Apple iPhone 4

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, multitouch displejom, HSPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, iOS 4 (4.0.2),

procesor: Apple A4, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 115 x 59 x 9 mm,

hmotnosť: 137 gramov (zistená: 150 gramov),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), Retina 16 777 216 farieb, 640 x 960 b., 51 x 71 mm, uhlopriečka 3,5'', multitouch,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (1280 x 720 b., 30 fps),

pamäť: 16 GB / 32 GB GB,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (vlastný konektor), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, TV-Out,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, kompas,

batéria: Li-Pol, 1 420 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 300 h pohotovosti / 10 h internetu / 40 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, Java, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, potrebné dokumenty

Nový Apple iPhone 4 dorazil konečne aj na náš trh. Objavil sa v akciovej ponuke operátorov, kde sa za prvých pár dní predalo niekoľko stoviek kusov.

Prečítajte si: Recenzia: Apple iPhone 4 (5. 10. 2009)

Pri prvom kontakte s iPhonom 4 ma ihneď zaujal minimalistický

. Z produktových fotografií či videí rôzne na internete sú rozdiely medzi iPhonom 3GS a 4 jasne viditeľné, iné je však držať obe zariadenia v rukách. Novinka je užšia i tenšia o celé tri milimetre, čo si okamžite všimnete. Telefón sa tak zdá byť na pohľad užší a vyšší. Spôsobuje to absencia lesklého strieborného lemu, ktorý starší 3GS opticky rozširuje. Rozdiely sú cítiť nielen v rozmeroch prístroja, ale aj hmotnosti. Nový iPhone 4 sa mi zdal pocitovo ťažší než 3GS, hoci podľa Applu váži iba o štyri gramy viac. Naša redakčná váha však namerala hmotnosť až 150 gramov. Mnohých v mojom okolí taktiež zaujímalo, či sa iPhone 4 drží v ruke rovnako dobre, ako 3G či 3GS. Zadná strana totiž prešla miernymi estetickými úpravami. Jej zaoblenie mi však vôbec nechýbalo. Telefón sa v rukách drží rovnako pohodlne ako jeho predchodca. Na tom sa zhodla aj väčšina mojich známych. Páčilo sa mi efektné tvrdené sklo (označované aj ako Gorilla Glass), ktoré pokrýva celú zadnú stenu. Vďaka nemu je zadná časť menej náchylná na poškrabanie. Ďalšou zmenou, ktorú som postrehol, je absencia označenia kapacity pamäte. Zmenou prešlo aj umiestnenie (micro)SIM karty, po novom sa vkladá do pravej steny mobilu. Príjemným prekvapením bolo oddelenie a zväčšenie tlačidiel regulácie hlasitosti. Majiteľov gumených a silikónových púzdier poteším správou, že rozloženie prvkov ostalo na milimeter rovnaké. Staré príslušenstvo tak rovnako dokonale pasuje aj k novému iPhonu 4.

"Zadná strana je pokrytá tvrdeným sklom."

