Alcatel Pop 4S - smartfón plný protikladov

Recenzia 5,5'' dual SIM androidu s Full HD displejom, ale zle čitateľným v exteriéri a pomalšími reakciami. Poteší viacfunkčnou čítačkou odtlačkov.

Cenovo dostupný rad POP osviežila už štvrtá generácia modelov a nášmu zvedavému zraku neunikol najvybavenejší kúsok z trojice noviniek. Pri pohľade na cenovku a parametre to vyzerá sľubne. Za necelé dve stovky ponúkne POP 4S veľký displej s jemným rozlíšením, podporu dvoch SIM kariet, predný fotoaparát s LED bleskom a dokonca aj čítačku odtlačkov prstov.

ikona

Základné info: Alcatel Pop 4S (5095K)Dual SIM android s 5,5'' Full HD displejom, procesorom Helio P10, 13 Mpix fotoaparátom, prednou 5 Mpix kamerou s LED bleskom, čítačkou odtlačkov prstov, LTE, NFC, 3,6 W reproduktorom a 2 960 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajnéri strávili viac času rozhodne na zadnej stene, kde nájdeme iba plastové, no veľmi podarené prevedenie s imitáciou brúseného kovu, ktoré dopĺňa strieborný lem okolo. Vpredu je to viac-menej konzervatívna čierna plocha. Kvalite zhotovenia dávam dvojku. Zadný kryt k prednej časti dolieha dobre, no pri silnejšom stláčaní počuť po bokoch mierny škripot. Nejde však o nič tragické a počas bežného používania to ani nepostrehnete.

Pri rozmeroch nemám výrobcovi čo vyčítať. V dĺžke, šírke a hrúbke sú si veľmi podobní s nedávno predstaveným Lenovo Moto G4 Plus. Je však pravdou, že rozmaznanejšie oko si okolo displeja všimne nie najužšie okraje.

Alcatelu dávam mínus za umiestnenie tlačidla napájania a hlasitosti do hornej časti pravej bočnej steny. Dovolím si tvrdiť, že na najvyššie umiestnené tlačidlo napájania bez prehmatávania nedočiahne ani poriadna chlapská ruka. Výrobca mohol tlačidlo napájania umiestniť radšej nižšie a tlačidlo hlasitosti presunúť do prázdnej ľavej steny. Náš model trpel aj ťažším stláčaním týchto tlačidiel. Tlačidlá sú ale súčasťou zadného krytu, a tak je to možno iba chyba kusu.

MicroUSB konektor v spodnej stene je umiestnený viac naľavo, čo môže trochu kaziť dojem z umiestnenia telefónu do dokovacej stanice. Inak som spokojný. Je otočený normálne, teda užšou časťou nahor a podporuje aj pripojenie externých zariadení cez USB OTG.

Hlasný reproduktor nájdeme vzadu. Nie najrozumnejšie umiestnenie sa snaží zachrániť malá nožička medzi dvomi otvormi, ktorá telefón pri položení na stôl trochu nadvihne. Výrobca v parametroch spomína 3,6 W. Áno, je hlasný, to mu neberieme. S kvalitou je to však už iná pesnička, a ak máte poruke slúchadlá, siahnite radšej po nich. Pri strednej hlasitosti je zvuk ešte aký-taký, no stále iba priemerný, a pri maximálnej hlasitosti dochádza k zlievaniu všetkého, čo sa zlievať dá a hudba je nepočúvateľná. Ak Alcatel s dobrým zvukom, tak rozhodne modely Idol so stereo reproduktormi od JBL.

Alcatel POP 4S treba pochváliť za samostatný slot pre microSD kartu. Ten nájdeme spolu s dvojicou SIM slotov pod zadným krytom. Jeden pojme microSIM, ten druhý zasa prekvapivo nanoSIM. Oba sloty podporujú siete LTE, no súčasne k nej môže byť pripojená iba jedna z nich. Výrobcu treba pochváliť aj za podporu B20 siete, teda 800 MHz, ktorú oceníte najmä v menších mestách a na vidieku. Počas hovoru je druhá SIM neaktívna. To, ktorá SIM bude zvolená pre hovory, správy a dáta si viete nastaviť v správcovi kariet. Karty môžete odlíšiť farebnými značkami alebo priradením názvov.

