vôbec. Výrobca ale zabudol na FM rádio. Predchodca Honor 7 ním disponoval.

Fotoaparát môžete aktivovať aj dvojitým stlačením tlačidla hlasitosti. Na základnú obrazovku aplikácie Honor vytiahol prepínanie na video, otáčanie na prednú kameru, ovládanie blesku, efektov a systému dvojitých objektívov. Výrobca uvádza, že obom pomáha laserové zaostrovanie a jeden z dvojice 12-megapixelových objektívov (v režime 4:3) sníma čierno-biely obraz pre zachytenie väčšej hĺbky ostrosti.

V praxi tento režim využijete na snímanie blízkych objektov (do 2 metrov od vás), napríklad portrétov či makrofotografií kvetín. Sekundárny objektív a príslušný softvér sa potom spolu postarajú o vytvorenie bokeh efektu, teda zámerné rozostrenie pozadia pre zvýraznenie detailov objektu v popredí. Intenzitu tohoto efektu na fotkách môžete v natívnej Galérii smartfónu dokonca dodatočne meniť. Po prenose do PC či zazdieľaní na sociálne siete však už, samozrejme, nie.

Rád by som tu videl ešte rýchlo prístupnú skratku pre HDR, ktorú musíte loviť v ľavom menu špeciálnych režimov. HDR by mohlo byť výraznejšie, no fotografie za jasného počasia sú zvyčajne výborné, s vernými farbami a dostatočným kontrastom.

Režim Profesionálna fotografia ponúkne prístup k ručnému nastaveniu ISO, vyváženiu bieleho bodu a času uzávierky s maximálnou hodnotou až 30 sekúnd. Pamätajte ale na to, že Honor 8 nedisponuje optickou stabilizáciou. Clonové číslo objektívu je f/2.2.

Trochu sme dúfali v možnosť nahrávať videá v 4K rozlíšení, no maximum je Full HD so 60 snímkami za sekundu. Aj predný 8-megapixelový fotoaparát je výborný, pokiaľ zabudnete na jeho režimy pre softvérové vylepšenie pleti.

O reprodukciu zvuku sa postará spodný reproduktor priemernej kvality. Do 3,5 mm jacku si budete musieť pripojiť vlastné slúchadlá, v balení totiž žiadne nenájdete.

Honor 8 dostal 3000 mAh batériu s podporou pre rýchle nabíjanie vďaka priloženej nabíjačke a stále nie úplne typickému USB-C konektoru. Plné nabitie smartfónu dosiahnete za približne 1 hodinu a 40 minút. Aj pri aktívnejšom používaní mi Honor 8 vydržal približne jeden a štvrť dňa.

Výhody:

+ pekný vzhľad

+ rozšírené možnosti tlačidla čítačky odtlačkov

+ užitočný infraport

+ kvalitný predný fotoaparát

+ rozsvietenie displeja notifikáciami

+ rýchle nabíjanie

+ Full HD video 60 fps

+ aktívny dual SIM

Nevýhody:

- mimoriadne šmykľavé telo

- len hybridný slot pre micro SD karty

- absencia nahrávania 4K videa

- chýbajúce FM rádio

- notifikačná lišta EMUI má problém s niektorými aplikáciami

- len HD video prednou kamerou

Orientačná cena: 409 eur

Záver

Honor 8 ponúkne výbornú výbavu, dobrú vydrž, rýchle nabíjanie a veľmi slušnú sústavu fotoaparátov, hoci dva objektívy majú na starosti najmä bokeh efekt pri snímaní blízkych objektov. Výrobca, až na pár problémov s kompatibilitou niektorých aplikácií, výborne vyladil aj svoju grafickú nadstavbu EMUI.

Dostal aj dnes už takmer povinnú čítačku odtlačkov s rozšírenými možnosťami a takmer raritný infraport pre ovládanie domácej techniky. Vyčítať mu môžeme iba hybridný slot pre druhú SIM kartu a síce nádherné, ale mimoriadne šmykľavé telo.

Druhý názor Lenky Ivančíkovej:

Honor 8 som používala len krátko, no zanechal veľmi dobrý dojem. Luxusný vzhľad, výborná výbava, kvalitný fotoaparát, šikovná nadstavba, ale neuveriteľne klzká konštrukcia. Tak by som novinku v krátkosti charakterizovala.

Telefón prekvapil aktívnym dual SIM režimom. Keď na jednom z čísel prebieha hovor a niekto sa vám snaží dovolať na druhú kartu, počujete v uchu jemné klopanie, môžete prvý hovor podržať, prijať nový prichádzajúci a neskôr sa vrátiť k prvému hovoru. Pokiaľ sa nechcete nechať pri hovore rušiť, nájdete si oznámenie o zmeškanom hovore aj s dĺžkou vyzváňania. Za toto si Honor 8 zaslúži pochvalu.

Jemnejšie než Full HD rozlíšenie mi nechýbalo a i na priamom slnku je displej dobre čitateľný. Zamrzela ma absencia FM rádia, Honor sa tak pridal k výrobcom, ktorí FM rádio zrejme považujú za zbytočnosť. Škoda.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 8 (FRD-L09) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

palah 17.09.2016 - 18:47

Skorej ako obidve aktivne sim naraz ma zaujima či obidbva sloty podporujú 4G siete???

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.09.2016 - 18:56 Trvalý odkaz

Nie sucasne, na 4G pojde iba jedna SIM

Lenka Ivančíková17.09.2016 - 19:57 Trvalý odkaz

odpoved najdes v prvej fotke v recenzii. :)

Karol18.09.2016 - 14:42 Trvalý odkaz

Inak tá klávesnica Swiftkey je naozaj najlepšia zo všetkých...Aj dlhú sms mám napísanú za pár sekúnd :-)

Daor3218.09.2016 - 19:02 Trvalý odkaz

Pouzivali ste telefon aj ako navigaciu v aute? Ja ked zapnem WAZE a pripojim telefon k 2.1A nabijacke, tak iba udrzuje stav (+1% za 15-20 min)... zeby bolo WAZE take pazrave... Samsung S5 som popri WAZE normalne nabijal...

Celá diskusia 61 príspevkov