Hlavným ovládacím prvkom je, samozrejme, veľký dotykový

. Ten je hlavným ťahúňom novinky. Pôvodný kapacitný TFT displej s rozlíšením 320 x 480 bodov vystriedal nový typ Retina s rovnakou uhlopriečkou (3,5''), no rozlíšením až 640 x 960 bodov. To v prepočte znamená až štyrikrát viac bodov (pixelov) na rovnakej ploche. Stačí, keď priložíte váš starý iPhone k novému a rozdiel uvidíte okamžite. Písmo, ikony i fotografie sú podstatne jemnejšie a krajšie. Raster na displeji voľným okom ani neuvidíte. Čo ma však prekvapilo najviac, je zobrazovanie farieb. Tie na novom Retina displeji pri plnom jase vyzerajú oveľa než na starom 3GS. Modrá je skutočne modrou, biela bielou, čierna čiernou a tak ďalej. Pri porovnaní s iPhonom 3GS je rozdiel viditeľný najlepšie. Starší typ displeja totiž farby zobrazuje vyblednuté, biela má jemne červeno-šedý nádych a naopak, čierna nie je skutočne čiernou, ale skôr tmavo-šedou. Na displeji iPhonu 4 farby vyzerajú tak, ako by skutočne mali vyzerať. Displej je čiernejší dokonca aj pri vypnutom podsvietení. Aby som nechválil iba rozlíšenie a čiernosť displeja, zlepšil sa aj kontrast a pozorovacie uhly. Kvalitou by som displej iPhonu 4 prirovnal k aktuálnemu top Android smartfónu Galaxy S od Samsungu. A čo sa týka viditeľnosti na priamom slnku, tá ostala na rovnako výbornej úrovni, ako v starom iPhone. Nastavenia sú totožné so starším modelom, umožňujú meniť jas a pozadie zamknutej obrazovky i hlavného menu.

"Nový Retina displej zobrazuje až štyrikrát viac pixelov na rovnakej ploche."

Novinka sa dočkala aj silnejšieho procesora Apple A4 s taktom údajne až 1 GHz, ktorému sekunduje 512 MB pamäte RAM. Vďaka tejto kombinácii je iPhone 4 opäť o niečo rýchlejší, no pri bežnej práci s telefónom to príliš nepostrehnete. Pol gigabajtu RAM sa zíde najmä pri náročnejšom multitaskingu.

Ďalším lákadlom novinky je vylepšený

s maximálnym rozlíšením päť megapixelov. Novému objektívu sekunduje LED blesk, ktorý je možné využiť aj ako svietidlo (spustiť fotoaparát -> režim video -> blesk zap.). Blesk je silný, blízke objekty miestami prepaľuje. Kvalita fotografií je o poznanie lepšia než u predchodcu. Apple teda nesiahlo len po väčšom rozlíšení, ale aj po kvalitnejšom objektíve. S novým operačným systémom (od iOS 4) pribudla aj možnosť zoomovania, stačí ťuknúť do displeja a softvérové tlačidlo sa objaví. Nechýba možnosť (de)aktivovať funkciu blesku. Novinkou je možnosť využiť prednú kameru. Tá sa zíde najmä pri autoportrétoch, ktoré sa s vykrútenou rukou v prípade staršieho modelu vytvárali obtiažnejšie. K prednej kamere spomeniem ešte jeden detail, a síce, že nedokáže automaticky zaostrovať.

"Kvalita fotografií je o poznanie lepšia než u predchodcu."

Nový iPhone podlieha aktuálnemu trendu podpory HD videa, tešiť sa tak môžete na kvalitné videá s rozlíšením 1 280 x 720 bodov pri 30 obrázkoch za sekundu. Aj v prípade "štvorky" môžete použiť tzv. touch-focus, čo príde vhod najmä pri filmovaní blízkych objektov. Pri nahrávaní môžete využiť aj LED blesk, ktorý je možné v prípade potreby počas nakrúcania aj deaktivovať. Približovanie a odďaľovanie videa nie je prítomné. Zhotovené snímky a videá si môžete prezerať v pohodlnej galérii. Tá sa od predchádzajúceho modelu nijako nezmenila.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 17,6 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; zvuk: AAC; celkovo: 80,5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby iPod ostal bez zmien. Prehľadne spracované prostredie a jednoduché ovládanie sú najväčšou výhodou. Nechýba vytváranie playlistov, náhodný výber a taktiež aj funkcia Genius playlist. Ide o vytvorenie zoznamu podľa typu práve prehrávanej skladby. Výber ekvalizéra je možný len cez nastavenia v menu telefónu, vlastné nastavenie však chýba. Kvalita reprodukcie je tradične na vysokej úrovni, pripojenie ľubovoľných slúchadiel je vďaka 3,5 mm konektoru bezproblémové. V menu prehrávača objavíte aj možnosť prehrávania videí. Po pripojení k iTunes si môžete preniesť a skonvertovať svoje obľúbené filmy a mať ich tak stále po ruke. Absencia FM rádia zostala zachovaná.

"Absencia FM rádia zostala zachovaná."

Aj nový iPhone 4 obsahuje zabudovaný GPS modul s podporou asistovaného štartu. V základe využijete navigačné služby s predinštalovanou aplikáciou Mapy (Google Maps). Nahradiť ju však môžete jedným z niekoľkých navigačných softvérov pre iPhone. Tie sú dostupné prostredníctvom AppStore. Ja osobne by som odporúčal siahnuť po Navigone, prípadne po slovenskej aplikácii Sygic. Vo funkčnej výbave nechýba ani starý-známy kompas, ktorý napríklad v spolupráci s aplikáciou Mapy ukazuje aj vašu presnú orientáciu.

Vnútorná pamäť iPhonu 4 je podľa verzie 16 alebo 32 GB. Možnosť rozšírenia pamäťovými kartami opäť chýba. Veľkosť RAM sa od predchádzajúceho modelu zvýšila dvojnásobne - na 512 MB.

Oblasť telefonovania sa nezmenila. Telefónny zoznam ponúka neobmedzenú kapacitu, jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné a umožňuje jednoduché vyhľadávanie. Aplikácia Telefón kombinuje kontakty, virtuálnu klávesnicu, register hovorov a obľúbené kontakty do jednej aplikácie. Profily už tradične chýbajú, k dispozícii máte len bočné tlačidlo na prepínanie medzi tichým režimom. Novinkou sú dva mikrofóny - jeden v spodnej stene a druhý v hornej. Spodný mikrofón nahráva hlas a ruch okolia, pričom horný nahráva iba ruch okolia. Zabudovaná aplikácia potom pri hovore "odpočíta" nahraný ruch z horného mikrofónu od nahrávky v spodnom mikrofóne a ostane tak iba čistý hlas bez akýchkoľvek rušivých prvkov, ktorý sa odosiela volanému. Kvalita hovoru je teda na vysokej úrovni aj vo veľmi rušných miestach. S iPhonom 4 sa spája aj kauza padajúci signál. Tento problém sa vyskytuje len v nekvalitných sieťach so slabým pokrytím, ako napríklad v USA. Európske siete sú dostatočne kvalitné na to, aby udržali telefón pri hovore aj pri silnejšom uchopení za oba boky telefónu. Navyše, iPhone 4 som používal počas víkendu v rôznych priestoroch, signál som nestratil ani v druhom podzemnom podlaží garáže, ani na odľahlejších priestranstvách, a vonkoncom nie pri klasickom telefonovaní v meste. O "padajúci signál" sa pri kúpe iPhonu 4 teda nemusíte strachovať.

"Novinkou sú dva mikrofóny slúžiace na skvalitnenie hovoru."

S novým iPhonom už nie ste odkázaný len na klasické telefonovanie, využiť môžete aj videohovor, no len prostredníctvom Wi-Fi. Pre uskutočnenie hovoru je nutné v nastaveniach aktivovať funkciu Facetime a počkať niekoľko sekúnd pre jej zaktivovanie. Následne sa stačí pripojiť na akúkoľvek Wi-Fi sieť a môžete začať Facetime-ovať. Pre plynulý hovor odporúčame pripojiť sa na sieť s kvalitným a rýchlym internetom. Ja som Facetime testoval vonku, pripojený na neznámej nezabezpečenej sieti. Kvalita bola porovnateľná s 3G videohovorom, no keďže som nemal najvhodnejší signál, nevyhol som sa miernemu oneskoreniu (približne 1 sekunda). Facetime v rýchlych Wi-Fi sieťach môže byť atraktívnym, najmä v čase rozrastajúcich sa kvalitných free Wi-Fi hotspotov.

Základom textovej komunikácie sú SMS a MMS správy. Používajú spoločný editor. Prijaté správy sú zobrazované v konverzáciách. Počet uložených správ nie je limitovaný. Písanie na softvérovej QWERTY

je pohodlné a rýchle, kto už mal v rukách starší iPhone, vie o čom hovorím. Pri písaní vám môže pomôcť aj slovník s automatickou opravou slov. Novému iPhonu 4 už tradične chýbajú doručenky.

E-mailový klient ostal bez zmien. Umožňuje jednoduchú prácu s viacerými kontami súčasne. Niektorí ocenia podporu Microsoft Exchange, ja som bol vďačný za jednoduché nastavenie Gmail konta. Novinke nechýba podpora POP3 a IMAP protokolu. Nastavenia sú pomerne podrobné, ocenil som výber počtu zobrazených riadkov v prehľade prijatých správ. Schránka sa vám môže aktualizovať už každých 15 minút, v prípade podpory zo strany providera (napr. Gmail) oceníte aj podporu Push mailu. E-mailový klient si hravo poradí aj s dokumentami, ich editácia však nie je možná. Riešením je doinštalovanie externej aplikácie, napríklad DocsToGo či iFiles.

"Klient si poradí aj s dokumentami, ich editácia však (v základe) už nie je možná."

Internetový

patril už u predchodcu k jedným z najrýchlejších a inak to nie je ani v prípade iPhonu 4. Načítavanie stránok je rýchle, podporovaná je aj práca s viacerými oknami. V súčasnosti stále platí obmedzenie na maximálne osem aktívnych okien. Samozrejmosťou je kopírovanie obsahu z webovej stránky, ktoré zahŕňa ako text, tak aj obrázky. Mnohí isto očakávali od nového iPhonu konečne plnohodnotnú podporu Flashu - tej sme sa bohužiaľ stále nedočkali. Na prenos dát využijete viacero technológií. Okrem 2G sú podporované aj siete tretej generácie. Tešiť sa môžete na rýchle HSDPA a konečne sme sa dočkali aj podpory HSUPA. Nezabudlo sa ani na Wi-Fi. iPhone patrí k telefónom, ktoré s Wi-Fi sieťami pracujú najlepšie. Pripájať sa môžete k rôznym otvoreným sieťam aj bez zbytočných upozornení. Klasickým problémom iPhonov je obmedzená funkčnosť Bluetooth. Dá sa to však vyriešiť platenou aplikáciou. Na pripojenie k počítaču slúži dodávaný dátový kábel, ktorým telefón aj nabíjate.

"Podpora Flashu stále chýba."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Budení môže byť viacero, pozor však na to, že vybitý (vypnutý) iPhone vás už nezobudí.

je na vysokej úrovni. Umožňuje zobrazenie mesačného a denného prehľadu. Pri mesačnom nechýba ani náhľad s aktuálnymi dennými udalosťami. Z ďalších organizačných funkcií sú prítomné jednoduché poznámky, prehľad počasia, kalkulačka s vedeckými funkciami, stopky a odpočítavanie času. Ďalšie tisícky (nielen organizačných) aplikácii nájdete v App Store. Stačí si vytvoriť konto a okamžite získate prístup k množstvu bezplatných i platených aplikácií, hier a utilít. Nový systém iOS4 rieši aj problém čiastočneho multitaskingu. Ten je nahradený plnohodnotným - stačí slačiť tlačidlo Home dvakrát a objaví sa zoznam . Chýbali mi však informácie o voľnej pamäti RAM, o zaťažení procesora, a pod.

Telefón udržuje pri živote Li-Pol batéria s kapacitou 1 420 mAh. Pri (takmer) zhodnom využívaní oboch modelov, mi ročné 3GS-ko vydržalo okolo 30 hodín, pričom iPhone 4 až 37 hodín.

Výhody:

- Retina displej,

- pozmenený dizajn,

- kvalitná konštrukcia,

- prítomnosť LED blesku a HD videa,

- dva mikrofóny,

- HSUPA,

- Facetime,

Nevýhody:

- cena,

- obmedzená funkčnosť Bluetooth,

- FM rádio opäť chýba,

- absencia doručeniek,

- chýbajúce nastavenia fotoaparátu a videa,

- Facetime len cez Wi-Fi.

Orientačná cena: okolo 690 € - 16 GB,

Záver

Nový iPhone 4 sa skutočne podaril - či už konštrukčne alebo funkčne. Kombinácia skla a kovu ma uchvátila už na prvý pohľad. Funkčná výbava je rovnako bezchybná, nič podstatné mi v iPhone 4 nechýbalo. Samozrejme, nájdu sa aj používatelia, ktorým chýba viacero domácich obrazoviek a milióny widgetov, no pre tých tu je alternatíva v podobe Androidu. Hlavným problémom pri uvedení novinky je cena a obmedzená dostupnosť. To robí z iPhonu 4 ešte exkluzívnejší telefón. Či sa však oplatí investovať 700 € - 800 € kvôli novému displeju, dizajnu a pár drobnostiam je otázne. Ja ostávam pri svojom 3GS-ku a počkám si na mierny pokles cien. Fanúšikom Apple výrobkov však iPhone 4 vrelo odporúčam, z kvality displeja a drobností, ktoré novinka prináša budete milo prekvapení!

Druhý názor

Richard Hombauer: iPhone 3GS som používal asi deväť mesiacov. Spokojne, ba priam s nadšením. Nahradil ho až HTC Desire. A práve mne chýbajú tie Michalom spomínané domáce obrazovky s úžasne jednoduchou, ale pestrou možnosťou úprav. Umiestnenie kontaktov na domácu obrazovku, predpoveď počasia či neustála prítomnosť na Gtalku by mi už asi chýbali. A po skúsenostiach so Samsungom Galaxy S by som v žiadnom prípade nedal toľko peňazí za iPhone 4. Tiež by mi chýbalo FM rádio, ale to je skôr osobná záležitosť. Ešte viac mi na iPhone 4 chýba mechanická spúšť fotoaparátu, na ktorú som si opäť veľmi zvykol vďaka Xperii X10 mini.

Pri pohľade na cenu, dostupnosť, chýbajúce možnosti, konektor a silnú konkurenciu mi ani nenapadne si iPhone 4 kúpiť. Ale fanúšik produktov Apple, s množstvom nakúpených aplikácií cez iTunes, ktorému dokonca končí dvojročná viazanosť u mobilného operátora, neurobí vôbec chybu, ak si iPhone 4 zoženie. Viem veľmi dobre, prečo to urobí, a že to nebude ľutovať ani po roku. No myslím si, že 3GS svojho času spomedzi konkurentov vynikalo viac než aktuálna štvorka. Tá má už priveľa cenovo dostupnejších konkurentov...najmä veľmi vydarené Galaxy S.

Produktová stránka: Apple iPhone 4

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty iPhone

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.09.2010 - 18:59

Inak, fotit sa da aj tak ze iPhone otocite tak. aby ovladanie hlasitosti bolo hore a stlacite + :D

anonymous08.06.2010 - 01:57 Trvalý odkaz

Martin: a ma to micro sim. takze odteraz len cez operatora?

anonymous08.06.2010 - 03:37 Trvalý odkaz

pitrw: Procesor apple a4... to je problem vyhladat?

anonymous08.06.2010 - 04:54 Trvalý odkaz

dodike: A dalsi detail.. operacny system sa uz nevola iPhone OS, ale iba iOS ... cize bude obsahovat iOS 4 ;)

anonymous08.06.2010 - 05:00 Trvalý odkaz

dodike: a okrem akcelerometra obsahuje taktiez gyroskop a kompas ako pri 3GS..no je toho viac. ..

Celá diskusia 593 príspevkov