Napriek odnímateľnému krytu je batéria zabudovaná. Pomocou skrutiek okolo sa k nej zrejme dostanete, no takéto úkony by som predsa len nechal radšej na odborný servis. Informuje o tom aj samotný nápis na batérii.

Alcatel príjemne prekvapil čítačkou odtlačkov prstov, ktorú navyše osadil presne tam, kde ju vidím najradšej, a to do hardvérového tlačidla pod displejom. V porovnaní s rýchlymi čítačkami high-endov pociťujem po stlačení tlačidla mierne oneskorenie pri rozpoznávaní, ale v tejto cenovej kategórii jej nemám čo vyčítať. Dôležité je, že odtlačky rozpoznáva presne, bez nutnosti opätovného priloženia. Funkciu klasického odblokovania telefónu je možné rozšíriť o automatické spustenie aplikácie. Pri odblokovaní pravým ukazovákom sa mi automaticky spustil Facebook, ľavý ukazovák spustil Messenger a pod. Celkovo si môžete pridať až päť odtlačkov. V určitých situáciách určite nebudete rozmýšľať, že kvôli konkrétnej aplikácií musíte použiť konkrétny prst, no ako rozširujúcu funkciu ju vítam. Na záver ešte spomeniem, že čítačka sníma odtlačky v ľubovoľnom smere priloženia.

Fyzickému tlačidlu pod displejom robí spoločnosť dvojica dotykových pre krok späť a vyvolanie zoznamu naposledy spustených aplikácií. Z tých už taký nadšený nie som. Sú podsvietené a s vibračnou odozvou, no v nastaveniach by som veľmi rád videl aj možnosť nastavenia dĺžky podsvietenia. To po pár sekundách zhasne a vy musíte triafať naslepo. Navyše, na slnku nie je podsvietenie takmer vôbec vidieť a orientáciu neuľahčujú ani piktogramy ikon splývajúce so zvyškom prednej steny.

Okrem stlačenia tlačidla napájania naboku a tlačidla pod displejom viete obrazovku prebudiť aj dvojitým poklepaním. To isté platí aj pre jej zhasnutie.

Veľký, 5,5-palcový IPS displej ponúkne jemné Full HD rozlíšenie, za čo si Alcatel určite zaslúži plusový bod. Farby sú v poriadku, rovnako tak aj pozorovacie uhly, no s čitateľnosťou na priamom slnku je to zlé. Displej s tak slabou čitateľnosťou som už dlho nevidel. Skúšal som to s automatickou reguláciou jasu a taktiež aj manuálnym nastavením na maximálnu hodnotu, no výsledok bol stále výrazne podpriemerný. V nastaveniach displeja treba určite zavítať do položky MiraVision, kde okrem prispôsobenia kontrastu, teploty a ďalších parametrov nájdeme aj šikovnú funkciu známu pod názvom nočný režim. Tá eliminuje modré svetlo a čítanie v noci je pohodlnejšie. Je však škoda, že jej výrobca nedoprial lepší prístup na ovládanie. Kvôli aktivácii je potrebné zájsť hlbšie do nastavení, čo by ma po čase asi prestalo baviť. Privítal by som tu napríklad časovač na nočné hodiny, skratku vo výsuvnej lište alebo nejaký šikovný widget.

O výkon sa stará čipset Helio P10 od MediaTeku s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Mali-T860. Rovnaký čipset ponúka aj nedávno testované Sony Xperia XA, ktorá si však od zákazníka vypýta o pár desiatok eur viac. Čo sa týka výkonu, tak podľa benchmarku AnTuTu, v ktorom dosiahol 44 419 bodov, je ho tu celkom dosť, no pri hre Asphalt 8 sa telefón už trochu trápil a hranie bolo sprevádzané trhanými pohybmi. Real Racing 3 však bežal bez problémov.

Operačná pamäť ponúkne dva gigabajty, čo tiež nie je zlá hodnota, no po softvérovej stránke to už bolo horšie. Pri POP 4S treba rátať s pomalšími reakciami, častým opätovným načítavaním obsahu a objavili sa aj pády aplikácií.

Android beží vo verzii 6.0 a dopĺňa ho pomerne jednoduché prostredie od výrobcu. Jedným z najvýraznejších doplnkov je špeciálna domáca obrazovka Onetouch Stream, na ktorej nájdete informácie o počasí, súhrn najzaujímavejších článkov na webe (aj slovenské) a nadchádzajúce udalosti v kalendári. Zvyšok prostredia mi pripomína skôr čistý Android. Nájdeme tu samostatné menu s aplikáciami, ktoré sú zoradené vo vertikálnom zozname a výsuvnú lištu s bohatou ponukou skratiek. Mňa zaujala skratka rýchleho snímania QR kódu, snímky obrazovky a zvukového profilu, kde si môžete nastaviť profil pre počúvanie hudby alebo sledovanie videa. Ani jeden z nich ma však za srdce nechytil, a pokojne by som uvítal aj možnosť úplného vypnutia.

V ponuke aplikácií ma najviac zaujal prehrávač hudby. Presnejšie jeho mixážny pult, ktorý sa sprístupní, ak telefón otočíte naležato. Okrem tradičného mixovania po platniach ponúkne množstvo zaujímavých efektov, ktoré určite zamestnajú vašich kamošov na niekoľko desiatok minút. Vo výbave nechýba ani FM rádio s podporou zobrazenia názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT).

Trinásťmegapixlový fotoaparát ma neprekvapil, ale ani výrazne nesklamal. Priznám sa, že kvôli mizernej čitateľnosti na slnku a tiež pomalému spúšťaniu aplikácie (pomaly sa spúšťajú aj iné aplikácie), som ho používal skôr výnimočne. Fotoaparát preostruje automaticky, no po pár snímkach sa mi osvedčilo zaostriť radšej dotykom na obrazovku. Výsledné fotografie sú priemerné, čo si všimnete najmä na väčších obrazovkách, kde už vidieť chýbajúcu ostrosť a zlievanie detailov. Aplikácia je šikovná, nechápem len niektoré popisy dolu hlavou. Naľavo poteší rýchla aktivácia režimu HDR, nočného režimu, blesku a prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou. Okrem bežného režimu je k dispozícii ešte panoráma, režim PIP, ktorý sníma súčasne prednou aj zadnou kamerou a snímku z prednej vloží v zmenšenej podobe do snímky zhotovenej zadnou kamerou.

Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení. Fotoaparát preostruje automaticky, no opäť sa mi viac osvedčilo manuálne preostrovanie dotykom na obrazovku. Počas nahrávania je možné video pozastaviť a taktiež snímať fotografie. Kvalitou záznamu príliš nepresvedčí a ide skôr o podpriemer.

Predný päťmegapixlový fotoaparát bude lákať najmä prítomnosťou LED blesku. Škoda, že realita je dosť slabá. V úplnej tme blesk nedokáže osvetliť tvár ani pri držaní telefónu v polovici dĺžky ruky, pri úplne natiahnutej ruke ako keby tam ani nebol. Na osvetlené autoportréty s vašimi známymi tak môžete pokojne zabudnúť. Kvalita fotografií pri dobrých svetelných podmienkach je priemerná. V exteriéri, aj pri dobrých svetelných podmienkach si už všímam chýbajúce detaily.

Batéria s kapacitou 2960 mAh zvládla so mnou udržať tempo v priemere jeden náročnejší deň. Ani raz mi telefón neskolaboval už v polovici dňa, no zároveň som večer nikdy nekončil s kapacitou, s ktorou by som sa odvážil vstúpiť do nového dňa.

Výhody:

+ čítačka odtlačkov prstov

+ dva samostatné sloty pre SIM + slot pre microSD kartu

+ Full HD rozlíšenie displeja

Nevýhody:

- slabá čitateľnosť displeja

- ťažko dostupné tlačidlá v bočnej stene

- napriek odnímateľnému krytu je batéria vstavaná

- pomalé reakcie

- LED blesk vedľa predného fotoaparátu v tme veľmi nepomáha

Orientačná cena: približne 199 eur

Záver

Napriek zaujímavým papierovým hodnotám ma model POP 4S veľmi nepresvedčil. Pochváliť môžem iba čítačku odtlačkov prstov. Jemný displej sklamal slabou čitateľnou na slnku, no a hardvérovej výbave podkopali nohy stabilita a reakcie systému. Dieru do sveta nespravil ani predný fotoaparát s LED bleskom, ktorý je tu skôr na parádu a v noci veľmi nepomôže. POP 4S to mal rozbehnuté slušne, no niekde v polovici vývoja ako keby v Alcateli stratili dych a priniesli na trh smartfón protikladov.

Videorecenzia:

Skúšobné snímky:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Alcatel Pop 4S (5095K) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu